Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özelde çalışılan yıllar memuriyette çalışılan yıllara ekleniyor mu?

makounichi

Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Selamlar Benim bir yakınım 2005 yılında 1 sene 4 ay SSK da özelde çalıştı. Daha sonra 2007 Eylül ayında memur olarak işe girdi. Yani toplam 13 yıl 3 ay memurluk, 1 sene 4 ay da özel işte çalışmış oluyor. Bu yakınım 5 ay sonra emekli olabilirmi, yoksa memuriyette 15 yıl mı çalışması lazım. Bu konuda kesin bilgisi olanlar cevap verirse sevinirim.

makounichi

SSK + Emekli sandığı toplamda 5400 hizmet süresi olduğunda emekliliği hak edecek.

Not: İlk kez memur olduğunda %40 ve üzeri oranlı raporu olduğunu varsayıyorum.

yani abicim senin yazdığından anladığım kadarıyla özelde çalıştığını da memuriyetle beraber işletirse ikisi de toplam 5400 hizmet süresi dolduğunda emekli olabilir diyorsun doğrumuyum OturanBoğa

OturanBoğa peki abicim bende 11 Eylül 2008 de memur oldum bende 15 yıl 5400 hizmet günü ile emekli olabilirmiyim ben 2008 Ekimde çıkan yasadan önce girdiğim için beni etkilemez değilmi

makounichi

1 Ekim 2008'den önce engelli statüsünde memur olan kişiler 5400 toplam hizmet süresi ile erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanılabilir.

OturanBoğa teşekkür ederim

OturanBoğa verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim acaba özelde çalışılan günlerin memurlukta çalışan gün sayısına eklenmesiyle ilgili bir kanun maddesi varmı verdiğiniz bilgilere güveniyorum ama aksini söyleyen de çok oluyor onlara kanunla cevap vermem gerekiyor

makounichi

5510 geçici 4. maddedir temel kural:

"Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca
usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır"

uzun vadeli sigorta kolları: Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası kollarını ifade eder.

5510 madde 4 de bunu detaylandırır: 4a, 4b, 4c

Engelli Memur Emekliliği Hakkında

Ben 11 Eylül 2008 tarihinde memurluğa başladım. Daha önce hiç sigortalılığım yok. Sgk nın sitesinden ne zaman emekli olabilirim diye arattığımda 11 Eylül 2023 tarihinde emekli olabilirsin diyor. Yalnız bugün milliyette okuduğum habere göre engelli emeklilik şartları değişiyormuş. Buna göre 06.08.2003 tarihinden sonra emekli olanlara ilişkin tablo verilmiş olup, Yüzde 50 engelli olduğum için 20 yıl 4400 gün ile emekli oluyormuşum. Ama aynı haberde şöyle bir ibare var 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olmuş engellilerin kazanılmış hakları korunmuştur deniyor. Bu konu hakkında bilgisi olan varsa bilgilendirirse çok sevinirim.

Hadi diyelim bugün emekli olsan alacağın maaş nedir biliyormusun? Bu maaşa emekli kaç kişi olur?

Temmuz zammıyla beraber 3250 TL civarı alırız ama benim emeklilik dolmadı

selda*

Düşüyormuş/düşüyor dediğine göre.

5510 SK tabi olanların hepsimi düşük miktarlar alacaklar?

Üst Alt