Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz aracı 5 yılın sonunda satarken vergi ödüyor muyuz?

dr.erdal

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
otv indirimli arac aldim. 5 yil sonra satatsam, bu fiyatin yuzde kaci vergi olarak hesaplanabilir? ornegin 200 bin liraya satarsam bunun yuzde kaci vergidir? otv ve kdv dahil

OturanBoğa yani ruhsattaki engelli aracı ibaresi kaldırılıp engelli olmayan birine normal satış yapılabilir dimi

tam derdimi anlatamadim. biliyorum hic vergi odenmedigini. sattigimda 5 yilin sonunda. bunun yuzde kaci vergidir. oyle bir hesaplama yapan var mi

bugun indirimli tutarin yuzde 50 si otv. bunun da yuzde 18 i kdv. bugun 100 bin liraya alinan aracin 50 bini otv. etti 150 bin. 150 binnin de yuzde 18 i kdv. araci 5 yil sonra satarken nasil bir hesaplama yapsam bunun kdv ve otv sini cikartabilirim? anlatabildimmi?

dr.erdal

ÖTV MTV ödenmiyor demiyoruz.

5.sene sonra süresi dolduğunda satmaya çalıştığınızda; piyasada normal bir araç ne kadar ediyorsa o fiyata satarsınız demek istiyoruz.

normal bir araç: (yani ÖTV KDV dahil 150 bin lira olan bir araç) 5 sene sonraki durumda fiyatı ne ediyorsa o fiyata satarsınız demek istiyoruz.

İster engelliye ister normal insana satış yapabilirsiniz sıkıntı yok. Onlarda normal araçmış gibi kullanabilirler(aparat varsa söktürüp ruhsata normal araç işletebilirsiniz)

Mr.No
sanirim ben derdimi antamiyorum. o zaman soyle sorayim. bugun indirimli aldigim bir araci, indirimsiz fiyati uzerinden toplam yuzde kac indirimle almis oluyorum?

Satarken aracının piyasa değeri ne ise o fiyata satarsın bu sana kalmış örnek aracı 100 bine aldın 5 yıl sonra satarken aracın 2.el değeri ne ise örnek 180 bin o fiyata satarsın satarken o dönemde ki aracının 2.el fiyatına bak ona göre sat 5 yıldan sonra satarsan arabayı normal satış yapıyorsun zaten sadece ruhsatı normale çevirmen yeterli

Yüzde kaç indirimli aldığın belli zaten aracın ötv indirimi belli kdv den zaten yararlanamazsın sadece ötv oda % 40 % 50 %60 3 kısım oda aracın fiyatı bölümünde yazıyor

dr.erdal

Soru su: doğru mu anlamışım.

A arabayı % kaç indirimle alırım?

Ama asil sormak istediğiniz şu: a model arabanın ÖTV.siz hali nedir? %kaç ÖTV uygulanır?

harbiden derdinizi anlatamıyorsunuz. Soru sorma şeklinizden cevap yazıyoruz.

ÖTV %40 aşağı yukarı civarında (%30 olur %37 olur %10 olur) civarında.. Bayiden öğrenebilirsiniz.

Ancak A model arabaya atıyorum 100 bin lira olan fiyata %40 indirimli deyip 60 bin liradır diyemezsin. en kötü senaryo %30 ile 70 bin diyemezsin. Ticari araçtır %10 indirimle 90 bin liradır diyemezsin.

Nedenine gelince;
tahminimiz bu yönde
Firma fabrika çıkışı araca önce ÖTV sonra KDV (ötv dahil fiyatına koyar sende ÖTV.nin KDV.sini bile ödersin) sonra bayi kârı koyar.
ÖTV.siz fiyatı gizlerler. Bayiden bayiye A model araç fiyatları değişken olur.

Ola ki bir A model veya B model araç bakacaksanız kabaca %40 ÖTV oranıdır diye düşünebilirsiniz.

Not: bazı bayiler sitelerinde ÖTV.siz araç fiyatları verir sizde görebilirsiniz.

Soruyu yanıtlayabilmiş miyim?

Mr.No emeginiz ve uzun cevabiniz icin tskr ederim. elim biraz sorunlu o yuzden zor yaziyorum. aracin bugunki indirimsiz fiyati uzerinden bir hesap yaparsak, raporla indirimli bir arac aldim. indirimsiz fiyat ve indirimli fiyati karsilastiralim. toplam indirim ne kadar oluyor?

bugun indirimli aldigim bir aractan yuzde kac kar elde ediyorum?

Merhaba hocam,

'X' bir aracın indirimsiz fiyatı 200 bin lira diyelim, siz bu aracı indirimli olarak 125 bin liraya alıyorsunuz. %60 ÖTV uygulanıyor aracınız 120 bin lira üzeri olduğu için.

Yani 200.000 - 125.000 = 75.000 lira indirim almış oluyorsunuz.

Yüzde olarak hesaplarsak da %37.5 gibi bir indirim olmuş oluyor. Yani %37.5 kar etmiş oluyorsunuz.

Diğer bir örnek;

'Y' bir aracın indirimsiz fiyatı 100 bin lira diyelim, siz bu aracı indirimli olarak 66.666 liraya alıyorsunuz. %50 ÖTV uygulanıyor aracınız 70 bin -120 bin lira arası olduğu için.

Yani 100.000 - 66.666 = 33.334 lira indirim almış oluyorsunuz.

Yüzde olarak hesaplarsak da %33 gibi bir indirim olmuş oluyor.

Daha önceki bir mesajınız da 'bugun indirimli aldigim bir araci, indirimsiz fiyati uzerinden toplam yuzde kac indirimle almis oluyorum?' yazdığınız sorunun cevabı ise ;

Aldığınız aracın fiyatı ile orantılı, uygulanan ÖTV'ye göre değişiyor.

En basit hesaplama yöntemi aracın Ötv uygulanmamış fiyatından , ÖTV uygulanmış fiyatını çıkarırsanız aldığınız indirime ulaşmış olursunuz.

Anlaşılır olmuştur İnşAllah.

Tebrik ederim...

Soruyu spastifik sormuşsunuz cevaplarda sizi tatmin etmiyor..
Biz Sora sora yada geniş detay verdiğinizde cevaplayalım...
---- elinizdeki arabayı mı satmak istiyorsunuz?
-----yoksa şimdi alacağınız araba 5 sene sonraki değerde sizin kârınızı mı düşünüyorsunuz?

Mr.No
5 sene sonraki kârimi soruyorum?
burda hepimiz engelliyiz ama sanki başta siz engellileri aşagiliyorsunuz gibi geldi. soru sormayi bilmiyorsunuz gibi yanitlar. neden boyle tahamulsuzsunuz anliyamadim. size gore ben sormayi da bilmeyebilirim peki sizin bu tutumunuza ne demeli bay mister no

bi de SPASTIFIK nasil bir tabir hic anlamadim. oyle bir kelime yok onu size soyliyim

Ben olsam söyle yaparım: 2020 de alacağım arabanın 2015 modelinin şuanda kaç lira ettiğine bakarım. Benim görüşüme Pratik yol bu...
Sizin dediğinizi şimdi anladım: ama sizin düşüncenizi de şimdi öğrendim. Niyetiniz farklı..
Aşağılamadım sizi anlamaya çalıştım ne demek istediğinizi. Aşağılamak için değil onun yerine sorunuz çok karışık anlamında kullandım..
Tahsilinize gelince; normal bir soruya normal cevap verdik ama neden anlamadığınızı öğrenmek istedim: yüksek tahsilinizi görünce sorularda mı yoksa bizde midiye baktım.

Benim görüşüm şu: 5 sene sonra sana pek kar kalmaz. Çarpmadan çizmeden bozmadan 5 sene kullanabilirsek (ki Allah yardımımız olsun güle güle kullanalım yanlış anlama) model tutulurluğuni bir tuttursak ki 5 sene sonra belki cuzi miktarda artış olur.

aynı miktar parayı farklı yerde değerlendirmek daha karlı. Arsa almak, borsa oynamak; altın almak vs.
ve ben bu işi bizzat denedim...

kötü birşey söylediysem affola: niyetim sizi anlamaktı.

Mr.No
bu guzel sozlerinizin uzerine bana soyleyecek pek fazla birsey kalmiyor. ilginiz alakaniz icin cok tskr ederim. Allah razi olsun sizden. Allah hepimize yar ve yardimci olsun

Üst Alt