Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlü aylığı ve bakıma muhtaç özürlü aylığı arasındaki fark nedir?

xxxyyy

Yeni Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
özürlü aylığı ve bakıma muhtaç özürlü aylığı arasındaki fark nedir?

özürlü aylığı, bakıma muhtaç özürlü aylığı, özürlü yakını aylığı başvuruları için sağlık kurulu raporu alındıktan sonra nereye başvurulacak ve başvuru formu denen belge nerden alınacak?

özürlü aylığı ve diger aylıkların baglanmasının araştrılması ne kadar sürer?

TEŞEKKÜRLER..

birisi benim anladığım kadarıyla 2022 maaş dır. ve resmi
diğeri maaş deyil sadece yardım parası diye geçiyor almış olduğun yardım parası olduğu için 01 ila 30 arası yardım parası yamış oluyor
müracat için bakıma muhtaç özürlü yardım parası için raporla beraber ikametgah evde kimler çalışıyosa onların maaş bodrosu fotoğraf vs. bunları shçek kurumuna verirsin (aylık gelirin kişi başı 318TL yi geçmeyecek
diğeride 2022 maaşı da buluğun il ilçe kaymakamlığa müracat ediyorsunuz bunu tam bilmiyorum ama bu şekilde sosyal güvenceniz olmayacak kişi başı 82 tl yi geçmeyecek mutfak harcamaları çıktıktan sonra ki kalan 82 tl dir.

Özürlü aylığı; %40 ve üstünde iş gücü kaybına sahip olup ortalama aylı gelirleri 86,41TL'den az olan kişilere bağlanan aylık maaştır.
Bakım aylığı; Ağır özürlü rapora sahip(%70 ve üzeri),Kendi ihtiyaçlarını tek başına yapamayan(Tuvalete gitme,banyo yapma,traş olma v.b)ortalama aylık geliri 318TL'den az olan kişilere,kendilerine değil,kendilerine bakan bakıcıya bağlanan maaştır.

2022 sayılı yasa çerçevesinde 4 kategoride maaş öngörülür:
  1. Yaşlılık Aylığı (65 yaşından büyük olanlar) (yaklaşık 540 TL)
  2. Özürlü Aylığı (18 yaşından büyük, %40 - %69 özürlü olanlar) (yaklaşık 540 TL)
  3. Bakıma Muhtaç Özürlü Aylığı (18 yaşından büyük, %70 ve üzeri özürlü olanlar) (yaklaşık 840 TL)
  4. Özürlü Yakını Aylığı (18 yaşından küçük özürlü yakını olanlar) (yaklaşık 540 TL)
Başvurular Kaymakamlıklara yapılır. Gerekli tüm başvuru evrakları oradan temin edilir.
2-3 ay içinde başvuruların tamamlanması öngörülüyor.

teşekkr edrşm ama bişi anlayamadım, bakım aylığı ile özürlü yakını aylığı denilen şey aynımı?

özürlü yakıını aylığı içinde kişi başına düşen gelir 318ytlnn altındamı olacak?
birde özürlü yakını aylığı ve bakıma muhtaç özürlü aylığı için ikisi içindemi %70 özürlü raporu gerek?

Hayır.İkisi aynı şey değil.Özürlünün ortalama aylık geliri 318-TL'den az olacak.
Raporda ağır özürlü ibaresinin yazılması yeterli.

Bakıma Muhtaç Özürlü Aylığı (18 yaşından büyük, %70 ve üzeri özürlü olanlar) ile Evde Bakım Maaşı farklı şeylerdir. Hem yasal dayanakları farklıdır hem de amaçları ve hak sahipleri farklıdır.

Bakıma Muhtaç Özürlü Aylığı, 2022 sayılı yasayla verilir. Bakıma muhtaç derecede sakatlığı olup hiç bir geliri olmayan kişinin kendisine ödenir.

Evde Bakım maaşı ise, yemek-banyo-tuvalet vb. konularda başkasının bakımına muhtaç durumda olan kişilere bakan akrabalara ödenir. Yani, evde bakım görevini üstlenen kişilere ödenir, bakıma ihtiyaç duyan kişiye değil.

Yukarıda yazmış olduğunuz miktarlar brüt mü Oturan Boğa?

öncelikle selamlar bülent bey anladığım kadarıyla 1 kişi hem bakıma muhtaç özürlü aylığı alıp hemde kendisine bakan kişi özürlü yakını aylığı alabilir yanlışmı anlamışım. ayrıca bakıma muhtaç özürlü 18 yaşını doldurduğu zaman tekrar özür oranını belirten sağlık raporumu alması lazım.tşk

Hocam incelediğiniz mesajlar 2009 yılının mesajları

aa yeni farkettim uyarınız için teşekkürler. peki iki durumda da özürlü aylığı ile muhtaçlık aylığı arasında yüzde 40 engelli birey neden daha düşük olan özürlü aylığına başvursun ki? herkes muhtaç aylığına başvurur o halde?

Bakıma Muhtaç Özürlü Aylığı (18 yaşından büyük, p ve üzeri özürlü olanlar) ile Evde Bakım Maaşı farklı şeylerdir. Hem yasal dayanakları farklıdır hem de amaçları ve hak sahipleri farklıdır.

Bakıma Muhtaç Özürlü Aylığı, 2022 sayılı yasayla verilir. Bakıma muhtaç derecede sakatlığı olup hiç bir geliri olmayan kişinin kendisine ödenir.

Evde Bakım maaşı ise, yemek-banyo-tuvalet vb. konularda başkasının bakımına muhtaç durumda olan kişilere bakan akrabalara ödenir. Yani, evde bakım görevini üstlenen kişilere ödenir, bakıma ihtiyaç duyan kişiye değil.

burda cevabı vermiş Oturanboğa zaten o yüzde 70 'i yüzde 40 olarak düşünün..

burada T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü

MUHTAÇ AYLIĞINDAN YARARLANMA ŞARTLARI
* Annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar ile % 40 ve üzeri engelli olan muhtaçlara;
* Sosyal güvencesi olmaması,
* Herhangi bir gelir veya aylığı bulunmaması,
* Mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olması,
* Gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı mevcut olmaması veya olup da bunlardan elde edeceği aylık ortalama gelirinin bu yönetmelikle belirlenen muhtaç aylığı miktarını geçmemesi,
halinde muhtaç aylığı bağlanır.

bu şartlar dahilinde iseniz 368,42 TL ödeneceği belirtiliyor.

buna göre neden 2022 kanun gereği olan aylık 225 tl ye tekabül eden maaşa başvuralım ki?

hOCAM bu şartları sağlıyorsanız başvurmamanız için engel yok ki..Seçim sizin
Ama anneniz babanız yada bir tanesi varsa bile yada her ikiside yaşıyorsa bile gerekli şartları sağlıyorsanız 2022 aylığını alabilirsiniz..

yanlışım varsa lütfen düzeltiniz.
Annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar ile % 40 ve üzeri engelli olan muhtaçlara;

burda demek istenilen ya yetim olacaksın ya da yüzde 40 veya üstü engel statüde olacagın değil midir?
bu durumda özürlü aylığı ile muhtaçlık aylığı aynı şartlarda kriter istemiş olmuyor mu?

2022 sayılı yasa çerçevesinde 4 kategoride maaş öngörülür:[lıst=1]
[*]yaşlılık aylığı (65 yaşından büyük olanlar) (yaklaşık 540 tl)
[*]özürlü aylığı (18 yaşından büyük, %40 - i özürlü olanlar) (yaklaşık 540 tl)
[*]bakıma muhtaç özürlü aylığı (18 yaşından büyük, p ve üzeri özürlü olanlar) (yaklaşık 840 tl)
[*]özürlü yakını aylığı (18 yaşından küçük özürlü yakını olanlar) (yaklaşık 540 tl)
[/lıst]başvurular kaymakamlıklara yapılır. Gerekli tüm başvuru evrakları oradan temin edilir.
2-3 ay içinde başvuruların tamamlanması öngörülüyor.

bülent kardeş yukardaki saydıklarına bakıp 3 maddeyi detaylı anlamak adına soracaklarım var
18 yaşından büyük ve %70 ve üzeri özürlüler için diyorsunuz
1) bunun herhangi gelir kriteri varmı evde bakım maaşı gibi eve şu kadardan az para girecek diye bir kıstas
2)özürlünün kendi geliri olmaması gerekiyor aile içinde başka bir bireyin geliri durumu degiştirimi?
Eşim çalışıyor sigortalı bu etkilermi? Bu maaşın özürlünün kendisine verildiğini söylediniz o sebepden sordum
3) 840 tl diye rakam telafuz ettiniz bu aylık netmi 3 aylık mı?

Haneye girecek toplam gelirin kişi sayısına bölünmesiyle hesaplanmaz, engelli 18 yaşından büyük ise öncelikle kendi gelirine bakılır. Hiçbir geliri yoksa, nafaka yükümlüsü anne-babasının gelirinden fatura,kira,mutfak gibi giderler çıkarılır. Ve engelliye düşecek miktara bakılır, 107 TL'yi geçmemelidir. Yani annesinin çalışması etkiler..
http://www.engelliler.biz/forum/202...22-ayliklari-gelir-hesaplamasi-ornekleri.html Örnek 2'yi inceleyebilirsiniz..
* Ayrıca Evde Bakım aylığı alıyorsanız, 2022 hesabına buda dahil değildir.

Ve 18 yaşından büyük ve % 70 ve üzeri 2022 maaşları 2012 Temmuz itibariyle 1090 TL seviyesindedir..

Üst Alt