[size=4]
UMUT ADIMLARI PROJESİ
Özürlü çocukların ailelerinin bilinçlendirilmesine yönelik “Umut Adımları” adlı projenin protokolü Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi arasında imzalandı. Bilkent Otel’de düzenlenen törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen, bazı milletvekilleri ve yetkililer katıldı.
Özürlü çocukların ailelerinin bilinçlendirilmesine yönelik “Umut Adımları” adlı projenin protokolü Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Hacettepe Üniversitesi arasında imzalandı.
Bilkent Otel’de düzenlenen törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen, bazı milletvekilleri ve yetkililer katıldı.
Projenin tanıtılmasıyla başlayan törende daha sonra “Umut Adımları”nın sembolü haline gelen zihinsel engelli Emre sahneye davet edildi. Sunucunun, “Ne söylemek istersin” sorusuna Emre, “Top” karşılığını verdi. Sunucu Sanatçı Ahmet Yenilmez’in bunun üzerine, “Almadık mı” diye sorması üzerine, Emre ise “Aldık” diye yanıtladı. Daha sonra, Başbakan Erdoğan’ın toplantıya gönderdiği mesaj okundu.
Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik törende yaptığı konuşmasına, “Şu anda duygu yüklüyüm. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum” diyerek başladı. “Engelli, özürlü, özel eğitime muhtaç çocuklarımıza ağlamayalım, onları anlamaya çalışalım” diyen Bakan Çelik, birçok ailenin çocuklarının özrünün bile farkında olmadığını, onlara yardım elinin uzatılması gerektiğini söyledi.
Bu insanlara şefkat eli uzatılması ve onların çektiği zahmetin paylaşılması gerektiğini belirten Bakan Çelik, “Toplumumuzda zihinsel engelli çocuklar olabilir. Görme, işitme engelliler, spastik çocuklarımız olabilir. Ama, en kötü engellilik türü gönülden engelliliktir. Gönülden engelli olanlar bu yola gönül de koyamaz” dedi.
Van’da yaşadığı bir anısını aktaran Bakan Çelik, cehalet nedeniyle yatağın içinde “izocam” doldurarak çocuklarını yatıran fakir bir annenin içine düştüğü zor durumu törene katılanlarla paylaştı. Özürlü çocukların ailelerinin bir kısmının tıpkı bu anne gibi fakirlikle de boğuştuğunu ifade eden Bakan Çelik, “Ailelerin fakir olmak, cahil olmak, bu nedenle de çocuklarını gizlemek gibi mazeretleri olabilir. Ama, bizim onları fakirliğiyle, cehaletiyle başbaşa bırakmak gibi bir mazeretimiz olamaz” diye konuştu.
Bunun sosyal devletin bir gereği olduğuna işaret eden Bakan Çelik, “Osman Bey, oğlu Orhan Bey’e bıraktığı vasiyette, ‘Allah’ın yarattığı her şeye karşı müşfik ol’ diyor. Bizim kültürümüzün, medeniyetimizin böyle bir özelliği vardır” dedi. Okullarda özürlülere özel tuvalet, bedensel engelliler için rampa gibi düzenlemeler yaptıklarını da anlatan Bakan Çelik, “Eğitimci, her çiçeğe farklı muamele yapan bahçıvan gibidir” diye konuştu.
Haydi Kızlar Okula kampanyasının ulaştığı başarıya da değinen Milli Eğitim Bakanı Çelik, bu kampanyanın başarısına katkılarından dolayı Emine Erdoğan’a teşekkür etti. Bu kampanyayı anlattıklarında Emine Erdoğan’ın destek sözü verdiğini ve bugün toplantıya katılarak sözünü yerine getirdiğini kaydeden Bakan Çelik, “Bir şeye kadın eli değerse onun başarıya ulaşacağına inanıyorum” dedi.
Törende konuşan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özgen, engelli çocukların çok hassas bireyler olduklarını ve çoğu zaman ailelerin çaresiz durumda kaldıklarını söyledi.
Türkiye’de her yıl doğan 1.3 milyon çocuktan 150 bininin engelli olduğuna işaret eden Özgen,
ilk aşamada İstanbul, Van, Antalya, Kocaeli, Bolu, Trabzon, Siirt, Manisa, Eskişehir, Samsun ve Erzurum’un pilot iller olarak belirlendiğini kaydetti.
Projenin amacının engelli çocukların ailelerine rehberlik ve danışma hizmeti vermek ve onları bilinçlendirmek olduğunu belirten Özgen, pilot illerde 110 bin aileye, 3 yıl içinde ise tüm özürlü çocukların ailelerine ulaşılmasının hedeflendiğini bildirdi. Özgen, ilk aşamada ailelere yönelik bilgilendirme çalışmalarında kullanılacak eğitim materyallerinin geliştirilmesinin, ikinci aşamada pilot uygulamanın, üçüncü aşamada ise bütün illerde uygulamaya geçilmesinin amaçlandığını ifade etti.
Özgen, “Bu projede başarısız olmaya hakkımız yok. Bu çocuklar için başarmak zorundayız” dedi.
Daha sonra, projeye ilişkin protokol Bakan Çelik ile Rektör Özgen arasında imzalandı. İmza töreninin ardından Emine Erdoğan, Çelik ve projenin sembolü zihinsel engelli Emre, birlikte fotoğraf çektirdiler.
MEB HABERLER[/size]