Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel Rehabilitasyon Merkezi Açılması hakkında prosedür nasıldır?

kutukak

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
[FONT=sans-serif]Merhaba bu konuda bir çok konu var tarihleri çok eski olduğu için yeniden açma gereksinimi duydum. Özel Rehabilitasyon Merkezi açmayı düşünüyoruz. Sıfırdan uygun bir bina yapıp bu konuda ciddi anlamda iyi bir eğtim sunan bir merkez yapacağız. Bununla ilgili meb deki yönergeler hepsi hali hazırda bulunduruyorum. Şuanda fizibilite çıkartıyorum. Ancak bazı bilgileri bulamadım onunla ilgili sorularım olacak yardımcı olabilir misiniz? Özellikle bu iş için Devlet destekleri konusunda bilgi bulmak çok zor.[/FONT]

[FONT=sans-serif]1- Okul için başlangıçta fizik Tedavi Doktoru bulunması zorunlu mudur?[/FONT]

[FONT=sans-serif]2- 2015 yılı içerisinde son yayınlanan genelgelere göre Devlet desteği ne kadardır? Bu destek öğrenciye verilen saat hesabı mı yapılmaktadır? Yapılan bu hesapta bireysel ve grup eğtimleri gibi ayrım vardır bu 2 eğtimi tek öğrenciye verilebilir mi?[/FONT]

[FONT=sans-serif]3- Okul açıldıktan sonra ilk 3 ay devlet desteğinde yararlanılamıyor diye bir şey duydum böyle bir şey varmıdır?[/FONT]

[FONT=sans-serif]4-Öğrencileri servisle okula getirmede devlet bu konuda Yakıt yardımı gibi bir yardımı var mıdır?[/FONT]

[FONT=sans-serif]Şimdilik merak ettiğim sorular bunlardır.
[/FONT]

Sayın kamile,

Rehabilitasyon merkezi açmak için MEB web sitesinden (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı) Özel Öğretim Kurumları genel müdürlüğüne girerek bu konuda yayınlanmış tüm yönetmelik ve genelgeleri okuyunuz.

Ayrıca MEB standartlar yönergesinde istenilen şartları da bulabilirsiniz.

Ancak, şu anki koşullar altında bir yer açmanızı hiç bir şekilde önermem... Elinizde avucunuzda olan paradan da olursunuz. Devletin veliler adına ödediği bir ücret var ancak şu anda maliyetleri dahi karşılayabilecek durumda değil.

Bir rehabilitasyon merkezi açmayı çok istiyorsanız çok sayıda devretmeye çalışan var. Onlardan birini devralabilirsiniz.

Merhaba hocam seni rahatsız ediyorum. Rehabilitasyon Merkezi açmayı düşünüyorum. 4 ortak arkadaşlarımla birlikte yapacağım. Ancak bununla ilgili fizibilite hazırlıyorum. Bir kaç sorum olacaktı. Yardımcı olabilir misiniz?

Öncelikle okul ve rehabilitasyon merkezi farklı şeylerdir. Hangisini açacağınıza karar verin.
Rehabilitasyon merkezlerine Destek Eğitim Ücreti ödenmektedir. Okullara ise son iki yıldır uygulanan özel okul desteği veriliyor.

[FONT=sans-serif]1- Okul için başlangıçta fizik Tedavi Doktoru bulunması zorunlu mudur?[/FONT]

Ne başlangıçta, ne sonrasında doktor bulundurmak gerekmez. Eğer bedensel engelliler programı varsa FİZYOTERAPİST gerekir.

[FONT=sans-serif]2- 2015 yılı içerisinde son yayınlanan genelgelere göre Devlet desteği ne kadardır? Bu destek öğrenciye verilen saat hesabı mı yapılmaktadır? Yapılan bu hesapta bireysel ve grup eğtimleri gibi ayrım vardır bu 2 eğtimi tek öğrenciye verilebilir mi?[/FONT]

2015 yılı için;
Aylık 8 bireysel eğitime : 434TL
Aylık 4 grup eğitimine : 122TL
ödenmektedir.

Bir çocuğa bireysel, grup, veya bireysel+grup eğitimi verilebilir. Bu durum çocuğun raporunda yazar. Kafanıza göre verilmez. Ödemeler aylık saat üstündendir. En fazla 8 bireysel/4 grup eğitimi verilebilir.

[FONT=sans-serif]3- Okul açıldıktan sonra ilk 3 ay devlet desteğinde yararlanılamıyor diye bir şey duydum böyle bir şey varmıdır?[/FONT]

Bu okullar için geçerli... Rehabilitasyon Merkezleri ay sonunda faturalarını verir, bir sonraki ay ödemeyi alır. Zaten yukarıdaki açıklamalar okullarla ilgili değildir. Okullara verilen eğitim desteği tüm özel okullar için aynıdır. Belli sayıda öğrenciye yıllık ödeme taksitler halinde verilir. Tamamen farklı bir mevzuat.

[FONT=sans-serif]4-Öğrencileri servisle okula getirmede devlet bu konuda Yakıt yardımı gibi bir yardımı var mıdır?[/FONT]

Ne servis, ne yakıt yardımı olmadığı gibi, bu işi genellikle ücretsiz yapan rehabilitasyon merkezlerine sürekli olarak trafik cezası kesilir, araçları parka çekilir, K belgesi, C plakası vs. vs. gibi bir sürü maddi ve mevzuat dahilinde zorluklar çıkartılır.

Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Size kabaca yaptığım hesabı yazayım. Yanlışım var mı. 140 Öğrenci hazır diyelim.
140*434= 60.760
4 Z.Engelli Öğretmeni + 1 Fizyoterapist + 1 Müdür + 1 Rehberlik + 1 Aşçı + 1 Şoför Toplam Maaş: 18.000 TL
Sigorta: 9.000 TL
Sertifikalı Araç Başlangıçta Kiralama + Yakıt: 5.000 TL
Gıda Gider: 500
Bina Isıtma: 500

TOPLAM:33.000 TL
Hesaplama tamamen kabataslaktır. Hesapta yanlışlık var mı? Gelir hesabında öğrencilerin sadece 8 saatlik breysel eğtim desteğinden yararlandığı varsayılarak hesapladım.

Kardes eger burdur da bu isi yapmayi dusunuyosan burdur dan ekmek cikmaz neden dersen burdur da hali hazirda il ilce olmak uzere 5 adet o dedigin merkezden var yok ben herseyi goze alir yaparim basaririm dersen sana kolayliklar dilerim bu arada yaptigin hesap kabaca demisin ama daha ust rakamlar cikar buna kira v.s eklememissin

Hesaplama tamamen kabataslaktır. Hesapta yanlışlık var mı? Gelir hesabında öğrencilerin sadece 8 saatlik breysel eğtim desteğinden yararlandığı varsayılarak hesapladım.

Kabataslak hesabınız hem fazla iyimser, hem de fazlasıyla eksik...

Her şeyden önce, % 3 ücretsiz öğrenci zorunluluğu var... 4 çocuğu öylece silin.
Aldığınız ödemeden binde 8,5 harç kesilecek.
Bazı çocukların rapor yenileme vs. gibi nedenlerle her ay faturası kesilemez. Bu da yaklaşık % 3-5 civarındadır.

Bunun dışında ücret için belirlediğiniz rakam çok düşük. 4 Özel eğitim öğretmeni kendi başına 12-13 bin TL maaş ister. Ayrıca sekreter, temizlikçi falan olmayacak mı? 140 çocuğun olduğu bir yer bu kadar personelle idare edemez.

Bunun dışında, temizlik, elektrik, su, kırtasiye, oyuncak, eğitim materyalleri, tamir ve bakım, muhasebe, reklam vs giderleri ne olacak?

Ayrıca Muhtasar vergisi ve gelir vergisi/kurumlar vergisini unutmuşsunuz.

Zaten 140 çocuğa 1 servis de yetmez. En az 3-4 tane servis gerekir.

Bunlar KABACA bir kalemde aklıma gelen giderler. Ayrıntıya girerseniz fazlası vardır, eksiği yoktur. Ben size başta ifade ettim. 140 çocukla % 5-10 civarında, yani ayda 3-5 binTL civarında gelir elde edebilirsiniz.

Eğer kredi vs. kullanırsanız bunun ayrıca finansman giderleri olacaktır ki, kredi borcunuzu bile ödemez.

Öncelikle bina kendimizin. Siz özel eğtim öğretmenlerinin ne kadar maaşa çalıştırıldığından bilginiz yok. 1500 TL den 3000 TL ye kadar çalışan biliyorum.

Siz özel eğtim öğretmenlerinin ne kadar maaşa çalıştırıldığından bilginiz yok. 1500 TL den 3000 TL ye kadar çalışan biliyorum..

Bunu bana mı yazdınız bilmiyorum? Ama ben 25 yıldır bu işin içindeyim. 50 civarında çalışanım var. :)

Sanırım biraz bir şeyler biliyorum.... :)

1500TL'ye Özel Eğitim Öğretmeni bulursanız hemen gönderin, ben daha fazla ücret vermeye hazırım. :) O ücrete niye çalışsın ki? Devlet bile daha fazla veriyor. Öğretmen atamalarında Özel Eğitim Öğretmenlerine 1500-2000 kadro açılıyor... başvuran 200-300 kişi! 1500TL maaş verdiğiniz kişi ilk fırsatta oradan kaçar. Kaldı ki, lise mezunları bile işe başvururken ağzını 1500TL'den açıyor.

Binanın kendinizin olması bir şey değiştirmez. Eğer kurucu veya şirketin kendi malı değilse kira sözleşmesi yapmanız ve kira stopajı ödemeniz gerekir.

Bir de daha önce gözümden kaçmış... SGK için yazdığınız rakam yanlış. Bu rakam % 35 civarındadır.

Fizibilite hazırlarken daha gerçekçi rakamlar kullanmalısınız. Piyasa sizin niyetinize göre hareket etmez. Örneğin 9 kişi için 500TL gıda masrafı demişsiniz. Bu kişilere çay-kahve bir yana sadece öğle yemeği verseniz, günlük kişi başı 5TL'den 45TL eder. O da aylık 1000TL'yi geçer. Tabi her öğünde makarna çorba vermeyeceğinizi varsayıyorum.

Bazı gider kalemleri dikkat çekmese de hatırı sayılır maliyet tutar. Örneğin galoş, kağıt havlu, tuvalet kağıdı, peçete, sabun vs. gibi...

Genel gidene çay ikram edeceksiniz... haftada 2-3 kg çay şeker parası verirsiniz. Aya vurursanız kaç para edeceği hakkında bir fikriniz olur.

İşin özeti; çok kaba bir hesap yapmışsınız. Ama şeytan ayrıntılarda gizlidir. Kılından tüyüne her şeyi düşünmeniz ve gerçekçi rakamlar kullanmanız lazım.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ama gerçekten öğretmen fiyatları ciddi anlamda düşük bu çevrede :S

Üst Alt