Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel rehabilitasyondan yararlanacak zihinsel engellinin rapor oranı ne olmalı?

sırdaş

Üye
Konular
46
Reaksiyonlar
0
zihinsel engelli 19 yaşındaki bir erkek çoğuna ankara %90 rapor vermiş sonrasında ise, konya karamanda %60 vermiş doktorlar
şimdi ordaki özel rehabilitasyon merkezleri almıyormuş daha iyi gördükleri için böyle bir haklarını olabilir mi?
özel merkezlere alımlarda yüzde kaç olmalı engeli kişinin.

bir de arkadaşlar engelli olmasına rağmen sen babanın sağlığından yaralanamzsın demişler bu nasıl olabilir anlamış değlim
şimdi bu mağdur insanlar nereye başvurun??
yardımcı olursanız sevinirim.

özel rehabilitasyon merkezleri yüzde kaç engelli oranına göre alıyor tam bilmiyorum ama eger babasının saglık güvencesinden faydalanamıyor ise hemen yeşil karta başvursun yeşil kartı onaylanır verirler yeşil kart.
ve şunuda söyleyeyim eğer sağlık roparu oranından yada herhangi bir şeyden şüpheniz varsa hastaneye dilekçeyle itiraz edin sağlık raporuna yada bir üst hastaneye sevkedilmesini isteyin.

Maluliyet derecesinde sakatlığı olan çocuklar yaşları kaç olursa olsun anne-babalarının sağlık güvencesinden yararlanır. En yakın sgk müdürlüğüne gidip gerekli işlemi yapsınlar...

Sağlık kurulu raporunda %20 ve üstü özürü olanlar özel eğitimden yararlanabilirler. Ancak özel eğitim için sağlık kurulu raporu yeterli değildir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı İlçe Rehberlik Araştırma Merkezine başvurarak Özel Eğitim Raporu da almanız gerekir. Eğer orada uygun görürlerse düzenleyecekleri raporla özel rehabilitasyon merkezlerine başvurabilirsiniz.

Bu haktan yararlanmak için herhangi bir sosyal güvenceye gerek yoktur. Güvencesi olan veya olmayan herkes yararlanabilir.

Ancak, elinde raporu olsa dahi özel rehabilitasyom merkezi öğrenciyi kabul edemeyebilir. Önerilen eğitim programı kendisinde mevcut olmayabilir... veya kurumun yapısı söz konusu çocuğa uygun olmayabilir.

Alınan rapor "özel eğitim için" alınmış bir rapor olmalıdır yani engel oranının yazması önemli değil, raporda "özel eğitime muhtaçtır, özel eğitim görebilir" ifadesinin bulunması gerekir. Ayrıca yukarda arkadaşın da bahsettiği gibi Rehberllik Araştırma Merkezinden rapor alınması gerekir.

Sayın umut,

Ne yazık ki 2 yıl önceki kanun değişikliğine göre %20 özür şartı aranmaktadır. Bu rapor olmadan RAM'leri eğitim raporu düzenlemezler.

Benim kızım özel rehabilitasyon merkezine gidiyor %80 ve sürekli raporu olmasına olmasına rağmen RAM dan her sene eğitim raporu almaktayım.

Sayın tekbir;

Çocuğunuzun raporunun %80 ve sürekli olması ile R.A.M nden her yıl eğitim raporu almanız arasında pek bağlantı kuramadım..
Her yıl eğitim raporu almanızın sebebi;R.A.M i, çocuğunuz için her yıl olmak üzere gelişim programı hazırlar neler yapabiliyor ve-veya yapamıyor diye..Bu gelişim programını da sizinle beraber çocuğunuzun eğitim aldığı özel merkezlere gönderir ve bu çizelgeye göre çocuğunuza özel merkezlerde eğitim verilir...Gerektiğinde ise; kaynaştırma eğitimi almasını uygun görürler ve normal okullara yönlendirirler sizi.Kısaca; bu yapılanlar tamamen çocuğunuzun eğitimi içindir.Geçmiş olsun..

Sayın MeTePe;

Hocam, sizi bu sitede daha çok aktif görmek isterim, engelli çocuğu olan aileler olarak gerçekten buna ihtiyacımız var..Saygılar:)

Sayın tekbir,

umut arkadaşımızın dediği gibi, hastaneden aldığınız rapor ile RAM'dan aldığınız rapor farklıdır.

Birisi, kızınızın sağlık durumunu gösteren rapordur. Bu rapor olmadan RAM'leri size rapor düzenlemez.

Rehberlik Merkezleri ise, kızınızın eğitim gereksinimlerine yönelik rapor hazırlar ve ne tür eğitime gerek duyulduğuna karar verir. Yıllık olarak yenilenmesinin nedeni verilen eğitimin yeterli ve uygun olup olmadığının denetlenmesidir. Aksi halde siz bir rapor alıp ve o raporla yıllarca eğitim alırsınız.. ama eğitimin işe yarayıp yaramadığını siz de dahil, kimse bilmez.

Bu sistemde yanlış ve eksiklerin olduğu doğrudur.. ama tamamen anlamsız olduğu da söylenemez. Raporların yenilenmesinde daha iyi bir düzenleme yapılması aslında çoğu sıkıntıyı rahatlatacaktır.

Sayın umut
Sayın MeTePe

Açıklamalarınız doğru sağolun.Evet her sene gidiyoruz yenileyip yönlendirme yapıyorlar.

Üst Alt