Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Permobil C 400'ün motorundan uğultu sesi geliyor. Ne yapmam gerekir?

i_brahi_m

Üye
Konular
29
Reaksiyonlar
4
Merhaba arkadaşlar bende permobil c400 akülü sandalye var 1 2 aydır tekerlekten veya motordan bi hoyurtu gibi ses geliyor her zaman değil arada sırada az önce Ankarada ki gold medikalle görüştüm motorun açılıp bütün malzemelerin değişmesi lazım dedi vede şanzımanada bakacaklarmış daha önce buraya sandalye bakımı yaptıran oldu mu.
Birde arızalı olsun olmasın değişmesi mı gerekiyor kafam karma karışık bi akıl verin lütfen daha sonra daha büyük sorunlarla karşılaşmak istemiyorum.

i_brahi_m

eğer tek tekerden bu ses geliyorsa ihtimaller şöyle:

1- Redüktör yağsız kaldı ve sürtünmeden dolayı ses yapıyor
2- Dişliler deforme oldu ve yakında sıyrılacak
3- Redüktörün içindeki rulmanlar dağıldı
4- Servo, tel sarım kısmında sorun var
5- Bilmediğim başka bir ihtimal

Yağ değişimi için motorun acılmasına gerek yok dişli kutusunu açmak yeterli

hozgul
hocam dediğin gibi 2 yerde dişlerde de sorun olabilir bakmadan bişey diyemeyiz dediler motor şanzıman birbirine bağlı bakılmışken ona da bakmak lazım dedi.
Sandalye yi 2.el almıştım 2 seneden fazla ben kullandım 1 yılda kullanılmış almıştım tahmini 3 yılı geçmiştir bakım yapılmayalı.
Ankarada veya istanbulda iyi bi firma varmı baktıracağım.
(ben)
recep koçer kim sandalye tamircisi falan mı

i_brahi_m

Valla bugüne kadar sandalyeyi teslim edip de doğru düzgün hizmet aldığım hiçbir yer yok. Ben varım diyen beri dursun!

En son benim kullandığım sandalyenin dişlileri bozuldu. Bir tane esnaf tornacı buldum, bir umut bekliyorum. Bugün yarın gelecek. Deneyeceğim...

hozgul
Anladım hocam sizin sandalyenin markası ne.
Ya bende kalsın diyecem sonradan başıma iş açar diye korkuyorum.
Goldmedikal 'le görüştüm baya ilgiliydiler ama benim kafama takılan neden parçaların hepsini değiştiririm dedi arızalı olanlar değişmez mi benim bildiğim.

i_brahi_m

Belmo, Invacare, Puma, Otto Bock...

Sorunlu olan değişir ama bazen onun tek başına değişimi mümkün değildir, işte o zaman tamamı değişiyor. Örneğin ana kartta bir direnç patlamış. Kim arayacak hangisi diye.. İşte kimse arayamadığı için kart değiştiriyorlar.

hozgul
Hay maşallah hocam biz birini zor aldık sizde 2 3 tane varmış arızalı olan hangisi. Ne yapayım baktırmak mı lazım sonradan komple durur mu motoru falan değiştirmek ister mi kötü ihtimallerde düşünmek istemiyorum.

i_brahi_m

Otto Bock ve Invacare arızalı, Puma ve Belmo çalışır durumda. Belmo küçük bir sandalye olması nedeniyle ev içinde kullanıyorum, Puma'yı ise dış mekanda. Puma 10 yıllık bir araç, Belmo'yu ise 13 yıldır kullanıyorum. Puma artık ben yoruldum diyor, o yüzden Otto Bock'u almıştım ama o da dişli sıyırdı.

Invacare 'i aldıktan kısa süre sonra arızalandı. Satıcı ile mahkemelik olduk, mahkemeyi kazandım ve şu an halen icrada dosya duruyor. Satıcı KBB . Sandalye 10 yıldır yatıyor.

Şimdi şöyle yapalım: Sandalyeyi kriko yardımı ile kaldırın. Sürüş tekerlekleri havada kalmış olsun. Sonra motorları / sandalyeyi çalıştırın ve motora olabildiğince yaklaşarak sesin nereden geldiğini anlamaya çalışın. Motor iki bölümden oluşur. Biri bobinaj kısmı diğeri ise dişlilerin olduğu redüktör. İlk önce sesin nereden geldiğini analiz edin.

i_brahi_m, recep beyin ismine tıklayın açtıgı konular bu işin erbabı diyebilirim.

hozgul
invacare pahalı bişey mi bu markanın ürünleri pahalı oluyor ayağa kaldıran modelden mi. Sizin baya bi deneyimleriniz var ben yaklaşık 2 senedir kullanıyorum.
(ben)
Hocam recep koçerin tamir dükkanı falan var mı

dk başı bozulur mu ya motor... yagla tamam hala sıkıstırıyorsa motorun değişmei gerekebilir...kilo ile alakalıda olabilr 100kg taşıyan motor ile 150kg taşıyan motor arasında fark olur...adam daha motoru görmeden değişecek demiş...bir bakalım demesi gerekirdi işinin ehli olsa idi...motor bakmadan nasıl böyle karar verebiliyorlar anlamıyorum...ticarethane olmuş heryer...

hozgul

onu arayan adama usta derler...aramayana amele... :D

Eyvallah AlternanSS

Yahu konu ile alakası yok ama hepimiz yaşamışsınızdır, kombi, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi vs ne varsa bozulur ve biz servis, çağırırız. Adam gelir ve hepsinde teşhis aynı: "abi beyin gitmiş (yani kart)"

Her yerde mevzu aynı, usta yok artık!

hozgul

aynen :D ne kadar deyince daha değişik oluro 500 TL bir tek fiyata alışamadım abi ben :D

10 kuruşluk çözüm yerine 500 TL lik işcilik fena..

AlternanSS
Görmeden değişim demedi görmek lazım dedi bana en kötü senaryoyu söyledi bende buraya sordum. Motorlarda değişim olsa bile sandalye en az 3 seneden fazla bakımda yapılmadı.

hozgul
sizin rahatsızlığınız neydi

He söylemeyi unuttum arada bir bilhassa sandalye şarjdayken 4lü ikaz lambası ve ışıkların açık olduğunu gösteren ikaz lambaları sellektör yapar gibi yanıp sönüyordu 1 2 defa bu bir arıza mı demekki.

i_brahi_m

O uyarıların ne demek olduğu konusunda bir bilgim yok maalesef. Recep Koçer bilir ama.

Benim ki bir çeşit kas hastalığı

hozgul
Geçmiş olsun hocam benimde kas hastalığı müskuler distrıfi sizin ki hangisi.

i_brahi_m

Spinal Müsküler Atrofi... Sizinki müsküler distrofinin hangi çeşidi?

iki arka tekerleği havaya kaldırıp joystiği son hızla çalıştırın . Tekerler dönerken Motorun arkasında fren telinin bağlı olduğu fren kısmını balata spreyiyle yıkayın. Motorun yağı dışına akmadıysa eksilmez. Muhtemelen şanzıman değil de motorların rulmanları yıpranmış olabilir. Permobilin şanzıman yani redğktör dişlileri oldukça kaliteli . Yılardan beri dişli sıyıran permobil motoru görmedim. Dişli kutusu içinde mineral katkılı ince makine yağı oluyor. Yağı eksilmişse aynı viskositede yağ takviyesi gerekebilir. Ama dişlilerde bir sorun olsaydı sürekli ses yapması gerekirdi. Zaten tekerlekler motora kaynamıştır. Tekerlek jantları plastikse tekerlekleri sökerken jantları kırabilirsiniz. Bilen birisinin sökmesi uygun olur. Jantlar metalse ve daha önce sökülmüşse kolay çıkabilir. Permobillerde en büyük sorun jantları redüktörden sökebilmek. Gerisi kolay. Redüktörün dört vidalı kapağını söküp yağ takviyesi yapılıyor. Motorun içinde dört kömürü var. Onlardan veya rulman kapağındaki yaylı çelik pul kırılabiliyor. Yaylı pulun kırılan parçası mıknatısın arasında kalmış olabilir. O da ses yapar.

2000 yılından sonra üretilen Permobiller pilot joystick kullanır. Hata kodunu şarj lambaları verir. Sinyal ve far lambaları hata kodu vermez. Elektriksel bir sorun oluşursa, mesela aküyü çıkartıp takarsanız sinyal ve far yanıp sönme yapabilir belki. Pilot joystick hata kodlarını aşağıdaki resmi üreticiye ait linkten bulabilirsiniz.

https://support.pgdt.com/Online-Diagnostics/Flash-Code-List/Pilot-Flash-Codes

Recep Koçer
hocam valla hızır gibi yetiştin joystick de değil hata ışıkları akülerde çıkmıyor zaten arada bi yanıp sönüyor her zaman değil. Motorlar içerde olduğu için zaten müdahale edemiyoruz kapak var nasıl yapacağım bilemedim Ankara ve İstanbulda ki 1 2 yerle görüştüm getir açıp bakmadan test etmeden bişey diyemeyiz dediler. Ses 15 20 saniyeliğine birden yükseliyor ve tekrar normale dönüyor yaklaşık 3 sene oldu bakım yapılmayalı. Asansörlü olduğu için yağlarda azalmış veya özelliği gitmiş olabilir sizin tamir yeriniz falan var mı veya bana iyi bi usta lazım beni yanlış anlamayın her yere de baktırmak istemiyorum ne yapacağım kararsız kaldım.
Araştırdığım kadarıyla bunları hakerman getiriyor ve tamirini ora yapıyormuş oraya mı götürmek mantıklı bi uzman deneyimi olarak bana akıl verin.

i_brahi_m

bence öncelikle Recep Koçer'e özel mesaj yoluyla ulaşıp sizin bulunduğunuz yere onarım servisi için çağırmayı teklif edin, çünkü geçenlerde yine bir engelli arkadaşın araç onarımı için o arkadaşın bulunduğu yere servise gittiğini hatırlıyorum...

bu olmazsa, elbette ithalatçı firma olan hakerman'la görüşün, size bir yol göstereceklerdir diye düşünüyorum...

Ankarada bu işi yapıcaak tek kişi tanıyorum güvenebilceğiniz. Numaranı bırak arattırayım seni Aracın durumunu söyle halleder

Permobilin redüktörü çok kaliteli. Kolay bozulmuyor. İçinde ince yağ vardır. Redüktör arızası uğultu yapmaz. Sandalue bir yana çeker. Be her zaman ses yapar. Bir ses yapıp bir kesmez. Bence fren balatası sürtüyor olabilir veya motor rulmanları dağılmış olabilir. Belki de motorun mıknatısı yerinden kopmuştur.
Permobilin koltuğunu lift füğmesiyle yukarı kaldırın. Arka kısmını takozlarla kaldırarak arka tekerlekleri zeminden ayırın. Öndeki küçük kapağı ve arkadaki büyük plastik kaportayı çıkartın. Motorların üstü açılacak. İki motorun ön tarafa bakan kısımlarında ince iki kablo giren kısım fren. Frenin arasında ince siyah parça var. O balata. Sandalyeyi son hız çalıştırıp balatanın tam arasına nişan alıp balata spreyiyle balatayı yıkarken son hız sürmeye devam edin.Balatadan akan sıvı uçar gider. Sigara falan içmeyin çok çabuk alev alır. Uçana kadar kıvılcım falan çıkartmayın. Eğer balatayı yıkayınca ses geçmezse tekerleri söküp motor ve redüktörü sökmelisiniz. Bu işi oto tamircisine yaptırmanız yararınıza. Jantlar alüminyumsa sıcak hava tabancası ile jantşarın göbek kısmını yani redüktörün aksına giren bölgeyi iyice ısıtırdanız jant kolayca çıkabilir. Aksi halde su ve nemden aks mili paslanıyor ve jantın aks yuvası oksitlenerek yuvada yapışma olluyor. Teker çekiçle vurmayla bile çıkmayabilir. Jantı kırabilirsiniz. Plastik jant varsa çok büyük sorun. Plastik jantın kırılmadan sökülme ihtimali yüzde 20 civarında. Beş kollu özel bir çektirme yapmak gerekiyor.
Jantı sökünce motor kısmı alt kapakla birlikte şaseden ayrılıyor. Sonra redüktörü motordan ayırıp iki motorun fişini beyine bağlayıp motorları çalıştırarak uğultu olup olmadığına bakın. Uğultu motordaysa motoru bobinajcıya açtırın ki nasıl açacağını bilir ve gereken onarımı hakkıyla yapar.
Motor sorunsuz çalışıyorsa ihtimal redüktörde bir arıza.
Redüktörün üst kapağı açılıp yağına bakılır. Yağ haznenin yarısından biraz az olacak. Çok azsa sızıntı olması gerekir ki yağ azalsın. Motor tamir görmemişse yağ azalmaz. Bir ihtimal aks milinin iki baş rulmanları bozulabiliyor. Onu da sanayide motor rektefe eden ustalar veya şanzıman onarımı yapan ustalar hakkıyla tamir eder.
Ben gelip yaparım ama en az üç gün konaklamam gerekir. Bu da masraf olarak engelliye biner ki bunu istemem. Dediğim şekilde işi bilen kişiler uzmanlığı olan kısımı tamir ederse sorun yaşamazsınız. Yine de her türlü uzaktan destek için 05434047268 telefonum 24 saat açık.
Kolay gelsin

Üst Alt