Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel tertibata ihtiyacım yok. Komisyona itiraz etsem kaldırılır mı?

cinarah

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba, 19 yaşındayım. Ehliyet için hastanede heyete girdim. Heyet sol bacak polio sekeli teşhisi ve buna bağlı otomatik araç kullanabilir şeklinde rapor verip il sağlığa sevketti (istanbul). Komisyon günü il sağlığa girdim, sağ ayağımı muayene ettiler (güç kontrolü), fonksiyon var dediler. Sonra çorabı vs çıkarttırıp ayrıntılı muayene ettiler. Sağ ayakta da sorun var, el ile tertibat yazacağız dediler (sağ ayakta çok hafif sorun var). Raporuma aşağıda kodlarını yazacağım tertibatları yazıp yolladılar.

Gerekli ehliyet işlemlerini yaptım, ehliyete hak kazandım, emniyete gidip ehliyeti almak kaldı geriye. Onu da birkaç gün içinde halledecem İnşaallah.

Soruma gelince, ben düz araba kullanabiliyorum (zorlanarak) otomatik araba ise zorlanmadan kullanabiliyorum.
1: Bu rapora itiraz ederek bu tertibatları sildirip normal otomatik araç yazdırabilir miyim? Bunun için ne yapmam lazım?
2: Böyle bir işlem yaparsam ehliyeti değiştirme sürecim ne olacak, yeniden kurs vs mi yoksa sadece emniyetten yeni ehliyet çıkarttırma mı?
3: Eğer sildiremezsem, tertibatlı araç alırsam bu aracı abim vs kullanabilir mi?
4: Bu tertibatlar tam olarak ne oluyor, kod açıklamalarından pek birşey anlamadım.
5: Bu kodlara uygun tertibatın olmadığı herhangi bir otomatik araçla seyahat ederken polis ehliyet kontrolü yapsa ceza yer miyim?

Kodlar:
Sınırlı kullanım kodları: #01.06, 102, 78#
Tıbbi nedenlerle verilecek kodlar #31.03, 32.01, 35.05#

Teşekkürler...

Emniyete ehliyet için başvurdum. Birde 104 numaralı kodu eklediler, otomatik araç koduymuş o da...

Ehliyetim geldi. Emniyette bazı soruların cevaplarını buldum ama hala kafama takılan şeyler var.

1: Bu rapora itiraz ederek bu tertibatları sildirip normal otomatik araç yazdırabilir miyim? Bunun için ne yapmam lazım?
C: Emniyet bu soru için yeniden hastaneden rapor çıkartıp il sağlığa gitmemi söyledi. Ama sonuçta il sağlıktaki kişiler aynı, yine aynı kodları yazabilirler. Ne yapmam lazım?

2: Böyle bir işlem yaparsam ehliyeti değiştirme sürecim ne olacak, yeniden kurs vs mi yoksa sadece emniyetten yeni ehliyet çıkarttırma mı?
C: Direkt emniyetten ehliyet yenileme işlemi yapmam yetiyor.

3: Eğer sildiremezsem, tertibatlı araç alırsam bu aracı abim vs kullanabilir mi?
C: Bunun cevabını henüz bilmiyorum.

4: Bu tertibatlar tam olarak ne oluyor, kod açıklamalarından pek birşey anlamadım.
C: Bunu da henüz bilmiyorum. Sadece elden gaz freni anladım.

5: Bu kodlara uygun tertibatın olmadığı herhangi bir otomatik araçla seyahat ederken polis ehliyet kontrolü yapsa ceza yer miyim?
C: Evet, ceza yermişim.

1-3-4. soruların cevaplarını hala bekliyorum, teşekkürler şimddiden...

Güzel kardeşim ayaklarında his ve güç kaybı olduğu için tertibat yazmişlar itiraz ney etme yani yeniden ney başvurma yine ayni şey çıkar artı paran gider tertibatdan da korkma iyi bir şey herkesin yani eşin veya akbanın kullanması içinde bir proje çizilecek ve tse onay verecek aracı görecek bunu normal bir insan da kullanabilir diye okey verirse tabi sizde aparat takılırken söyleyin normal insanda kullanacak ona göre yap deyin Yoksa normal insan kullanırken sorun olursa yani tse onay vermez o zamanda sadece sen kullanabilirsin.

Ben elden gaz ve fren tertibatı kullanıyorum ayaklarımı kullanamadığım için tertibatın olması ötv ve MTV de kolaylık olur 6 kere ney polis kontrolüne takıldım hiç biride tertibat var mı bakayım demedi ?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Öncelikle cevap için teşekkür ederim. Ayaklarımda his kaybı yok, sol ayağımda hareket kısıtlılığı var, sağ ayağımda ise herhangi bir hareket kısıtlılığı yok, sadece hafif bir deformite var diyebilirim.

Tertibat istememe nedenim normal bir otomatik aracı rahatlıkla kullanabiliyor olmam. Eğer tertibatlı ehliyete sahip olursam normal bir otomatik araç kullanımı yasak sonuçta.

Ötv muafiyeti için il sağlıktan "otomatik araç kullanabilir" kodlarının yazması yeterli. Yani tertibat zorunlu değil.

Bu minvalde cevaplarınızı bekliyorum...

İtiraz edip yeniden değerlendirmeye girebilirsiniz, ancak yine aynı sonuç çıkabilir. Bu tarz bir değişiklik yapan görmedim bilmiyorum.

Teşekkürler... İtiraz için nasıl bir süreç izleyeceğim? Raporun aslı emniyette, bende noter tasdiklisi var. Raporla beraber gidip itiraz mı edeceğim, yoksa yeniden hastaneye gidip sıfırdan mı başlayacağım işlemlere? Bende yine aynı sonucun çıkmasından korkuyorum...

İl sağlık müd. ne itiraz etmeniz gerekir, en yakın illerden birisine sevk edilirsiniz, eğer orası size özel tertibata ihtiyacı yok raporu verirse, yani sonuç farklı olursa, bu kez 3. bir ilde farklı bir heyete daha girersiniz, bir nevi hakem heyet görevini görecek olan bu ilde verilecek karar geçerli olacaktır.

Teşekkür ederim, elimdeki raporla (noter tasdikli) gidip ben buna itiraz etmek istiyorum mu demeliyim? Birde bunun bir süresi var mı? Yani raporu aldıktan sonra 15 gün içinde gitmelisin gibi?

Bu arada belirtmekte fayda var, hastane bana otomatik araç kullanır demişti, özel tertibata ihtiyacım olduğunu il sağlık söyledi, yoksa hastane normal otomatik kullanırsın demişti...

cinarah Artık hastaneler otomatik vites veya başka bir şekilde araç kullanır gibi bir ibare yazması yasak. Sadece İl Sağlık Müdürlükleri buna karar veriyor. Ve de sağ ayağında da bir engelin varsa bu da engelli raporunda belirtiliyorsa eğer otomatik vitesli araç senin için özel tertibat yerine geçmeyecektir. Vergi dairesi onay vermeyecektir sağ ayağına da bir kod eklenmesini gerekecek o zamanda

Teşekkürler Birkan. Engelli raporum yok. Sadece ehliyet için çıkarttığım rapor var. Yani engel yüzdemi dahi bilmiyorum.

Olayı şöyle anlatayım, hastane muayenesinde ortopedi doktoru "otomatik araç kullanabilir, 1. sınıf sürücü olur, 2 tekerlekli araç kullanamaz" vs gibisinden şeyler yazdı. Nöroloji doktoru "ortopedi doktorunun yazdıkları uygundur" yazdı. Heyete girdim, oradan da otomatik araç kullanır yazısı çıkıp il sağlığa gönderdiler. İl sağlık muayene etti, sağ ayakta güç var dedi. Fonksiyon var dedi ama el ile tertibat yazdı.

Dediğim gibi herhangi bir otomatik aracı kullanabiliyorum, raporumda özel tertibat yazmasına rağmen normal sürücü kursunda normal otomatik araçla eğitim alıp sınava da otomatik araçla girdim, emniyetten de ehliyetimi çıkarttım şu anda. Elime ulaşalı yaklaşık 2 hafta oldu.

Benim isteğim bu el ile tertibat gibi gereksiz (yani benim ihtiyacım olmayan) kodları sildirip normal otomatik araç kodlarını yazdırmak ve bu şekilde ehliyeti yeniletmek.

cinarah

Sağ alt ekstremitede kısıtlılık olduğunda özel donanım şart koşuluyor. İki türlü özel donanım seçeneği var:

1- Gaz-fren elle kumanda: bkz
2- Otomatik vitesli araçta gaz pedalını sola taşıyan özel donanım: bkz

Size verilen kodlar o kadar fuzuli ki!
31.03 Pedallar ayak yardımıyla çalıştırılmadığında hızlanma sistemi ve pedalların tıkanmasını önlemeye ya da aktivasyonunu sağlamaya yönelik önlem
32.01 Tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi
35.05 Direksiyon ve hız ile frenleme mekanizmalarının kontrolünü kaybetmeden idare edilebilen kontrol cihazları

Teorik olarak evet, itiraz edebilirsiniz komisyona ve yeniden değerlendirme isteyebilirsiniz.Size 10.02 ve 78 ile beraber "25.08*Soldaki hız pedalı" deseler tamamdır aslında.

Teşekkürler, yalnız olayı yanlış anlamışsınız. Bende işlev kaybı sol ayakta (sol bacak polio sekeli). Yani solda hız pedalı hiç mantıklı değil benim için. Sağ ayakta hafif (benim şahsen umursamadığım) bir sorun var ve ben rahatlıkla sağ ayağımı kullanabiliyorum, il sağlık zaten kendi dedi sağ ayakta fonksiyon var diye ama buna rağmen el ile tertibat verdi. Ehliyetimi de normal otomatik araçla aldım (direksiyon dersleri ve sınav). Benim istediğim normal otomatik araç kullanmak.

Asıl sorum şu:
1: 10.02-78 arasındaki fark nedir?
2: 31.03-35.05 bunlar nedir, ne işe yarar?
3: Ben bu rapora nasıl itiraz edeceğim, itiraz sonucu istediğim raporu verirler mi boşa mı uğraşmış olurum?
4: Tertibatlı aracı abim vs kullanabilir mi?

Ehliyet için aldığım rapor dışında raporum yok. Ayrıca bu raporun da aslı emniyette, bende noter tasdiklisi var...

Merhaba, ben ehliyet için aldığım rapora itiraz etmek istiyorum. Forumdan araştırdım, galiba 2. bir ile, oradan çıkacak sonuca göre 3. bir ile gönderiliyormuş. Sorum şu:
1: Bu illeri kendimiz mi seçiyoruz? Eğer onlar seçiyorsa çoğunlukla hangi illeri seçiyorlar? Ben İstanbul'da heyete girdim.
2: Diyelim beni Kocaeli'ne sevkettiler, orada sadece il sağlığa mı giriyorum yoksa hastanede sıfırdan mı muayene oluyorum?
3: Elimde bana verdikleri raporun noter tasdiklisi var. Orijinal rapor emniyette. Bununla itiraz edebilir miyim?
4: Nasıl itiraz edeceğim? Elimdeki raporu alıp İstanbul İl Sağlığa gidip itiraz etmek istiyorum mu diyeceğim?

Not: Rapora itiraz nedenim bana yazılan tertibatların kaldırılması için.
Not 2: Engellilikle ilgili sahip olduğum tek rapor budur, yani engellilik oranımı gösteren belge yok.

Cevap vereceklereklere şimdiden teşekkürler...

Arkadaşlar rapora itiraz ettiğim zaman beni yollayacakları ilde sadece il sağlığa mı gideceğim yoksa orada tekrar hastaneden randevu alıp hastaneye de gidecek miyim? Birde itiraz süreci toplam ne kadar sürüyor? Yani beni İzmir'e sevketseler oradaki işimi o gün halledip gelebiliyor muyum yoksa orada birkaç gün kalmam gerekiyor mu?

Bu soruların cevaplarını da verebilirseniz sevinirim...

cinarah

Aynı anda raporda/ehliyette hem sol hem de sağ ayak ile ilgili tanı/değerlendirme varsa, vergi dairesinin özel donanım bulunmayan araca vergi indirimi uygulaması neredeyse imkansızdır. "Sağ bacaktaki kısıtlılık araç sürmeye mani değildir" gibi bir değerlendirme de içermeli ki vergi dairesi sorun çıkartmasın.

Ehliyet için komisyona itiraz ettiğinizde onlar sizi nereye yönlendirirse oraya gitmeniz gerek. İzmir'e sevk mümkün değil.
Sevk edildiğinizde oradaki il sağlık komisyonuna gidiyorsunuz. Yeniden bir hastane süreci olmuyor.
Sevk yazısı ile çat kapı komisyona gidemezsiniz. Sevk edildiğiniz yerden randevu almalısınız. Randevu günü işinizi kolayca halledersiniz.
İtiraz için rapora ihtiyacınız yok. İl sağlık'a gidip basit bir dilekçe vermeniz yeterli olur. Sadece dilekçe yazarken hangi uzvunuzda nasıl bir kısıtlılık olduğu/olmadığı ve aslında hangi kodların yeterli sayılması gerektiği belirtilsin ki okuyanlara biraz yol çizilmiş olsun.

Araç almak için zaten ayrıca engelli sağlık kurulu raporu almanız gerek. Onda da "özel donanımlı araç" ibaresi olmalı ve sağ alt ekstremiteye atıf olmamalı (yukarıda yazdığım gibi).

@OturanBoğa verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.
İzmir'i örnek olarak verdim zaten, çat kapı da gitmeyecem, demek istediğim beni çağırdıkları gün gittiğimde direk o gün işimi halledip tekrar geri dönebilir miyim, yoksa birkaç günlük süreç mi? Ki bunun da cevabını da vermişsiniz. Sadece burada randevuyu ben mi alacağım (arayarak mı?) yoksa onlar mı beni çağıracak, onu tam anlamadım?

Dilekçeyi evde mi yazıp götürmeliyim yoksa orada örnek dilekçe verilip onu mu dolduracağım? Bu "Sağ bacaktaki kısıtlılık araç sürmeye mani değildir" yazısı ehliyet raporunda mı yoksa engelli raporunda mı? İkisinde birden mi yoksa ikisinden birinde olsa yeterli mi?

Birde son olarak ÖTV muafiyeti için şu kodu yazdır mutlaka, rahatlık olur dediğiniz kod var mı? Otomatik araç için 78 ve 10.02 (yanlış hatırlamıyorsam) ikisinden biri yeterli olur mu, ikisi de yazılmalı mı?

Tekrardan verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim...

cinarah

Evrakları teslim ettiğinizde onlar sizi arayıp haber verir. Evrakları bir yakınınız da teslim edebilir.

İtiraz dilekçesini orada da doldurabilirsiniz

Engelli raporunda yazması gerek

10.02 ve 78 kâfi

bunlara sağ ayağınız neden olmuş sadece sol olsa idi otomstik vites yazar gecerdi dr

@OturanBoğa çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. En yakın zamanda gidip ilgili süreci başlatacağım İnşaallah. Gelişmeleri buradan paylaşırım.

@mehmet-41 evet, sağ ayağım sebep oldu ama inanın sağ ayağımdaki sorun sorun bile değil. Rahatlıkla zorlanmadan otomatik araç kullanıyorum ben. Hatta zorlanarak düz vites dahi kullanıyorum (debriyaja sol ayak topuğumla basarak). Ama gel gör ki beni dinlemeden yazdılar raporu. El ile tertibat vermeyin ben otomatik araç kullanırım dediğimde heyet başkanı "sana sormadık" gibi bir cümleyi sert bir üslupla söyledi. Ancak ben elimden geldiğince itiraz yoluna gideceğim İnşaallah...

mehmet-41 hastane yönünden sıkıntım yok. Herşey il sağlıkta oldu. Hastanede ortopedi doktoru rapora "sol bacak polio sekeli, otomatik araç kullanması uygundur." yazdı, nöroloji doktoru "ortopedist muayenesine katılıyorum." yazdı. Hatta oradaki heyettekiler de otomatik kullanabilirsin dedi. Ama gel gelelim il sağlık'a gidince ille elden tertibat yazacaz dedi, normal araç kullanabiliyorum dediğimde de sana sormadık gibi ukala bir yanıt verdi heyet başkanı...

Merhaba. Özel tertibatı ehliyetinizden kaldırabildiniz mi?

Ben de 15 yıl önce devlet hastanesinden Otomatik vitesli araç kullanabilir raporu ile H sınıfı ehliyet almıştım. 15 yıldırda aralıksız araç kullanıyorum. Sol alt ve üst extremimde çok cüzi bir güç kaybı var. Sağ ayağımın üzerinde bir plastik cerrahi ameliyatı var. Kurul sonucunu tertibat öngörmeseler bari diye beklerken sürücü olamaz raporu çıktı. Kocaeli il sağlık müdürlüğüne şevkim konusunda itiraz ettim.
Oradan haber bekliyorum.
öncelikle bir avukatla görüşmem daha mı iyi olur. Yoksa olumsuz rapor verirlerse yargıya başvuracağımda mı bir avukat önerirsiniz

Üst Alt