Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Primlerinin sakat statüsünde yatıp yatmadığı nasıl anlaşılır? Bunun önemi var mı?

blackman34

Üye
Konular
43
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaslar ;

3 tane sorum olacak;

1-)ssk nın sitesinden sigortalı hizmet hesabına baktıgımızda yatırılan primlerin engelli statüsünde veya normal statüde yatırılıp yatırılmadıgını nasıl anlayabiliriz?

2-) Bunu örnek vererek soracagım;

Mesela ben su anda engelli olarak calısıyorum ve primlerin engelli statüsünde yatıyor...Fakat bu işyerinden ayrılıp baskaişyerinde normal statüde işe basladıgımda sigortam normal statüde yatacak? Bunda bir sorun olur mu? Ya da işveren daha önce sigortalarımın engelli statüsünde yattıgını anlayabilir mi?

3-)Aynı işyerinde aynı ünvanda calısan 2 kişinin(birisi engelli , birisi degil) yatırılan ssk primleri aynımıdır?Fark varsa neye göredir bu?

Teşekkürler....

Sigorta hizmet cetvelinden primlerinin engelli statüsünden yattığı belli olmaz. ENgelli-engelsiz ssk primleri aynı yatar.Ancak vergi indirim hakkı almış isen bunu maaş bordrosundan anlayabilirsin.Maaş bordrosunda özel indirim veya sakatlık indirimi diye bir ibare olacak. Ama yeni işyerin bunu kabul etmez.En az %40 Sakatlık raporu gerekmektedir.

Primde engelli-engelsiz diye bir ayrım söz konusu değil.Aynı işyerinde aynı ücretle çalışan,aynı mesaiyi yapan her çalışanın primi aynıdır.
Erken emeklilik için vergi indirimi yeterli olmaktadır.Onu da maaş bordrondan ve işyeri personel işlerinden/muhasebeden öğrenebilirsin.
Vergi indirimi bir kez alınır.Sonraki bir işverenin bunu kabul etmeme gibi bir seçeneği yoktur.Vergi indirimi kaydınızın olduğu defterdarlığa/maliyeye iş değişikliğini bildirirsiniz ve onlar da yeni işyerinize sizin .. . dereceden vergi indiriminden faydalanmakta olduğunuzu belirtir bir yazı gönderirler o kadar.

aslında 2.sorum farklıydı, orda sunu demek istemiştim...mesela su anda engelli statüsünde calısıyorum.bu işyerinden ayrılıp baska bir işyerinde işe baslarken raporum oldugunu söylemek istemiyorum ve normal statüde calısmak istiyorum...Ancak işveren daha önce engelli statüsünde calıstıgımı anlar mı, anlamaz mı?

birde sigorta primleri neye göre yatıyor?alınan brüt maas ne ise o mu yatıyor prim olarak?

İş veren daha önce engelli stadüde çalıştığını anlamaz.

SSK Primler engelli engelsiz gibi ayrı olarak düzenlenmez. Aldığın maaşla orantılı olrak sigorta matrahı belirlenir o orandan SSK primi yatar.

Engelli olan bir kişi vergi indirimi hakkını elde etmişse bu hakkını diğer gittiği işyerindede alır.

peki neden genelde herkesin asgari ücret düzeyinde yatıyor ssk primleri, maası yüksek olan bazı arkadaslarımında o oranda yatıyor...gecenlerde arkadaslarla bu konuyu konusuyorduk, ben benim primim asgari ücretten fazla yatıyor dedim ,olmaz diyor asgari ücret düzeyinde yatar diyor herkesin primi?

Arkadaşım SSK pirimleri aldığın maaşa göre yatar. Örneğin; asgari ücret maaş alan bir kişi ile 1500 TL maaş alan kişinin SSK pirimi aynı olmaz.

tskler ama mesele bu cocugun maası asgari ücretten bayagı yüksek olmasına ragmen ssk primleri asgari ücret düzeyinde görünüyor, bu neden diyorum ben?

blackman34;

İşverenin iş güzarlıgından asgari ücret üzerinden göstererek ssk ya eksik prim yatırıyor...

Bizim şirkette aynı asgari ücret üzerinden bankaya maaşım yatıyor geri kalan kısmıda elden alıyorum...

İlker arkadaşımızında dediği gibi;
İşveren fazla vergi ve pirim ödememek için en asgari olandan yatırıyor.

Merhaba blackman34,

1-SGK sitesinde hiç bir şekilde anlayamazsın.Yanlızca maaş bordron da sakatlık indirimi diye bir bölümde görünür.Örneğin 3. derece (%40) raporun var ise 160.00 TL kısımdan vergi indirimden faydalanırsın.

2-İşveren için sorun olmaz,bence senin için bazı dezavantajları olur erken emeklilik hakkını kullanmamış olursun yasa gereği çok daha fazla sigortalı olman gerekecektir.Yeni işyerin daha önceden senin engelli olarak çalıştığını sen söylemezsen(rapor vermezsen,yeni rapor istemezse)anlamaz.Tabi ki maaş bordronu da göstermemek şartıyla

3-SGK primler brüt maaştan yatar.Engelli olandan 3. derece engelli olanlardan 160.00TL vergiden muaf geri kalan kısımdan vergi kesilir. 2.derece ve 1.derece engellilerden de aynı şekilde fakat oranlar da değişiklik vardır.

asgari ücretle çalışan herkesin sigorta kesintileri aynıdır. yalnız herkes asgarı ücretle çalışır ama bazi sektörler çalıştırdığı elemanına bir ek ücret verirse onun sigorta kesintisi farklı olur. her halde bir asgarı ücretle çalışanla 1500 tl maaş alan birinin sigorta kesintisi kesinlikle aynı olmaz ücret ne kadar fazla olursa sikorta pirimide o kadar fazla olur.
sigorta piriminin engelli ile engelsiz diye bir farkı yoktur her ikisindende aynı oranda kesilir.
birde iş yeri değiştirdiğinde şayet eski çalıştığın yer senin dosyanı yeni iş yerine göndermezse iş veren senin sakat olduğunu bilmez sizin sakat olarak bir iş yerinde çalışmanız iş verene artı bir külfet getirmez bu yanlız vergiyle alakalı bir meseledır vergide devletle alakalı olduğu için sorun olmaz.

Üst Alt