Saygıdeğer arkadaşlar ÖTVsiz araç alımı hakkında yapılması gerekenleri basamak basamak (kendi yaptığım sıra ile) anlatacağım. İşlemlerin sırası benim yaptığımdan farklı da olabilir mi bilemiyorum. Ben başımdan geçeni anlatmaya çalışacağım.
1) EHLİYET DEĞİŞİMİ
a) İşe ehliyetimi değiştirmekle başlamak istedim ve B sınıfı ehliyetimi değiştirmek için AİLE HEKİMİNE başvurdum. Aile hekimi Sürücü Adayları ve Sürücüler İçin Sağlık Raporunun kendisi ile ilgili olan bölümünü doldurdu.
b) Daha sonra bu raporla UZMAN TABİPe gittim. (rahatsızlığınızla ilgili branş doktoru, herhangi bir hastane olabilir) Uzman tabip raporda kendisi ile ilgili bölümü doldurdu.
c) Ardından bu raporla, İl Sağlık Müdürlüğüne gidip SAĞLIK KOMİSYONU için gün aldım.
ç) Kurula ilgili günde girdim ve muayene oldum. Komisyon ilgili branş doktorları ve makine mühendisinden oluşuyor. Onlarda raporda kendilerini ilgilendiren bölümü doldurdular ve aynı gün sağlık raporumu aldım. Sağlık raporumda engellerim ve nasıl bir araba kullanabileceğim hakkında kodlar işlenmişti.
2) ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU (ÖTV indirimi için gerekli)
a) Daha önceden engelli sağlık kurulu raporum olmadığı için bu rapora da ihtiyacım vardı. Öncelikle hastanelerin Engelli Sağlık Kurulundan randevu almak gerekiyor. Bu Sağlık Kuruluna gireceğiniz gün anlamına gelmiyor. İşlemlerinizin başlayacağı gün anlamına geliyor. Bu randevuyu internet (
https://www.mhrs.gov.tr ) veya telefonla (182) alabiliyorsunuz. Önemli olan sağlık kurulu için randevu almış olmanız.
b) Randevu aldığınız gün ilgili hastanenin sağlık kuruluna gidiyorsunuz. Burada sizi rahatsızlığınız ile ilgili bölümlere muayene için gönderiyorlar. Yoğunluk durumuna göre süre değişebilir. Ben Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde aynı gün tamamladım. Yanımda hastalığımla ilgili daha önce yapılan tüm tetkiklerin raporlarını götürmüştüm. ÖTV için başvurduğunuzu belirtmeniz gerekiyor çünkü yeni sistem tam oturmamış. Siz kaydınızı yapan kişiye ÖTV indirimi için diye belirtmeyi unutmayın.
c) Bütün kontrolleriniz bittiği zaman, Sağlık Kuruluna gireceğiniz gün için randevu veriyorlar. Bana 1 hafta sonrasına gün vermişlerdi.
ç) Randevu gününde Sağlık Kuruluna giriyorsunuz ve sizi ilgili doktorlar, daha önceden yapılan muayeneler ışığında değerlendirip engel yüzdenizi belirliyorlar. Ardından raporunuzun çıkacağı günü belirtiyorlar.
d) İlgili günde hastaneye gidip raporunuzu alıyorsunuz. (Aslında benim raporum e-rapor olarak hazırlanmıştı. O yüzden hastaneye gitmem gerekmiyordu sadece telefonla rapor kodunu söyleseler yeterdi. Ama daha önce e-rapor mu, yoksa eski usul mü vereceklerini bilmediğimden gitmem gerekti.)
3) EHLİYET DEĞİŞİMİ (Devam)
a) Engelli Sağlık Kurulu Raporu çıkana kadar ehliyetimi değiştirme sürecini tamamlamak istedim ve Nüfus Müdürlüğünden randevu aldım.
b) Biyometrik fotoğraf ve ilgili ücretlerin yatırıldığına dair dekontla Nüfus Müdürlüğüne randevu gününde gittim.
c) Orada İl Sağlık Müdürlüğünden aldığım Sağlık Raporumda yer alan kısıtlama kodlarım sisteme işlendi ve B sınıfı ehliyetim 2 gün sonra evime ulaştı.
4) ARABA ALIM SÜRECİ
a) Arabanızı almak istediğiniz firmanın galerisine gidip satıcıyla konuşuyorsunuz. (Gitmeden önce telefonla durumu anlatıp ÖTV indirimi ve özel tertibat yaptırılması sürecine alışık olup olmadıklarını öğrenmekte fayda var.)
b) Daha sonra satıcı sizden gerekli belgeleri (engelli raporu, ehliyet fotokopisi, sağlık komisyonu raporu) alıyor ve noter onayı gerekenleri söylüyor.
c) Daha sonra benim satıcım özel donanım taktırmam için Ankarada hizmet veren Durmuş Ustanın telefonunu verdi. Ve onlarla görüştüm. Oğlu Öztürk açtı telefonu. Ehliyetimde yazan kısıtlama kodlarını sordu ve fiyat verdi. Yapılacak donanım hakkında bilgi aldım.
ç) Arabayı satan galeri engelli sağlık raporunuzla vergi dairesine başvurarak ÖTV indirimi alıp alamayacağınızı öğreniyor. 1-2 gün sürüyor bu işlem. Daha sonra, onay alınırsa, satış işlemleri başlıyor.
d) Öztürk usta aracın özel donanımını, arabayı aldığınız galeriye gelerek takıyor. İşlem 15-20 dakika süren bir işlemmiş. Takılırken ben orada değildim. Taktıkları donanım aracın gaz ve fren pedalına bağladıkları bir koldan oluşuyor. İleri itince fren, geri çekince gaz pedalı oluyor. Pedallar normal bir kişinin arabayı kullanmasında hiçbir fark yaratmayacak şekilde aynen duruyor. Sadece gaz pedalına 2 tane delik açılıyor ve bağlantı bu 2 delik ve koltuk vidaları aracılığı ile yapılıyor. Tabi arabayı sizden başka sadece 3. Derece yakınlarınız kullanabiliyor. Bu ruhsata da aynen bu şekilde işleniyor.
e) Daha sonra araç çekici ile TSEye götürülüyor. Kontrol ve onay için. Bu işlemleri Galeri ve Öztürk Usta kendi aralarında haberleşerek size hiç ihtiyaç duymadan gerçekleştiriyorlar.
f) TSEdeki işlemler tamamlandıktan sonra galeri ruhsat işlemlerini tamamlıyor. Ve aracınız hazır hale geliyor. ÖTVsiz olarak satın aldığınız özel tertibatlı aracınız hayırlı olsun.
Ben aracı almadan önce 7 senedir düz vites araba kullanıyordum. O yüzden elden gaz ve fren tertibatına alışmam 10 dakikamı aldı. Yukarıda anlattığım bütün süreci tamamlamak ise 45 gün sürdü.
Umarım bu sürece başlayacaklara yararı dokunabilecek bir metin olmuştur. Şimdiden kolay gelsin.