Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel tertibatı olmayan araçlar sahibi dışında başkalarınca da kullanabilir mi?

mersinli3301

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53 üncü maddesinde yapılan değişiklik ile (09.09.2011 tarih ve 28049 sayılı Resmi Gazete), yurt içinden satın alınan özel tertibatlı araçların (otomatik vitesli araçlar dahil) veya %90 üzeri engelliler adına tescil edilen özel tertibatı olmayan araçların sahibi dışında, aracı kullanmaya yeterli sürücü belgesine sahip herhangi bir kişi tarafından kullanılması mümkün hale gelmiştir. İyi günler dileriz.
Yukarıdaki EGM cevabı geçerli mi hala arkadaşlar? Eşimin dedesinin ortopedik engeline istinaden ÖTV'den muaf alacağımız otomatik aracı ben ve eşim kullanabilir miyiz?

5,5 yıl sonra nereden buldunuz bu konuyu :)
Üçüncü derece yakını olmanız lazım, yada çalıştırılan şöfor. Böyle bir sınırlama olmazsa engellilerin hakları suitimal edilir zaten. 2013 yılından vereceğim linke göre eşiniz kullanır ,siz kullanamazsınız.
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2013_engellilervergirehberi.pdf Ek 7 e bakın, diğer bilgiler için rehberin güncel versiyonuna bakın

Crimean
Araştırırken çıktı karşıma peki 3.dereceden sadece bi yakını mı yoksa her yakını mı kullanır?

mersinli3301
Mesela ben çalışrırılan şoför olsam eşim de kullanabilir mi

Ben yeni aldım aracımı eğer araca takılan tertibat başkasininin kullanmasi için uygun orjinalligi etkilemiyorsa tse nin vereceği karar ile 1. Derece bir yakınının ismini ruhsata emniyette yazıyorlar. Benim öyle yapıldı.

@Bio
İlk kez duyuyorum ruhsata isim yazıldığını yeni mevzuatta. Eskiden yazılıyordu.

@mersinli3301
31 Ocak 2018 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30318
YÖNETMELİK

Adalet ve İçişleri Bakanlıklarından:

ARAÇLARIN SATIŞ, DEVİR VE TESCİL HİZMETLERİNİN
YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

"Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. şeklinde şerh işlenir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum veya kuruluş tarafından belgelendirilmesi şarttır."

TSE den yazı alıp ruhsata yukarıdaki ifade yazılınca 3. derece her yakını aracı sürebilir, trafik kontrolüne girince polis sistemden görüyor zaten kim kimdir.

Ben aracımı özel tertibatlı olarak gaz fren ele aktarılmiş olarak aldım, bu işlemlerinde yaptırdım daha önce hiç kimse özel tertibatlı aracı sürücüsünün dışında kullanamıyordu ancak böyle olduğunu öğrenince ablamın ismini yazdılar emniyette dilekçe verdim dilekçeye tse nin memurunun verdiği bir yazıyı eklediler durum bu arkadaşlar...

Bio
Hayırlı olsun yeni aracınız bu arada. Sizinle aynı donanımı kullanıyorum bende. Evet komikti eskiden evde ki kimse kullanamıyordu aracı, şahsen şu anki aracımda ruhsat işi ile uğraşmamak için TSE ye gitmedim.

Anladğım kadarı sizin kendi talebinizle isim işletmişsiniz , özel talebiniz üzerine. Yukarıda bahsettiğim şerhi yazsalar üçüncü derece yakınlarınız kullanabiliyor.

Bende araç alma arifesindeyim. Bahsettiğiniz TSE aşaması araç alımının hangi aşamasında idi? Ruhsat alırken ? Teşekkürler

Crimean tertibatı taktirip tse onayı aldığımiz aşamada tse nin memuru tertibata bakıyor ve deneme sürüşü yapıyor ve aracı bir başkasının kullanımına uygun olduğuna kanaat getirirse bunu evrakla bildiriyor o evrakla emniyette sende aracı kimin surmesini istiyorsan o ismi kimlik fotokopisi ve dilekce ile yaziyorsun o ismi ruhsata yazıyorlar.

Geçen hafta özel tertibatlı bir araba aldım ruhsatta eşi ve 3. Derece kan ve kayın hısımları kullanabilir yazıyor

Bende sol kalça rahatsizligindan dolayi geçen hafta ötv siz otomatik tertibatsız araç aldım. Ruhsata araç sahibinden başkası kullanamaz yazılmış. Şimdi bunu değiştirmeye çalışıyorum.

Noterin yaptıgı hatayı Emniyete dilekçe vererek yaptırabildim.Araç sahibi ve 3.derece kan ve sıhri hısımları kullanabilir ibaresini yazdılar. 120 Tl ödeme yaptım.

Üst Alt