Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel tertibatlı ve ÖTV muafiyeti ile alacağım arabayı kimler kullanabilir?

Konular
14
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba ötv muafiyetin faydalanabiliyorum. özel tertibat için gereken kodlar mevcut alacağım arabaya özel tertibat takılması mecburi mi ? Amcamlar benim adıma araba almaya niyetliler ve ben istemiyorum alırsam kendime alırım. Arabayı aldık diyelim tertibat takılması gerekecek bu arabayı kim kullanabilir ? Aldığım arabayı tertibat takılması zorunlumu ? OturanBoğa Bülent abi yardımcı olurmusunuz biraz akıl verin

yilmazthm21

Aracına özel donanım takılması şart. Donanım takılmaması demek yasal olarak suç Olası kazada da kasko ödeme yapmaz.

Araçta özel donanım olduğunda ve/fakat bu özel donanım takılırken aracın orijinal/teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmamışsa, yani özel donanım ilaveten takılmışsa, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Bunu için TSE’den belge alınır

H sınıfı sürücü belgesini iyileşirim diye değiştirmedim ? Yakınım kullanabilir mi ?

H sınıfı ehliyetimi iyileşirim diye yenilemek için son ana bıraktım fakat 2 senedir aracımı kullanamıyorum . Herhangi birşey yapmam gerekiyor mu ? Rapor almak gerek var mı ehliyet alamaz ve araç kullanamaz diye ? özel tertibatli aracım var . Şimdi aracımı kullanamaz durumdayım. Zamanında yürürdüm yüzde 35 engel oranlı ötv raporum vardı ve 1.6 motorluk araç almıştım oranıma bakılmaksızın tertibatlı yazısı yetmişti. Ehliyet yenilemeye başvurmadım kullanamıyorum bununla ilgili birşey yapmam gerekiyor mu ? ve şuanki aracımı aileden biri sürebilir mi ? Aracımda pedallar kullanılabiliyor. Aileden biri kullanması için ne yapmam gerek ? Nereye başvurulmalı ? Ehliyetim eski bu sorun olur mu aileden biri sürebilmesi için ? Yeni sağlık raporu ve ötv raporu için başvurdum sanırım yüzde 96 engel oranı olacak . Benim araçta tertibat şart olur mu veya bu yüzde 96 oranlı ötv raporu özel tertibat taktırmadan olur mu ? Eski aracımda tertibat kalması gerekir mi ? Aileden biri sürecek aracımı . Bilgi istiyorum.

tse e den belge alırsın ruhsatı değiştir ailen kullanır

hamdikurt35
Mevcut tertibatlı aracınızı ailenizden birinin kullanabilmesi için TSE'ye başvurup uygunluk raporu talep edeceksiniz. Bu raporla birlikte notere gittiğinizde ruhsatınız değişerek ruhsatınıza 3. dereceye kadar kan ve sihri hısımları kullanabilir ibaresi işlenecek.
Yeni rapor oranınız %90 ve üzeri çıkarsa ve siz artık araç kullanmayı düşünmüyorsanız ehliyet ve tertibat işine hiç girişmeyin.
%90 ve üzeri rapor ile alınan aracı herkes kullanabilir hiçbir kısıtlama yoktur.

Ufukalp eline sağlık teşekkür ederim , birde şunu sorayım üste gördüm şuanki tertibatlı aracımı sadece 1 kişi mi sürebiliyor ve eğer yüzde 90 üzeri raporum olunca da mı sadece bir kişi mi sürebiliyor ? ablam , eniştem veya dayım olabilir sanırım. Keşke 2 kişi işlense ruhsata . Bir de ben 1 sene sonra iyi olsam ellerime güç gelse ve sürebilsem aracımı. 5 sene dolmadan ehliyet alıp tertibat eklenebilir mi yüzde 90 oranlı raporla alınan aracıma ?

hamdikurt35
Oran %90 olur ve araçta da tertibat olmazsa istisnasız herkes kullanabilir, hiç bir kısıtlama yoktur.
Ancak araç tertibatlı olursa yukarıda dediğim gibi işlem yapılır.
Bu işlem yapılırken ülkenin değişik yerlerinde farklı uygulamalar yapıldığını görüyoruz.
Yukarıdaki ifadeyi kimisi kan ve sihri hısımlardan sadece bir kişi olarak algılıyor, kimisi de 3.dereceye kadar kan ve sihri hısımlar yazıp bırakıyor ve böylece o hısımların hepsinin kullanımına uygun gibi görünüyor.
Her şeyde olduğu gibi bunda da standart bir uygulama oturmadı malesef.

Ufukalp çok teşekkür ederim soru üstüne soru kusura bakma hem konu dışı olabilir , imkan olursa yeni araç almaya kalkışabilirim . İlk öncelikle tertibat aracımı satmak için vergi dairesine gidip satılabilir diye yazı almam gerekiyor sanırım söktürme işlemi nasıl olacak , söktükten sonra normal araç olup öyle mi ilan verecem. Forumda tüm detaylı bir şekilde konu var mı acaba görebilsem iyi olacak ..

Alacağım arabayı ailem nasıl kullanabilir?

Herkese merhabalar

Arkadaşlar Ötv siz araç alacağız geçenlerde araç bakmaya gittik raporları gösterdik alacağım arabaya da tertibatlar takılacak ve bayi dedi ki senden başka kimse bu aracı kullanamaz. Forumda denk geldi örneğim; babana yada abine vekalet verip kullanabilir gibisinden mesajlar okudum doğru mu değil mi emin değilim bilgim yok. Bu konu hakkında bana detaylı açıklama yapacak arkadaşlar varsa yardımcı olabilirler mi ? Tertibat takıldıktan sonra onay sürecinden geçtikten sonra çıkartsam ne gibi sorunlar yaşarım ?

Sizin tertibat kodlarınız ne bilmiyorum ama

Araçta özel donanım olduğunda ve/fakat bu özel donanım takılırken aracın orijinal/teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmamışsa, yani özel donanım ilaveten takılmışsa, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.

eger takılan tertibat araç orjinalligini bozmuyorsa 3. dereceye kadar herkes kullanabilir.
Başka bir bayiye sormanızda fayda var

arizona

Bu dediğin sadece %90 ve üzeri engeli olan için geçerli değilmi ? Benim ortopedik engelim var bende de 3.dereceye kadar akrabam kullanabilirmi ? (Tertibatım araçta bi değişiklik yapmıyor)

ali07

Şöyle örnek vereyim ;

sag ayak engelliyim

Benim sol gaz tertibatlı ehliyet kodlu ehliyet raporum var mecburen sol tarafa gaz pedalı takılacak.
Tertibat takan yerle görüştüm proje onaylandıktan ve ruhsata işlendikten 3.dereceye kadar akrabalar kullanabilir.

İstanbuldaysan :
Eyüpte sayaroto var orası ile görüşebilirsin

Bende sadece direksiyona topuz eklenicek başka aparat yok. Ben ortopedik engellilerde sadece engelli olan kişi kullanıyor diye biliyorum.
arizona

arizona Kodlarım şu şekilde - 104 - 78 - 31.03 - 32.01 - 35.05 - 01.01 - 102 - 103.03

alacağım arabanın orijinal parçaları değişmeyecek. Az önce skoda bayisini aradım sizden başka kimse kullanamaz dedi doğuş oto farklı bişey söyledi kullanırlar dedi Ümraniye Şoförler Odasına gitmemi istedi herkes farklı ağızla konuşuyor.

yilmazthm21

Kimse net birşey bilmiyor. Polise sordum engelli aracını başka biri kullanırsa ne cezası var diyorum. Bilmiyorum diyor 😃

yilmazthm21

Araçta başkasının kullanımına mani bir eksiltme olmadığı sürece aracınızı 3. derece yakınlarınız kullanabilir. Bunun için TSE'ye gidip araçta eksiltme olmadığına dair bir yazı almanız yeterli.
Sonra buna istinaden ruhsata ibare ekleteceksiniz sanırım. Bu son aşamayı bilmiyorum.

aramızda elden kumandalı gaz ve fren tertibatlı araç kullanan varmı?

benim merak ettiğimde her iki ayak için verilen elden kumandalı gaz ve fren sistemli aracı TSE den onay alıp ruhsata 3. hısımlara kadar kullanabilir diye işleten varmı.
bayiyi arıyorum araç orjinalliği gider sadece engelli kullanır diyor özel tertibat yapan firmayı arıyorum araçın orjinalliğinde değişiklik olmaz kullanabilirsiniz diyor. ikilemde kaldık. bilgi verebilecek olan varmı ?

tse den rapor alıp (ücret ödeniyor şu an ne kadar bilmiyorum) notere gidip ruhsata işletiyorsunuz ( ücretli) sonra 3. dereceye kadar kullanılıyor ben öyle yaptım

4,5 yıl önce ilk aracımı aldığım da bütün işlemleri bayi yapmıştı ve bayiiye bunu böyle istiyorum demiştim onlar o şekilde organize ettiler. Aracım otomatik vites elden (gaz-fren) tertibatlı ve 3. Dereceye kadar yakınlarım kullanabilir ibaresi ruhsatta yer alıyor.

.. . [FONT=sans-serif]4- Araçta özel donanım varsa ve/fakat bu özel donanım takılırken aracın orijinal/teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmamaışsa, yani özel donanım ilaveten takılmışsa, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.[/FONT]

bu kanun kalktımı acaba ?

Otomatik vites, Tertibatlı Yeni araç almayı düşünüyorum.
biraz araştırma yapınca,

trafik şubesinden "Tertibat takıldıysa hiçbir şartta başkası kullanamaz aracı" diyorlar.
son birkaç ay da kanunda değişiklik oldu mu acaba

Bir de, şimdiki aracımdaki tertibatı yeni araca takabilirmiyim ?

bilgi verebilir misiniz lütfen.

Engelli Aracını Kimler Kullanabiliyor?

Arkadaşlar geçen gün Emniyette engelli park kartını yenilerken Trafik tescil bölümünde %85 engelliyim ve aparat takılı olan arabamı ben yokken kardeşim kullana bilir mi? diye sordum. Aparatlıysa kullanamaz dedi. Ama benim raporumda "Tertibatlı Araç- Engelli Olmayan da Kullanabilir." diye bir ibare yazıyor.
Bir başka arkadaşın ruhsatında "Özel Tertibatlı Otomatik Vitesli Engelli Aracı Aile Yakınlarıda Kullanabilir." yazıyor.
Sizin ruhsatlarınızda ne yazıyor?
Kardeşim kullanırken olası bir çevirmede bir ceza uygulanır mı? Arabayı bağlamaktan bahsediyorlar.
Başınıza böyle bir olay geldi mi? Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim...

Bende yeni sıfır araba aldım.Bütün işlemleri bayi takip etti.Ruhsatimda ENGELLİ ARACI- HUSUSİ VE TERTİBATLIDIR.SAHİBI,EŞİ,3.DERECE KAN/KAYIN HISMI VE ÇALIŞANI KULLANABİLİR. yazıyor.
Bu durumda benim B sınıfı ehliyeti bulunan çocuklarım bu arabayı kullanamaz mı.(Direksiyonda topuz var.)

Ruhsatta yazıyorsa kullanır.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Üst Alt