Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlü aracımı eşim ve oğlum kullanabilir mi?

cakmakm

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar benim bir özürlü aracım var bu aracımı zor zamanlarda eşi oglum kulanabilirmi bu konuda banayardımcı olurmusunuz teşekkurler,

aracınızda özel donanım varsa sizden başkası kullanamaz.

otomatik vitesliyse herkes kullanabilir.

otomatik vitesliyse ancak özel tertibatta varsa kullanabilir mi?

Eğer ki özel donanım mevcut ise kullanamazlar....

neden kullanamıyorlar ben uzun yola gıdersem nasıl kullanacagım o kadar yolu

BEN 20 yıldır özel tertibatlı araç kullanırım ve her yıl bursa dan trabzona giderim ve genellikle aracımı yanımda birisi kullanır ve polis durdurduğunda hiç sorun çıkarmaz.kişi araçata olunca aracı kim kullanırsa kullansın

ıyı haber. aslında bunun yasadada maddesı olması lazım

cankuş yalnız yanıldığın bişey var yasal bir dayanağın yok burada tamamen polisin insiyatifine kalmış sana orada 3 milyar ceza kesip ehliyetine el koyup bir daha engelli araç alma hakkını oratadan kaldırabilir.

Fabrikamızda çalışan bir abimiz Tertibatlı bir araç aldı
Geçenlerde bursadan Orduya gitti yolda polis çevirmiş.
sonrada sen yorulmuşsundur. çocuk kullansın biraz demiş POLİS???

Anlam vermekte zorlanıyorum..
Anlaşılan bunu şu şekilde yorumlayacağız.
şehirler arası yolculuklarda araç sahibi aracın içinde iken eşinin çocuğunun kullanmasına müsade ediyorlar galiba??
Ama yazılı olanlar bunu böyle demiyor.
Bu nasıl iş

Varolan düzenlemeye göre araçta özel donanım varsa, o aracı araç sahibinden başka hiç kimse kullanamıyor.

Sol bacağımdan sakatlığım var. Otomatik vitesli araç kullanabilir miyim?

merhaba arkadaşlar benim h sınıfı ehliyetim var soltaraftan ortapetik engeliyim otamatik fitesli araç kulanabilirmiyim.bundan on sene önçe yurdışından özel tertipatlı araç getirtim gümrüktan on seneyi doldurduğundan gümrükten düşürtüm simdiye kadar vergisi yoktu şimdi yeni çıkan kanunda verğisi varmıdır birde ozamanlar yurdışından gelenaraclarda tartibat mecburdu benimde aracım tartibatlı ben tertibatzızda sürebiliyorum araçımıns tertibatını söksem herhangi bir cezası varmı birde aracımı otamatik fitesli tertibatsız kulansam bir tirafikte bir sorun cıkarmı hepinize selamlar sizleri cok seviyorum

Ankara Naklihane ile iletişime geçip aracın ruhsatındaki şerhi kaldırtacaksınız.
Makine mühendisine gidip aracın üzerindeki donanımı çıkartmak için proje çizdirip, donanımı çıkarttıracaksınız
Emniyet'e gidip ruhsatı değiştireceksiniz.
Not: Aracı dilediğiniz gibi satabilirsiniz de tabii ki.

Ama öncesinde... Sürücü belgenizde ya da emniyeteki dosyanızda "özel donanım" ibaresi yer alıyordur herhalde? Bunu değiştirmeniz gerek. Bunun için Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birinden yeni bir rapor çıkarttırmanız ve onu emniyet'e götürmeniz gerek. Raporda sol bacaığınızdan sakatlığınız olduğu tanı olarak belirtilmeli ve ayrıca "otomatik vitesli araç kullanır, H sınıfı sürücü olur" ibaresi bulunmalı. Bu rapor ibaresi sürücü belgenize işlendiğinde, otomatik vitesli tüm araçları kullanabilir hale geleceksiniz.

Sol bacağından sakatlığı olanlar yurt içinden otomatik vitesli aracı -hiç bir özel donanım olmaksızın- ötv-mtv istisnası ile satın alabilirler. Ve bu aracı herkes kullanabilir...

arkadaşlar benim anlamadığım koınu yurt içinden alınan otamatik fites tartibatlı özurlü aracını eşiniz b s ını f ı ehliyetle kulanabiliyormu lütfen bana bilgi verin teşekkürler birde ben 95 senesinde yurt dışından tertibatlı bir araç getirdim 10 yılı doldugundan gümrükten düşüttürdüm şimdi ise kulanıyorum inşalah bir sakıncası yoktur arada bir b sınıflı eşim işe gidipgeliyor bunun bir sakıncası vamıdır lütfen bana bir yardımcı olun teşekkürler sizleri seviyorum, l

Konu ile ilgili aklıma takılan bir soru var. Mesela bu sol gaz pedalı sistemi istendiğinde devre dışı bırakılabiliyor . Yani donanım orada duruyor, çıkarılmıyor ama sol gaz pedalını arkaya doğru çekince normal sağ ayak ile kullanılabiliyor (bu arada otomatik vitesli araçtan bahsediyorum). Bu şekilde bence hem sağ ayak engeli olan kişi hem de sağlıklı eşi kullanabilir (özel tertibatı sökmeden devreye sokup veya devreden çıkararak)

Sol ayak engeli olan kişinin yakınları nasıl ki kullanabiliyor özürlü aracını, sağ ayak engelli olanın da aynı haktan faydalanmış olur böylece. Olası polis kontrolünde sanırım yine polisin insiyatifinde kalmış olacak ama bence bu şekilde bir tertibat olursa yakınlarının kullanması engellenmemeli.

Bu arada engelsiz yaşam fuarına alman bir firma katılmıştı, engelli arac sistemleri tasarlayan ve üreten. Orada her iki ayağını kullanamayan sürücüler için geliştirilmiş bir sistem vardı, sağ tarafa takılıyor ve elinizle kumanda ediyorsunuz (kolu aşağı itince gaz, öne itince fren yapıyor, diğer versiyonunda kendine doğru çekince gaz, öne doğru itince fren yapıyor). Bu sistemin de 3 avantajı var direksiyondan kumandalı sisteme göre:
1. direksiyondan cember ile kumandalı sistemde airbag sorunu yaşanıyor, bunda öyle sorun yok
2. istendiğinde kolaylıkla devreden çıkarılabiliyor, normal arac gibi kullanılabiliyor, sonra yine devreye alınabiliyor
3. bu tertibatı takmak için aracın hiçbir yeri delinmiyor, böylece satarken tertibatı çıkardığınızda, takılmış olduğu belli olmadığından aracın değeri de düşmemiş oluyor.
Bunlar firmanın satış temsilcisinin aktardığı bilgiler.. onun yalancısıyım :)
ve işte böyle kolaylıkla devreden çıkarılabilen bir sistem varsa neden devreden cıkarıp normal sürücü kullanamasın?

Mustafa bey, bir üstteki mesjaımı okuyup, anlaşılmayan bir yer varsa onu sorar mısınız...

Evet Landish, çok çok çok spesifik bir donanım değilse, B sınıfı sürücü belgesi olan kişiler de araçlarımızı kolayca kullanabilir. Bizdeki donanımı görünce bocalayacak B sınıfı sürücü belgesi olanlar eminim son model bi Mercedes kullanmak istediklerinde de benzer bocalamayı yaşarlar. Mercedes kullanmak için özel bi ehliyet aramıyorlar da kıytırıktan özel donanımlı araç kullanmak için niye arıyorlar!

Bu konuda bir tartışma: http://www.engelliler.biz/forum/oze...larda-surucu-olabilecegine-dair-oneriler.html

Benim bahsettiğim donanımlar yerinden sökülmeden kolaylıkla devredışı bırakılıp normal arac gibi kullanılmasına olanak verilenler, sonrasında da engelli kişi kullanacağı zaman kolaylıkla devreye sokulabilenler.
Bununla ilgili bir düzenleme yapılması şart bence.

Benim ehliyetim H ancak nasıl kullanabilceğime dair hiö bir ibare yok.Ben ne yapacağım şimdi...

araçta özel tertibat olsa bile pedallar yerine duruyor.
benim aracı herkes kullanıyor, şimdiye kadar sıkıntı yaşamadım, yaşayacağımıda zannetmiyorum.
oldu ki hastalandım, ne yani araçta özel tertibat var diye başkası kullanamayacak bede araçta mefta mı olacam?

anti oksidan benim araç otomatık ve donanım olarak sadece bir demir çubuk var sinyal kolunu sağdan kullanmak için şuanda zaten çıkardım bu sanırım özel tertibat donanım sayılmıyor eşim kullanabilirmi aracımı???tşkler... ben sol kol amputeyım!!!

Aracını vergi muafiyeti olmadan alan ve sol ayak ile kullanabilmek için özel tertibat taktıran H sınıfı sürücü belgesi sahibi olan bir kişi nın aracını da başkası kullanamaz mı.
Bununla ilgili bir kısıt var mı?

Kural, araçta özel donanım varsa aracı sadece H sınıfı sürücü belgesi olan kişilerin kullanabileceğini söylüyor!

Daha doğrusu, araçta özel donanım bulunduğu ruhsata kayıtlı ise aracı araç sahibinin kendisi ve bir de benzer sakatlığı bununan H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler kullanabiliyor.

Üst Alt