Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel donanım ibareli H sınıfı ehliyetle otomatik araç kullanmak mümkün mü?

hawk14

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
h sınıfı ehliyetimde özel donanım yazmakta. sol dizaltı amputeyim.vergi indirimi hakkımı kullanmak istemiyorsam otomatik vitesli ikinci el bir otomobil alıp kullanabilir miyim.
otomatik vitese aparat takılmalı mıdır.
bu durumda plakaya özürlü damgası şart mıdır.

yardımcı olursanız sevinirim.

Peki ben sağ ayaktan özürlüyüm h sınıfı ehliyete veya sağlık raporunda tertibatlı değil de otamatik vitesli araç kullanabilir ibaresi ile vergi indiriminden faydalanabilir miyim

Hayır. ÖTV/MTV istisnası için araçta özel donanım bulunması ŞART

sayın oturanboğa.cevabınız için teşekkürler.peki o ibareyi nasıl kaldırtabilirim.kolaymıdır.

Raporda özel donanım ibaresi yok idiyse, trafik müdürlüğüne gidip rapora binayen kaldırtmanız kolay.
Eğer raporda varsa, bu durumda o ibarenin bulunmadığı bir rapor almanız ve onu trafiğe sunmanız gerek.

bimer müracaatıma cevap geldi.

bimer müracaatım.

sol ayağımdan engelli fakat üreten bir insanım. işe gidiş gelişlerim zor olduğu için bir araç almak istedim ve H sınıfı ehliyetimi aldım .. ÖTV den Muaf bir araç alabileceğimi öğrendim ve acenteye başvurdum. ama kanunlarımıza göre eğer otomatik vitesli bir araç alırsam ÖTV den Muaf olmuyormuşum. manuel vitesli bir araç alıp ona da kol taktırırsam o zaman ÖTV muafiyeti kazanıyormuşum.
fakat debriyaja elle bastığınıda Bir el direksiyonda bir el viteste bir elin ise debriyajda olması gerekiyor. bunun ne kadar zor olduğunu siz de takdir edersiniz.
ötv indiriminden yararlanma git normal insanlar gibi araba al derseniz o da olmuyor. ehliyetim h sınıfı olduğu için dünyanın en iyi otomatik vitesli Arabasını alsam da mevzuat gereği ona da hiç ihtiyacım olmamasına rağmen bir aparat taktırmam lazımki kullanabileyim. taktırmazsam çevirip bu aracı kullanamazsın git aparat taktır diyebiliyor.
ne taktırayım peki otomatik arabaya dediğinizde ise taktır polis bişeyler işte denebiliyor. maksat Mevzuatlar boşa gitmesin. sizden ricam benim gibi 16 milyon engelliye bir bir müjde vermenizdir Düşünen.

Fuat Toksoy

Gelen cevap:

Sayın Fuat TOKSOY 16.12.2009 tarih ve 376.026 sayılı bimer başvurunuz incelenmiştir.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 38 inci maddesinde; "H Sınıfı Sürücü Belgesi, Özel tertibatlı olarak, imal, Tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak hasta veya sakatlara, verilen belgelerdir." Hükmü bulunmaktadır.

"H" sınıfı sürücü olur sağlık raporunuzda "otomatik vitesli araç kullanır" ibaresi bulunması ve bu ibarenin sürücü belgenizin üzerine yazılması halinde, otomatik vitesli aracı (normal plakalı) kullanmanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Iyi günler dileriz.

(S.B.)​

Üst Alt