Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Prim günüm doldu emekliliğime 8 ay süre kaldı. Tazminat alıp ayrılabilir miyim?

ali kendir

Yeni Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Selam arkadaşlar,
benim bir sorum olacak özellikle sn. Bülent bey' de cevaplarsa sevinirim.
Arkadaşlar ben 1995 yılında ssk lı olarak çalışmaya başladım ve %65 vergi indirimli (2002 de aldım vergi ind.mini) sağlık raporumda mevcuttur.özel sektörde çalışıyorum.
Benim emeklilik şartım 3760 gün prim ve 16 yıl 4 ay süredir.
Benim şuan 4700 civarında ssk pirimim var emeklilik süresine de 8 ay kaldı yani 30.09.2011 da sürem dolacak.
şimdi benim sorum : Ben bu 8 ay süreyi beklemeden işyerimden tazminatımı alıp emekliliğimi bekleyebilirmiyim. Ayrıca tazmınatımı aldıktan sonra 1 - 2 ay sonra başka bir yerde çalışabilirmiyim.
Tazminat alabilecek isemde nasıl bir yol izlemem gerekir. Tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

Ne o beyefendi yerinizden sıkıldınız mı ?siz ayrılınca biz kimden yardım alacağız sistemden neyse şaka kardeşim hayırlısı olsun.emekliliğiğin şimdiden hayırlı olsun

sağol kardeşim. sıkılmadım ama abimin yanında çalışacağım o nedenle

cemil bey aman aramızda kalsın henüz abimle görüşmedim sadece düşünüyorum... selamlar

A.s tamam hayırlısı olsun aliciğim

Evet, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim şartını tamamlayan herkes emeklilik talebiyle tazminatını alıp işyerinden ayrılabilir. Sonrasında emeklilik zamanı gelene dek çalışıp çalışmamak kişiye kalmış bir şey. İsterseniz 2-3 ay sonra başka bir yerde çalışmaya başlayabilirsiniz.

Bunun için sigorta müdürlüğüne gidip bir yazı almanız. Bu yazıyla işyerinden kıdem tazminatınızı alıp ayrılabilirsiniz.

Kıdem tazmınatı alarak başka bir yerde çalışmak tazminat almaya engelmidir ?

Işyerime 24/02/2011 tarihinde kıdem tazmınatı alabilir resmi yazıyı ibraz ettim.
Işyerinin verdiği cevap ayrıldıktan sonra başka bir yerde çalışmaya başlarsan sana tazmınat veremeyiz diyor ve yasal hakkımızdır diyerek bana zorluk çıkarıyor.

Benim sorum tazminatımı aldıktan sonra 1 ay içinde başka bir işyerinde çalışmaya başlayabir miyim. Işyerinin tazminat konusunda gerçekten yasal bir dayanağı olabilir mi.

Cevap için teşekkür ederim..

Arkadaşlar işyeri bana başka yerde çalışacaksın diye tazminat veremeyiz diyor. Yasal bir dayanak varmıdır sizce
varsa belirtirseniz sevinirim

İşte burada işyerinde kıdem tazminatı alarak ayrılma niyetinizin ne olduğu çok önemli. Şayet, emeklilik yaşınızı beklemek üzere evinizde dinlenmek üzere ayrılıyorsanız kıdem tazminatı alma hakkınız var. Yok aslında başka bir işyerinde iş buldunuz ama bu işyerindeki kıdem tazminatını alıp diğer işyerinde işe başlama niyetiniz varsa bu durumda kıdem tazminatı alma hakkınız yok.
Öte yandan, gerçekten emeklilik yaşınızı evinizde beklemek üzere işyerinden ayrılıp, kıdem tazminatınızı aldınız ama bir müddet sonra planlarınıza uymadığından veya başka sebeplerle karar değiştirip bir başka işyerinde işe başlamanız ise yasak değil.
İşte burada cevabı verilecek soru şu, işyerinden kıdem tazminatı alıp giderken gerçek niyetiniz-amacınız nedir? Amacınız başka bir işyerinde işe girmek ise kıdem tazminatı hakkınız değil.

Mahkeme kararı;

Yargıtay 9’uncu Hukuk Dairesi Esas: 2006/2716, Karar: 2006/8549, Tarih: 04.04.2006

ÖZET: 506 Sayılı Kanun’un 60. maddesinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya yine aynı kanunun geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle işçilerin kıdem tazminatına hak kazanabileceği hükme bağlanmıştır. Düzenlemenin amacı, pirim ödeme ve sigortalılık süresi yönünden emeklilik hakkını kazanmış olsa da diğer bir ölçüt olan emeklilik yaşını beklemek zorunda olan işçilerin, bundan böyle çalışma olmaksızın işyerinden ayrılmaları halinde kıdem tazminatı alabilmelerini sağlamaktır. Şüphesiz işçinin bu ayrılmasından sonra yeniden çalışması gündeme gelebilir ve Anayasal temeli olan çalışma hakkının ortadan kaldırılması beklenmemelidir. Bu itibarla işçinin ilk ayrıldığı anda iradesinin tespiti önem kazanmaktadır. (506 s. SSK. m. 60, geçici madde 81) (1475 s. İş K. m. 14)

ARKADAŞLAR BUDURUMDA DÜRÜST OLMADAN YALAN MI SÖYLEMEK GEREKİYOR. BEN 2 AY ARA VERİP ÇALIŞABİLİRİM. BUDA ZATEN YARGITAY KARARINDA HÜKÜM ALTINA ALINMIŞ "Şüphesiz işçinin bu ayrılmasından sonra yeniden çalışması gündeme gelebilir ve Anayasal temeli olan çalışma hakkının ortadan kaldırılması beklenmemelidir." DİYE ÖYLE DEĞİLMİ...

Emeklilik için ayrılın!.. Sonrasını ne siz bilebilirsiniz bugünden, ne işveren, ne de başka birileri...

Sen ayrıldıktan sonra senın tazmınatımı elınden alacak..
Yedim bitti aç kaldım çalışıyorum bence cok sacma calısamana karışamazlar.
Sen ver dılekcenı al tazmınatını 2 ay sonra başla calısmana en mantıklısı bu

Üst Alt