Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlü çalışanın tazminat hakkı ile işten ayrılabilmesinin bir yolu var mı?

Ercannn

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,

Yaklaşık 8 senedir aynı işyerinde çalışan ve bu iş yerinde özürlü olup özürlü kadrosunda çalışmaya yaklaşık 2 senedir devam eden bir arkadaşım var. Şimdi bazı sorunlarından dolayı işten ayrılamak istiyor. ancak tazminatı yanacağını düşünüyor.
Özürlü kadrosunda çalışan bir kişi her koşulda tazminat hakkını elde etmiş olmuyor mu? Bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?

malesef ne 4857 Sayılı İş Kanununda nede Özürlülerin İsthdamı ile ilgili yönetmelikte tazminat(İhbar,Kıdem) alımına dair engelliler için özel bir düzenleme yok.. normal çalışanlarla tazminat alım koşulları aynı....

Vergi indiriminden yararlanarak gerekli prim gününü ve sigortalılık süresini doldurduğunda emeklilik başvurusundan sonra gerekli tazminatını alıp işinden ayrılabilir mi?

hayır. ben 6 ay önce 4 senelik iş yerimden ayrıldım. ve kendi istedğim ile çıktığım için kanunlara göre iş yerinin ben 56 gün tutma yetkileri vardı. ben ya bu 56 iş günüün parasını vericektim yada zamanımın dolmasını. tazminat sökonusu bile değildi kendim ayrıldığım için. ama yönetim kurulu başkanı ve genel müdür tarafından çok taktir edildiğim için hem 56 gün bekletilmedim hemde tazminatımı kendi istekleriyle verdileri.

yani sana şunu söyliyim, tazminet verip vermemek. verenin insanlığına kalmış. ama kanunen bakarsan vermemesi gerekiyor..

teşekkürler...

tabiki emekliliğini hak ederek SGK'dan yaşlılık aylığı almak için ayrılırsa kıdem tazminatını alır...

çelik senin durumun farklı aynı şey değil.... seni dediğin gibi sevildiğin için sanki işten seni kendileri çıkarıyormuş gibi işlem yapıp tazminatınını ödemişler.. yoksa emeklilik dışında kendi isteğiyle ayrılanlara tazminat ödenmez...

Evet arkadaşım,süre ve prim dolduktan sonra sgk dan alacağı emekliliği hakettiğine dair yazıyı işverenine ibraz ederek tazminatını talep edebilir.

özürlü kadrosunda çalışan ve 3600 gün ve 15 yılı dolduran emekli olmadan kıdem tazminatı alıp işten ayrılabilirmi?

ayrılabilr sgk dan 15 yılı dolduguna dair kagıt alı işverene verdinmi tazminatını alıp ayrılabilir.ama 15 yıllık sigorta süresi şart.

Evet emeklilik sürenizi dolduğunuz taktir de tazminatınızı alabilirsiniz.Kadrolu çalışan bir personelin engelli yada engelsiz olması,tazminat açısın da hiç bir fark gözetmez.Kendi isteğinizle çıkarsanız şayet normal de prim gününüzün dolması gerekmektedir,gerisi iş yerinin insiyetifine kalmış birşey.:)

Arkadaşlarım çok doğru yönlendirmişler.Bir ekleme de ben yapayım;eğer anlaşmış olduğu iş şartları değişmişse yani engelini zorlayacak işler önerilip ve yaptırılmaya zorlanıyorsa çalışma şartlarında değişiklik olduğundan dolayı kıdem tazminatını hak eder. Bunun için çalışma şartlarının değiştiğine engelinin zorlandığını ifade eden dilekçeyle başvurursa ya iş şartlarını değiştirir düzenlerler,yada tazminatla çıkışını verirler.Fakat bu dilekçeyi iki nüsha hazırlayıp ,kendisindeki nüshada işveren vekilinin veya işverenin evrağı aldığına dair imzası olmak zorunda.Çünkü problem olduğunda bölge çalışmaya, işkura, gerekirse mahkemeye bu evrakla başvuracak .

Merhaba özürlü kadrosunda çalışan personel emekliliğini hak ettiğinde yada işten çıkartıldığında normal çalışından daha fazla ( 2 katı) tazminat mı alır böyle bir hüküm varmı.
Bir diğer sorum özürlü kadrosundaki personelin işten çıkartılmasında yüz kızartıcı bir suç işlememiş olduğu halde neye göre neye istinaden çıkartılır ve işveren bedeni ve zihinsel bir engeli olmayan üniversite mezunu bir engelli personel kaybı olacağını bile bile böyle bir yola başvurur mu. Sonuçta işveren engelli personel çalıştırdığında hem cezai işlemden kurtuluyor hemde vergi az ödemekte oluyor. Bu konularda yardımcı olmanız dileğiyle;
İyi günler.

Arkadaşlar malesef doğru özürlü işçilerin istifa veya memuriyete geçiş sırasında kıdem tazminatları yanıyor
Bu konu ile ilgili ilgili kurumlara başvuralım en azından sadece özürlülere pozitif ayrımcılık yapılarak tazminatın ödenmesinin sağlanması için

Cumhur kardeş işçinin kurum tarafından haksız yere çıkarılması halinde tazminatının iki katı ödener emekli durumunda böyle bir şey söz konusu değildir.

3600 gün 15 sigortalık süresi ile tazminat alınır ama başka bir işe girmek için olduğu tespit edilerse tazminat ödenmez

arkadaşlar özel sektörde 11.04.2003 de işe girdim ve halen çalışmaktayım siğorta girişimde 2003 engelli kadrosunda çalışıyorum ve tazminatımı istedim personel müdüründen senin başlangıç 2003 dedi 1999 ve öncesi için 3600 15 yıldan tazminat alır dedi sorum şu durki engelli biri tazminat alıp işten ayrılabilirmi kendi istegi ile

Arkadaslar engelli calisan birinin sozlesmesini normal olrak fes edilmesi durumunda 2 kat tazminatmi odeniyor yoksa normal tazminatmi? Bir cok yerde 2 kat demesine ragmen sgk da ve birkac mali musavir 2 hat tazminat uygulamasi yok dedi. Boyle bir yonetmelik gordunuzmu?

Bakıma muhtaç oğlum var ve tek bakabilecek kişi benim 5 yıldır çalıştığım iş yerimden ayrılmak zorunda yım tazminatımı alabilirmiyim

Üst Alt