Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde veliye verilecek formlar

İsmail kaymaz

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Bildiğiniz üzere Rehberlik araştırma merkezleri (ram) özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitimi alacak olan bireyler için bir rapor düzenliyor. Raporun ön kısmında yararlanacağı program ve modüller yer alıyor. Arka kısmında ise bu modüllerin amaçları yazılıyor.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri bu ram raporu ışığında engelli birey için bir yıllık çalışma planı hazırlar.(BEP) Bu hazırlanan plan doğrultusunda her ayın sonunda bireye kazandırılmak istenen amaç yada amaçların bulunduğu performans kayıt tablosunu vermesi gerekiyor.

Bu tablo sayesinde çocuğunuzun gelişimini takip edebilir ve evde uygulamanız gereken çalışmaları görebilirsiniz. Rapor sonunda da dönem sonu formu ve sizlere verilen bu performans kayıt tablolarını raporunuzun yenilenmesi için bağlı bulunduğunuz ram'a götüreceksiniz.

Performans kayıt tabloları çocuğunuza verilen eğitimin takibini sağlayacak ve evde yapmanız gereken çalışmalara ışık tutacaktır.

Örnek form linki
performans kay t indir - Upload.gen.tr

Performans kayıt tablosunun veliler için en önemli kısımları bildirimler, gelinen düzey ve aile bilgilendirmedir.

Bildirimler varılmak istenene amacın alt basamaklarıdır ve tıpkı adres tarifi gibi olmalıdır. Yazılan bildirim bir öncekinden bir basamak daha yukarıda olmalıdır. Son bildirimde de amaçlanan kazanıma ulaşılmalıdır.

Gelinilen düzeyi bildirimlerin karşısına işaretlenir bildirim yada alt amaç fiziksel yardım, model olma, sözel ipucu ve bağımsız olmask üzere işaretlenir.

Aile bilgilendirme kısmı sizin anlayabileceğiniz netlikte yazılmış olmalıdır.

Size verilen aile eğitimi çocuğunuzun ihtiyacı olan ve kazandırılmaya çalışılan amaçlara yönelik olmalıdır. Bu aile eğitimini devam ettiğiniz kurumdaki psikolog yada rehber öğretmenden aldığınız terapi ile karıştırmayınız. İster seans sonlarında isterse bazı seansların tamamında öğretmen sizide derse alıp yapılan çalışmada kullandığı yöntem ve teknikleri sizede öğretmeli ve gözetimi altında uygulatarak hatalarınızı düzeltmenizi sağlamalıdır.

Unutmayın ki Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri üniversiteye hazırlık dershaneleri gibi değildir. Bu kurumların amacı engelli bireylere eğitim vermekten çok ailenin çocuğuna vereceği eğitime ön ayak olmaktır. Yani çocuğunuzu sadece özel eğitime göndermeniz yeterli değildir. Sizin de buralarda uygulanan yöntem ve tekniklerden çocuğunuz için uygulanması gerekenleri öğrenerek evde tekrarlamanız gerekir.

Dönem Sonu formu ise yukarıdaki tablolar tamamlandıkça işaretlenen ve çocuğunuzun raporu süresince kazandığı amaçları gösteren bir tablodur.

Dönem sonu formu linki;
ads z indir - Upload.gen.tr

Kurumunuzun;

• Her rapor yenilemesinden sonra Bireysel eğitim planını size göstermeli;
  • Her ay öğretmeninizin çocuğunuzla çalıştığı kazanımlara yönelik düzenlenen performans kayıt tablolarını,
  • Yıl sonunda Dönem sonu formunu vermesi gerekir.

Velilerimizi birinci dereceden ilgilendiren çocuklarının eğitim hakları konusunda ne bir yorum, nede bir soru var. Ya bu özel eğitim merkezleri işini dört dört yapıyor, bu nedenle herkes bu konularda bilgi sahibi olduğunda soru sorma gereği duymuyor, yada alınan eğitim kimsenin umurunda değil, anlam veremiyorum doğrusu...

İsmail kardeş çocuğum rehabilitasyon merkezine gidiyor. devlet kaç saat eğitim hakkı veriyor. tşk.

Sayın İsmail Kaymaz,

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Ancak yazdıklarınız hakkında bilgisi ve fikri olmayan bir rehabilitasyon merkezi zaten yaptığı işi bilmiyor demektir. BEP ve Performans takibi bu işin can damarı...

Sayın PARAPLEJİ,

Devlet aylık 8 bireysel eğitim karşılığında 311TL (+KDV) ödeme yapıyor. Raporunuzda belirtilmişse ayrıca 4 grup eğitimi verilebilir.

Performans kayıt ve bep hakkında kurumlar kadar velilerin de bilgisinin olması gerektiğini düşünüyorum.

Velilerin çocuklarına eğitim aldırdıkları özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri hakkında bilgi almak için girdikleri sitede eğitimden önce kurumların kaç para aldığından yada devleti nasıl dolandırıdıkları masallarından çok verilen eğitim ve bu eğitimin nasıl bir yere varabileceğini sorgulamaları ve öğrenmeleri gerekir.

Konu başlığındaki yazımda dilim döndüğünce anlattığım konuları sorgulamayan bir veli, maalesef bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyor. Dile getirilen tüm sorunların çözüm noktası burada yatmaktadır.

Sayın BaY_Cin,

Raporu kim verdiyse suçlu o'dur.

Ayrıca MEB personeli olarak o raporun tek başına hiç bir işe yaramadığını, ayrıca RAM tarafından da rapor düzenlenmesi gerektiğini biliyor olmanız lazım!

Haberi dün tv de izledim ben baba feryat ediyo saglam kızma rapor cıkarmıslar dıye tabi babandan habersiz bu olay raporu veren ve buna vesile olanlardır suçlu ama şu varki babanında sucu var kızının sağlam oldugunu bas bas bagıran baba bilgi almadan ve sağlam kızını engelli okuluna yazadırmasıda pek babanın kızna karşı adil davrandığını ve önemsediğini olduğunu göstermiyo.

Arkadaşlar;
Bu haber dün kanald ana haber bülteninde özel haber olarak yayınlandı.

Diyorki;
"Güngören’deki bir sağlık merkezinden sağlıklı kız çocuğuna, “yüzde 50 zekâ engelli” diye sahte rapor aldığı ortaya çıktı"

Bakın %50 olan vücut fonksiyonu kayıp oranıdır. Zeka ölçümü sonucu ise hafif düzeyde zihinsel engel olarak tanılanmıştır. Ayrıca Güngörendeki sağlık merkezi denen yer haberi izleyenler dikkat ettiyse güngören ram (rehberlik araştırma merkezidir.) Yani bu zeka ölçümünü güngören rehberlik araştırma merkezi yapmıştır. 08.01.2010 tarih ve 26 sayılı yazısı ile stanford binet test sonucu takvim yaşı 11.5 olan çocuğun zihinsel yaşını 6.8 olarak tespit edilmiş. Testi yapan Psikolojik danışman Osman E rkan, bu resmi yazıya binayen sağlık raporu düzenleyen psikiyatrist doktor Mustafa SOLMA Z'dır. Prof. Dr. Sefa SAYGILI ise çocuğun zekasının normal olduğunu gösterir bir rapor veriyor ve bu çocuğun özel eğitim almayı gerektirecek kadar bir engelinin bulunmadığını söylüyor.

Bütün bunları aşağıdaki linke bakarsanız görebilirsiniz.

http://www.filmdizi.net/kanal-d-ana-...0-kisim-3.html

Şimdi size şunları sormak istiyorum;

Bahsi geçen özel eğitim merkezi muhtemelen ilköğretim okulundaki akademik başarısızlığı olan çocukları tespit ederek ailelerele bağlantı kuruyor. Fakat kurumun kimlere eğitim verdiği konusunda bu ailelere yeterli bilgi verilmiyor. Yani engelli çocuklara eğitim verildiğini söylemiyorlar.

İlk tanılamayı yapan Güngören Rehberlik araştırma Merkezi psikolojik danışmanı binet testine göre hafif düzeyde zihinsel engeli tespit etmiş ve buna görede özel eğitim merkezi aileden habersiz sağlık raporu çıkartılmış.

Diğer taraftan prof. Sefa Saygılı zekanın normal olduğunu söyleyerek bir rapor daha veriyor ve özel eğitim merkezlerindeki çocukların sadece 1/5'inin eğitim alması gerektiğini diğerlerinin gereksiz yere eğitim aldığını iddea ediyor.

Kanal d haber ise henüz raporlama aşamasında olan bir çocuğun üzerinden tüm özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerini aynı kefeye koyarak dolandırıcılık gibi ağır bir suçlamada bulunarak karalıyor. Ayrıca sağlık merkezi dedikleri ilk tanılamayı yapan yer devletin rehberlik araştırma merkezidir. Bu bağlamda burayıda karalamış oluyorlar.

Sizce bu durumda suçun aslan payı kimin?

Evet.. gerçekten boş bir haber..

Haberi sunan kim? TRT'yi dolandırmaktan 1 kez hüküm giymiş, 2. keresinde ise hüküm giymesi kesinleşmişken dosyası zaman aşımından rafa kaldırılmış bir kişi.

Özel Eğitim Kurumunun velileri arayarak çocuk toplaması ETİK OLMAYAN, yanlış bir işlem.. ama sahtekarlık değil!

Stanford Binet zeka testinde 11 yaşındaki çocuğun 6 yaşında çıkmasında bir suistimal varsa, bunun sorumlusu RAM, ve bu raporu onaylayan hastanedir.

O Rehberlik Araştırma Merkezi ve hastane tarafından düzenlenmiş tüm raporların incelemeye alınması, hatalı olanların iptal edilmesi, raporu veren uzmanlar hakkında soruşturma açılması gerekir.

Bahsi geçen kurumun açıklaması:

Konuyla alakalı yasal işlemleri başlattığımızı duyurarak ilgili kişi ve kurumlara şu bilgileri sunmak istiyoruz.
Sözü geçen çocuğa 05.01.2009 tarihinde güngören ram dan eğitsel değerlendirme sonucu zihinsel engelliler bireysel eğitim destek programı önerilmiştir. Bu raporda çocuğun okuma yazma becerilerinde sınırlılıkların olduğu ,matematik becerilerinin geliştirilmesi, özgüven duygusunun desteklenmesi ve toplumsal yaşam ve uyum becerilerinin geliştirilmesi gerekliliği yıllık amaçlarda belirtilmis çocuk kurumumuzda 1 yıl süreyle eğitim almıştır.
Okula giden öğrenciler için sağlık kurulu raporu şartı getirildikten sonra aile rapor yenilemek için vakıf gureba hastanesine başvurmuş ve ordaki kurul tarafından özel eğitim alması uygundur görüşü çıkmıştır. Babanın özel olarak adı geçen psikiyatra başvurması sonucu aileye çocugun normal olduğu söylenmiştir. kuruldaki çocuğu değerlendiren psikiyatrla, çocuğu ikinci kez değerlendirdiğini ifade eden haberlerde adı geçen psikiyatrın aynı hastanede görev yaptığını herkese duyurmak isteriz. Bugünkü görüşmemiz sonucu adı geçen psikiyatra çocuğa hangi testin uygulandığı sorusuna bilgisinin olmadığı cevabını vermesi bizleri düşündürmektedir. Ram'ın uygulamış olduğu stanford binet zeka testinde çocuğun takvim yaşının 11.5 , zeka yaşının ise 6.8 olduğu tespit edilmiştir.

zihinsel engelli diye özel eğitim alanların ilerde devlet memuru olamadığını da ekleyelim.

"zihinsel engelli diye özel eğitim alanların ilerde devlet memuru olamadığını da ekleyelim."
Yok böyle birşey. Özel eğitim almış olan doç. hanım tanıyorum. Devlet memuru değil, cumhurbaşkanı bile olabiliriler. Şunuda unutmayalım, tanılama yapılmayınca zihinsel engellilik ortadan kalkmıyor...

ENGEL TANIMAM;

yapmayın arkadaşım kulaktan dolma bilgilerle burada insanların kafasını bulandırıyorsunuz, hiçbir kanunda hiçbir mevzuatta böyle birşey yok..

BAHSİ GEÇEN RAPOR VE KURUM İLE İLGİLİ DURUMA GELİNCE:

Tamamıyla raporu veren kişi meshuldur, kurumla bir alakası yoktur, eğer kurumla alakası varsa büyük ihtimal ortaklaşa yapılan bir sahtekarlıktır ki artık şu yılda Türkiyedeki hiçbir kurum daha önceleri yaptığı ya da yapılması muhtemelen sahtekarlıkları yapamıyor. Kurumlar sürekli denetim altında. Babanın tabi ki rapora itiraz hakı var ama bunu medyaya taşıyıp sanki özel eğitimin yozlaşmış işe yaramaz sahtekar gibi suçlamalarla damgalanmaya çalışılması ayıptır ve haksızlıktır.

Ya siz bu ülkede medyanın hala nasıl çalıştığını göremiyor musunuz? medya içi boş haberleri doldurararak haber bültenlerini renklendirmeye çalışmatan başka ne yapıyor?? 1 saatlik haber bültenini günlük olağan haberlerle dolduramayınca bu tür durumları yolsuzlukmuş gibi ortaya çıkarıyorlar kimler mağdur olursa olsun umurlarında mı.. O haberi yapanlar ve o haberi izleyenlerin yüzden kaçı acaba özel eğitim hakkında bilgi sahibi!!

Türkiye'de özel eğitim hizmetleri yürümeye devam ediyor eksiğiyle fazlasıyla, tabi ki yanlış olan ya da yanlış görülen noktalar tartışılacak ki daha da iyiye gitsin.

Üst Alt