Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan kişilerin hakları nelerdir?

meliha68

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba oğlum rehabilitasyona gidiyor otistik .Özel rehabilitasyonların kritrler hakkında yardım edermisiniz çünkü özel eğitimci yok emekli sınıf öğretmeni ders veriyor haklarımız neler ..

meliha hanım hangi şehirdesiniz bilmiyorum ama yazılı kriterlerle var olan kriterler faklı siz eğitimci araştırın iyi eğitimci hangi kurumdaysa kardeşimizi oraya gönderin tabii bu kurumdanda belirlediğiniz eğitimcinin kardeşimizle ilgileneceğine söz alın çünkü popüler eğitimciler vitrin malzemesi gibi kullanılıyor özel kurumlarda baştan öğrenci alabilmek için ok diyorlar bir süre sonra sizin cocuğunuza başka bir eğitimci veriyorlar siz buna dikkat edin

Bence de başka bir yere gitmeli oğlunuz..

meliha68, rehabilitasyon merkezlerinde büyük çoğunluk sertfikalı sınıf öğretmenleri var özel eğitimci sayısı çok az. Ayrıca bazı özel eğitim rehabilitasyon merkezleri kendilerini bazı alanlarda geliştirip isim yapabiliyor. Mesela Denizli'de bir kurum özellikle otistik çocuklar alanında isim yapmış ve kendini kanıtlamış durumda. Bulunduğunuz ilde debu şekilde kurumlar mutlaka vardır, gerekli araştırmayı yapın. Eğer ki Denizliliyseniz sizi bahsettiğim kuruma yönlendirebilirim.

Cevap vern arkadaşlar teşekkür.Bulunduğumuz ilde otistikler için ayrıca bi kurum yok.Devam ettiğimiz okuldaki emekli sınıf öğretmeni çok deneyimli çocuklarla iyi iletişim kuruyor ama ben özel eğitimci olmamasından dolayı bi kayıp yaşarmıyız endişessi içindeyim özel eğitimci olması şartmı değilmi ...

özellikle otizm, özel eğitim öğretmenlerinin ilgilenmesi gereken bir alandır, ben de bir sınıf öğretmeniyim ama ama özel eğitimden mezun arkadaşların bu alandaki uzmanlığı ve bilgisi çok daha fazla.

ben bu konuda bayağı tecrübelıyım, öncelıkle bu konuda gereklı bılgıyı il veya ilçe milli eğitim müdürlüğünden alabilirsin, sonrasında gıttıgınız rht mrkzını değiştirmenızde fayda var, merkez ıle ilişiğinizi keserken bütün evraklarınızı raporlarınızı geri teslım almayı unutmayın, ilişiğinizi kestırdıgınızde bırde kesınlıkle bulundugunuz ıl veya ılcenın mılle eğitim müdürlüğüne haber verin, bız burdan ayrıldık dıye, sonra başınız ağrımasın, çunku bazı rht mrk leri öğrencı ayrılsa bıle devlete fatura kesme yoluna gıdıyor.

Hocam öncelikle allahım sabır versin.

Özel Rehabilitasyon Merkezleri Hakkında ne gibi bir bilgiye ihtiyacınız olursa öğrenmek istediğiniz herşeyi bana sorabilirsiniz elimden geldiğince seve seve yardımcı olmaya çalışırım.

Hangi ilde yaşadığınızı bilmiyorum ama size tavsiyem çok iyi araştırın özellikle sınıf öğretmenlerinin bizim çocuklarımıza faydası olacağına inanmıyorum 8 yıldır eğitim alıyoruz özel eğitimci olduğu halde ufak adımlarla ilerliyoruz çocuklarımızın eğitimi gerçekten zor bir elmasın işlenmesi gibi bence bir an önce özel eğitim uzamnı bulunan kurumu bulmanız da fayda var bunun için meb ten yada ram dan destek alabilirsiniz Allah yardımcınız olsun mücadele gücünüz eksilmesin
(Berk in annesi)

merhabaLar... benim oğLum var 10 yasında oda 6 senedir özel nida okuLuna qidiyor.bunun masraflarını bu seneye kadar devlet karşıladı fakat bu sene bizden ödenek isdediler. sizce buna hakLarı varmıdır ?

Dağlar;

Sizden neye istinaden para istediler ? Yani para istemelerinin gerekçeleri nedir ?

Bir yalnış anlama olmasın diyorum ama sizden para taleb etmeleri imkansız meb zaten karşılıyor neye dayanarak bu ödeme istendi ekstra ders talebiniz mi oldu ancak bu şekilde istenebilir.bunun dışında tek bir ücret ödemeden ram a müracat edebilirsiniz yada direk bağlı olduğunuz meb e umarım sorun çözülür..

Dağlar;
sizden neye istinaden para istediklerini belirtirseniz kesin ve net bir cevap verebilirim. Ama normal şartlarda Rehabilitasyon Merkezi hiç bir ücret talep edemez etmeye hakkı yok, zaten sizin çocuğunuza verdiği eğitim karşılığında devletten parasını alıyo. Servis, yemek vs vs para isteme nedenleri nedir belirtirseniz kesin ve net cevap verebilirim.

BaY_Cin;
öncelikle soruma yanıt verdiğiniz icin tesekkür ederm
dewletn artk bu cocukların masraflarının bir kısmını ödemeyeceğini söleyerek ''cocuğun okula dewam edebilmesi icin aylık bi miktar ödememiz gerektğini '' sölediler. bnde veremeyince çoçuğum 3 ay okula qitmedi ve normal ilk okula qöndermemizi sölediler..bnde cocuğmun normal cocuklara uyum sağlayamayacığını bildiğim icin göndermedim..ewde durdu daha sornada okulundan telefon acılarak dewletin masraflarını ödememesni iptal ederek tekrar okula çağrıldı ve suan devam ediyor .

Dağlar;

Rica Ederim . . Elimden geldiğince bilgi vermeye bildiklerimi paylaşmaya çalışıyorum

Şimdi, 1 Ocak 2010 tarihi itibari ile 6 Saat olan Bireysel Eğitim saati 8 saate çıkartıldı, fakat devletin 6 Saat eğitim karşılığı Rehabilitasyon Merkezine öğrenci başı ödediği ücrette bi artış olmadı oldu fakat çok cüzi bi miktar artış oldu.

Anladığım kadarıyla sizin çocuğunuzun gittiği Rehabilitasyon Merkezi paraya sıkışmış ve merkezlerine gelen öğrenci velilerinden para talep etmişlerdir.

Bulunduğunuz İl veya İlçe'yi söylerseniz ben sizin kiminle görüşmeniz gerektiğini söyleyebilirim.

bizde spastık oğlumuzu istanbul esenlerde bir merkeze götürüyoruz. fakat bu ay gurub seanslarının kaldırıldığını söylediler.oğlumuz pazartesi günleri aldığı 2 veya 3 saatlik gurup alamayacak ayda 4 saat fizik 4 saat te bireysel alıyoruz hepsi bu kadar..yani ayda 8 saat toplam ders alıyoruz..sizce normalmi..

bizde 8 saat ders alıyoruz ancak bazen gittiğimiz merkezin kendinden de ek ders vermesi iyi oluyor ama bunu her merkez uygulamıyor sanırım kendilerine kalmış.bazen 12 ders olduğu oluyor ama dediğim gibi merkeze kalıyor ancak ram verdiği raporla haftada 8 saat doğrudur....

haftada 8 saat değil..keşke olsa ayda 8 saat gers alıyoruz

evet yalnış yazmışım kusurabakmayın neyse ayda 8 saat diyelim doğrusu

Bizimde başımıza benzer bir durum geldi. Aylık ders sayısı 8 x 40 dakikaya çıkartılınca; Gittiğimiz rehabilitasyon kurumu servis ücreti olarak bizlerden aylık 20 tl talep etti. 'Rehabilasyon kurumlarının aldığı ortak karara dayanarak ' talep ettiklerini belirttiler. Hatta bugun ' ders ücretlerinin kdv hariç ders başına 51 tl den 39 tl ye düşürülmesine' tepki göstermemiz için dilekçe hazırlamışlardı.

özel eğitim merkezleri kendileri bu uygulamayı yapıyor ortak karar sanmıyorum bazı merkez servis veriyor bazı vermiyor kendi insafiyetlerine kalmış olması gereken servis ücretsizdir

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden aldığınız 8 seans bireysel ve varsa 4 seans grup eğitim dışındaki bütün yapılan hizmetler rekabet uğruna ekstra olarak yapılıyor. Özel eğitim hizmetleri yönetmeliğini incelerseniz ister özel ister resmi okul olsun engellilerin servisini devletin ücretsiz yapması gerekiyor. Fakat ödenek ayrılmadığından özeldeki servis ücreti karşılanmıyor.

Birde otistik yada yaygın gelişimsel bozukluğu olan çocuklar için araştırma safhası tamalanmak üzere olan büyük ihtimalle haziran-temmuz aylarında çıkacak yeni bir program var.

Otistik ve y.g.b. olan çocuklara çok faydası olacak. OÇİDEP pecs gibi çok para ve zaman gerektiren bir programda değil, aile ve çocuğa verilecek haftada 1,5 satlik eğitimle inanılmaz sonuçlar ortaya çıkıyor. Programa katılan çocuklardaki değişim ve ailelerin mutluluğu inanılmaz. Allah ömür verirse program yayınlandığında detaylı bilgileri sizlerle burada paylaşıacağım.

RAM daki Özel eğitim değerlendirme kurulu çocuğun eğitsel değerlendirme ve tanılamasını yapar, bireysel, grup veya bireysel +grup önerebilir ÖEDK nin bu raporu ile istediğiniz rehabilitasyon merkezinden bu eğitimi aldırabilirsiniz.
devlet aylık 8 saat bireysel ve 4saat grup parasını karşılar, rehabilitasyon merkezleri 8 seans bireysel ve 4seans grup eğitimi vermek zorunda(RAM raporunda önerilmişse) yalnız veli ekstra bir destek talep ederse kurum para isteyebebilir, bunun dışında kesinlikle rehabilitasyon merkezleri suç işlemiş olur...
2 seans eksik eğitim veren yani 6seans veren veya 2seansın parasını veliden talep edildiği taktirde veli dilekçeyle şikayetini bağlı olduğu MEM ne iletsin ve kurumunu değiştirsin...

Üst Alt