Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Özel sektörler engelli çalışanlarına neden maaş ayrımcılığı yapıyor?
Merhaba, üniversite mezunu mba yüksek lisans yapmış biriyim. Engel kadrosundayım. 15 yıldır çalışma deneyimim var. Şuan ki firmamda 7 yıldır 8 yıl olacak nerdeyse aynı yerde çalışıyorum. Ofis ortamındayım yabancı özel sektördeyim. Aldığım maaş net 6500 tl zamlı olarak. Brüt ise 8100 falan. 3 derece engelliyim. Dısarıdan bakınca engelli gibi görünmem de zaten. Bizim şirket iyi maaş veriyor diye hep yabancı sektör bakındım çünkü insanlar yabancı Şirketler çok yüksek maaş veriyor derlerdi ben de oyle başvurup girdim ama engel kadro olduğum için diğer aynı işi yaptığım benden az iş yapmasına rağmen 18 bin brüt maaş alıyor. Yeni mezun arkadasta 13-15 bin brüt bandında maaş alıyor. Yöneticime zam konusunda konustum tamam yaparım ederim dedi ama hiç 10 bin brüt 11 bin brüt yapmadı. Nedeni ise o maaşı kimse almıyormuş benim istediğim maaş yüksekmiş diyor. Neden engelli çalışana hakedilen maaş verilmiyor neden ik uzmanları böyle neden ayrımcılık yapılıyor? 5 yıl sonra emekli olacağım ve alacağım maaş az yani emekli maaşım az olmaması için iyileştirme istedm sanki çok istemişim gibi tavır yapıldı. Ve üstüne ek görevler verdiler. Bu zamana kadar hiç terfi vermediler. İlk senemde iki yıla yakın zam almadım zam dönemi geçmişti işe girerken. Sonra kriz olunca yapmadılar. Benim de hakkım değil mi iyi maaş almak? Kendime hiçbir şey alamıyorum. Evlenmek istesem evlenemem. Hep yarını düşünmek zorundayım kendime gıdım gıdım harcıyorum 10 yıldır hiç kendm için bir şey alamadım almak istedim param yetmedi paramı harcasam aç kalırdım çünkü. Zaten sağlık sorunum var ona bir dünya para gidiyor. Çok üzülüyorum bütün şirketler böyle. İk ve müdürler hiç empati yapamıyorlar galiba kendi çocukları olsa böyle mi yaparlar? Güya yabancı sektör yapmaz böyle ayrımcılık dersin ama yapıyorlar. Keşke bunları yaşamasaydım
Engelli kadrosunda olmadan başka şirkette ve ya kendi çalıştığınız şirkette yeni bir pozisyon talep edin tecrubeli ve eğitimlisiniz aldığınız maaş yeni atanan bekar memurların maaşı az Sayılmaz ama emsallerinizden az ise dediklerimi yapın
Ben onu da talep ettim. Gerekirse engelli kadrosundan çıkarın normal kadrosuna koyun dedim. Yapmadılar... bana terfi yapılacak o zaman yuksek olur maasın denildi ben de inandım sevindim. Ama gel gör ki 8100 brütten önce 7000 brüttü maasım. Terfi dedikleri maas 7000 brütten 1100 tl artıs yapıldı. Ve pozisyonumda aynı. Yetmiyormuş gibi ek görevler verdiler geliştikçe maaşım artacakmış falan filan. Daha ne kadar ne iş alıp yapacam. Ahtapot muyum ben? İki elim var ve yoruluyorum. Yaşım oldu 37 evlenmek istesem evlenemem. Bu parayla hayatta geçinemem. Aile evimde kalıyorum babamın emekli maaşı dısında gelirimiz yok. Annem ev hanımı liseye giden kardeşim var. Bazen ben veriyorum harçlığını.
8 yil emek ve 6.500tl maaş ile İstanbul da kira veriyorsan gecinemezsin. İstanbul için asgari ücretin net 10k olması lazım. Başka firma bak! Sağlık nedenlerinden dolayı tazminatı alıp hemen işten ayrıl.
Myroom
istifa edip kurtuldum ve daha iyi maaşlı bir iş buldum...yanımdakinin yarısını layık görmüşlerdi. 6 ay işsiz kaldım ama en sonki maaşımın 3 katına başladım....gerekirse direk normal kadrolara başvuru yap engelli olduğunu da söyleme vergi indirimi ne 200 tl en fazla bordroda. masabaşı iş ise tabi engel detayını bilmiyorum.kanunen söylemek zorunda mıyız iş bizim engelimize zorluk çıkartmadığı sürece?
Olay budur tebrikler,,,
Risk almayan ve kendini iyi pazarlayamayan aç kalır. Engelli olduğunu söylediğin zaman maaş düşük oluyor ama engelin belli değil ve normal kadrodan çalışırsan ücret dolgun olur.
Kurumsal yabancı firmaya girdiğini düşünüyorum. Yerli ve milli firmalar hepsi asgâri ücret veriyor.
burada da ingilizce seviyem teftiş deneyimim sayesinde geldim maaşımın artması için çok mücadele verdim ve kazandım .engelli kadrosundayım yine birçok şeyden mahrum bırakıldık (terfi maaş yan haklar)ama kendimi eski bankada çalışan arkadaşlarımla karşılaştırınca daha iyi ekonomik düzeyde görüyorum işte bu riski aldığım için. şu an aldığım emekli maaşım onların aldığı maaş kadar .lütfen ve lütfen kurumsal yabancı ya da yabancının da ortak olduğu firmalara bakın.dil çok önemli.
hanifeaydin
Yabancı bir dil öğrenmek, başka ülkeleri gezmek, bizleri dünya insanı yapar. Şu an ülke olarak orta çağ dönemine döndük.
Emekli olup çalışma hayatına devam ediyorsun harika..
Benim emekli olmama 11 ay kaldı. Sonrası için kafam karışık...