Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel tertibatlı aracımı benden başka kimler kullanabilir?

atakan10

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
özel tertibatlı otomatik vites araç almak istiyorum kendim kullanıcam. bu aracı eşimde kullanabilirmi?

hayır , özel tertibatlı araçları sadece kimin adına tescil yapıldıysa o kullanır, başka hiç kimse kullanamaz

özel tertibatlı aracınızı sizinle aynı sakatlığa sahip kişiler (H sınıfı ehliyeti olmak şartıyla) kullanabilir...
dolayısı ile eşinizin sakatlığı sizin sakatlığınız ile aynı ise kullanır, aksi halde kullanamaz...

arkadaşlar bende ehliyet aldım raporumda özel tertibatlı arac alabılır dıye yazıyo ama malıye manuel alabılırsın demış otomatık vıtes alamaz demış oysakı ben manuele tertıbat da yaptırsam kullanamam ne yapmam gerekıyo yenı bı rapormu lazım neden otomatık alamam dedıler...

Engelli araçlarını kimlerin kullanabileceği hususunda son değişiklikler hangi kanun maddeleri ile belirtilmiştir bilen bir arkadaş bilgi verebilirmi,

Bir hata var. Maliye bu konuda belirleyici değil. Hele Otomatik veya manuel diye bir şart koşmasına şaşırdım.

Son düzenlemeler herkesin kullanabileceği yönünde. Ancak bazı tereddütler var. Mesela kasko yönünden belirleyici bir açıklama yok. 21.06.2011 tarihli Karayol.Trafik Yönetmeliği bununla ilgili bildi veriyor. Özürlü adına tescilli araçların başkası tarafından kullanılması halinde herhangi bir cezai işlem hükmü bulunmamaktadır. Denilmiş.

Yönetmelikte bu konu ile ilgili bilgi bulamadım bir link açmanız mümkünmü acaba

yani bn özel tertıbatlı yazısıyla otomatk vıtes alırm öyle mı

atakan10;

evli isenız eş ve cocuklar evli degilsenız anne baba kardeş kullanabılır(1. derece kan bagı olan kışiler)

Şenol bey yukarıda yazdım, arkadaşın kafasını karıştırmayalım lütfen...

1- % 90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor.

2- H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendisi araç kullanan kişilerin özel donanıma sahip araçlarını kendileri ve bir de benzer sakatlığı bununan H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler kullanabiliyor.

3- Araçta özel donanım yoksa ve aynı zamanda otomatik vitesli ise, o aracı herkes kullanabiliyor. Bu konuda da hiç bir sınırlama kalmadı.

Anti Oksidan;

Bu durumda halamın %90 üzeri olan raporunu kullanarak ona alınan aracı ben (devamlı olarak) kullanabilirim değil mi¿ -

Arkadaşlar dün bir arkadaşım tertibatsız otomatik vitesli aracıyla, aracı kayınbiraderi kullanırken çevirmeye girmiş polis plaka özürlü amblemli bu araç kişiye özel diye ceza yazıp savcılığa sevk etmiş, onun için tam bir yönetmelik açıklamasına ihtiyacım var.

Bülent pardon, araçta tertibat varmış, yönetmeliğe göre 290 TL ceza kesilmesi gerekiyor ancak polis ceza kesmemiş savcılığa sevk etmiş, adresinize tebligat gelecek demiş, bunun sonu nereye varır acaba

Bülent konuları güncellemek gerek belki bu şekilde arkadaşların sürekli kafası karışıyor. Yeni düzenlemede (Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup ile kiralanması, ödünç verilmesi) ifadelerinin kaldırılmış olması ne anlama geliyor.

Önümdeki yazıdaki son düzenlemelerde (Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup ve Kiralanması ödünç verilmesi) ifadelerinin kaldırıldığı açıkça belirtilmiş. Ama arkadaşların ısrarla değişik ifadelerde bulunması kafamı karıştırdı.

Polis aracı kullanan kişiyi savcılığa sevk etmiş yönetmeliğe göre 290 TL ceza kesilmesi gerekiyor ancak ceza kesilmemiş

ekim 2011 den itibaren yurt içinden alınan tertibatlı araçları sadece aynı sakatlığı bulunan kişiler değil sürücü belgesi yeterli gelen herkes kullanabililr. burada sadece ruhsat sahibi arkadaş kullanacak diye birşey kalmadı. fakat yurt dışından getirilen araçlarda bu kısıtlama devam ediyor. yani sadece kendisi kullanabiliyor.

09.09.2011 tarihli resmi gazete ye bakınız

09.09.2011 tarihli resmi gazete resmigazete.gov.tr

Bende okudum resmi gazeteyi. Bu şekilde bir ifade yok.

özel tertibatlı aracı kendisinden başkası kullanamaz , kullanan cezayı yer,

Evet kullanamaz. Ancak bu tür bir cezaya ilişkin Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre uygulanacak bir cezai hüküm de yok. Yinede cezayı kesmek için bir yol buluyorlar. Söz konusu yönetmelikte bulunla ilgili hiçbir ifade yok. Yada ben rastlamadım. Bilen varsa söylesin.

kim demiş hüküm yok diye, bütün özel tertibatlı araçların ruhsatlarında, 5 yıl süre ile satılamaz, devredilemez, başkası kullanamaz şerhi mevcut,

Belirtiğiniz kelimelerin hepsi mevcut. Ancak Başkası Kullanamaz İbaresi Kaldırıldı.

başkası kullanamaz ibaresinin kaldırıldıgını iddia eden söyleyen varsa, yarın gitsin trafik tescil şubelerine başkası kullanamaz şerhini kaldırtmak istedigini söylesin, sonucunu da burada paylaşsın,

Doğrudur. Ancak bende bu konuyla ilgili bir trafik polisi arkadaşımı aradım. Ben ısrar edince ben bir bakayım. Son gelişmelerden haberim yok dedi. Bana tekrar döndüğünde, evet (Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup ve kiralanması, ödünç verilmesi) kelimeleri kaldırılmış dedi. Bilmiyor olabilirler yani. Yinede bu ifadelerin kaldırılmış olması olaya tam açıklık getirmiyor. Benim ifade ettiğim, böyle durumlarda Trafik polisinin kestiği cezanın gerekçesi bakımından yönetmelikte bir ifadeye olmadığı yönünde. Mesela b ehliyetiyle otobüs kullanılamıyor. Bunun cezası açık. Otobüs ehliyeti olan ise otomobil kullanabilir. Herhangi bir cezası yok. B ehliyetli birinin de, H ehliyeti kapsamındaki bir aracı kullanması ile ilgili cezai bir hükme rastlamadım. Bunula ilgili bir yazı var elimde. Ancak bir yolunu bulup yazıyorlar cezayı. Belkide yutarlarsa diye mi bakıyorlar konuya bilmiyorum. Araştırıyorum yani. Emniyete bu konuda yazı yazdım zaten. Cevap gelmedi daha.

Engelliye ait tertibatlı aracı h ehliyetli dışında kullanamaz. Bu tamam. Ancak Ehliyetin büyüklüğü veya küçüklüğüne göre uygulamalar var. Engelli aracını kullanan b ehliyetli kişiye hangi hükme dayanarak ceza kestiklerini anlamaya çalışıyorum.

Üst Alt