Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Prim dolduğu için emeklilik süresini çalışmadan beklemek ve tazminat hakkı?

enderaktif

Üye
Konular
25
Reaksiyonlar
0
01/11/1996 sigorta başlangıcım ve 4461 günüm var.%65 özürlü kadrosundayım ve vergi dilimininde 2. diliminden yararlanıyorum.(Vergiden muaf)
Daha önceden sorumsu olmuştu ne zaman emekli olurum.Cevap 16 yıl 4 ay dı.Beni aydınlattığınız için tekrar teşekkür ederim.

Yeni sorum:Şu an itibariyle işyerimden ayrılmak istesem tazminatımı alabilirmiyim öyle bir hakkım varmı?

Değerli görüşleriniz için tesekkür ederim..

Çok Teşekkür ederim sizin ve sitenizdeki arkadaşlarımızın yorumları bizleri aydınlatıyor.İyiyki bu site var diyorum haklarımızı arayabiliyoruz böylece.

Sayın yönetmen yanlız işyerimde İnsan Kaynakları Bölümüme bu konuyu dile getirdiğimde bana hizmet yılını beklemem gerektiğini söylediler.Yani buda 16 yıla tekavül ediyormuş acaba yanlış mı bilgilendirdiler beni.

Tesekkür ederim...

Bölge Çalışmadan aldığım cevap beni tatmin etmedi

Selam arkadaşlar ve Genel Yayın Yönetmenim,

Hatırlarsanız 96 girişim vardı ,2.dereceden vergiden muaftım. 16yıl 4 ay sonra emekli olabiliyorum. İşyerinden ayrılma durumumda (96 dan beri aynı işyerinde bir fiil çalışıyorum, 4461 prim günüm var) Bölge Çalışma müdürlüğünden bir yazı bu yazıyı iş yerine getirerek tazminatımı alabileceğimi söylemiştiniz.

Bende bunun üzerine Bölge Çalışma Müdürlüğüne gidip bu yazıyı istedim.Bana sgk dan alacağım prim iş günüyle gelmem gerektiğini emeklilik şartlarından 3 ünden 2 sini yerine getirmem gerektiğini, Bunlar
  • Prim gün sayısı = 3760 (benim 4461)
  • Emeklilik yılı = 16 yıl 4 ay (benim 12 yıl 6 ay)
  • Hizmet süresi= ? (benim 12 yıl 6 ay)
Acaba beni yanlış mı bilgilendirdiler. Bizim durum pek olağan olmadığından hiç kimse net bir cevap veremiyor.

Ben iş yerinden ayrılıp tekrar başka bir işletmede çalışmaya karar verdim,acaba bu durum benim mevcut planlarımı bozabilirmi yani ben sonuçta işyerime emeklilik için ayrılıyorum diyerek tazminatımı isteyip başka bir işletmede çalışma hayatıma devam edeceğim.İş yerim beni bu durum karşısında mahkemeye verebilirmi?

Sakatlarda emeklilik için 3 şart yok ki. Sadece sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartı var. Bir de şarttan sayılırsa, %40 ve üzerinde işgücü kaybı oranı olması.
Bence konuyu doğrudan SGK bilgi edinmeye sormalısınız (Ben de şimdi sormaya çalıştım, ama sistem hata verdi. Siz de sorun... Yanıt gelince paylaşalım). En güzeli o: Sosyal Güvenlik Kurumu - Bilgi Edinme
Bilindiği üzere sakatlıkan dolayı erken emekli olabilmek için üç şart öngörülmüştür (SGK Tahsis Daire Başkanlığı'nın 08.08.2003 tarihli 12-126.EK genelgesi [Sayı: B.13.1.SSK.0.07.00.00.VIII.031/570504]:
1- %40 ve üzerinde işgücü kaybının bulunması ve vergi indirim hakkı elde etmek
2- 506 sayılı kanunun 60. maddesinde değişiklik yapan 4958 sayılı kanun gereğince öngörülen sigortalılık süresini tamamlamak.
3- Aynı kanun maddesinde öngörülen prim gün sayısını tamamlamak.

Ayrıca, çalışanların hangi şartlarda Kıdem Tazminatı alarak iş akitlerini feshedebilecekleri 1475 sayılı İş Kanunu'nda şu şekilde belirlenmiştir:
Kıdem tazminatı:
Madde 14 – Bu Kanuna tabi işçilerin hizmet akitlerinin:
[...]
5. 506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle,

Feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır
Bu mevzuat çerçevesinde:
1- Sakatlıktan dolayı vergi indirim hakkı elde etmiş ve kanunda öngörülen prim gün sayısını tamamlamış çalışanlar, emeklilik için gerekli sigortalılık süresini beklemek amacıyla çalıştığı işyerinden Kıdem Tazminatı alarak iş feshini isteyebilir mi? Bir başka ifadeyle, sakatlıktan dolayı erken emekli olacak kişiler için kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilmenin şartları nelerdir?
2- Bu şartlara haiz kişilere -Sigorta Müdürlüklerince- prosedürün bir parçası olan "Kıdem Tazminatı Alabilir" belgesi verilmemesi söz konusu olabilir mi?
3- Yukarıda bahsi geçen şekilde Kıdem Tazminatı alarak işten ayrılan kişilerin daha sonra yeniden çalışmaya başlaması önünde yasal bir engel bulunmakta mıdır?

Evet bende 2 gündür deniyorum >Hata mesajı veriyor...
Denemeye devam.....

Kanuna göre çıkarılan düzenlemeler ve Yargıtayın kararı ile kıdem tazminatının alınabileceği kesinleşmişitir.
Konuyla iligli genelge de çok açık (12-99 Ek TARİH: 10/09/1999)

3- Kıdem Tazminatının Ödenmesine Esas Belgeler

Yeni Kanunun 45 inci maddesiyle 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinin 1 inci fıkrasına 5 numaralı bent eklenerek, yaşlılık aylığına hak kazanmak için 506 sayılı Kanunun 60 ve Geçici 81 inci maddelerinde öngörülen prim ödeme gün sayıss ile sigortalılık süresini tamamlayan sigortalıya kendi isteğiyle işten ayrılması halinde yaşını doldurmasını beklemeden Kıdem Tazminatı alma imkanı sağlanmıştır.
Buna göre, 506 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin yeni Kanunla eklenen Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresine ve prim ödeme gün sayısına tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılanlara da Kıdem Tazminatı ödenebilecektir.
Bu nedenle, 08/09/1999 tarihinden sonra kendi istekleriyle işlerinden ayrıldıklarında ilgili işverence düzenlenen sigortalı hesap fişleri ile belgelendiren bu gibi sigortalılara, talepleri halinde işyerlerine ibraz edilmek üzere ekli örneğe uygun bir yazı verilecektir.

Yargıtay işçi lehine karar vermiştir.

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi`nce 2004/2111 esas ve 2004/4700 karar sayılı 25.5.2004 günü aynen onanan, Manisa İş Mahkemesi`nin 2003/143 esas ve 2004/15 sayılı 9.2.2004 tarihli kararı.
`Davacı vekili; 20.10.1986 tarihinde SSK`lı olan ve en son kendi isteği ile işten ayrılıp, 4447 sayılı kanun ile 1475 sayılı yasa maddesine eklenen 5. bendi gereğince, kıdem tazminatı almak amacıyla `Kıdem tazminatı alabilir` yazısı için SSK`ya talepte bulunduğunda 20 yıllık sigortalılık süresi olmadığı nedeniyle kabul edilmediğinden, sosyal güvenlik haklarının engellendiğini ileri sürerek SSK işleminin iptaline verilmesini talep ve dava etmiştir.
SSK vekili, yazılı cevap verip 4447 sayılı yasayla 1475 sayılı yasanın 14. maddesine eklenen 5. bendine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını tamamlamış olanlara kendi istekleriyle işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatı ödenebileceğinin hüküm altına alındığı, 20 yıllık sigortalılık süresinin de tamamlanması gerektiğini belirtip davanın reddini savunmuştur.
Davacının SSK sicil ve işyeri dosyaları getirtilip incelenmiştir. Davacının, 20.10.1986`da SSK`ya tescil edildiği, işten kendi isteği ile çıktığı 21.2.2003`e kadar 5748 gün prim ödediği anlaşılmıştır. Bilirkişi, ... davacının 506 sayılı yasanın geçici 81. maddesinin 4759 sayılı yasa ile değişik (C) bendinde öngörülen yaş şartı dışında en az 15 yıllık sigortalılık ve 3600 gün prim ödeme şartını yerine getirdiğinden, 1475 sayılı yasanın 14. maddesinin 5. bendi gereğince, SSK tarafından kıdem tazminatı yazısı verilmesi gerektiğini tespit etmiştir.
Hüküm; davacının kendi isteğiyle işten ayrıldığı 21.2.2003 tarihi itibarıyla, 506 sayılı yasanın 81. maddesinin 4759 sayılı yasa ile değişik (C) bendinden öngörülen yaş şartı dışındaki en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartına haiz olduğundan, 1475 sayılı yasanın 14. maddesine 4447 sayılı yasanın 45. maddesiyle eklenen 5. bendi hükmü uyarınca, kıdem tazminatı yazısının verilmesi gerektiğine karar verildi.

işveren ihbar süresini kullandırırmı

İşyerimden ayrılmak istiyorum.Vergi diliminden faydalanan bir kişiyim.13 yıllık sigorta sürem,4660 iş günüm var.

Sorum: işten ayrılırken paramı alabilir miyim (Daha önce aynı sorulara evet mahkeme kanalıyla alabilirsiniz olmuştu)
Ben istifa eder imzamı basarsam bu hakkımı yitirir miyim. Veya ne yapmam gerekir?
Benim ihbar süremi işveren işte çalıştırarak kullandırabilir mi, veya istediğim zaman ben ayrılıyorum deyip ayrılabilir miyim?

Ender, emeklilik için prim gününün dolduğu gerekçesiyle isten ayrılmaktan bahsediyorsun değil mi?
"Kıdem Tazminatı Alabilir" yazısını şirkete verip emeklilik için işten ayrılabilirsin... Şirket tazminatı ödemek konusunda sorun yaparsa da hukuki süreç başlatırsın...

öncelikle yardımlarınız dan dolayı teşekkürler.en son vermiş olduğunuz mahkeme kararı yazısında 15 yıl süresi var.şimdi sigortalılık yılı 15 yılı dolmuş olan mı veya 20 yılı dolan mı kıdem tazminatını hakediyor.benimde sigorta pirimim dolu fakat sigortalılık yılım 18 yıl oldu.bende işimi bırakmak istiyorum benim 20 yılı doldurmam mı lazım.

Tevfik, emeklilik için prim süreniz tamamlanmışsa süreyi çalışmadan beklemek için tazminatınızı alıp işten ayrılabilirsiniz. Yukarıdaki mesajlarda detaylı açıklamalar mevcut

Üst Alt