Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Pert olan aracımın bende kalmasını istiyorum. Ne yapmalıyım?
8 Kasım sabahında talihsiz bir kaza sonucunda aracım pert oldu. Daha doğrusu uzun süren raporlar sonucunda dün aracımın perte çıkarıldığını sigorta şirketinden öğrendim. Pazartesi günü sigorta yaptırdığım acentaya ve bana bir mutabakat metni yollayacaklarını söylediler. Aracımın 5 yılının dolmasına sadece 50 gün kaldı. sigorta şirketlerinin gasp etmek istediği ÖTV hakkımızı sömürtmemek daha doğrusu sigorta şirketlerine ödememek için. Perte çıkarılmak istenen aracımı ben almak istiyorum. Anladığım kadarıyla pert işleminin başlaması için benim aracı sigorta şirketine satmam gerekiyor yani 5 yıl dolmadığı için ÖTV yi bana ödetecekler. Oysa ben aracımı onların satmak istediği hurda fiyatına onlardan almak istiyorum.
Yani pert veya hurda işlemleri yapılmadan ( ÖTV nin ödenmemesi için) bana ödemeleri gereken rayiç bedel ( 61 000) üzerinden hurda fiyatını düşüp bana kalan parayı ödesinler istiyorum. Kendim alıp önümüzdeki 2 ay içinde tamir etmek istiyorum.
Henüz mutabakat metnini görmedim hazır olmak adına bu konuda tecrübeli arkadaşlardan cevap bekliyorum. Yani sadec 50 gün sonra 5 yılım dolacaktı ve ben aracımı satıp yenisini almayı planlıyordum. Aracım 2012 model (2013 ocak tarfiğe çıkış) Ford C Max Titanyum X . Çok uzattım farkındayım Yani basitçe sorum ben perte ayrılan aracımı kendim almak istiyorum. Ne yapmalıyım. Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
mutabakatnameyi imzalamayın.
ekspertiz raporunu gördünüz mü?
ekspertiz raporuna göre, aracın tamiri için ne kadar masraf gerekiyor?
siz kendiniz tamir ettirmeye kalksanız, ne kadara yaptırırsınız?
Öncelikle cevap için teşekkürler. Ekspertiz raporunda Ford servisin çıkardığı masraf listesini gördüm KDV siz 36.500 ( yani kdv li yaklaşık 43.000 TL) masraf vardı. Sigorta bu masraflardan dolayı onarım değilde pert kararı verdi. Aracın rayiç bedelini de 61.000 olarak belirlemişler. Tabi anladığım kadarıyla bu rayiç bedelden ÖTV ( Yaklaşık 21.000 TL) düşülerek 40.000 bana ödeyecekler.
Aracın sovtaj değerini de muhtemelen 20.000 civarı olarak belirlerler. Yani bana ödeyecekleri 40.000 Tl nin 20.000 TL sinide aracımı o haliyle almak için harcarsam elimde kalan 20.000 Tl ile aracı tamir etmeye çalışmam gerekir. Aracımın 5 yılının dolmasına sadece 45 gün kaldı. Yani 45 gün sonra ben bu aracı 65.000 Tl ye çook rahat satacaktım.
ÖTV kesintisini Haksız zenginleşmeye bağlayan sigortacıları ( Ve hatta bazı site üyelerimizi ) bu durumu yorumlamaya çalışıyorum. Hade diyelimki ilk 2-3 yılda aldığınız araçtan ÖTV kesilerek ödenmesi ( Bence o da kesinlikle haksız bir kesinti) bir yere kadar kabul edilebilir. Ya benim gibi 5 yılı dolmasına çok kısa bir süre kalan kişilerin durumu için ne diyeceksiniz?
Ben bu aracı 0cak 2013 te ÖTV siz 44.500 TL ye , o zamanki dolar kuru ile 24.900 Dolara almıştım. Yani bu gün 24.900 dolar Yaklaşık 100.000 Tl ( ÖTV siz ) yapıyor. Neresinden baksanız inanılmaz bir EMEK HIRSIZLIĞI var.
Sigorta Mutabakatnameyi Pazartesi yollayacağız demişti. Mutabakatnama elime geçince ayrıntıları ve süreci sizinle buradan paylaşacağım...
Selamlar. Bu gün geçte olsa mutabakat metnini yolladılar bana. Aracımın piyasa değeri 65.000-75.000 aralığında. 2012 model ancak 2013 ocak trafiğe çıkış. Ford Cmax titanyum X paket cam tavan full paket.
Onların bana teklif ettiği rakam ise 42.100. Ve ayrıca aracın bu kazalı haliyle 18.900 TL ye bir aracı firmaya satılacağını da yazmışlar. Benden aracı firmayı arayıp gerekli evrakları onlara yollamamı ve mutabakatnameyi imzalamamı istemişler. Onlara 2 mail attım. Yarın cevabını bekleyeceğim.
Yani oturup hesap yapalım. Belirledikleri rayiç bedel ÖTV düşülmüş hali yani bana ÖTV siz 42.100 ödeyecekler. Eğer ÖTV yi sigorta şirketi ödeyecekse 42.100 ( Bana ödenecek miktar ) + 21.000 ( ÖTV ) = 63.100 TL sigorta firmasının ödeyeceği miktar. 18.900 Tl ye aracımı firmaya satarsa 63.100 - 18.900 = 44.200 sigorta firmasının toplamda ödeyeceği miktar.
Bende diyorum ki 44.200 ödeneceğine 35.000-40.000 aralığında anlaşacağımız bir miktarı bana ödesinler ben aracımı dışarda kendi imkanlarımla tamir edeyim. Ford servis 44.000 masraf çıkarmış ancak hepimiz biliyoruzki servisler rakamı şişiriyor. Ben 30.000 civarına aracı tamir edebileceğimi düşünüyorum. Tabi bu söylediklerim ÖTV yi sigorta firması ödüyorsa geçerli yok eğer ÖTV yi aracı alacak olan firma ödeyecekse sigorta firası 42.100-18.900 = 23.200 ödemiş olurki bu zaten sigorta firmasının işine gelir.
Bilemiyorum Yarın firmayı ve sigortayı arayıp ayrıntıları öğreneceğim. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Selam. Sigorta firmesına itirazda bulundum sadece 1.400 Tl arttırıp bana ödeyecekleri rakamı 43.500 yaptılar. Sağdan soldan araştırdım ustalar kabul et dediler. Aracın tamiri ile uğraşmak uzun zaman alır ve satarken zorlanırsın dediler içim gide gide kabul etmek zorunda kaldım. Mutabakatnameyi imzaladım. Ama hala ödeme yapmadılar.
Hurda belgesi çıkarttılar yeni araç için ankaradan bir bayi ile anlaştım. Hurda belgesini vergi dairesine ibraz ettim . yeniden ötv siz araç alabilmek için . Beklemedeyim. Bu arada yeni araç için kasko araştırması yaparken sigortacı biri Anadolu sigortanın ötv siz araçlar için pert olması durumunda ötv kesintisi yapmadığını öğrendim. Ne kadar prpim çıkar bilemem ama doğruysa anadolu sigortadan yaptıracağım