Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlüye mesai zorunlu mu, değil mi?

cockpit

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
2 derecede özürlüyüm..... yeni bir işe girmek istedım.. iş şartları okumadan işi kabul ettım.
bir kaç saat sonra müdürle konuştum dedım bu işyeri mesai var mı yok mu, müdür de sabah 8:30den her akşam 22:00 ye kadar mesai var her cumartesi mesai var...
sende mesaide kalmak zorundasın.

bu haberı duyunca dayanmayarak hemem cekip gittim.. acaba özürlüye mesai zorunlu mu değil mi bunu iyi bilen varsa anlatsın saygılar....

tekstil mesai saatleri 19:00 den 22:00 ye kadar her akşam dediler

özürlü insanlara neden mesai olmasın bizlerde normal insanlar gibi çalışıyorsak tabiki de mesaiye kalma zorunluluğumuz vardir.hatta ben şuan mesaideyim.bu iş artık bizim işimiz oluyor o şekilde çalışmamamız lazım.:)

bir özürlüden duydum özürlüye mesai zorunlu olmaz

Bende ilk defa duydum özürlülere mesai olmadığını.

yeni sayılmam hatta eskilerden sayılabilirim.:))

Her konuda engellilere ayrımcılık aramanızı doğru bulmuyorum, pozitif bile olsa kabul etmiyorum....
İş kanunu işçiden yana hazırlanmıştır. (Gerçi mevcut hükümet yasanın ırzına geçti kısmen ama halen işçi yanlısı bir yasa var)
Mevcut 4857 sayılı iş kanununa göre engellilerde mesai yapabilir, bu bir haktır mecburiyet değil.
Yıllık maksimum Mesai saati 270 dir, bu durumda sen yaklaşık 1,5 ay sonra mesai sınırını aşıyorsun.
Fazlasını talep eden işveren hukuki anlamda angarya istemiş olur ve suç işler.
Ayrıca mevcut durumda iş kazası olursa işveren tamamen sorumludur, zira senden neredeyse hergün çift vardiya çalışmanı istiyor ve kazaya davetiye çıkarıyor.
Senin açından herşeyden önemlisi senden istenen mesainin bedelinin ödenmesidir, mesai saat ücreti normal saat ücretinin %50 fazlasıdır.

evet ben de işe yeni girdim adım turan bu arada yeni üye oldum siteye a.s hastasıyım mesailere kalmayıp cıkısta servis bile koydurttum fabrikaya.o yüzden içiniz rahat olsun vardiya tutmama hakkınız bile var bilesiniz ben devamlı gündüze gidiyorum mesala.

:)

Sizler böyle düşünerek kendinizi topluma özürlü olduğunuzu kabul ettiriyorsunuz.sonra da toplum tarafından dışlandığınızın zaman toplum bizi dışlıyor diye sitem edersiniz böyle düşünen insanları, toplum hiçbir zaman kabul etmezler, çünkü onlar bizi kendilerinden farklı görmüyorlar.görülmüyorki mesiye kalmamıza da engel ne olabilir.ne,sen engellisin mesaiye kalamazsın çok saçma bir tabir.insan olana hiç yakıştıramıyorum,bu şekil düşünen insanlarıda esefle kınıyorum.

Münir;

Münir bey, kesinlikle size katılıyorum efendim:)

Amirlerin kal derse ve işlerin yetişmesi gerekiyorsa kalırsın. Ancak fazla çalışmak seni yoruyorsa, durumunu izah ettiğinde anlayış göstereceklerdir.

Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışmayı düzenleyen yönetmeliğin ilgili maddesi aşağıdadır.
''Fazla Çalışma Yaptırılmayacak İşçiler

Madde 8 —Aşağıda sayılan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.

a) 18 yaşını doldurmamış işçiler,

b) İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile önceden veya sonradan fazla çalışmayı kabul etmiş olsalar bile sağlıklarının elvermediği işyeri hekiminin veya Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı hekiminin, bunların bulunmadığı yerlerde herhangi bir hekimin raporu ile belgelenen işçiler,

c) İş Kanununun 88 inci maddesinde öngörülen Yönetmelikte belirtilen gebe, yeni doğum yapmış ve çocuk emziren işçiler,

d) Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçiler.

Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere fazla sürelerle çalışma da yaptırılamaz.''

özel sektör ne kanun dinliyo ne nizam iş yetişecek diyoo ister kal ister git gidersende bi daha gelme hadi naparsan yap

Aynen öyle İsmail beyin söylediklerine katılıyorum.:).hadi git gidebilirsen.

Evet hepsini bi arada sölemek gerekirse.
Engelli isterse vardiyalı ve mesaiye kalabilir çalışabilir. Ben vardiyalı çalışmam mesaiye kalmam deme hakkı her zaman vardır. Bunu bilgi olarak paylaşmak istedim. Size sormadan ve onayınız alınmadan ne mesaiye bırakabilirler nede vardiyalı çalışıtrabilirler.

Özel sektör de çalışıyorsan kesinlikle zorunludur.yoksa kapıyı gösteriyorlar.:)

Bilindiği gibi, 4857 sayılı İş Kanunu 10/06/2003 tarih ve 25134 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesinde, genel bakımdan çalışma süresinin haftada en çok 45 saat olduğu, aksi kararlaştırılmamışsa bu sürenin, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanacağı, tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresinin, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabileceği, bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamayacağı, denkleştirme süresinin toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabileceği, çalışma sürelerinin yukarıdaki esaslar çerçevesinde uygulama şekillerinin Bakanlığımız tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenleneceği, hükmü öngörülmüştür.
Aynı Kanunun 41 inci maddesinde de “Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırkbeş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.
Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.
İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.
63 üncü maddenin son fıkrasında yazılı sağlık nedenlerine dayanan kısa veya sınırlı süreli işlerde ve 69 uncu maddede belirtilen gece çalışmasında fazla çalışma yapılamaz.
Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.
Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.
Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaların ne şekilde uygulanacağı çıkarılacak yönetmelikte gösterilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Çalışma sürelerinin uygulanmasına ilişkin esasları düzenleyen “İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği” ile fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaya ilişkin usul ve esasları düzenleyen “İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği” 06/04/2004 tarihli, 25425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Diğer yandan, 4857 sayılı İş Kanununun “Özürlü ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu” başlıklı 30 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında “İşverenler çalıştırmakla yükümlü oldukları işçileri Türkiye İş Kurumu aracılığı ile sağlarlar. Bu kapsamda çalıştırılacak işçilerin nitelikleri, hangi işlerde çalıştırılabilecekleri, bunların işyerlerinde genel hükümler dışında bağlı olacakları özel çalışma ile mesleğe yöneltilmeleri, mesleki yönden işverence nasıl işe alınacakları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.” denilmektedir.
Anılan maddede çıkarılması öngörülen Yönetmelik 25/04/2009 tarihli, 27210 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Yönetmeliğin “İşyeri ve çalışma koşullarının özürlülere göre hazırlanması” başlıklı 18 inci maddesinde de, “İşverenler, işyerlerini özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak ve işin özürlü çalışana uygunluğunu sağlayacak şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadırlar.
Uygun koşulların varlığı halinde çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri iş kanunlarında belirtilen sürelerden az olmamak koşuluyla, özürlünün durumuna göre belirlenebilir” denilmektedir.
İş mevzuatının uygulaması ile ilgili somut şikayetlerinizin bulunması ve bunların idari yönden incelenmesini istemeniz halinde, şikayete konu işyerinin açık unvan ve adresini belirtmek suretiyle ilgili Bölge Müdürlüğümüze veya Bakanlığımıza dilekçe ile başvurmanız mümkün bulunmaktadır.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununa göre de, işçilerle işverenler arasında hizmet akdinden, toplu iş sözleşmesinden veya İş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının kesin olarak çözüme bağlanması görev ve yetkisi iş mahkemelerine aittir.

sgurkan kardeşim senden ricam bu kadar normalsen özürlü raporunu yırt at kullanma normal işçilerle aynı statüde ol... özürlü raporunun olması yani senin özürlü olman sana ayrıcalık sağlanması gerektiği için yapılan bir işlem ama sen bu yararına olan durumu yasal hakkını ısrarla red ediyorsun lütfen en azından özürlü personel iş verenin esiri olmasın işverenin her dediğine ok diye diye zaten bu ülkedeki çalışma koşulları bu hale geldi!!! senin nasıl paraya ekmeğe ihtiyacın varsa işvereninde sana ihtiyacı var!!! şimdi ben işyerimde mesaiye kal dediler kalmadım bana tutupta derlerse ya X özürlü personel kalıyo sen neden kalmıyorsun dediğin zaman işte sen bütün haklarımızı yok saydırmış oluyorsun bu ülkede işçinin zerre kıymeti yok çünkü işveren diyorki bana muhtaç bunlar diyo özürlüsüde normalide. sana saygı duyuyorum sen mesaiye kalmaya devam et durman gereken saffı işverenle yaşayacağın en ufak bir sıkıntıda daha iyi anlıyacaksın...saygılar kardeşim

özel sektörde rapor isteniyor gündüz çalışa bilir diye işe girmeden mesai kalamam demeniz gerekiyor ona göre imza atış işe başlayın sonradan sorun çıkarsa özürlüler daire başkanlığına tlf açın yardım isyteyin

:) saglık sektörundeyım eskı çalıştiğim yerden fazla mesaı ve nöbet yuzunden istıfa ettımm..
önce ayın 1 haftası 18-23 arası dendı 1 ay gectı baktılar sesımız çıkmıyor dedıler sız vardıye gıbı gece nöbete gelın gece 12 saat aksam 21 sabah 9 onada eyvallah dedım sonucunda işe ihtıyacım var...( he bu arada eşim ağr özurlü kas hastası ) neyse hop ıkıncı ay dedıler olmuyo yetmıyo 15 gun yapalım her ayın 15 ıle 30 u arası gece nöbetii.. Dedım ne oluyoruz boyle eşim ağır özurlu ben evde olmayınca uyumuyor yatamıyor kalkamıyor..1 hafta zor dayanıyoruz adam 1 haftada 5 kg verdı.. Dedı müdür banane özürlüyse benı ılgılendırmıyor...
O ay çalıştık çalışma arkadaşlarımın hepsı çıktı ışten dayanamayıp.. Onların iş bulma sorunları yok ama benım var sonucunda..
Müdürumuz herkes cıkar ama canan gıdemez dıyormuş arkamdan. Neyse sonuca geleyım 5 ay dayandık eşimle bırlıkte bu tempoya.. Diğer işlerde üzerıme kalıd yenı eleman geldı onlara ış ögret kendı işimi arkadaşların işini yap 1 deri 1 kemik kaldık..dayanamadım istıfa ettım .. Işte buldum başka yerde artık tecrübem konuşuyorr ben değill iş bulmada..çok çektım ama çektığıme de değdı desem yalan olmaz mevkı sahıbı olduk .. Işveren sonra begenmedıgı özürlu dıye 3 yıldır asgarı ücretle çalıştırdıgı cananı çok aradı ama canan tükürdüğünu yalamadı...

Iş hayatında her iş zordur kolay ış yoktur bızler için çünkü her iş normal insan kapasıtesınde degerlendırılır... Işler onlar ıçın vardır bızde yan gelıp yatmak yada onları imtıhan için varız..

Allah hepimize kolaylık versınnn arkadaslar..

yamaner1989,
Çok güzel yazmışsın, altına imzamı atarım. Ben de bugüne kadar her mesai gerektiğinde kaldım, herkes gibi değil herkesten cok çalıştım ama yapabilecek durumdaydım. O tempoya dayanamayacak durumdaysa arkadaşımız ve istemiyorsa katlanmak zorunda değil herşeye.
İşverenler genellikle insan çalıştırdığını unutuyor, biz insan olduğumuzu unutmayalım ve de unutturmayalım!!

ben emekli olup aynı işyerinde çalışıyorum.sabah 07 akşam 19 cumartesi pazar dahil.%67 engelim var.rahatta sayılmam fakqat çalışmakta zorundayım.ücrette maalesef asgari ücret.işte türkiyeden seçmeler.

Merhabalar halı hazırda çalıştığım iş yerinde sonradan engel oranım oluştu vardiyalı çalışıyorum ve işim biraz ağır sorum şu yasal olarak ben vardiyalı çalışamam deme hakkim varmı yada beni daha rahat uygun bir pozisyona geçirmek zorunda mı iş veren.

Öncelikle geçerli olan iş sözleşmeli ne olursanız olun karşılıklı anlaşılan ortada bir sozlesme varsa orda ki şartlar ne ise o geçerlidir. Mesela benim çalıştığım özel sektörde haftasonu mesai engellilere zorunlu değil ama ben gidiyorum ihtiyaç olduğum için hafta içi ise şöyle birsey düşünürsek akşam mesai 21.00 de bitiyor engelliler mesai olmasa ayrı bir servis olcak oda işveren için ekstra bir taşıma olcak buyuzden mantıken de kabul görülmeyebilir.

Üst Alt