Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları cetveli dışına çıkılır mı?

mesen

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar son zamanlarda forumda çok dikkatimi çeken bir konu Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları cetveli haricinde oran veriliyor mesela bu cetvelde Hipertansiyon hastalığına %8 gibi bir oran verildiğinden bahsediliyor cetvele göre verilecek oran en az %10 birde bugün bir arkadaşa verilmiş boyun fıtığı %6 bundada en az verilecek oran %8 diye biliyorum doktorların sağlık kurulların kendi kafasına göre yorum yapıp bu oranları düşürme şansı varmı böyle bir yetkisi varmı böyle bir durumda ne yapmamız gerekiyor

HİPERTANSİYON Klas 1: Antihipertansif tedavi kullanan ve komplikasyonu olamayan kişiler 10 Klas 2: Kişi antihipertansif tedavi alıyor ve aşağıdakilerden birisi varsa 20 [FONT=Calibri]1. [/FONT]Proteinüri d) Hipertansif retinopati (Gunn belirtileri) [FONT=Calibri]2. [/FONT]Hipertansif serebrovasküler hastalık e) Sol ventrikül hipertrofisi Tablo 1.1- Lomber omurganın özürlülük oranları (yaralanma modeli).
Kategori
Tanım
Özür Oranı %
I
Klinik bulgu, nörolojik kayıp, yapısal bozukluk ve kırık yoktur
II
Öykü ve muayene bulguları spesifik travma veya hastalık ile ilişkilidir; belirgin adale spazmı vardır, omurga hareketliliği asimetrik olarak azalmıştır veya radiküler ağrı var ancak objektif bulgu yoktur; yapısal bütünlükte bozulma yoktur veya Hastada klinik olarak belirgin radikülopati ve görüntüleme tetkiklerinde aynı seviyede ve tarafta herniye disk vardır ancak konservatif tedavi ile düzelmiştir veya Kırıklar: (1) bir vertebrada %25’den az vertebra kompresyonu (2) dislokasyon olmaksızın posterior eleman kırığı (3) vertebra cisminde kırık olmaksızın yer değiştiren spinöz veya transvers proses kırığı.
8​
III
Belirgin radikülopati bulguları vardır, dermatomal dağılımda ağrı, duyu kaybı, refleks kaybı, kuvvet kaybı, unilateral atrofi vardır, bulgular elektrodiagnostik testler ile gösterilmiştir Veya Klinik radikülopati bulguları ile uyumlu, görüntüleme teknikleri ile gösterilmiş, aynı seviye ve aynı tarafta disk hernisi veya cerrahi ile düzelen radikülopati öyküsü vardır Veya
Kırıklar: (1) bir vertebra cisminde %25-50 arası kompresyon kırığı, (2) spinal kanalı etkileyen posterior eleman kırığı. Her iki durumda da kırık yapısal bütünlüğü bozmadan iyileşir.
13​
IV
Hareket segmentinin bütünlüğünde bozulma olması; fleksiyon-ekstansiyon grafilerinde 2 komşu vertebrada öne-arkaya 5mm’den fazla hareket olması veya tutulan hareket segmentinde bitişik hareket segmentine göre 11 dereceden daha fazla açısal hareket olması. Lumbosakral eklemin yapısal bütünlüğünde L4-5’de 15 dereceden fazla açısal hareket olması ile tanımlanan kayıp olması. Kas spazmı ve ağrı mevcuttur. Veya Kırıklar: (1) nörolojik bulgu olmaksızın bir vertebrada %50’den fazla kompresyon (2)nörolojik motor bozukluk olmaksızın fraktur veya dislokasyonla birlikte çok seviyeli omurga segment yapısal bozukluğu
23​
V
Kategori III ve IV’ün kriterlerini karşılar, hem radikülopati hem hareket segmentinin bütünlüğünde bozulma vardır; kategori III’deki gibi alt ekstremitelerde atrofi veya dermatomal dağılım ile uyumlu refleks kaybı, ağrı ve/veya duyu değişiklikleri veya elektronöromyografik bulgular ve kategori IV’deki gibi hareket segmentinin bütünlüğünde bozulma Veya Kırıklar: (1) tek taraflı nörolojik bulgu ile birlikte bir vertebra gövdesinde %50’den fazla kompresyon
25​

Raporların düzenlenmesi ve özür oranının belirlenmesi:

MADDE 8 – (1) Özürlü sağlık kurulu raporları, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 Özürlü Sağlık Kurulu Raporu Formuna uygun olarak düzenlenir.

(2) Kişinin özür oranı, özürlü sağlık kurulunca bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-2 Özür Oranları Cetvelinde bulunan özür oranlarına göre yüzde (%) olarak belirlenerek özürlü sağlık kurulu raporunun ilgili bölümünde rakam ve yazı ile belirtilir. Bu cetvelde adı geçmeyen hastalık ve özürler ile bunlara ait özür oranları, fonksiyon kayıplarına göre özürlü sağlık kurulunca değerlendirilerek belirlenir.

Sakatlık oranı cetveline uyması gerekiyor doktorların.. Cetvele göre olması gereken orandan az oran verilmişse il sağlık müdürlüğüne itirazda bulunup, raporunuzun yeniden düzenlenmesini taleb edebilirsiniz..

Dün gene bir arkadaş rapor almak için hastaneye gitti hemde üniversite hastanesi söylenen şu bizde bel fıtığına oran alamassın ancak ayağın yerde sürünür vaziyetde olması gerekirki size oran verelim demişler Ben bu hekim arkadaşları bir türlü anlayamadım neden neden neden böyle davranırlar

peki bu olaya kim dur diyecek bütün kurumlar bütün hastaneler kendi kafaına göre işlem yapıyor haklarımızı özürlülük oran cetvelini bilen kaç engelli var kimsenin bu cetvelden haberi yok bütün bu haklardan yararlanmamız birilerinin iki dudağını arasında yetkililer sesleniyorum bu çok büyük bir haksızlık

Arkadaşınız, il sağlık müdürlüğüne itirazda bulundu mu? Bulunduysa sonuç ne oldu?

hastane %10 veriyor sıkıntı Ankara maliyede sağlık kurulu %8 düşürüyor il sağlık müdürlüğü bizimle alakası yok bizim hastanemiz %10 veriyor siz oranı düşüren kuruma itiraz edeceksiniz diyor onlar belki farklı cetvel kullanıyorlardır deniyor ben böyle saçmalık görmedim benim bildiğim bir atne cetvel var

Arkadaşlar BİMER aşağıdaki sorumu gönderdim bakalım nasıl bir cevap gelecek eğer bu cetvel kullanıyorlarsa kesinlikle bu tablo dışına çıkamazlar hiper tansiyona %8 veremezler yani

Maliye Merkez sağlık kurumu özür oranlarını tespitinde Kişinin özür oranı tespitinde 14 ocak 2012 tarihinde 28173 sayılı resmi gazetede yayınlanan Özürlü ölçütü sınıflandırılması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelikteki yer alan EK-2 Özür Oranları Cetveli ve Balthazard formulü ile mi kişinin özür oranı tespit etmektedir? Farklı bir Özürlü ölçütü cetveli ve hesaplama yöntemi kullanıyorlarsa bunlar nelerdir?

Balthazard formülü dışında bir formül yok benim bildiğim.. Geçerli olan Balthazard formülü..

Cevabı bekliyorum nasıl bir cevap gelecek merak ediyorum

Üst Alt