Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlünün ailesi tarafından kullanılan araçlarda özürlü plakası şart mı?

mct_mct

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevınırım arkadaşlar
benim %92 oranında özürlü bi kız kardeşim var ve onun adına ihtıyaclarına daha rahat görebilmek icin aileme bi arac almayı düşünüyorum.
yani aracı kendi kulanma şansı yok baba, abi,ve abla kulanacak
bu durumda yıne de arac üzerinde özürlü ablemi bulunması zorunlumudur
yoksa isteğe bağlı bı durumu?

gecen sene başıma gelen bi olyı anlatım;
audi bayısıne gitmiştim ve orda bana bu konuda yardımcı olan satıcı arkadaş eğer kendisi kulanmıyacaksa gerek olmadığını söylemişti. hata gecen hafta bu şekilde 2'arac satığını ve muamele işlerini yuruten kişi 2'aractada özürlü damgası vurdurtmadan aracları sahıplerine teslim etmişler.

sadece ruhsta bi ibare bulunuyormuş bu durumla ilgili???

bilgisni paylaşan herkeze şimdiden tşk....

%90 üzerinde engelli olan kişinin adına alınan araçlarda özürlü plakası yasal olarak olmak zorunda.
Ancak plakadaki işaretin isteğe bağlı olma konusunda dava açıldı. Davanın temyiz sonucu bekleniyor.
Birde birkaç yerden duyum aldım bunların doğruluğu konusunda emin değilim. Mahkeme yoluyla engelli kişinin adına alınan araçlardaki işaretin kaldırılabildiğini duydum.

En son avukat güler hanımla konuştuğumda bana bu konunun mahkemede olduğunu 2 ay içinde sonuçlanabileceğini söyledi.

Kesinlikle özel donanım şart. Aksi şekilde işlem yaptığını iddia eden kişi ya yalan söylüyordur ya da yapılan işlem yasa dışıdır.

elyasa'nın yazdığı gibi, konu hakkında süren davalar var, ama sonuçlanan bir şey henüz yok.

Bilent Bey %90 üzerinde özel donanım şartı yok diye biliyorum nihayet kullanacak olan engelsiz biri olacak.
Ancak engelli plakası mecburi.

[FONT=&quot]Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili vergi dairelerine belgelendirmeleri halinde,sözkonusu malûl ve engellilerin kendi adlarına kayıt ve tescil edilmiş olan taşıtları, motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmayacaktır. Bu istisnadan yararlanmak için, sözkonusu malûl ve engellilere ait taşıtın özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş olması şartı aranmayacaktır.Aracın plakası engelli plakası olacaktır.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT]

merhabalar arkadaşlar bende bişey sormak istiyorum
anladığım kadarıyla bu özürlü plakası şart mesala diyelim ki ben özürlü plakalı bi araç aldım ve kendime yeni plaka yaptırtdım ve özürlü ibaresini kaldırttım bunu bir trafik polisi farkettiği anda nasıl bir işlem uygular
bu soruyu çok merk ediyorum biri bilgilendirrise çok sevinirm. ???

%90 ve üzerinde engelliler adına alınacak araçlarda, aracı engelli kullanamayacağı için; özel donanım şartı yok.. fakat engelli plaka zorunlu.

yanımızda kalan engelli yeğenimin bakımı için araba almak istiyoruz özür derecesi %99
alıcagımız aracın plakası önemli değil ama mersinde duyduguma göre polisin istegine göre plakadaki engelli isareti kaldırılabiliyormuş
bi arkadaşım plakadaki engelli işareti olmadan arabayi aldı sadece ruhsatta yazıyor
bi de bu mahkeme kararı ne oldu sonuçlanmadı mı ?

biz aracı kızım adına aldık.plakada özürlü çıkartması yoktu.sorduk artık yazılmıyor dediler.ruhsat yeterli diye düşündük.engelli park yerine park ettiğimizde park görevlisi plakada işaret olmalı yoksa çekerler dedi.polis plakayı sorguladığında engelli aracı olduğunu görür dedik.hayır işaret yoksa direk çekiyorlar dedi.riske atmamak için ve uğraşmamak için engelli çıkartması yapıştırdık.görevlinin dediğine göre engelli adına aracı çıkartması yok diye çekmişler.

Bu kadar kişi yazdığına göre, demek ki yönetmelik maddesini geçersiz kılacak bir düzenleme var. Ama ben bunu bilmiyorum..?

Trafik yönetmeliği Madde 53:
"4) İthaline izin verilen veya ülkemizde imal edilen malul, sakat ve engellilere ait özel tertibatlı araçlar ile sakatlık derecesi %90 ve üzerinde olan malul ve engelliler adına Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak tescil edilmiş özel tertibatı olmayan araçlara, örneği EK:12/Z’de gösterilen, üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan plakalardan verilir. "

bende yeni araç aldım %96 ile, engelli amblemi var, amblemsiz kesinlikle olmayacağını belirtiyor trafik.

arkadaşlar bu konu ile ilgili birseyler paylaşmak istiyorum;

benim bir tanıdıgım babası adına almıs oldugu ... marka aracını plakada ozurlu amlemi olmadan almış.bunu bayideki satış elemanı bizzat yapmış. emniyette plaka işlemlerini kendi halletmiş.yani bayideki satış elemanı bu işi yasal yapmiş sonuçta emniyetteki trafik amirliginden ruhsatı gostererek yaptı bu işi.yani yasal yollardan yapıldı.
ben bu konuyu trafik polisi birkaç arkadasa sordum.cevaplar aynen su;
-valla bana hiç denk gelmedi
-bana 4 yıl once denk geldi surucu alkolluydu ve muzigın sesi cok acıktı ceza kesip parka cektik.
-ben kazınmıs silinmiş plakaya denk geldim bir işlem yapmadım.
-ortak görüşleri şu şekilde eger aracı kullanan kişi alkollu veya cevreyi rahatsız edici birsekilde aracını kullanmıyorsa herhangi bir işlem yapmayız.
peki aracı kullanan kişi bir yakını adına almış arabayı, yani kendisinde bir özür yok onu tasımak için almış aracı o zaman plakada özurlu amlemi olmak zorunda deil dimi?
*diye çapraz bir soru sordum.
-biz her hafta toplantı yapıyoruz bize böyle bir konu hakkında bilgi verilmedi .yani kesinlikle ruhsatta aracın ozurlu indirimi kullanarak alındıysa biz ozurlu plakasına bakıyoruz.ona gore işlem yapıyoruz.
sonuç olarak palaka zorunlu arkadaşlar en azından şimdilik...

6 ay önce bir yakınım aldı. Babası %90 engelli. Ancak plakada ibare yok. Aldığı bayiye gittik, isterseniz 150 TL bir masrafıyla size de alırız dedi. Biz başka marka almaya kara verdik ve bu kişiye telefon açıp nasıl alındığını sorduk. Kem küm yapıp yok vs. deyip söylemedi... Çok önemsemediğimiz için üstüne gitmedik. Ama kesinlikle yakınımız aldı.

Alan kişiler ya bilerek ya bilmeyerek yasal olmayan bir şey yapmış oluyor... ÖTV istisnası ile alınan aracın plakasında sakat damgası bulunması şart.

bende hayırlısıysa alıcam bakim ama hiç sorun degil ama istege göre olsa iyi olur bazı arkadslar sıkıntı oluyor diyor bakalım ne olcak görecez sıkıntıyı nasıl oluyor birde bülen abi bişy sorucam ben şimdi aldım arabayı plakanın tr yazan bölümünün üzerine koysam veya bu app plakalardan bastırsam sıkıntı olurmu

ya bülent abi şimdi aparat takılıcak takılınca pedallar iptalmi oluyor hiç görmedim aparatlı araç

Araç vergi avantajı ile satın alınmışsa ya da araçta özel donanım varsa, aracın plakasında sakat damgası bulunmak zorunda. Konu bu kadar açık ve net. "Ama benim arabamda yok" diyen arkadaşlarımıza bir şey diyemem. Sadece, "bu durum mevzuata aykırı. Nasıl verildi, daha sonra başınıza iş açılır mı, bilemiyorum" diyebilirim...

http://www.engelliler.biz/forum/oze...in-ozel-donanim-secenekleri-ve-teknoloji.html

birde bişy daha sorucam şimdi benim raporumda aparatlı oyomatik kullanır yazıyor şimdi ben manüel araca aparat taktıramazmıyım

Yani forumda yeniyim. Ama şunu görüyorum. Her baktığım konu taa fii tarihinden kalma.
Ben mi bulamıyorum yoksa gerçekten böyle mi?

Üst Alt