Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlü kimlik kartı uygulaması yeniden başladı / Yönetmelik [Bilgi]

Raman72

Aktif Üye
Konular
37
Reaksiyonlar
0
Özürlü kimlik kartı uygulaması yeniden başladı.

19 Temmuz 2008 CUMARTESİ
Resmî Gazete Sayı: 26941

Başbakanlık (Özürlüler İdaresi Başkanlığı)’tan

ÖZÜRLÜLER VERİ TABANI OLUŞTURULMASINA VE ÖZÜRLÜLERE KİMLİK KARTI VERİLMESİNE DAİR YÖNETMELİK

• Amaç
    MADDE 1 –
    (1) Bu Yönetmeliğin amacı, özürlüler veri tabanı oluşturulmasına ve özürlülere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanmada kullanılmak üzere kimlik kartı verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam
    MADDE 2 –
    (1) Bu Yönetmelik, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini yüzde kırk veya daha yüksek bir oranda kaybeden özürlü bireylerin bilgilerinin yer aldığı özürlüler veri tabanının oluşturulmasına ve özürlülere kimlik kartı verilmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.

[...]
    Kimlik kartı için müracaat
    MADDE 7 –
    (1) Kimlik kartı almak için; dilekçe, sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile yerleşim yerinin bulunduğu valiliğin il müdürlüğüne müracaat edilir.

[...]
    Bilgi formunun düzenlenmesi
    MADDE 8 –
    [...]

(2) İl müdürü veya yetkilendireceği personel tarafından onaylanan bilgi formlarının aslı, sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği veya aslı ibraz edildiğinde kurumca onaylı örneği birleştirilerek ilgili dosyasında il müdürlüklerince muhafaza edilir.

[...]
    Özürlüler için kimlik kartları ile özürlülük bilgilerinin yer aldığı nüfus cüzdanları
    GEÇİCİ MADDE 1 –
    (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce;

a) 13/8/1998 tarihli ve 23432 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlüler İçin Kimlik Kartı Yönetmeliği uyarınca verilmiş bulunan kimlik kartları,
    b) Özürlüler Veritabanı Oluşturulmasına ve Özürlülük Bilgisinin Nüfus Cüzdanında Yer Almasına Dair Yönetmelik uyarınca nüfus cüzdanlarına yazdırılan özür oranını gösteren ibare,
    geçerliliğini korur.

(2) Birinci fıkranın (a) bendinde belirtilen özürlüler için kimlik kartlarının içerdiği bilgilerin değişmesi, kaybedilmesi, çalınması durumunda, özürlülerin müracaatı ile 8 ve 11 inci madde hükümlerine göre yeniden kimlik kartı düzenlenir

Sıcak bilgi için çok teşekkürler.
Doğru olan bir uygulamaydı. Nüfus cüzdanına işlenmesi ve Mernis tabanında yer alması büyük bir hata ve ayrımcılık içeriyordu.

kimlik kartları elimizde olsa bile yeniden heyet raporu istenebiliyor birde kişiler kalp hastası mide rahatsızlığı böbrek yetmezliği gibi olanlarda rahatlıkla özürlü kimlik kartı çıkartabiliyor bence buna bir önlem almaları gerekiyor gerçek engelliler mağdur oluyor

raman kardeş bilgin için teşekürler. benim rapor varda .kimlik kartım yok .baglı oldugum il müdürlügüne mi gidip müracat etmem lazım .bu uygulama ne zaman yürürlülüge girer raman kardeş.

Özürlü kimlik kartı ne işe yarıyor?Alınması mecburi mi ?

Kimlik kartı almak için; dilekçe, sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile yerleşim yerinin bulunduğu valiliğin il müdürlüğüne müracaat edilir. Kimlik kartı alıp almamak özürlünün isteğine bağlıdır.

Bu kimlik kartı bizler için ne gibi artılar sağlıyor bilgisi olan varsa paylaşabilirmi liütfen...TEŞEKKÜRLER.

Ben beş yıl evvel almıştım şimdi yenilememi gerekecek?

hayır.kimlik kartınızı yeniletmeniz gerekmiyor.Özürlü kimlik kartı ile özürlülere tanınan tüm haklardan yararlanıyorsunuz.Örnek:Maça gitme,tiyatro seyretme v.b.

özürlü kimlik kartımı kaybetmiştim yenisini nasıl alabilirim tekrar

Yeni Kimlik kartı almak için; dilekçe, sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile yerleşim yerinin bulunduğu valiliğin il müdürlüğüne müracaat ediniz.

Şuanda başvurabilirmiyiz birde başvuruda ne gibi evraklar lazımdı acaba ben almıştım ama arkadaşım çıkartacak bana sordu ama unutdum gitdiiii :)

Sadece rapor aslı veya onaylı fotokopisi ,dilekçe birde resim mi gerekliydi başka lazım olan bişey varmı acaba :?:

Birde dilekçeyi ne diye yazacağız acaba ?

ok

arkadaşlar benim elimde şu anda özürlü kimlik kartı alır diye bir rapor var şimdi ben bununla özürlü kimlik kartı alabilecekmiyim

süper olmuş eski özürlü kimlik kartları geçerli o zaman anladıgım kadarıyla

Başvuru ve gerekli evraklar hakkındaki detaylar bu başlığın ilk mesajında mevcut.

Yalnız, henüz konuyla ilgili formların ve uygulama bilgilerinin kurumlara iletilmediğini düşünüyorum. Birkaç hafta bekleyip sonra başvurmanızı öneririm...

bu kartın beyaz kartla bi ilgisi yok değilmi hani şu başvurupta ankaradan gelen karttan bahsediliyor değilmi eğer oysa benim kartım çalınan çantamla gitti ve yenisi zaten çıkarılamadığı için tekrardan başvuru yapmadım heralde şimdi bahsedilen kart buysa bitakım istenilen evraklara gerek kalmadan heralde ben alabilirim çünkü benim daha önceden böyle bi kartım vardı.

Evet, beyaz kartla ilgisi yok Mehmet.

Senin daha önce kaydın olduğuna göre, herhangi bir evrak istemezler senden...

arkadaslar hangi il müdürlüğü sosyal hizmetler il müdürlüğüğmü onu anlayamadım
:D

Oturduğunuz İlin Valiliğine Bağlı,Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne başvuracaksınız.

bana o uygulama yürürlüğe girmedi dediler nüfus müdürlüğüne gittiğimde kimlik çıkarmak için. alla alla ...

arkadaşlar bu dilekçeden bahsediyorsunuz bunu bizmi yazıyoruz .mesela özlürlü kimlik kartı almak istiyorum gibisinden bir dilekçedenmi bahsediyorsunuz. neyse artık hallederiz sosyal hizmetlerde sdc merak ettim tşk hepinize...

Özürlü kimlik kartı alan varmı aramızda? Temmuz 2008 den itibaran? Daha önce alanları anladım ama şimdi alan varmı? İl sosyal hizmetlere gittim vermedielr açıkcası..

Ben gitmedim bile.
Ama şu var söyleyeyim dedim.
Daha önce seçim zamanı nufüs cüzdanımı yenilettirdiğimde otomatikman arkasına özür oranı yazmışlardı.
Geçen hafta mühürü belli olmadığından tekrar yenilettirmeye gittim bu sefer arkasına özür oranını yazmadılar yani karar uygulamaya girmiş.
Ayrıca bu yazının başında bir arkadaşımız sormuştu cevap veren olmadı ben tekrar sorayım.
Ne işe yarıyor bu kart ??????

Varsa yenisine gerek yok, yoksa illa çıkartılacak diye bir kurar yok... Ama cebimizde gereksiz (ya da ne kadar gerekli) bir bu olsun diyenler bulundukları ilin sosyal hizmetler il müdürlüğüne müracaat etsinler. Etsinler ama daha kimlik kartları için gerekli hazırlıklar tamamlanamadığı için bekleyecekler. Öte yandan özürlülükleri veri tabanında kayıtlıysa tekrar rapor almaya gerek yok...

Üst Alt