Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Prim Günü Eksik Olanlar İçin TBMM'ne Kanun Teklifi Verildi ..

Konular
8
Reaksiyonlar
0
5 Mart 2014 günü İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın TÜRELİ; “işveren tarafından sigorta primleri yatırılmadığı için prim eksiği bulunan ve sadece bu nedenden dolayı emekli olamayanlara, eksik kalan günleri için borçlanma hakkı verilmesi” ile ilgili olarak TBMM’ne aşağıdaki gerekçeyi sunmak suretiyle Kanun Teklifinde bulunmuştur. “5510 sayılı Kanunun 41. maddesinde sigortalıların hizmet borçlanma koşulları ve borçlanabilecekleri süreler düzenlenmiştir. Ancak düzenleme, emeklilik için gerekli yaş koşulunu doldurduğu halde prim ödeme gün sayısı eksik olanları kapsamamaktadır. Prim gün sayısı eksikliği nedeniyle emekli olamayanlardan çalışma yaşamının dışında kalanlar sosyal sigorta sisteminin sağladığı korumadan (gelir ve bakım güvencesinden) yoksun kalmaktadır. Çoğu ileri yaşta olan ve bir kısmı halen çalışmakta olan bu vatandaşlarımızın emeklilik hakkı elde etmeleri, aynı zamanda genç nüfus için istihdam imkanları doğmasına ve işgücü verimliliğinin artmasına da katkı sağlayacaktır. Bu kanun teklifiyle, geçmişte çeşitli nedenlerle çalışamadıkları veya çalıştıkları halde işveren tarafından sigorta primleri yatırılmadığı için prim eksiği bulunan ve sadece bu nedenden dolayı emekli olamayanlara, eksik kalan günleri için borçlanma hakkı verilmesi öngörülmektedir. Böylece sayıları 100 bini bulan vatandaşlarımıza geriye dönük hizmet borçlanması olanağı sağlanmış olacaktır” gerekçesini sunmak suretiyle; “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte bu kanuna veya mülga sosyal güvenlik kanunlarına göre yaş koşulunu sağlayıp prim ödeme gün sayısı koşulunu sağlayamayanlar, bir defaya mahsus olmak üzere eksik kalan primlerini bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihinde 82′nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde otuz ikisi üzerinden ödemeleri halinde yaşlılık aylığı almak için başvurabilirler. Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar kurum tarafından belirlenir” şeklindeki Kanun Maddesini TBMM’ne sunmuştur.

Haberin Tamamı İçin: http://www.medya365.com/gundem/prim...eksik-olanlar-icin-kanun-teklifi-h147283.html
Medya365.com

Metin bey ve arkadaşlar acaba çıkacak okan kanunda engelli vatandaşlar geçmişte boşlukta olan günllerini pirim günü olarak borçlanabilecekmi ? Tşkrler.

Şuan torba yasada gündeme gelecek olan eksik pirim borçlarını geriye dönük ödeme hakkı tanınacaktır.Çıkarılacak olan yasa anayasa yasının eşitlik ilkesine göre engellilere de hak tanınacakmıdır acaba.02.07.2014 tarihi itibariyle 17 yıllık hizmet süren doluyor fakat 300 gün pirim borcum kalıyor İnşallah bizlere de bu haktan mahrum etmezler.

Kanun teklifini CHP li bir milletvekili verdiği için,bu kanun çıkmaz.

Akşam haber de gördüm torba yasada eksi prim günü ile ilgili bir şey anlattılar ama net bir şey anlamadım.

mehmet abi;

şuanki yasa o zaten... borç olarak ekleniyor...

Ben şunu çok merak ediyorum mesela ben prim gün sayısını doldurdum 16.11.2015'te emekli oluyorum o zamana kadar primim 5000'i bulur ama daha önceki yıllarda 10 ay işsizlik maaşı aldım daha sonra 6 ay aldım en sonda 8 ay işsizlik maaşı aldım ama primlerim yatmadı. Acaba ben bu eksik çalıştığım yıllardaki boşluğumu doldurmak için yeni çıkacak olan torba yasadan prim gün sayısı satın alabilir miyim eğer alırsam emekli maaşıma pozitif etki yapar mı yoksa zaten prim gün sayısını doldurdum boşver mi deyim nasıl bir yol izlemeliyim bilenarkadaşlar cevaplarsa memnun olurum...

ya arkadaşlar prim günü bence çok önemli ama çalışma yılı çok değilmi asıl yıl olarak duzenleme getirilmesi gerek bence normal emekli 25 engeli 20 adaletmi bu

Torba yasada engelliler içinde çıkacak bu kanunda madde varmı acaba bilgisi olan paylaşabilir mi

chpli diye hiç ümit yokmu yani

burda engellilerden bahsetmiyor

arkadaşlar kimse kendini kandırmasın. pirim boçları dediği öyle pirim borcu degil. zaten tc. kanunlarında geriye dönük sigorta pirimi ödeme gibi bir olay yok olmazda. olmuş olsa belkide milyonnu bulur emekli sayısı buda ülke adına zarardır. bu bahsedilen olay sadece faizlerini silecekler ana parasını isteyecekler.

pirim borcu affımı ben anlamadım burada yaşı gelenlerin borçlanmasından bahsetmiyormu

hayır degil yaşı gelenlerin boçlanması diye bir şey degil. pirim boçlarının faizleri ayrıca gss borçluları için af. yani sgk ya olan gssk borçlarını silecekler ayrıca pirim borçlularının faizlerini yani ödeme kolaylığı getiriyorlar çıkarsa. millet ödeyemiyor devlet napsın bari diyor faizlerini silelim öyle alalım diyor.

Üst Alt