Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlü statüsünde memur olan birinden emeklilikte yeni rapor istenir mi?

reys

Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
1991 tarihnden itibaren işe özürlü (memur) yerleşmiş emekli olurken yeniden rapor isteyeceklermi ? acil cevap rica.....

Sakat statüsünde memuriyete başlayan kişilerden emekliliklerinde yeniden rapor istenmez. Bu kişilerde vergi indirim hakkı elde etme şartı da aranmaz.

1991 tarihinde % 40 özürlü kadrosunda ve vergi indiriminden yararlanarak memur olarak başladım . Bilindiği gibi şimdi özürlülük rapor oranları düşmüştür. yeni yasada benim rapor oranım % 34'tür. 2009 yılı içinde emeklilk istesem olurmu? bilgi rica....

Memurluğa sakat statüsünde girmişseniz 15 yılı doldurduğunuz anda emekliliği hak etmiş olursunuz. Yeni rapor ya da başka şart aranmaz.

5434 sayılı Kanunun 39'uncu maddesinin j bendi:
"Göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az % 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine" [emekli edilirler]

Bülent bey 5434 sayılı yasanın 39'ncu maddesinin j bendi ;5510 sayılı yasadan sonra sakat statüsünde işe giren memurları kapsıyor mu.Yani onlar emekli olabilmek için emeklilik zamanı geldiklerinde yeniden rapor almak zorunda kalacaklar mı ?

eğer ki 5510 sayılı yasadan önce çalışmışlığı varsa başka kurumlarda ve sakat statüsünde memur olduysa tekrardan rapor almalarına gerek olmadan 15 yılı doldurduğu zaman terar rapor istenmeden emekli olacaklar fakat hizmet birleştirmesi yaparak olacak

2010 yılında engelli statüde memur olanlar dahildir bu söylediğime

Ben 2005 de ssk lı olarak başladım . Mart 2011 de sağlık bakanlığına atandım. Benim rapor almam gerekmeyecek mi o zaman ?

sayın oturanboğa kardeşim biz kamu kurumunda özürlü daimi işçi sınıfında çalışıyoruz %40 vergi indirimi muafiyetim var fakat bizim kurum özelleşip bizi 4/c aktardıktan sonra ben emekli olurken benden tekrar rapormu isteyecekler ben bunu anlamadım aydınlatırsanız çok teşekkür ederim benim kazandığım hakkım kayıpmı olacak

1 Ekim 2008 tarihinden sonra memur olan kişiler -memuriyete sakat statüsünde başlamış olsalar veya defterdarlıktan sakatlık indirimi hak etmiş olsalar dahi- emekli olacakları tarihte kurum sevki ile yeni rapor almak ZORUNDALAR.

Peki emekli olmadan önce istafa edip tekrar 4/a sigortalı olsak gene aynı rapor istenirmi

Bülent bey,benim anlamadığım bir konu var benimde %55 raporum ve vergi indirim hakkım var özel bir şirkette özürlü statüsünde çalışıyorum ve kamu sınavlarını takip ediyorum kamu ya girdikten sonra emekli olduğum zaman dediğinize göre tekrar rapor almam gerekiyor dediniz ama benim anlamadığım %55 sürekli raporum var eğer memur olursam (inş) emeklilikte istenecek rapor %40 altına düşerse ne yapacagız devlet işten çıkarırmı:) yani bilgilerinizi almak istiyorum

Son 2520 gün primin fazlası hangi statüde ise, emeklilik işlemleri o statüde yürütülür. Eğer fazla olan kısım 41 olursa, o zaman daha önce elde ettiğiniz sakatlık indirimine istinaden -yeni rapor istenmeksizin- erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz (tabii 4a'dan emekli olmak için sigortalılık sürenizin ve prim gününüzün tamam olacağını varsayarak yazdım bunu)

Hayır, işten çıkarmaz Mustafa. Ama erken emekli olamazsınız.

Arkadaşlar 1 Ekim 2008 den sonra sakat statüde memur olarak işe başladım , ama 2008 den öncede normal SSK lı olarak çalışmışlığım var (1993 SSK girişliyim ve 5500 günüm var )sakat statüde memur olarak 1261 günü tamamladığımda emekli olabilmem için benden tekrar rapor isteyecekler mi?

Evet.

1 ekim 2008'den sonra ilk kez memur olan kişiler emeklilik zamanları geldiğinde kurum sevki ile yeterli oranda rapor almak zorundalar.

1 Ekim 2008 tarihinden sonra memur olan kişiler -memuriyete sakat statüsünde başlamış olsalar veya defterdarlıktan sakatlık indirimi hak etmiş olsalar dahi- emekli olacakları tarihte kurum sevki ile yeni rapor almak ZORUNDALAR.

[FONT=sans-serif]Yeni rapor sadece, harp malûllüğü, vazife malûllüğü, malûllük aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış sigortalılar ile aylık veya gelir bağlanan[/FONT]

[FONT=sans-serif]ve çalışma gücünün en az % 60’ını yitiren malûl çocukların kontrol muayenesine tâbi tutulmasını talep edebilir. Normal engelli emekliliği için istenmemesi gerekir.

[/FONT]

Kontrol muayenesi

MADDE 94- Kurum yürütülen soruşturma kapsamıyla sınırlı olmak üzere;

a) Sağlık hizmeti alan genel sağlık sigortalısından veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, sağlık hizmetinin gerçekten alınıp alınmadığını,
b) Sigortalının, isteğe bağlı sigortalının veya bunların hak sahiplerinin malûllük, iş göremezlik raporlarında belirtilen rahatsızlıklarının mevcut olup
olmadığını, tespit amacıyla kontrol muayenesi ve tetkik yaptırılmasını talep edebilir. Malûllük, vazife malûllüğü aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri

bağlanmış sigortalılar, malûllük durumlarında artma veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğunu ileri sürerek aylık ve gelirlerinde değişiklik yapılmasını

isteyebilecekleri gibi; Kurum da harp malûllüğü, vazife malûllüğü, malûllük aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış sigortalılar ile aylık veya gelir bağlanan

ve çalışma gücünün en az % 60’ını yitiren malûl çocukların kontrol muayenesine tâbi tutulmasını talep edebilir. Kurumca yaptırılan kontrol muayenesinde veya sigortalının isteği üzerine ya da işe alıştırma sonunda yapılan muayenesinde yeniden tespit edilecek malûllük durumuna göre, malûllük aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri, yeni malûllük durumuna esas tutulan raporun tarihini takip eden ödeme dönemi başından başlanarak artırılır, azaltılır veya kesilir.

Çalışma gücünün en az % 60'ını yitiren malûl çocuklara bağlanmış bulunan gelir ve aylıklar, kontrol muayenesi sonunda tespit edilecek malûllük durumuna

göre, rapor tarihinden sonraki ödeme dönemi başından itibaren kesilir. Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten sonraki ödeme dönemi başına kadar kabul edilebilir bir özürü olmadığı halde kontrol muayenesini yaptırmayan sigortalının malûllük aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri ile çalışma gücünün en az % 60’ını yitiren malûl çocukların kendilerine bağlanmış olan gelir veya aylığı, kontrol muayenesi için belirtilen tarihten sonraki ödeme dönemi başından itibaren kesilir.Ancak, kontrol muayenesini Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten başlayarak üç ay içinde yaptıran ve malûllük veya sürekli iş göremezlik halinin devam ettiği tespit edilen sigortalının veya aylık ya da gelir bağlanmış olan malûl çocuğun kesilen aylık veya geliri, kesildiği tarihten başlanarak yeniden bağlanır. Kontrol muayenesini Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten üç ay geçtikten sonra yaptıran ve malûllük veya sürekli iş göremezlik halinin devam ettiği tespit edilen sigortalının malûllük aylığı veya yeni sürekli iş göremezlik derecesine göre hesaplanacak geliri, gelir veya aylık bağlanan çalışamayacak durumda malûl çocukların ise almakta oldukları gelir veya aylık, rapor tarihinden sonraki ay başından başlanarak yeniden bağlanır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

Hitaf

5510 sayılı yasanın 28. maddesi emeklilik kriterlerini belirler ve orada " Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler." ifadesi bulunur.
Ayrıca aynı madde "Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu" ifadesi ile başlar. Yani kişinin işgücü kaybının tespiti için sevk şartı vardır. "Kurumca yetkilendirilen" ifadesi buna işaret eder.

ve madde şöyle biter: "Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın
yaşlılık aylığına hak kazanırlar."

Benim kafam acaip karisti yukardaki yasa maddesinde calisma gucundeki kayip ibaresi buna neden oldu bizim aldigimiz raporlar ozurluluk olcutune gore veriliyor ama kurul calisma ve isgucu kaybi yonetmeligine bakarim mi diyor oradaki tabloyu inceledim benim hicbir hastaligim o tabloda yok yani 74=0 diyebilir ve emeklilik hayal olabilir mi?

kardeşim oturan boğa 2008 sonrası memur olanlardan yeniden rapor ıstenır dıyorlar burda sızın yazıdıgınızla çelişkılı olmuyormu ,sonuçta 2008 de de memur olanlar özürlü statüsüyle memur oluyorlar yanlışmıyım...?

pasini
2008 den sonra memur olanlar engelli kadrosu ile atanmış bile olsalar, girerken verdikleri raporla emekliliklerini garantilemiş olmuyorlar.
2008 öncesi girişlilerde 5434 e göre öyleydi ama 5510 ile bu değişti. 2008 sonrası girişliler de 5510 a tabi olarak emekli olacaklar.

Üst Alt