Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel tertibatlı ve ÖTV indirimli araç alımı için yapılması gereken her şey

duman232323

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba,

Aslında amacım bütün süreci tamamladıktan sonra burada bir başlık açarak detaylı bir anlatım yapmaktı. Fakat neredeyse tüm başlıkları araştırmama rağmen süreç ile ilgili bazı detayları tam olarak anlayamadım. Bütün detaylar farklı farklı başlıklarda ve gayet tabii herkesin kendi yaşadığı sorunlara yönelik olduğundan ötürü temel olarak yapılması gereken her şey ve gerekli belgeler bir başlıkta toplanamamış.

Sizlerden ricam özellikle son yönetmelik değişikliğinden sonra yapılması gerekenleri rapor başvurularından, galeriden araç alımına kadar; tse, vergi dairesi, donanım takacak ustanın yapması gerekenler de dahil olacak şekilde bir anlatım. Bu sayede sitede en son değişiklikler ışığında araç alımı için bir yol haritası oluşmuş olur ve hepimizin çok işine yarar diye düşünüyorum.

Şimdiden emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.

duman232323

Koca forumu bi başlıkta özetleyin diyorsunuz :) Ama maalesef öyle bir ortak cevap yok. Siz durumunuzu ve sorunuzu yazarsanız,i cevap verilecektir

OturanBoğa

Haklısınız valla. Bütün forumları dolaştım kafam çorba olunca belki bir özetleyen çıkar ümidiyle yazdım. Ama inşallah bütün süreci tamamlayabilirsem bütün detayları ile adım adım yazıcam. :)

Bugün sağlık kurulu için 3 ay sonraya gün verdiler. Bana biraz fazla bir süre gibi geldi. Bu süre normal midir? Ankara'da oturuyorum ve bugün Dr. Abdurrahman Yurtaslan hastanesine kurula gittim. Poliklinik işleri bitti ama kurul 3 ay sonraya gün verdi.

Dün tesadüfen bir randevu bulup Ankara eğitim ve araştırma hastanesine gittim. Gelecek haftaya randevu verdiler. 3 ay falan çok uzun süreymiş gerçekten

Son düzenleme:
Saygıdeğer arkadaşlar ÖTVsiz araç alımı hakkında yapılması gerekenleri basamak basamak (kendi yaptığım sıra ile) anlatacağım. İşlemlerin sırası benim yaptığımdan farklı da olabilir mi bilemiyorum. Ben başımdan geçeni anlatmaya çalışacağım.

1) EHLİYET DEĞİŞİMİ

a) İşe ehliyetimi değiştirmekle başlamak istedim ve B sınıfı ehliyetimi değiştirmek için AİLE HEKİMİNE başvurdum. Aile hekimi “Sürücü Adayları ve Sürücüler İçin Sağlık Raporu”nun kendisi ile ilgili olan bölümünü doldurdu.

b) Daha sonra bu raporla “UZMAN TABİP”e gittim. (rahatsızlığınızla ilgili branş doktoru, herhangi bir hastane olabilir) Uzman tabip raporda kendisi ile ilgili bölümü doldurdu.

c) Ardından bu raporla, İl Sağlık Müdürlüğüne gidip SAĞLIK KOMİSYONU için gün aldım.

ç) Kurula ilgili günde girdim ve muayene oldum. Komisyon ilgili branş doktorları ve makine mühendisinden oluşuyor. Onlarda raporda kendilerini ilgilendiren bölümü doldurdular ve aynı gün sağlık raporumu aldım. Sağlık raporumda engellerim ve nasıl bir araba kullanabileceğim hakkında kodlar işlenmişti.

2) ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU (ÖTV indirimi için gerekli)

a) Daha önceden engelli sağlık kurulu raporum olmadığı için bu rapora da ihtiyacım vardı. Öncelikle hastanelerin Engelli Sağlık Kurulundan randevu almak gerekiyor. Bu Sağlık Kuruluna gireceğiniz gün anlamına gelmiyor. İşlemlerinizin başlayacağı gün anlamına geliyor. Bu randevuyu internet (https://www.mhrs.gov.tr ) veya telefonla (182) alabiliyorsunuz. Önemli olan sağlık kurulu için randevu almış olmanız.

b) Randevu aldığınız gün ilgili hastanenin sağlık kuruluna gidiyorsunuz. Burada sizi rahatsızlığınız ile ilgili bölümlere muayene için gönderiyorlar. Yoğunluk durumuna göre süre değişebilir. Ben Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aynı gün tamamladım. Yanımda hastalığımla ilgili daha önce yapılan tüm tetkiklerin raporlarını götürmüştüm. ÖTV için başvurduğunuzu belirtmeniz gerekiyor çünkü yeni sistem tam oturmamış. Siz kaydınızı yapan kişiye ÖTV indirimi için diye belirtmeyi unutmayın.

c) Bütün kontrolleriniz bittiği zaman, Sağlık Kuruluna gireceğiniz gün için randevu veriyorlar. Bana 1 hafta sonrasına gün vermişlerdi.

ç) Randevu gününde Sağlık Kuruluna giriyorsunuz ve sizi ilgili doktorlar, daha önceden yapılan muayeneler ışığında değerlendirip engel yüzdenizi belirliyorlar. Ardından raporunuzun çıkacağı günü belirtiyorlar.

d) İlgili günde hastaneye gidip raporunuzu alıyorsunuz. (Aslında benim raporum e-rapor olarak hazırlanmıştı. O yüzden hastaneye gitmem gerekmiyordu sadece telefonla rapor kodunu söyleseler yeterdi. Ama daha önce e-rapor mu, yoksa eski usul mü vereceklerini bilmediğimden gitmem gerekti.)

3) EHLİYET DEĞİŞİMİ (Devam)

a) Engelli Sağlık Kurulu Raporu çıkana kadar ehliyetimi değiştirme sürecini tamamlamak istedim ve Nüfus Müdürlüğünden randevu aldım.

b) Biyometrik fotoğraf ve ilgili ücretlerin yatırıldığına dair dekontla Nüfus Müdürlüğüne randevu gününde gittim.

c) Orada İl Sağlık Müdürlüğünden aldığım Sağlık Raporumda yer alan kısıtlama kodlarım sisteme işlendi ve B sınıfı ehliyetim 2 gün sonra evime ulaştı.

4) ARABA ALIM SÜRECİ

a) Arabanızı almak istediğiniz firmanın galerisine gidip satıcıyla konuşuyorsunuz. (Gitmeden önce telefonla durumu anlatıp ÖTV indirimi ve özel tertibat yaptırılması sürecine alışık olup olmadıklarını öğrenmekte fayda var.)

b) Daha sonra satıcı sizden gerekli belgeleri (engelli raporu, ehliyet fotokopisi, sağlık komisyonu raporu) alıyor ve noter onayı gerekenleri söylüyor.

c) Daha sonra benim satıcım özel donanım taktırmam için Ankara’da hizmet veren Durmuş Ustanın telefonunu verdi. Ve onlarla görüştüm. Oğlu Öztürk açtı telefonu. Ehliyetimde yazan kısıtlama kodlarını sordu ve fiyat verdi. Yapılacak donanım hakkında bilgi aldım.

ç) Arabayı satan galeri engelli sağlık raporunuzla vergi dairesine başvurarak ÖTV indirimi alıp alamayacağınızı öğreniyor. 1-2 gün sürüyor bu işlem. Daha sonra, onay alınırsa, satış işlemleri başlıyor.

d) Öztürk usta aracın özel donanımını, arabayı aldığınız galeriye gelerek takıyor. İşlem 15-20 dakika süren bir işlemmiş. Takılırken ben orada değildim. Taktıkları donanım aracın gaz ve fren pedalına bağladıkları bir koldan oluşuyor. İleri itince fren, geri çekince gaz pedalı oluyor. Pedallar normal bir kişinin arabayı kullanmasında hiçbir fark yaratmayacak şekilde aynen duruyor. Sadece gaz pedalına 2 tane delik açılıyor ve bağlantı bu 2 delik ve koltuk vidaları aracılığı ile yapılıyor. Tabi arabayı sizden başka sadece 3. Derece yakınlarınız kullanabiliyor. Bu ruhsata da aynen bu şekilde işleniyor.

e) Daha sonra araç çekici ile TSE’ye götürülüyor. Kontrol ve onay için. Bu işlemleri Galeri ve Öztürk Usta kendi aralarında haberleşerek size hiç ihtiyaç duymadan gerçekleştiriyorlar.

f) TSE’deki işlemler tamamlandıktan sonra galeri ruhsat işlemlerini tamamlıyor. Ve aracınız hazır hale geliyor. ÖTV’siz olarak satın aldığınız özel tertibatlı aracınız hayırlı olsun.

Ben aracı almadan önce 7 senedir düz vites araba kullanıyordum. O yüzden elden gaz ve fren tertibatına alışmam 10 dakikamı aldı. Yukarıda anlattığım bütün süreci tamamlamak ise 45 gün sürdü.
Umarım bu sürece başlayacaklara yararı dokunabilecek bir metin olmuştur. Şimdiden kolay gelsin.

Son düzenleme:
Çok faydalı olmuş ellerinize sağlık
Peki mevcut h sınıfı ehliyet değişimi içinde, aile hekimi, ilgili doktor onaylı, il sağlık kurulu (yeni ehliyet kodları alma) sonrası nüfus veya emniyetmi oluyor bilginiz varmı
Not: eski tarihli(2009) süresiz engelli raporu(gaz firen elden kumandalı) bu raporda işlem yapmamıza gerek varmı

MUR37
Evet aynı süreci izleyeceksiniz, engelli sağlık kurulu raporunuzun ehliyet için bir fonksiyonu yoktur. Esas olan sürücü olur raporudur.

Tesekkur ederim. Çok yararlı bilgi olmuş.

duman232323

bey ellerinize sağlık çok güzel olmuş.Peki otomatik vites arabaya özel tertibat taktırılabilir mi ve ötv indirimi alınabilir mi?

iyi de kimi vergi elemanı mtv için bir otomatik vitesle ilgili ibare yeralmayan raporumu kabul ediyor. 1 ay sonra aynı vergi dairesi ötv için bu ibare yok yararlanamazsın diyor. Keyfe keder bir sistem kurmuşlar.Bak kimi diyor ki oraya özel tertibatlı arac kullanır yazdır yeter. Kimi diyor ki hayır otomatik vites kullanmalıdır diye kesin ifade gerekir.Bunların hepsi vergi dairesi elemanları.Yani ne halt edersen et seni bu haktan yararlandırmayacagızda sen yinede bi dene deniyor vatandaşa. bu ülkede kanun vs hiç bir şey doğru işlemiyor yorumlanamıyor.Ben şimdi hangi vergi elemanının söylediğine göre rapor alacağım.Hastaneye gidiyorum biz bu ibareleri yazmıyoruz ki zaten o senin sorununun diyor.Al bir odun kafanda parcala.tövbe tövbe.

Merhaba. Çok teşekkürler. Size 2 sorum olacaktı.

Aile hekimi sizi sürücü raporu için kaç uzmana yönlendirdi? Benim engelim sol ayağımda ancak aile hekimi beni ortopedinin yanı sıra birçok bölüme de sevketti( dahiliye, göz, kbb, psikiyatri, nöroloji, kardiyoloji, göğüs hastalıkları). Bunları özel hastanede tamamlamak aylar sürer zannediyorum.
Sürücü raporunuzda uzman doktorun (doktorların) ne gibi bilgiler girmesi gerekiyor ve komisyon bu bilgiler nasıl değerlendiriyor?

Ötv için kullandığınız engelli raporunda nasıl bir bilgi yer almalı ötv indiriminden faydalanabilmek için? Sadece engel tipi ve oranınız yetiyor mu yoksa bilhassa ötv vurgusu yer almalı mı?

3. bir sorumu ise herkese sormak isterim. Otomatik vitesli araç, özel tertibatlı araç mı sayıl aktadır?

İyi günler.

ben nöropati sol ayak düşüklüğü rahatsızlandım b sınıfı normal ehliyetimi değiştirmek için aile hekimime gittim oda beni nörolojiye havale etti nöroloji dr um benim rahatsızlığımı bildiğinden ildeki sağlık kuruluna havale etti sağlık kurulunda bir nörolog ve makine müh. vardı nörolog raporlarımı inceledi hastalığıma baktı bana bir rapor hazırladı artık manuel araç kullanamayacağımı sol ayakta his kaybı çoğaldı ( otomatik vitesli özel elden tertibatlı araç kullanmam gerektiğini belirten rapor verdi..raporda bunlara ait kodlar yazılı direk otomatik vites olmuyor otomatik vitese monte edilen tertibatlı araç kullanmam gerekliyor

@joker66

Çok teşekkürler.

Bir şekilde aynı mesajı ayrı bir başlık olarak da açmışım. Formu ilk defa kullanıyorum. Orada da aynı şekilde bilgilendirdiler. İyi

Merhaba @joker66

Uzman doktorunuz, rapora rahatsızlığınızla ilgili herhangi bir bilgi, yüzde vs. girdi mi yoksa direkt il sağlık kuruluna mı sevketti?

Raporu il sağlık kuruluna kendiniz mi götürüyorsunuz? Nasıl randevu alıyorsunuz? İstanbul komisyonu nerede?

Alo184’ten net bir cevap alamadım. Webden baktım ama net bir bilgiye ulaşamadım.

Çok teşekkürler.

beco

uzman dr aile hekiminden getirdiğim ehliyet alacaklar için düzenlenen belgeye nöropati rahatsızlığı nedeniyle ilsağlık kurumuna sevki uygundur diye belirtti ben.yozgat da bir ilçedeydim il sağlık kurulunu telf arayıp bilgi aldım ayda bir defa son perşembe toplanılıyormuş toplanmadan 1 hafta önce uzman dr onayladığı evrağı kuruma bıraktım cep telf kaydettiler komisyon toplantısından bir gün önce arayıp sabah şu saatde komisyonda hazır olun dediler güzel bir uygulama hatırlatma ve teyit için o saatde gidip raporumu aldım -- hastalık yüzdeliğim kişini seçtiği bir hastanede heyete girerek alınıyor ben kendi ilçemdeki hastaneye sordum heyet olduğu gerekli branşlarda dr olunca heyet oluşuyormuş 1 hafta sonra heyete gireceğim bakacağım ne diyecekler

beco

Uzman doktor rapora herhangi bir yüzde giremez. Sadece mevcut rahatsızlığınızı yazar ve 1. grup sürücü olur kutucuğunu işaretler,imza ve kaşe basar. Bu işlemden sonra raporu alıp il sağlık müdürlüğüne gidiyorsunuz.Raporu teslim edip kurul için gün bekliyorsunuz.Hangi gün kurul toplanacağı size sms ile bildiriliyor.İstanbuldaki komisyon zeytinburnu'nda .

Adres :
[FONT=Roboto][FONT=Roboto]Mevlana Caddesi Seyitnizam Merkezefendi tramvay istasyonu yakınında[/FONT]

[/FONT]

34015 Zeytinburnu/İstanbul

joker66 çok teşekkürler.

Çok teşekkürler deco53.

1. grup kutucuğunu işaretlemek yerine komisyona sevk kutucuğunu işaretlemesi gerekmez mi?

beco

Raporun nasıl doldurulması gerektiği 2. sayfa olarak Aile hekimi tarafından veriyor.

Şu ibare yardımcı bilgide aynen yazıyor : " Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayanlar için 2. grup sürücü olur kutucuğu işaretlenmelidir.2. gruptaki sınıflar 1. grubu da kapsamaktadır. Sağlık sorunu bulunanlar için 1. grup sürücü olur kutucuğu işaretlenmeli ve kod tablosundaki ilgili kısıt kodları raporda belirtilmelidir."

Bu bilgiler dışında komisyona sevk kutucuğunu uzman hekim işaretlemelidir şeklinde bir ibare bulunmamaktadır.

[FONT=sans-serif]duman232323

süreci gayet akıcı anlatmışsınz..
Kazasız belasız sürüşler.. :))
hayırlı olsun. Aracının tekerine taş değmesin .

[/FONT]

Herkese selamlar,şifalar dilerim öncelikle.
2015 yılından beri engelliyim ve B sınıfı ehliyetim vardı.ÖTV muaifyetinden yararlanmak maksadıyla yaptıklarımı paylaşayım ve sizden de öğrenmek istediğim bilgiler var.öncelikle sağlık ocağına başvurdum,engelli olduğum için engelli sağlık kurulu sevki aldım.Arnavutköy devlet hastanesinde heyete girdim.sağ ayağımda düşük ayak nedeniyle afo kullanıyorum.
Heyet ,1.sınıf sürücü olur ile kurula sevketti.Bakırköy Yenimahalle Doğumevi(eskiden),şimdi il sağlık kurulu ek binasında heyete girdim. Otomatik araç ve soldan gaz fren düzenek şeklinde rapor aldım.
Gelelim soruma, rapor itirazları yapıp,hakem heyetinden aldığım raporda ,rapor itirazı yazıyor.
ÖTV muafiyet vs herhangi birşey yazmıyor.aldığım bilgilere göre ÖTV muafiyet için tekrar heyete girmem gerekiyormuş,
bir kısım da vergi dairesine ÖTV muafiyet indirim için başvurman gerekiyor demekte.
Doğrusu nedir ne yapmalıyım?her ihtimale karşı Beylikdüzü devlet hastanesinden randevu aldım ,24 Kasım da heyete gireceğim,doğru mu yapıyorum,sizden de fikir almak istedim, bilenlerden yardım rica ederim

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Üst Alt