Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel tertibat gerektirecek engellilik hali yokken ÖTV'siz araba alabilir miyim?

berk3435

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar, bişey öğrenmek istiyorum. Tam net bilgi sahibi olamadım. Şu anki raporum %41 ama ağır uyku apnesi de çıktı bende. Sanırım ona da %35 veriliyormuş. Tahminimce % 70'in üstünde yapacak. Vücudumda herhangi görünen bir kusurum yok. ÖTV indiriminden faydalanıp araç alabiliyor muyum acaba?

berk3435

Öncelikle %70 oran hesabın yanlıştır
%41 oranın haricinde %35 lik özür oranının etkisi %20.65 yapmaktadır. (100%-41%=59%
59% / 35% = 20.65% eder
41% + 20.65%=61.65% Balthazard Formülüne göre toplam engel oranı bulunur.)
İkinci husus ise engel oranlarının araç alımında herhangi bir etkisi olmamaktadır. Maliye bakanlığı engelin, aracın hareket ettirici unsurlarına (gaz, fren, debriyaj vb) etkisi var mı ve tertibat istiyor mu gibi durumları gözetmektedir. %41 oranın böyle bir engel mi o önemlidir. Eğer işin içinden çıkamazlar ise özelge talep etmektedirler. Kalın sağlıcakla...

battal

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Benim herhangi bir tertibat ihtiyacım yoktur. Bedenimde herhangi bir kısalık veya eksiklik yoktur. Bu durumda da ötv indiriminden yararlanabilir miyiz? Net bilgiyi nereden öğrenebilirim acaba? Teşekkürler.

berk3435

En net cevabı vergi dairesi verir. (Ankarada iseniz konya yolu üzerindeki yeğenbey vergi dairesinin 2.ci katındaki muafiyet bölümüne şahsen gidebilirsin, alıp alamayacağını orası söyler ama yukarıda da belirttiğim gibi aracın hareket ettirici unsurları ile ilgili özrün yok ise şansın biraz zayıf olabilir.)

battal

Anladım. Maalesef Ankara'da değilim. İstanbul'dayım. Cimer'e yazsam net bilgi edinebilir miyim acaba? Ya da telefonla nereye sorabilirim bu durumu?

berk3435 ÖTV siz araç alabilmek için %90 üzeri raporunuz yoksa tertibat gerektiren bir engeliniz olması zorunlu. Tertibat gerektirecek bir durum yoksa ve raporunuz %90 ın altında ise hiçbir şekilde ÖTV muafiyeti olmaz

Samet.Demir

Anladım. Bazı yerlerde otomatik vitesli araç tertibatlı araç sayılır diye yazılmış. Neden böyle bir ayrımcılık söz konusu acaba?

berk3435

Sol bacakta engeli olan kişilerde geçerli bir durum bu. Debriyaj pedalı olmadığı için sadece sağ ayağıyla aracı kullanabileceği, ekstra bir tertibata gerek olmadığından otomatik vitesli araç tertibatlı araçmış gibi sayılabildiği için öyle söyleniyor.

Samet.Demir

Anladım. Maalesef yararlanamıyorum o zaman. Cimer'e sordum. Bakalım ne cevap gelecek. Neden böyle bir şey var ki? Sonuçta bizim de raporumuz var. Bizde engelliyiz.

Forumda birçok alanda bu konuda güncel bilgiler paylaşıyoruz. Burası araç alımı ile ilgili bölüm. O bölümlere bakmadan bu bölümde aynı sorular sorulduğunda, konular dağılıyor, ve tüm başlıklar aynı hale geliyor.

%90 altı engel durumunda sadece ortopedik engelliler özel tertibat kodları ile ÖTV'siz araç alabilir. Ortopedik engelli değilseniz alamazsınız.

Otomatik vites sadece sol ayağa değil, sol kol/sağ kol da eğer engelli raporunda ibare varsa, ve yeni ehliyet kodların da da doktor ve mühendisler böyle karar verdiyse, özel tertibat sayılıyor. Ama kanunen bu yaygınlaşmadı. Mahkeme kararları var ve emsal özelgeler var. Bizde onlara istinaden vergi dairesine başvurup özelge doldurup alabiliyoruz.
MTV ile ilgili hala muafiyet sağlanmıyor, onunla ilgili hukuk mücadelesi veriyoruz.

Özetle, ortopedik engeliniz varsa, sol/sağ kol, sol/sağ bacak fark etmez, otomatik vites size uygunda özel tertibat olarak sayılıp ÖTV'siz alabilirsiniz.

Sorunuza gelince, %90 altı engelde ÖTV'siz araç izni tertibata veriliyor. Yani siz tertibatsız araç kullanabiliyorsunuz. Ama ortopedik engelliler tertibatsız kullanamıyor. Otomatik vites içinde manuel vb vitesi kullanamıyorlar mesela. Devlet bu yüzden ÖTV'yi almıyor. Sizin gibi engelli arkadaşların araç kullanımları ile ilgili bir sıkıntı olmadığından daha doğrusu tertibatsız araç kullanabildiğinden ÖTV alınıyor.

StratoS

uzun açıklamanız için çok teşekkür ederim. Çok açıklayıcı bir açıklama olmuş gerçekten. İyi günler dilerim.

StratoS mtv ile ilgili muafiyet hala sağlanmıyor demişsin sakın o kdv olmasın ? çünkü mtv den muafız mtv vermiyoruz.

Mehmetyilmaz

Abi, sağ kol engelli(Benim için) MTV mevzuatı sol ayak/bacağa MTV muafiyeti var diyip benden MTV istiyor. Şuan mahkemeliğiz. Yani sol ayak/bacak dışındaki ortopedik engellilerde, ÖTV muafiyeti sağlansa bile otomatik viteste başka tertibat yoksa MTV muafiyeti sağlamıyorlar.

StratoS vay be bunu bilmiyordum çok ilginç ,halbuki ötv vermiyorsan mtv de vermemen gerekir bence umarım senin istediin şekilde sonuçlanır

Üst Alt