Şimdi buradaki mesajları okuduğumda bir karışıklık olduğu kanaatine kapıldım... Geriye dönük bir vergi indirimi alacağı hakkı var. Bazı arkadaşlar da bunu tahsil edebilmiş görünüyor. Ancak muhasebeci olmasam da bir işveren gözüyle durumu anlatmaya çalışayım.
Devlet, kendi muhasebesinde istediği gibi düzeltme, değişiklik yapar. Hiç kimse de bunun hesabını sormaz. Zaten devletin kendi muhasebe esaslarının özel sektörle yakından uzaktan ilişkisi yoktur. Örneğin gelir vergisi matrahı ile maaşınız arasında uçurum vardır. Anladığım kadarıyla bu vergi iadesini alanların pek çoğu devlet memuru.
Ancak özel sektörde durum şudur.... Ay bittiğinde bordroları hazırlarsınız. Bunda SSK primi, vergi matrahı, vergi indirimi vs. gibi tüm rakamlar mevcuttur. Bu bordrolar üzerinden SGK bildirgesini ve vergi beyannamesini düzenlersiniz. Bunların online, internet üzerinden tahakkuk makbuzlarını alır, günü gelince yatırırsınız. Ne çare ki, bu tahakkukları bir kez çıkarttıktan sonra geriye dönük işlem yapmak son derece zordur. Yaptığınız her geriye dönük işlemin çeşitli seviyelerde usulsüzlük cezaları vardır. Örneğin SGK'da bir çalışanın 1 günlük primini değiştirmeye çalışsanız 3 asgari ücret civarında ceza ödersiniz. Kimi kez bunlar gözden kaçar, cezası falan olmaz, ancak ben bir işveren olarak değil eksik, yanlışlıkla fazla yatırdığım prim nedeniyle dahi ceza yiyip mahkemelik oldum.
Şimdi bizim devlet bürokrasimiz öylesine tuzaklarla doludur ki, siz kaş yapayım derken göz çıkartırsınız. Ben yukarıdaki arkadaşımın işvereni olsam, hiç vergi dairesiyle, bordro hazırlamakla falan uğraşmam... aradaki 5 aylık toplam 150TL civarındaki parayı işyerinin elden ödemesini tercih ederdim.
Burada aslında, fazladan vergiyi tahsil eden ve sonradan vergi indirimi kararını veren maliyedir. Yani esasen, geçmiş döneme ait tüm bordro kopyaları ve vergi tahakkuklarıyla hak sahibinin vergi dairesine başvurması, vergi dairesinin fazladan tahsil edilen vergiyi hak sahibine iade etmesi gerekir. İşverenin geriye dönük işlem yapması "usulsüzlük" cezası gerektirebilir. Zaten gelir vergisi mükellef şahsın adına tahsil edildiği için işverenin "ben yanlış beyanname düzenlemişim" diye alma şansı da yoktur.
Uzun lafın kısası, devlet bir hak verirken, bu hakkı kullanmanızı da elinden geldiğince zorlaştırıyor. Ne diyelim... umarım paranızı almanın bir yolunu bulursunuz.