Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Polinöropati'den %44 sürekli rapor ile ÖTV'siz araç almak mümkün mü?

thinkpad

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
arkadaslar vergi dairesi ile gorustum. adamlar diyor ki, %90 altindaki raporlarda sadece ortopedik engelliyseniz otv indiriminden yararlanabilirmisiz. bu ötv indirimi sadece ortopedik engelliler için olamaz, bir yanlışlık yok mu bu işte? benim raporun ilgili kismini asagiya koyuyorum. bu sekilde otv indiriminden yararlanmam mümkün değil mi? p.nöropati zaten direkt ortopedik hasar bırakıyor. kurul benim engel grubumu işitme diye işaretlemiş...

hozgul
Bazı durumlarda mümkündür.
Alt ve üst ekstremite hasarı sadece ortopedik nedenlere bağlı olmayabilir.
Nörolojik nedenler de el ve ayaklarda hissizlik, güçsüzlük, hatta felce sebep olabilir.
Bu durumda kısıtın sağ, sol ya da her iki alt ekstremitede olması ile tek taraflı üst ekstremitede olması durumunda gerekli kodları taşıyan sürücü belgesine sahip olunduğunda ÖTV istisnası ile araç da alınabilir.

hozgul
Konu başlığı polinöropati. Nörolojik bir hastalık. Başlık sahibi arkadaş, "bende polinöropati var, rapora işitme yazmışlar diyor.
Yukarıdaki rapor ile ÖTV istisnasından faydalanmak mümkün değil, bu gayet açık.
Ben genel olarak ekstremite kısıtına ortopediden başka rahatsızlıkların da neden olabileceğini belirttim.
Örneğin polinöropatiden dolayı bu arkadaşın bacağında uyuşma, hissizlik ve güçsüzlük oluşmuş olsa, üst ekstremite sağlam olup uygun kodları içeren ehliyet almış olsa, ve engelli sağlık kurulu raporunda nöroloji işaretli olup açıklama kısmında ÖTV istisnası için istenen ibare bulunsa ortopedik değil diye geri çevrilmez.

Bu da tuhaf bir durum. İşitme diye nasıl işaretlenmiş anlamak zor. Aslında şöyle söylesek daha doğru olabilir zira kanun da bunu söylüyor. "Otomobili hareket ettirmek için özel tertibat gerektiren haller"

Bazen nöroloji bazen nöroşirurji bazen ortopedi gibi temel tıp bilimlerinin konusuna giren kısıtlılık halleri olabilir.

hozgul
Kesinlikle öyle zaten.
Mevzuatta ÖTV istisnasından faydalanacak olanlar;
"Manuel vitesli bir aracı ek bir tetribat olmaksızın kullanamayacak olanlar"
Şeklinde tanımlanır.

Babam kanserdi. %93 rapor aldı. Ötv den yararlandı.

Üst Alt