İlk ders:hanımeli ile başlamıştı
Eğitimci derste bir konu verir ,gözlem yolu ile bir obje ya da kişilerin kendilerini ifade edebileceği bir yem gönderir..Kişiyi tanımakla,naif olan çizgileri görerek o kişinin gelebileceği noktayı 5 aşağı 5 yukarı görebilirsiniz.
iLK ölçütümüz Çizgi.Öğrenciler için de 20 de 20 öğrenci çıkarmaktır amaç,20 de 1 değil.Kişi kendi hakkında, çizgi ile öğretmene tio veriyor zaten..
Sanal bir ortam da kullandığım ifadelere dikkat etmeliyim.Bu arada öğretemem ,öyle bir niyetim de yok.Keşke yapabilsem
Elimden geldiğince rehber olmaya çalışacağım.
Müzelere gideriz,anlarız anlamayız..ne yaparız oralarda?....Bir eseri analiz edebilme yeteneğimiz varsa...bu öğretilmişse(ilköğretimde öğretiliyor artık.)çalışmalarımızı ilerletebilir,işlerimizin ne noktada olduğunu da bir bilir kişiye ihtiyaç duymadan eleştirbilir ve yargılayabiliriz.
Karakalem dersi ile 2-3 boyut,ışık,leke,doku ilişkisini nasıl verebiliyoruz?Komposizyonu kağıtta nasıl kurabiliyoruz?siyah beyaz etkiyi renkli görebiliyor muyuz ?Gözlemimiz ne kadar iyi,ne kadar iyi olabilir,amaç bu
Bu 6-8 saatlik derste kendini gösterir.Bunu yapabiliyorsak renkli komposizyonlar kurmaya başlayabiliriz..Bu işin uygulama kısmı..teori kısmınıda önceden anlatmıştım.Öğrenci kendini ifade etmeye başladığı anda resimden zevk alır.Para versede..kaçmak istemez.Aksi taktirde kaybederiz ..
Önce temel sanat eğitimi almalıyız.Anlattıklarım temel sanat eğitimi için de yer alıyor.O eğitimi alamadan yetişkin bir insan da seramik heykel yapabilir ,ama ne yaptığını bilmeyerek.Bazen tesadüfen ürünler çıkarabilir ve ne kadar özgün olduğunu bilmeden.Anasınıfı grubuna seramik yaptırırız.Ama bilgi vermeden..orda amaç..el kaslarını gelişmesidir..Çamur ile 3 boyutu yapabilmek o kadar zor ki..çoğu ünlü ressamlar bile ellerine çamur aldıklarında ,o boyutu veremiyorlar..El kasları gelişen çocuk,Güzel resim çizebilir,yazı yazabilir..ilköğrenime hazır hale gelir.Artık kalemi tutabilir...eli kalem tutan birine de -YETİŞKİN-eline çamur veriyoruz.Süpriz
Belki terapi,belki keyif..BİLGİ de varsa..o derse diyecek yok
Sizlerden gelen sorular çok geniş.Adante,o kadar güzel açıkladınki ,sorularını görselleştirebildim.Hepsinin cevabı var.ZAMAN
Hanımelin şansızlığını ,Oya hanımın da yaşamasını istemem,kişinin kendini gerçekleştirmesi çok önemli..Hanımeli bunun mücadelesini vermiş,gerçi.ÇOK GÜZEL MODEL,ÖZELLİKLE GENÇLER İÇİN.Deneyimlerinizi paylaşmak isterim.Oya hanımında (SİTEDE OLDUĞU GİBİ YENER BEY)eserlerini görmek isteriz.Ciddi meraklandırdınız beni.
İyi çalışmalar,başarılar.
3.derste görüşmek üzere.