Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel bir şirkette SSK'lı olarak çalışıyorum. Evde bakım maaşı alabilir miyim?

nihat8102

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
tekerlekli sandalye kullanıyorum. 1. derece engelliyim. özel bı şirkette ssk lı olarak calısıyorum. tek başıma yaşıyorum. zor oluyo ama yasıyorum. bu şartlarda evde bakım parası alabılırmıyım. alırsam nasıl ve ne yapmam lazım yardımlarınızı beklıyorum.

mümkünse

peki, benım ailemden olmayan mahalledeki herhangi bir aile benım ev ile ve şahsi ihtiyaçlarımı karşılıyorsa o kişi üstünden alınabilinirmi. VE aynı evde yaşama şartı varmı.

%80 engelliyim tek başıma yaşıyorum. Evde Bakım Aylığından yararlanabilir miyim?

Ben yuzde 80 engellıyım tekerleklı sandalye kullanıyorum. Anne baba ve kardeslerden ayrıyım. Tek basıma yasıyorum. Maaşım 900 artı vergı ınd. Net 1050 alıyorum. 500 kıra verıyorum. Benım ıcın cok zor bı durum ve zrolanıyorum. Ben bu bakım parasına basvurabıılırmıyım. En azından baska bırı uzerınden . Ne bıleyım cıkar bır yol gelıyormu aklınıza

Nihat, şu Genelgeyi iyice bir oku:

Gelir hesabına dahil edilecek kişiler hakkında bir ekleme (bkz: Genelge 2010/02)
Bakım, "bakmakla yükümlü olunan birey" dışında bir kişi tarafından gerçekleştiriliyorsa/gerçekleştirilecekse, ve buna ek olarak bakımı yapılan kişinin geliri asgari ücretin 2/3'ünden fazla çıkıyor ise, bu durumda gelir hesabı yapılırken, hesaba, "bakmakla yükümlü olunan birey" kapsamına girmiyor olsa dahi bu kişiler (ve aynı evde yaşayan aile bireyleri) dahil edilmelidirler.
Ne ki, bakımı fiilen yapan kişinin bakım işini yazılı olarak taahhüt etmesi ve bakıma muhtaç özürlünün vasisi veya akrabası olması şarttır.
http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html

Ayrıca verdiğim linkteki "bakmakla yükümlü olunan birey"leri ve bakıcı olabilecek akrabaları iyice incele. Eğer "bakmakla yükümlü olunan birey" dışında bir akrabanı bakıcı olarak ayarlayabilirsen o bakıcı ve hanesindeki kişiler de gelir hesabına dahil eidlecek.
Yasal vasi için de geçerli bir durum bu.
Yasal vasi dışında verdiğim linkteki "akraba"lardan başka bakıcı olunamıyor. O yüzden verdiğim linki iyice incele ve yukarıda bahsettiğim genelgeden yararlanabileceğin bir yol bulabilirsen yararlanmaya bak. Aksi takdirde aldıgın maaşla ve hanede tek başına yaşıyorken maaşın sadece bir kişiye o da sana bölüneceğinden evde bakım aylıgından yararlanamzsın.
Tüm gelirin 1050 TL ise iki kişinin daha gelir hesabına dahil olması gerekior.
Akrabandan olan bir bakıcı bulursan ve bu bakıcının da hanesindeki kişiler senin gelir hesabına dahil edilebilecek.
Bu durumda yeni bir hesap yap ve şartlarını zorla. Şimdilik şu anki mevzuata göre başka yolu yok.

Ayrıca bakıcının günde en az sekiz saat bakım hizmetini grçekleştirmesi ve her halukarda eve gelen heyeti ikna etmesi ve yazılı taahhutde bulunması şart.

Üst Alt