Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel donanım raporunda özürlülük oranının bir önemi var mı?

salgin

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Sol bacak polio sekeli H sınıfı ehliyetim var ve
''ÖZEL DONANIMLI ARAÇ KULLANABİLİR'' raporum var oran %36.
Orandan dolayı veya sol bacak olmamdan dolayı bir sorun çıkarmı, bilgi verirseniz sevinirim.

Rapor oranından dolayı bir sorun olmaz ama sol ayak polio oluşu engel teşkil edebilir....

Sol bacaktan dolayı ne gibi bir sorun olabilir bilginiz varmı??

Raporun olduğu için herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Yurt dışından alamıyorum zaten, yurt içinden alacam bundadamı sorun çıkaracaklar.

Aracı kendi kullananlar için oran önemli değilmiş, Özel Donanımlı Araç Kullanabilir' ibaresi yeterliymiş diye biliyorum ama herkesten bişey duydum bü yüzden buradan öğrenmek istedim.

Rapor oranıın hiç bir önemi yok.
Sol bacakta sakatlık olması da sorun yaratmaz. Zira "özel donanım" ibaresi var raporda. Bu durumda, elle kumandayı sağlayacak özel donanıma sahip otomobili ötv-mtv muafiyetli olarak satın alabilir ve kullanabilirsin.
Bu şekilde alacağın aracı senden başka hiç hiç hiç kimse kullanamaz, sen de o araçtan başka hiç hiç hiç bir aracı kullanamazsın.

Kullanım konusunda hiç bir kısıtlamanın olmaması için raporunda/ehliyetinde "otomatik vitesli araç kullanır" ibaresinin olması gerkirdi.

Birçok doktor sol bacak engellilere özel donanım raporu vermiyordu,sorun orada idi.
Ancak siz rapor almışsınız oranın da hiçbir önemi yoktur özel donanım ibaresi sizin ötv muafiyetli araç almanız için yeterlidir.

maalesef arkadaşlar ben daha dün balıkesir defterdarlığına bizzat kendim gittim raporumu gösterdim özel tertibatlı araç alabilir yazdığı halde %40'tan oranı düşük diye kesin cevap veremediler bakanlığa soracaklar da bana cevap verecekler

İstanbul Vergi Dairesi'nin bu konuda çok net bir muktezası var. Balıkesir defterdarlığına bu muktezanın çıktısı ile başvurun:
TARİH: 11/11/2005
SAYI : ÖTV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.07.7932
KONU : Özürlülerin araç alımında ÖTV istisnası uygulaması,
Link: http://www.ivdb.gov.tr/Mukteza/otv/7932.htm

[...]
Diğer taraftan, 7 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği’nde yapılan açıklamalara göre sakatlık derecesi %90 ve daha fazlası ile %90’ın altında olan malul ve engellilerin ÖTV istisnasından yararlanmak üzere araç iktisaplarında uyulması gerekli şartlar açıklanmış olup, özürlülük derecesiyle ilgili herhangi bir alt sınırdan söz edilmemiştir.

yurt dışından gelecek araçlar

yurt dışından araç getırılecekse sol bacak tan sorun oldumu lmuyor velevki aldıgı raprda ozel tertıbatlı arac kullanabılır yazssa bile gümrükte gireceği heyetten geçemez.aldıgı rapor değil oradaki hekimin vereceği kadar önemli bu ayrıntıyı göz ardı etmeyelim

Sol ayağından sakatlığı olanlar da yurt dışından otomobil ithal edebilirler (ama Ankara Naklihane ithalat izni vermek konusunda aşırı ketum!). Araç kullanmak için özel donanıma ihtiyacın yok, deyip, reddediyorlar. Oysa uygun rapor varsa reddetmemeliler.
Konuyla ilgili düzenleme: "4458 sayılı Gümrük Kanununa göre muafen özel tertibatlı sakat aracı ithal edecek kişilerin, el ve ayaklardaki ortopedik özre dayanan özürler nedeniyle malül ve sakat olması gerekir."
http://www.engelliler.biz/forum/oze...t-disindan-otomobil-alamaz-mi.html#post173589
Görüldüğü üzre, sol bacaktan sakatlığı olan kişilerin araç ithal etmesi önünde aslında mevzuat açısından bir sorun yok. Ama uygulamada bu düzenlemeyi görmezden geliyorlar.

Üst Alt