Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Prim günü dolduktan sonra emeklilik için 20 yılın dolmasını da bekleyecek miyim?

BelginK

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
2
Merhaba,

benimde %45 vergi indirimim var. III. dereceden emekli olacağım. Şuanda 2649 prim günüm var. 4400 günü doldurunca emekli olabiliyormuyum? Yoksa 20 yılı tamamlamam mı gerekiyor?

Emekli olmak için sügortalılık süresi şartı da prim gün şartı da tamam olmalı. Aksi halde emekli olamazsınız. Yani, prim günü dolsa dahi emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresinin tamamlanmasını beklemeniz lazım

Vergi indirimi için yeniden başvuru yapmalı mıyım?

Merhaba arkadaşlar.

Aşağıdaki konular için sizleredanışmak istedim cevaplarınızı için şimdiden teşekkürler.

Benim sağ bacağım polio sekeli ve %40 rapor alarak 2005 yılında kamuda işçi olarak işe başladım. Daha sonra vergi indirimi için başvuru yaptım. Gelen sonuçta rapor oranı %39 a düşürülmüş.
Ben ayrıca ülseratif kolit hastası olduğum için doktoruma hastalığım için ne kadar özür oranı verildiğini sordum %25 olduğunu söyledi. Ben de ülseratif kolit hastalığım için kontrolde yeni yaptırdığım sonuçlarımı ve %39 oranında gelen raporu mu alarak Ankara da hakem hastanesine itiraz ettim ve tekrar heyete girdim. Rapor %45 olarak verilmiş. Ancak sürekli ibaresi ve raporun süresi boş olarak verilmiş. (İki hastalığım için toplamda %45 verilmiş)

Şuan ki raporuma göre emekli olabilmek için 20 yıl, 4400 prim günü doldurmam gerekiyor. Benim 12,5 yıl, 4.355 prim gün sayım var.

Sorularım;

Emeklilik için başvurduğumda yeni rapor istenir mi?
Ülseratif kolit hastalığım nedeniyle 2012 yılında total kolektomi +illeal poj operasyonu geçirdim, raporumu yenilemeli miyim? Emeklilik başvurusunda istenince mi yaptırayım. Geçirdiğim ameliyat için rapor oranı % kaç olur?
Sağ bacağımdaki (polio sekeli ) ortopedik engel ve total kolektomi +illeal poj operasyonu için %60 ve üzeri için rapor verilir mi? %60 ve üzeri istemem emekliliğimi 2 yıl daha kısaltacak, olur mu bilemiyorum tabi bu ameliyatta kimisine düşük kimisine yüksek oran verildiğini okudum. Bir az nasip işi galiba

İyi günler.

BelginK

Raporda süre bölümü boşsa, sürekli demektir.

Rapora karşılık defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı elde ederseniz ve emekliliğiniz de ssk (4a) statüsünde olursa sizden yeni rapor vs. istenmez

sakatlık oranı cetveli'ne göre balthazard formülü ile toplandığında %60 ve üzeri rapor alabileceğinizi düşünüyorsanız, yeni rapor allıp onunla vergi indirimine başvurabilirsiniz.

2008_oncesi.PNG

OturanBoğa Başkanım şimdi diyelimki benim 4400 prim günüm doldu ama işsizim arti 15 yıl çalışma sürem var kalan 5 yıl sigortalımı çalışmam gerekli.

[FONT=sans-serif]@[/FONT]OturanBoğa[FONT=sans-serif] c[/FONT]evaplarınız için teşekkür ederim.

[FONT=sans-serif]Polio seke için %40 + total kolektomi +illeal poj için sakatlık oranı cetvelinde %20. Balthazard formülüne göre %52 oluyor.[/FONT][FONT=sans-serif] İleostomi kapatımıda yapıldı o dikkate alınır mı?
[/FONT]

Oluşturulan StomaÖzür Oranları %
ÖZEFAGOSTOMİ15
GASTROSTOMİ15
JEJUNOSTOMİ20
İLEOSTOMİ20
İLEAL-POŞ ANAL ANASTOMOZ
20
KOLOSTOMİ10

Sanki tekrar rapor yenilemek boşuna olacak gibi. Bacakğımda ağrılar olmasa sıkıntım olmayacak İş yerim merdivenli asansör yok. Bunun için emekliliğim 2 yıl kısalsa benim için iyi olacak.

4400 prim günüm dolunca 15 yılı tamamlasam emeklilik için başvursam olur mu? 20 yıl tamamlamam gerektiğinde 20 yıl dolunca da emekli aylığı almaya başlar mıyım?

@BelginK

Merhaba,

Öncelikle geçmiş olsun. Aynı ameliyatı geçirmiş biri olarak size yardımcı olmaya çalışayım. Tabloda bulduğunuz oran doğru, bu ameliyatın karşılığı %20'dir. Eğer hastalığınız söz konusu ameliyatla birlikte tamemen iyileşmiş ya da remisyona girmişse, poşunuzda herhangi bir komplikasyon oluşmamışsa (poşit gibi) ya da hastalığın belirtileri ince barsağın sonlarında (neo-terminal ileum) kendini göstermemişse (ki umarım olmaz) o zaman ÜK'dan dolayı ek bir oran alamazsınız.

Fakat ÜK'nın barsak dışındaki organlarda da zaman zaman kendini gösterdiği olur. Eklemler bunlardan bir tanesidir. Bacak ağrılarınızdan bahsetmişsiniz. ...Bunlar belki! ÜK'nın barsak dışı tutulumuna işaret ediyor olabilir. Bir Fizik Tedavi Rehabilitasyon uzmanına gözükmeyi deneyebilirsiniz.

Yine ÜK'da böbrek ve karaciğer sağlığı olumsuz etkilenebilmekte. Özellikle söz konusu operasyonu geçirmeden önce yoğun ilaç tedavisi (kortizon-immunsupresif-immun modulatör-biyolojik ajan vbg.) alan hastalarda böbrek ve karaciğer panellerinin ameliyat sonrası da bir süre takibi gerekebilmektedir.

Bu bilgiler ışığı altında yeniden rapor almanın engellilik oranınıza bir katkısı olacağına inanıyorsanız tekrar hastaneye başvurmayı deneyebilirsiniz.

Çok geçmiş olsun, esen kalın.

Erdoğan :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Merhaba,

Hayır değil, o dönemi çalışarak doldurmak zorunda değilsiniz.

Geçmiş olsun :)

@OturanBoğa Başkanım şimdi diyelimki benim 4400 prim günüm doldu ama işsizim arti 15 yıl çalışma sürem var kalan 5 yıl sigortalımı çalışmam gerekli.

Son düzenleme:
Erdoğan Bey cevabınız için teşekkürler.

Üst Alt