Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Prim günü dolduktan sonra emeklilik süresi gelinceye dek çalışmak zorunlu mu?

agider

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,
Arkadaşımın %67 raporu var şuan çalıyor, 2002 yılında işe başladı yönetmeliğe göre 2020 yılında emekli, 2015 yılına kadar çalışırsa 3920 prim sayısına ulaşarak emekliliği hak ediyor. Primi doldurduktan sonra geri kalan yılını çalışmadan beklese 2020 yılında emekli olurmu? 3920 prim sayısını tamamladıktan sonra çalışmak zorundamı?

Hayır çalışmak zorunda değil, primi tamamladıktan sonra yılı çalışmadan bekleyebilir...

emin misiniz ya?? :))) benim işe girişim 2004. %40 engelliyim. 20 sene çalışmam gerek sanırım (yani 10 sene bitti, bir 10 sene kaldı) ama prim günüm 2 sene sonra doluyor. Yani ben 2 sene sonra işten ayrılabiliyor muyum? Kalan 8 seneyi çalışmadan evde bekleyip emekliliğe hak kazanmış mı oluyorum? Gözlerime inanamadım da teyit edeyim dedim.

Aslı hanım sen 10 yıl çalıştıktan sonra işten nasıl ayrılmayı düşünüyorsun çok merak ediyorum, bi kere prim günün dolması işten ayrılmanı gerektirmediği gibi hiçbir hakta talep edemezsin ha istifa edersin o ayrı ama sakın ola ki tazminatını yedirme ve iştende ayrılma tabi ki tercih senin...

orası doğru tabi. şimdilik her şey yolunda çok şükür.. koşullar zorlaşırsa bakacağız duruma artık..

prim gün sayısı dolunca oluyor da bu sefer de yaştan emekliliği bekliyorsunuz. yaş gelene kadar çalışmak en iyisi bazıları yaş gelse de bırakmıyor. çalışmanıza mani olcak ağır engel varsa malulen emekli olunabiliyor diye biliyorum o yüzden emekli yaşı gelene kadar evde oturmak zarar .

Engelli emekliliğinde yas sarti aranmaz sadece belirli bir sigortalilik yili ve pirim günü doldurmak yeterli yukaridaki örnek lerde arkadaslarim demek istediği pirim günü dolmus hizmet yilinini calismadan beklenebilir mi evet vergi indirimi alinmis olmasi kaydiyla pirimi dolanlar calismadan hizmet yilinin dolmasini bekleyip emekli olabilirler

Nasil yani simdi adam memur oldu ve &57 raporu var ve 2 sene sonea 3920 gujuvdoldurdu diyelim. Bu kisi hic calismadan kac yil beklicek ve calismadigi zaman otomatikmen istifa etmus olacak.maas.da alamicak.nasil oluyor bu olay anlamadim

Ssk li calisan icin bir örnek vermeye calisayim diyelimki 01 08 1998 tarihinde 19 yasinda sigorta girisi yapilmis bir kisi %40 raporla emekli olmak icin 18 yil hizmet suresini ve 4080 gun pirimi doldurmasi gerekiyor bu kisi vergi indirimini almis ve Pirimi tam oldugu taktirde emeklilik tarihi 01 08 2016 yilinda doluyor kisi raharsizligi veya başka nedenlerle 2014 yililindan sonra çalışmıyor veya calismak istemiyor 01 08 2016 yilinda emeklilik için dilekcesini verip emekli olabiliyor bukadar

arkadaşlar 10 yıl yani 3600 gün primi dolduran arkadaşlar ssk ya başvurarak kıdem tazminatını alıp işten ayrılabilirler ssk da böyle bir uygulama mevcut engelli sağlam farketmiyor

15 sene çalışma zorunluluğu var diye biliyorum ben.

Evet 15 yil sigortalilik süresi ve 3600 gun pirimini dolduran calistidigi yerden kendi isteğiyle ayrildiginda tazminatini alip cika biliyor

ve bizler sanırım kıdemin 2 katını alıyoruz değil mi? 15.000 kıdemse 30.000 ödemek zorundalar yani

Bu konuyu ilk sizden duydum benim yani 2kat olayini benim bildigim ornek olarak en son firmada 5yil calisilmissa 5 yillik burut maas olmasi lazim

hayır çalışmak zorunda değilsin ama ödenmemiş primler varsa onu ödemek için çalışmak zorundasın...

2 kat tazminat olayını araştırdım. Maalesef yanlış biliyormuşum. Kıdem tazminatı değil, özelleştirilen kurumlarda iş kaybı tazminatı 2 katı ödeniyormuş. Keşke kıdem olsaydı. ihya olurduk :)

Kanun maddesini aşağıya aktardım. Sadece özelleştirme kapsamına alınan işyerlerinde çalışan özürlü personel için getirilmiş bir hüküm. Bu personellere normal personelin 2 katı tutarında iş kaybı tazminatı ödeneceğini hüküm altına alınmış. Diğer özürlü çalışanların işçilik haklarında normal çalışanlarla bir fark yok. Ödenecek tazminatlar aynı.
MADDE 7. — 4046 sayılı Kanunun 21 inci maddesinde geçen "İş ve İşçi Bulma Kurumu" ibareleri, "Türkiye İş Kurumu" şeklinde, aynı maddenin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde ve dördüncü fıkrasının birinci cümlesi "İş kaybı tazminatı, günlük net asgari ücretin iki katıdır." şeklinde değiştirilmiş ve son cümlesi madde metninden çıkarılmıştır.
Bu Kanuna göre özelleştirme kapsamına alınan kuruluşların (iştirakler hariç) özelleştirmeye hazırlanması, özelleştirilmesi, küçültülmesi veya faaliyetlerinin kısmen ya da tamamen durdurulması, süreli ya da süresiz kapatılması veya tasfiye edilmesi nedeniyle; bu kuruluşlarda iş sözleşmesine dayalı olarak ücret karşılığı çalışanlardan iş sözleşmeleri tâbi oldukları iş kanunları ve toplu iş sözleşmeleri gereğince tazminata hak kazanacak şekilde sona ermiş olanlara, kanunlardan ve yürürlükteki toplu iş sözleşmelerinden doğan tazminatları dışında ilave olarak iş kaybı tazminatı ödenir. Ayrıca bunların mesleklerinde geliştirilmesine, bir meslekte yetiştirilmesine veya meslek edindirilmesine ilişkin eğitim giderleri ile yeni iş bulmalarına katkı sağlamak amacıyla yapılacak giderler Özelleştirme Fonundan karşılanır. Özürlü personele (ilgili kanunların öngördüğü I, II ve III. derece), bu maddede belirtilen tutarın iki katı olarak iş kaybı tazminatı ödenir. İş kaybı tazminatı ödenmesi ve sağlanabilecek diğer hizmetlere ilişkin işlemler Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür.​

Üst Alt