Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel tertibatlı araç beş yılı dolunca nasıl satılır?

mehmet hsr

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Selam arkadaşlar aracım özel tertibatlıdır.aracımı normal süresi dolmuştur.aracı satmak istiyorum bu süreçte gerekli işlemleri bilmiyorum.bu konuda yardımcı olursanız sevinirim

peki yurtdışından ithal edilmişse aynı yolla mı oluyor?

Teşekkür güzel özetlemissiniz.fakat şöyle bisey varmı .aracın satılamaz ibaresinin maliyeden yada trafikten kalkması gerekiyor muş ki sata bilesin.

Yoksa direk sizingibimi yapacağız .teşekürler.

mehmet hsr

Hayır. Noter zaten satılabilir olduğunu görüyor. Birkaç arkadaşımız bunun için maliye ve trafikten yazı aldığını yazmıştı ama, teorik olarak buna gerek yok artık. Noter ekranında bu bilgiye ulaşabiliyor...

Araç 5 yıl önce sıfır ötv indirimli alındı ise nakil vasıtaları vergi dairesinden araç üzerindeki haczin kaldırılması için yazı alınıyor.
O yazıyı trafik tescile götürüp haczin kaldırılması gerekiyor. Aksi halde 5 yıl geçmiş olsa bile otomatik olarak o haciz kalkmıyor. Yani bu işlem yapılmadan araç satılamaz. Daha sonra noterden satış yapılabilir.

2 ay önce aracımı bu şekilde sattım.

ozgurse

Bunun tam tersi uygulamalar da var ama. Ne enteresan bi ülke burası!

Nakil vasıtaları dediğimiz nedir ki anlayamadım.nerden alınıyor.

Slm bir ay önce tertibatli aracimi sattim , notere gidip normal arac gibi satiyorsun tertibati alan kisi sokturebilir veya satmadan once tertibati siz sokturebilirsiniz tercih aliciyla satici arasinda olan bir durum. Ben sokmeden sattim alan kisi islemleri yapmis.izin falanda alinmiyor 5 sene bitmisse noter satisi yapiyor bende hic bir sorun cikmadi yeterki isi bilen noter olsun.

savuralp

Merhaba arkadaşlar, yukarıda savuralp arkadaşım güzelce anlatmış, bende aracımı yeni sattım hatta arabam.com dan sattım normal araba gibi, internet sitesine normal araçmış gibi koydum arayanlarada engelli aracı olduğunu 5 yılı dolduktan sonra normal araba gibi satılabileceğini söyledim, müşteriyle şartlarda anlaştık notere gittik aracın devrini yaptım paramıda aldım tertibat söktürme, trafikden düşürme vs gibi bir işlem yapmadım noterden sattıktan sonra alıcı yapmıştır. devrimi yaptıktan 1 gün sonra yeni aracım için verği dairesine onaya gittim

karizmatikmen aracı alan kişi tertibat söktürme işlemi için proje çizdirecek ve aracı muayeneye götürmesi gerekecek. Bunlarda ekstra masraf demek. Bunlar için fiyat kırdınız mı peki.

engelli aracı olduğunu ama 5 yılını doldurduğu için normal araç mış gibi satıldığını belirtmişdim, telefon görüşmemizden sonra zaten kendisi araştırmış, masraflarını çıkartmış ama bana şu kadar masrafı var bile demedi, aracım çok temiz idi, aracın noterden satışını verdim daha sonrasını kendisi halletti.

Merhabalar bende tertibatlı olan 5 yıl dolmuş (05/2014 tescilli)aracımı satmak istiyorum. Söküm projesi çizdirip mi yoksa sadece noterden satış yapmam gerekiyor

Özel tertibatlı engelli aracının, engelli olmayan kişilere (ya da aracın özel tertibatına uygun engeli bulunmayan) trafikten çekmeli olarak satışı ve tescili (Özel tertibatlı engelli aracının, trafikten çekmeli satışı)

Özel tertibatlı engelli araçları, engelli olmayan (ya da aracın özel tertibatına uygun engeli bulunmayan) kişilere, ATY m. 18/10 gereğince trafikten çekmeli olarak satılır. Bu kapsamda, işlemin yapılması için;

Gerekli belge (kimlik ve tescil belgesi) ve bilgiler kontrol edilir. Araca ait plakalar imha edilmek üzere alınır.

NBS üzerinden;

Plaka sorgulama ekranından sorgulama kriterleri girilir.

Alıcı bilgileri girilerek sözleşme metni oluşturulur. Sözleşme metnine yazılması gereken başkaca hususlar varsa bu sırada sözleşme metnine eklenir.

Tescil kayıtlarına ilişkin “Açıklama” alanı ekrana gelir. Aşağıdaki “İkinci El Araçların Satışı Sırasında Tescil Kayıtlarındaki Açıklama Alanının Güncellenmesi” bölümünde belirtilen şekilde açıklama alanı kullanıcı tarafından güncellenir.

Araç satış sözleşmesi taraflarca imzalanır, noterlik ücreti tahsil edilir, makbuz kesilir, gerekli bildirimler otomatik yapılır.

Satışta kullanılan araç tescil belgesi (satıcıya ait) iptal edilerek noterce muhafaza edilir.

Tescil plakası kullanılamayacak şekilde imha edilir.

ARTES üzerinden;

Araç plaka ve yevmiye numarası ile daha önce yapılan satış işlemi sorgulanır.

Tescil belgesi döküm ekranından, üzerinde “Trafiğe çıkması halinde özel tertibatı var ise tadilat projesi istenir” ibaresi bulunan araç tescil belgesi seri numarası girilerek basılır, tescil belgesinin “(Y.5) Onaylayan Sicil- İmza” bölümü imzalanır, ilgilisine verilir.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Özel tertibatlı engelli aracının, araç üzerindeki özel tertibata uygun engeli olan kişiye trafikten çekme işlemi yapılmaksızın satışı ve tescili (Engelli aracının, engelliye satışı)

Alıcı, satışı yapılacak aracı üzerindeki özel tertibatla kullanabilecek ise ATY m. 18/10 gereğince trafikten çekme işlemi yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Bu kapsamda NBS üzerinden yapılacak olan tertibatlı araç satış işlemi sırasında "Satıcı ve alıcının aynı engel durumuna sahip olduğunu kontrol ediniz. Satıcı ve alıcı aynı engel durumuna sahip mi?" şeklinde uyarı verilerek, işleme devam edilmesi durumunda satışa konu edilen özel tertibatlı aracın alıcı ve satıcısının aynı engel durumuna sahip olduğu kabul edilmekte ve trafikten çekme işlemi yapılmaksızın devir ve tescil işlemleri tamamlanmaktadır. Bu doğrultuda, işlemin yapılması için;

Gerekli belge (kimlik ve tescil belgesi) ve bilgiler kontrol edilir.

NBS üzerinden;

Alıcı ve satıcının engel durumlarının aynı olduğu, taraflarca ibraz edilen sürücü

belgelerindeki tertibat kodları ve/veya engelli sağlık raporu ile kontrol edilir.

Alıcı bilgileri girilerek sözleşme metni oluşturulur. Sözleşme metnine yazılması gereken başkaca hususlar varsa bu sırada sözleşme metnine eklenir.

Tescil kayıtlarına ilişkin “Açıklama” alanı ekrana gelir. Aşağıdaki “İkinci El Araçların Satışı Sırasında Tescil Kayıtlarındaki Açıklama Alanının Güncellenmesi” bölümünde belirtilen şekilde açıklama alanı kullanıcı tarafından güncellenir.

Araç satış sözleşmesi taraflarca imzalanır, noterlik ücreti tahsil edilir, makbuz kesilir, gerekli bildirimler otomatik yapılır.

Satışta kullanılan araç tescil belgesi (satıcıya ait) iptal edilerek noterce muhafaza edilir.

ARTES üzerinden;

Tescil belgesi döküm ekranından, seri numarası girilerek araç tescil belgesi basılır, tescil belgesinin “(Y.5) Onaylayan Sicil- İmza” bölümü imzalanır, ilgilisine plaka basım talep belgesinin bir suretiyle birlikte verilir.

Özel tertibatı olmayan (tertibatsız) engelli aracının trafikten çekme işlemi yapılmadan satışı ve tescili (Tertibatsız engelli aracının, kullanım şekli yolcu/yük nakli değiştirilerek satışı)

Üzerinde engellilere mahsus özel tertibat bulunmayan araçların trafikten çekme işlemi yapılmaksızın satış ve tescil işlemlerinin tamamlanması mümkündür. Bu kapsamdaki araçların satış işlemleri, aracın yeni kullanım şekli “yolcu nakli” veya “yük nakli”

seçilerek yapılabilmektedir. Bu doğrultuda, işlemin yapılması için;

Gerekli belge (kimlik ve tescil belgesi) ve bilgiler kontrol edilir.

NBS üzerinden;

ARTES üzerinden;

Tescil belgesi döküm ekranından, seri numarası girilerek araç tescil belgesi basılır, tescil belgesinin “(Y.5) Onaylayan Sicil- İmza” bölümü imzalanır, ilgilisine plaka basım talep belgesinin bir suretiyle birlikte verilir.

Özel tertibatı olmayan (tertibatsız) engelli aracının trafikten çekmeli olarak satışı ve tescili (Tertibatsız engelli aracının, engelli aracı olarak satışı)

Gerekli belge (kimlik ve tescil belgesi) ve bilgiler kontrol edilir. Araca ait plakalar imha edilmek üzere alınır.

NBS üzerinden;

Tescil plakası kullanılamayacak şekilde imha edilir.

ARTES üzerinden;

Tescil belgesi döküm ekranından, üzerinde “Trafiğe çıkması halinde özel tertibatı var ise tadilat projesi istenir” ibaresi bulunan araç tescil belgesi seri numarası girilerek basılır, tescil belgesinin “(Y.5) Onaylayan Sicil- İ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Özel tertibatlı engelli aracının, engelli olmayan kişilere (ya da aracın özel tertibatına uygun engeli bulunmayan) trafikten çekmeli olarak satışı durumunda,

Çıkarma: Kullanım kısıtına ilişkin bilgi silinir. (Dikkat ediniz: Kullanım kısıtı bilgileri EGM tescil memurları tarafından manuel olarak girildiği için, farklı kelime ve cümleler ile karşılaşılması ihtimal dahilindedir. Bu nedenle “Araç sahibinden başkası kullanamaz.”, “Üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları kullanabilir” vb. örneklerde olduğu gibi aracın kim tarafından sürülebileceğine ilişkin sınırlama getiren ifadeler silinir.)

Ekleme: “Trafiğe çıkarılması sırasında özel tertibatı var ise tadilat projesi istenir.” bilgisi eklenir.

Satış sözleşmesine eklenecek hususlar: “Trafikten çekilmiş olan aracımı/aracımızı trafiğe çıkarmayacağımı/çıkarmayacağımızı, aracı yalnızca tescil birimine bildirdiğim/bildirdiğimiz adreste bulunduracağımı/bulunduracağımızı ve bu adres dışında bir yere taşımak istediğimde/istediğimizde aracın taşıma tarihinden bir hafta önce ilgili tescil birimine bildirimde bulunarak çekici yardımı ile taşınmasını sağlayacağımı/sağlayacağımızı, aracı trafik ve asayiş güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde bulundurmayacağımı/bulundurmayacağımızı, aracın karayolunu uzun süre etkileyecek şekilde park edilmiş, terkedilmiş veya hasara uğramış olması durumunda trafik zabıtası tarafından çekilebileceğini bildiğimi/bildiğimizi, Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili yönetmelikler gereğince trafikten çekilmiş araçlar için öngörülen yükümlülüklere aykırı davranılması durumunda doğacak sorumlulukları kabul ettiğimi/ettiğimizi beyan ve taahhüt ederim/ederiz.” şeklindeki ifade sözleşmedeki alıcı beyanına otomatik olarak eklenir.

NOTERLER ARTES SİSTEMİ KULLANIYOR.

Sanırım bu bilgiler fazlasıyla yeterli olacaktır.

Engelli tertibatı montajı yapılmış veya engelli tertibatı sökümü yapılmış bir aracın bu statüde kullanılabilmesi için bu değişikliğin araç tescil belgesine işletilmesi gerekmektedir.
Bu işlem yeni AİTM yönetmeliği ile montaj kapsamına alınmıştır.
Sırası ile aşağıda ki adımlar ile gerçekleştirilir
Montaj veya söküm işleminin yapılması sonrası
1-) Montaj uygunluk raporunun hazırlanması ve TSE başvurusunun yapılması ,
2-) Aracın yeni durumu ile TSE Araç İncelme Merkezlerince incelenmesi ve onaylanması,
3-)Tüv muayenesine gereksinim duyulmaksızın ilgili tescil biriminde tescil ettirilmesi,
Söküm başvurusu için araç tescil belgesi gerekmektedir.Söküm işleminin aracın orijinal hiçbir aksamına etki etmeyecek şekilde yapılması gerekmektedir.
Montaj için;
Montaj Talimatı
(Araç/Aksam/Sistem/Kit Üreticisi Tarafindan Düzenlenmiş Olmalıdır)
Sağlık Raporu veya Engelli Kodu Belirtilen Ehliyet (Sürücü Yetki belgesi)
(Tertibatın engelliye uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.)
(Kişinin sağlık raporunda özel tertibatlı araç kullanabileceğine dair ibare bulunmaması durumunda H sınıfı ehliyet de ibraz edilmelidir. 01.01.2016 tarihinden sonra alınan Sağlık Raporlarında, araç uyarlama kodları belirtilmelidir.)
Araç Ruhsatı ve Muadil Araç Uygunluk Belgesi veya tescil olmamış araçlarda Temel Araç Uygunluk Belgesi Fotokopisi
(Aslı Görülecektir.)

Arkadaşlar 1 hafta önce 5 yılı dolan tertibatlı aracımı normal kişiye sattım. Prosedürü çok basit. İlk önce mühendise gidiliyor. O sizin yerinize hallediyor. Proje falan çiziyor. Tertibatı sökülüyor sonra TSE tarafından incelenip onaylanıyor.600 TL ücret alınıyor. TSE tarafından söküm onay belgesi veriliyor o belge ile notere gidiliyor. Noterde önce ruhsat normale çevriliyor. Sonrada satış yapılıyor. Bu kadar.

Özel tertibatı usta mı söktü. Usta söktü ise fatura kestimi? Önceden emniyet tertibat takılırken ya da tertibat sökümünde fatura istiyordu. Tescili noterler geçmesi çok iyi oldu.

Üst Alt