Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlü sağlık kurulu raporu için hastaneye gitmeden önce bilmeniz gereken detaylar

Kalem

Emektar Üye
Konular
108
Reaksiyonlar
0
1. Özürlü sağlık kurulu raporu almaya gitmeden önce lütfen haklarınızı öğrenin. Daha sonra “Şu ibareyi de ekletseydim, keşke bunlardan haberim olsaydı vs.” dememek için bunu yapmanız gerekiyor. Lütfen öncelikle haklarınızı öğrenin, bilmediklerinizi ilgili forumlarda sorun, öğrenin:http://www.engelliler.biz/forum/dig...haklar-ve-haklariyla-ilgili-site-rehberi.html

2. Gideceğiniz hastane hakkında ön araştırma yapın: Sağlık kurulunun olduğu yeri, asansör olup olmadığını, kullanılır durumda özürlü tuvaletinin olup olmadığını vs. fiziksel koşullarını… En önemlisi de hastanede rapor için koştururken karşılaşabileceğiniz sıkıntıları öğrenin. Bazı hastaneler adama bin takla attırıyor: http://www.engelliler.biz/forum/sag...apor-cikaracagim-nelere-dikkat-etmeliyim.html
Böyle bir şoku yaşamamak için ön bilgi alın, en önemlisi de yaşadığınız sıkıntılar varsa sorumlularını yetkili mercilere şikâyet etmeyi unutmayın.

Bu da başka bir tecrübe:http://www.engelliler.biz/forum/sag...stirma-hastanesinden-saglik-raporu-aldim.html
Tecrübeler olası sıkıntılara karşı önlem almanıza yardımcı olur. O yüzden her iki tecrübeyi de lütfen dikkat ve sabırla okuyunuz.
Tekrar ediyorum, size sıkıntı yaşatan kurumları yetkili mercilere şikayet için asla tereddüt etmeyiniz.

3. Raporunuzu istihdam için kullanmak istiyorsanız lütfen “çalıştırılamayacağı alanlar” kısmının doldurulmasını ve istihdam açısından değerlendirilmesini sağlayın. Çalıştırılamayacağı alanların doldurulması her açıdan sizin lehinizedir. Çalıştırılamayacağınız alanlarda istihdam edilmez ve olası sorunları en aza indirmiş olursunuz. Çalıştığınız yerde sağlık durumunuza uygun düzenlemeleri isterken dayanağınız olur, haklarınızı takip edebilirsiniz. Bu ibarenin doldurulması sizin için sağlam bir dayanaktır iş hayatında.

4. Raporunuzu 2022 aylığı için kullanmak istiyorsanız raporunuzda % 40 ve üstü özür oranının olması yeterlidir, rahat olun. Ayrıca bir ibareye gerek yok.

5. Raporunuzu evde bakım aylığı için kullanmak istiyorsanız ağız özürlü kısmının “evet” olması ve özür oranının en az % 50 olması gerekiyor. Rapor açısından bu yeterlidir.

6. Raporunuzu ÖTV indiriminden yararlanmak için kullanmak istiyorsanız şu ibarelere dikkat ediniz:http://www.engelliler.biz/forum/oze...n-yararlanabilir-sorusunun-cevabi-burada.html

Tüm haklarınızın raporunuzda değerlendirilmesini istemek, haklarınızı bilmenize bağlıdır, unutmayın.

Örneğin ÖTV indiriminin sağlayacağı imkânları bilmiyorsanız bunun değerlendirilmesini istemek de aklınıza gelmeyecektir. Önemsemeyeceksiniz belki de… Sonradan araç alımında ÖTV indirimini duyacaksınız ve raporunuzda onunla ilgili bir ibare yoksa ne yapacaksınız? Yeniden bir rapor peşine mi düşecek ve aynı sıkıntıları yaşayacaksınız?

Her işlemi yeniden yapmak yerine rapor almaya gitmeden önce haklarınızı bilip hangisinden yararlanmak istediğinize karar vererek gitmek ve haklarınız sayısınca nüsha istemek daha avantajlı olmayacak mı sizce?

Şurayı tekrar okuyun şimdi lütfen: http://www.engelliler.biz/forum/sag...tek-bir-saglik-raporu-almak-icin-dilekce.html

Sonra devam edeceğim…

2. Gideceğiniz hastane hakkında ön araştırma yapın: Sağlık kurulunun olduğu yeri, asansör olup olmadığını, kullanılır durumda özürlü tuvaletinin olup olmadığını vs. fiziksel koşullarını… En önemlisi de hastanede rapor için koştururken karşılaşabileceğiniz sıkıntıları öğrenin. Bazı hastaneler adama bin takla attırıyor:
Şişli Etfal Hastanesinden rapor çıkaracağım. Nelere dikkat etmeliyim?
Böyle bir şoku yaşamamak için ön bilgi alın, en önemlisi de yaşadığınız sıkıntılar varsa sorumlularını yetkili mercilere şikâyet etmeyi unutmayın. ABLA BİR HASTANENİN FİZİKSEL KOŞULU ENGELLİYE GÖRE DEĞİLSE HİÇ RAPOR ALMAMAK EN İYİSİ
:eek: ENGELLİNİN HALİNDEN EN İYİ HASTANENİN ANLAMASI GEREK VE ONA GÖRE DÜZENLENME YAPILMASI GEREK BU KOŞULLAR YOKSA BİR HASTANEDE ALLAH EVİMİZDEN ÇIKMAYI NASİP ETMESİN SONUCUNDA EVİMİZ BİZE UYGUN HALDE EN AZINDAN;)

Abla benim raporumda özürlü kimlik kartı alabilir birde istihtam işaretli . beni vergi dairesi yollamıştı raporumu alırken sordum vergi indirimi işaretlenmemiş dedim memur da istihdam işaretli aynı anlama geliyor dedi.. sorun olmaz değil mi

mrb %40 epilepsi raporumun arkasında sorumluluk gerektiren işlerde çalıştırılamaz yazıyor sizce bu ne demektir ? bu yazının ömss'de sıkıntısı olurmu veya bu sorumluluk gerektiren işler neler olabilir?

aynen bende de yazıyor .sorumluluk gerektiren işlerde çalıştırılamaz ve yüzde40 ve epilepsi

Melek hanım,
Çok iyi niyetli, çok güzel yazmışsınız, sağolun.
Ancak bizler herşeyi araştırıp dikkate alsak ta bizi kaale alan yok gittiğimiz hastanelerde.
O dilekçeyi doldurdum da gittim ben Şiişli Etfal hastanesi'ne, neymiş efendim saçmaymış, tüm hakalr tek dilekçede değerlendirilemezmiş yazılı dilekçeyi alma zorunlulukları olduğu halde almadılar dilekçemi. (Bakanlığın ilgili yazısını da gösterdim ayrıca, ona rağmen!!
Sonracığıma; özürlülerden ücret alınamaz, yazııyı aldım gittim hastaneye rapor için, ama yok, neymiş: ben özel tertibatlı aracı keyfim için alıyormuşum!!! Ne keyif ama!! Allah onlara da aynı keyfi nasip etsin inşallah, basamak üst geçit çıkamasınlar, onlar da H ehliyet almak zorunda kalsınlar inşallah!
Öyle, keyfimden aldığım için H ehliyet raporunu benden 145 lira aldılar.
BIMER'e bildirdim, 45 gün geçti hala bir cevap yok, arıyorum, neymiş: biraz daha bekliyeymişim, ciddi bir konuymuş cevabın gecikmesi doğalmış!

Xxxman, Fiziksel koşulları hatırlatmam boşuna değil:) Bir arkadaş oradaki verdiğim linkte goreceksin, hastanedeki rampayı sonradan gormuş. Merdivenleri çıktıktan çok sonra. Ayrıca hastanede bile engelli tuvaletinin açık olmadıgını, açık olsa bile kullanışsız oldugunu, kirli oldugunu okudugumdan dolayı bir tür korku yöneltti bu açıklamaya diyelim mi:)
...
Aşkınbuyusu, ablam vergi indirimi için işaretlenmese bile kaygılanma. O rapor işini görür. Zaten vergidairesi sevkiyle gitmişsin, sorun çıkmaz.
İstersen sevkli gitmsen bile sorun çıkmaz.
....
Farukt, Raporunda % 40 oranı varmış zaten. ÖMSS sınavına o raporla girebilirsin. O ibarenin olumsuz bir etkisi olmaz sınav için, rahat ol.
Fakat diyelim ki öğretmenlik düşünüyorsun.
Sınavı başarıyla geçtin. Tercih yapacaksın sonra. Bu tercihi yaparken Kurumların koşullarını da okuyacaksın. Koşullarına ve kadro için aranılan niteliklere uyuyorsan tercih yapacaksın. Elbette bunlara bakmadan da tercih yapabilirsin ama yerleştirmen yapıldığında süresi içinde yerleştirildiğin Kurum'a başvurdugunda kurum'un şartlarına koşullarına uymuyorsan Kurum'un seni reddetme hakkı var.
O yüzden tercih döneminde başvuracagın kadrolar için kurumların koşullarını ve şartlarını da oku. Öğretmenlik için başvurdugunda Kurum "sorumluluk gerektiren işlerde çalıştırılamaz" yazıyor, bu haliyle görev yapamazsın diyince nolacak? Bu tarzda kadrolar için zorluk çıkartırlar o ibareyle.
Ama bu şekilde değil de memurluk vs düşünüyorsan bir sorun çıkacagını düşünmüyorum. Yine de tercih klavuzları yayınlandıgında kurumların koşullarını ve şartlarını takip edersin sen.
İstersen bu konuda doktorunla konuş ve ondan fikir al.
Çünkü o ibare kurumların istediği yone çekebileceği bir ifade. Bu iş para hesap işi, bu iş insanın sorumlulugunu taşıtyan iş diye vs seni zor durumda bırakmasınlar.
Hele sen sınava yogunlaş. Tercih dönemine gel. O dönemde doktorunla işbirliği içine gir. Görüş al. hastalıgın etkisiyle yapamayacagın işler neyse ogren. Onları tercih etmezsin ve saglıgına uygun tercihte bulunursun. başvuru sırasında kurum raporundaki ibareyi sorun ederse yetiştirebilirsen yeni rapor alırsın. Buradan bişi demek çok zor benim açımdan yani.
Doktorundan öneri al.
...

Landish, aslında bir çok hak için artık neredeyse ibare şartı aranmıyor.
2022 için aranmıyor. Vergi indiirmi için aranmıyor. Eger raporunda özür oranı % 90 ve üstüyse OTV indirimi için ibareye gerek kalmıyor. Diğer ortopedik sorunlarda ibare şartı var. yani özür oranı % 90 altı ve aracı kendisi kullanacsaksa uygun ibarenin oldugu raporu alırsa OTV indiirminden yararlanabilir. Bu anlamda OTV için ibare gerekiyor.
Bir de tabi H tipi ehliyet için. Egitim için vs. Kurumların istihdam için aradıkları koşullara uygun olarak çalıştırıp çalıştırılamayacagı alanların doldurulması gibi kısımlar var.
Bu haliyle düşününce aslında butun hakların değerlendirildiği tek dilekçe seçeneğine pek gerek kalmıor.
hastaneye bir kurum sevkiyle gittiğinizde özür durumunuza ve koşullarınıza uygun olarak haklarınızı belirler ve ona gore rapor çıkartırsınız kafi.
İstihdam için dersiniz otv ve ehliyet için de değerlendiirlmek istediğinizi soylersiniz ve haklarınız sayısınca nüsha talep edersiniz iş biter.
Aslında o taslak dilekçenin mantıgı da budur.
Butun hakları yazıp hastaneye verince gözlerini korkutmaya gerek yok:) İbareye ihtiyaç durulmayan hakları dilekçeye eklemenin alemi yok kısacası.
Ücret mesesi için halt etmiş memur.
BİMER'e şikayet ettiğiniz iyi olmuş. Bimer kanalıyla sonuca ulaşırsınız inşallah. Burada sonucu bizimle de paylaşırsanız aynı sorunu yaşayan arkadaşlara da yol açmış olursunuz.

arkadaşlar, birkaç ay önce sağlık raporunu aldım dediğiniz gibi gerekli görülen tüm yerleri işaretlettirdim, ancak bir sorum olacak sizlere sağlık kurul raporunda 193. sayılı gelir ys. nın 31. maddesinden yararlanabilir diye not da var, ayrıca "yeni yönetmeliğe göre hakem hastane tarafından ayrıntılı şekilde" verilen raporun maliyeden dönme olasılığı var mıdır?

Melek Hanım, cok yakın zamanda H ehliyet icin rapor aldım, kurulda bu raporu aynı zamanda vergi indirm oranımı güncellemek icin istediğimi de belirttim. Sağolsunlar, ortopedik olmayan diğer rahatsızlıkları da göz önüne alıp %76 olan oranımı %88 yükseltmişler (yani 2ci derece yerine 1ci derece). Ancak bu raporum ile vergi indirimi icin başvurursam Ankara maliyeden kesinlikle geri dönecek, cünkü %88 rapor oranını hangi rahatsızlılarım icin verdiklerini belirtmemişler!! Eksik iş yapmakta sınır tanımıyorlar, ne diyeyim bilmiyorum.
Rapor ücret iadesi için Bimer'e başvurdum, 45 günü egcti, hala hastanenin başhekimliğinde duruyor, cevap evrilmedi. Bimer'i 2 kere daha aradım, ama henüz bir yanıt alamadım. Sonuc alır almaz sizinle paylaşacağım.

Arkadaşlar,
Şişli Etfal Hastanesi'nden H ehliyet raporum için alınan 112 TL rapor ücreti + 32 lira röntgen ücretini, toplamda 144 liramı iade aldım.
Bimeri 3 kez aradıktan sonra geri döndüler, hastanenin beni arayacağını ve paramın iade edileceğini söylediler. Bir saat sonra hastanenin sağlık kurulundan aradılar ve dekontları götürmemi istediler.
Ertesi gün hastaneye dekontları götürdük, orda da biraz uğraştırdılar ama sonunda paramı iade ettiler. Benden istedikleri evraklar:
1.dekontlarım
2.nüfus cüzdanı fotokopim
3.sağlık bakanlığının özürlülerden rapor ücreti alınamaz yazısı (çıktısını bu sitedeki forumlardan almıştım, şu an yükleyemiyorum).

ben kahramanmaraşın ilçesinde oturuyorum hastalandığımda hacettepe ve balcalı hastahanelerinde tedavi gördüm %90 rapor verdiler burda kabul etmediler ilçedeki devlet hastanesinden al dediler bizde devlet hastahanesinden aldık sürekli evet yazıyordu %56 verdiler şimdide üniversite hastahanesinden istiyorlar ropar geçersiz olmuş evde bakım maaşı alıyorduk şimdi rapor sayılmadığı için caza alırmıyız sgk kağıtta 1 ay içinde gelindiyor gelir testi için

"çalıştırılamayacağı alanlar'' kısmı hangi aşamada kim tarafından dolduruluyor? muayene eden doktorlar mı yoksa heyetteki doktorlar mı dolduruyor? muayenede doktora sordum bilmiyorum kurul odasındaki memura sor dedi, memura sordum, o da bilmiyor kurula girince doktorlara söyle dedi? kurul toplantısı haftaya, kim dolduruyor bu kısmı? aynı sorum sürekli ibaresi içinde geçerli?

abla benim ...raporum 2009 10 ay %49 sürekli ve raporda çalışamayacağı alanda bişey yazmıyor..soruma gelirsek ösym nin memurluk sınavına girmek istiyorum ama 2012 yeni yönetmelik rapor için acaba raporum geçerlimi ...

4 saat once aldim bende rapor 2 gun once basvurdum 2 gunde aldim raporu.
İstihdam ve kimlik karti icin yazdim ama o yazdiginiz istemlerin bi onemi yok artik heyet ordaki hepsini degerlendirip uygun olanlari isarerliyor
kimlikle gittim 2 gunde aldm raporu onceden almaya gitmeye korkuyodum uzun suruyor zor oluyo falan dediler artik rapor alma isi cok kisalmis ve kolaylasmis
ama bu hastaneye gore degisir tabi ben selcuk tip fakulttesine gittim
uni hastanesi oldugu icin 300 lira para istediler hastaligi bi 6 ay takip edelim heyet 10 gunde bi toplanir bakar ivir zivir dediler bir suru bahane zorlamak icin konya numune hastanesine gittim ucret var mi dedim ozur oranin yuzde 0 cikarsa butun tetkiklerin ucretini sen odersin dediler onun disinda ucret yok dediler
kimligimi verdim islemlere basladi 2 gun sonrada aldim heyet hergun toplaniyomus orda hastaneye gorede degisiyor.

bir de ozur yonetmeliginde oran neyse onu veriyolar sizinkilerde nasi farkli veriyolar neye gore anlamiyom ins ilerde oyle bi sorun yasamam hepinize gecmis olsun

Üst Alt