Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatri hastaları gerekli desteği göremiyor..?

Descartes

Aktif Üye
Konular
100
Reaksiyonlar
337
Psikoz veya şizofren olanların evlenmesi veya ehliyet alması kanunen yasak. Çalışamayacak durumda olanların aldığı 2020 maaşı ve evde bakım parası çok düşük. Malulen emeklilik de öyle. Özel sektör , psikiyatrik engelli personel almak istemiyor. Hastalığımız yüzünden damgalanmak ve önemsenmemek de işin diğer boyutu. TRSM 'ye giden % 60 ve üzeri engeli olanların rehabilitasyonu için daha fazla imkan sağlanmalı. Bu konudaki görüşüm böyle...

perseküsyon

psikoz veya şizofreni olduğumuzun tamamen teşhisi ne zaman konuyor yani 5 ay önce bir atak yaşadım eğer bir atak daha yaşarsam mı teşhis konmuş olucak tam olarak?

Toplum ruh sağlığı merkezleri varmış. Sadece şizofren ve bipolarlara bakıyorlarmış diye duydum. Grup etkinilkleri oluyormuş. Buralara giden oldu mu hiç?

Bu arada daha önce doktorlardan okb, panik atak, bipolar bozukluk ve psikotik depresyon tanıları aldım. Evliyim 1 kızım var. Ehliyeti ise geçici ehliyet. Her yıl psikiyatriden 1 yıllık rapor alıyorum ehliyet için.

@selinpelin hanım , bana ilk muayenede rorschach & minnesota kişilik envanteri testleri yapıldı . Birkaç defa poliklinikte gözlemlediler Bunlara dayanarak şizofren (F20) tanısı konuldu. Yani senin yazdığın şekilde "1 atak daha yaşarsam teşhis konur mu?" diye bir durum yok.
İşinin ehli uzman bir doktora gidersin ; ne var ne yok.. ilk muayenede belli olur. Ona göre teşhisin konulur

@osmangazi toplum ruh sağlığı merkezine gittim. Evet, genelde ağır psikoz yaşayan hastaların rehabilitasyonu için hizmet veriyorlar. Boncuk dizme, resim boyama ve kareoke şarkı söyleme gibi etkinlikler yapılıyor. Havalar güzel olunca piknik gezileri de yapıyorlar. """ Her yıl psikiyatriden 1 yıllık rapor alıyorum ehliyet için""" diye yazmışsın. Doğrudur ama bende böyle bir durum olmadı Yeni ehliyetimi aldım Yaklaşık 3,5 sene oldu. Rapor vs. hiçbir şey gerekmiyor. Ömür boyu geçerli...Bu arada , kızınızı da Allah bağışlasın...

perseküsyon

Önce aile hekimine gittim orda bana doktor monitörü gösterdi. Direk zaten orda hastalık çıkıyor. Uzman psikiyatriste yönlendirdi. İlk ay 6 ay sonrasında 1 yıl ehliyet için rapor verdi.
Psikoz veya şizofren olanların ehliyet alması yasak diyorsunuz ama ehliyeti direk aldım diyorsunuz 3,5 sene öncesi için. Anlamadım.

Haklısın ; çelişkili gibi gözüküyor ama ilk ehliyeti 2001 senesinde aldım. Psikiyatrik rapor falan istemediler. Şimdiki uygulamalar farklı. Mesela Bakırköy'e yatıp psikoz olan kişilerin ehliyetlerini iptal ediyorlar gibi şeyler duydum. Bazen ehliyet direksiyon sınavlarında gözetmenlik yapıyorum. Sağlık raporu da isteniyor.

perseküsyon

Ben de 2004 'te almıştım ehliyeti. O zaman özel küçük bir klinikten sağlık muayenesinden geçmiştim. Psikiyatriye girdim sıra halinde , sıra bana gelince bir şeyin var mı .diye sordu. Yok dedim. öyle almıştım ehliyeti ama yeni ehliyete güncelletirken böyle oldu.

perseküsyon

[FONT=Comic Sans MS]Ben özele gittiğim için dediğiniz testler falan yapılmadı direkt sanrı yaşıyorsun dedi ve ilaç verildi 2mg rileptid 2mg xanax ve eve yolladı ha iyi mi geldi evet şu an atak vs yok sadece paranoid düşünceler var ama e nabiza girdiğim zaman verilen ilaç gözüküyor tanı vs hiçbir şey yok özel olduğu için sanırım.. zaten bu hastalık devamlı nükseden bir şey olursa o zaman işte ya devlete gidicem ya da doktorun artık bir şekilde rapor verilcekse verilmesini isticem hayatımı ona göre çizicem yapacak bir şeyim yok.. Ayrıca rapor verilmesinin ne gibi avantaj veya dezavantajı olur onu da bilmiyorum tabi ama devlet kurumuna girmede sıkıntı yaşayabilirim o yönden de özel hastaneye gitmem iyi oldu bir bakıma [/FONT]

osmangazi

[FONT=comic sans ms]Ben yeni ehliyeti güncelletirken özel hastaneye gittim. Dahiliye ve göz muayenesi yaptılar. Oradan aldığım raporu trafik şube müdürlüğüne götürdüm. O şekilde ayarladım.[/FONT]

Son düzenleme:
@selinpelin[FONT=comic sans ms] bu bahsettiğim testler tanı koymada en etkili olanlardır. Durumundan emin olman için yaptırmanı tavsiye ederim.. Ne gibi paranoid düşünceler yaşıyorsun ? E nabızdaki bilgileri gizleyebiliyorsun. Psikoz veya bipolar isen bu hastalıkların nüksetme ihtimali var. Ama düzenli ilaç kullanırsan stabil hale gelebilirsin. Hangi rapordan bahsediyorsun ? Heyet raporu mu? Devlet kurumuna girmede hiçbir sıkıntı çıkartmaz. Misal, normal KPSS ile öğretmenliğe atandım ; hem mesleğimi yaptım hem de tedavime devam ettim. Ondan sonra şizofreni (F20) şiddetlenince geri hizmete alındım. O yüzden devlet hastanesine de gidebilirsin. Hakkında hayırlısı olsun. Geçmiş olsun...[/FONT]

perseküsyon
Lisans KPSS dünyanın en zor sınavlarından birisi. İlaçlara rağmen nasıl kazanıp atandınız?

perseküsyon
[FONT=Comic Sans MS]Çok teşekkür ederim ya ben 2020 yılında antidepresan kullanıyordum o yıllarda dozu biraz abartınca saçma sapan mesajlaşmalarım olmuş twitter da şimdi de o yazdıklarımı atak döneminde insanların ağzından duydum yanımdan geçerken cinsel yönelimi hakkında yorum yapanlar vardı laftalayanlar vs sonra atak bitti şimdi de gene o mesajların yayıldığını ve yaşadığım bölgede çoğu kişinin bildiğini düşünüyorum aslında düşünmüyorum da bakışlardan veya sözlerden anlamlar cıkartarak şüpheye düşüyorum mesela bugün tanıdık bi müşteri geldi ve giderken elimi sıkarken ; kendini bozma kendini bozma diye tekrarladı bak kaç saat oldu ben hala onu düşünüyorum ne biliyordu da kendini bozma dedi acaba normal bir şekilde mi dedi kafama takılıyor ve günlük yaşantımı etkiliyor dışarıda gezerken yaşadığım bölgede isem yaptığım saçma konuşmaların bilindiğini düşünerekten sanki rezil olmuşum hissiyatı yarım var yarım yok yani ondan dolayı da paranoid a o kişi bana doğru bakarak konuştu benim hakkımda o eski mesajları biliyor da bir şey mi anlatıyor gibi takıntılar oluştu

Ha inan psikoz geçirmeden önce yazdığım mesajları takmıyordum bile çünkü çocukluk aklı ile ifşa sayfaları ile konuşmuşum yani bunu dert bile etmezdim atak döneminde herkesin bir dalından tutup bana söylediğini duyunca öyle yazılır mı neden böyle yazmış gibi yazdıklarımı duydum yani ve allah kahretsin tarzında şeyler duydum dedim ya çocuktum yani ne yapabilirim gibi iyice kendime kapandım ve rileptid ile biraz açıldık ama şimdi hala ya rezil olduysam ya her şey gerçektiyse ve millet arkaya atmışsa yani aman boşverin daha genç yapmış bir hata gibi bakıyorsa ve biliniyorsa gibi düşünceler oluşturuyor bu da yaşadığım her şeyden zevksiz tat almadan yaşamama neden oluyor ilk zamanlar atak sonrası o kadar kafaya takıyordum ki yaşadığım bölgenin büyük sayfalarına mesaj atmayı denedim bu kişi hakkında bir şey biliyor musunuz gibisine kafam o kadar gitmişti yani allah korusun yani gerçekten insan bunları yaşamayı haketmiyor[/FONT]

Lisans KPSS dünyanın en zor sınavlarından birisi. İlaçlara rağmen nasıl kazanıp atandınız?

[FONT=comic sans ms]Zor oldu ama başardım.[/FONT]@selinpelin [FONT=comic sans ms]hanım, anladığım kadarıyla sizde referans hezeyanları ve paranoya biraz yüksek.[/FONT]"""bugün tanıdık bi müşteri geldi ve giderken elimi sıkarken ; kendini bozma kendini bozma diye tekrarladı""" örneğinden böyle bir yargıya vardım [FONT=comic sans ms]Bende de kendimi bildim bileli geçmeyen hezeyanlar var. İşime gidip çalışarak kafa dağıtıyorum. İnsan içine karışmaya çalışıyorum. Sürekli kendimi dinlesem daha kötü olacağım Bunu da biliyorum.[/FONT]

[FONT=comic sans ms]Seroquel, Risperdal, Zyprexa[/FONT]

Bu ilaçları ben de kullandım. Ara ara da şu an kullanıyorum. Ben lisedeyken bu ilaçlar iflahımı kesti. Çoğunlukla sabah babam müdürü arıyor , ilaç verdik öğleden sonra gelecek diyordu, ben de öğlene kadar uyuyordum. Öğleden sonra da okulda kafamı sıranın üstüne koyuyor uyuyordum. Hocalar alışmıştı bir şey demiyordu.

perseküsyon

Haklısınız fazla arkadaşım olmayışı da buna etken bende ya biraz tek başıma dolaşmayı öğrenmem lazım onun dışında işte dışarıdayken acaba bilinyor mu gibi paranoya davranışı ile hareket ettiğim için yürürken kendimi kasmak ve rahat olamamak çok saçma her an enseme birisi patlatıcakmış gibi bir korku hissi ile yaşanmaz biraz özgüven ve korkusuzluk lazım teşekkürler mesajlar için devam edeceğiz bakalım..

@osmangazi[FONT=comic sans ms] bu ilaçları lisedeyken mi kullanıyordun ? Benden erken başlamışsın. O zamanki şikayetlerin neydi ?[/FONT]

perseküsyon

Üvey annemin aslında beni tedavi etmek isteyen bir doktor olması. ümitsizlik, karamsarlık, dikkat dağınıklığı. Tvdeki doktorun benim için yayın yapıyor olması. Bana aslında mesaj gönderiyor olması. Çok uyuma. Huzursuzluk. Korkaklık. Herkesin benim top olduğumu düşünmesi, benim de kendimden şüphelenmem. Sertleşme bozukluğu. 1 kere de karabasan oldu. Hatırladıklarım bunlar.
Osmangazi tıp fakültesinden dosyayı kaçırdık fotokopisini çektik. İlk 11 yaşında psikiyatriste gitmişim. Şizoaffektif yazan bir fotokopi buldum. Sonra Psikotik depresyon yazmışlar.

8 Yaşındayken benim sadece düşünce tekrarlarım vardı. Anasını sevdiğimin doktorları okb'nin depresyona , depresyonun psikoza çevirmesine engel olamadılar. Bunu da geçtim, antidepresanlarla bana bipolar atağı geçirttiler.

selinpelin

Teşhisi doktor çoktan koymuştur. Özel hastaneye gittiğin için çok detay vermiyor. Al bu ilacı kullan sonra gel diyor.

Açıkçası psikiyatrik hastalara teşhis koymak biraz bekliyorlar.

Ancak yaşadığın şey kesinlikle psikoz.

İlk atak yaşadığında böyle oluyor. Ne olduğunu anlamıyorsun. Özel gidiyorsun. O sana bir ilaç yazıyor. Biraz zaman geçiyor. Aaaa benim birşeyim yok diyip ilaçları bırakıyorsun.

Sonra 3-5 sene atak yaşamıyorsun. Bir anda bir sonraki atak gelince ne olduğunu bile anlamıyorsun hayatın mahvolmuş bir şekilde benim hastalığım ney diye peşine düşüyorsun.

Yani anlayacağın. Doktora olan biteni tam anlatıp tanı koydurabilirsin. Özel hastanedeki doktor doğrusunu yapmış.
Tanı koymamakla ilerde engel olmasın diye

Ancak doktora gittiğin de sorabilirsin tam olarak neden şüpelendiğini sisteme girmemesi iyibirşey şimdilik.

Tanı tam konulmazsa tedavi yanlış ve geçikmiş oluyor.
Tekrar atak yaşamamak için doktora ne var ne yok anlat.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

xdedahii

[FONT=Comic Sans MS]ovv ben ilacı bıraktırdığında ilaçsız yapabilecek miyim diye hemen 1-2 ay içerisinde anlarız sanmıştım hemen kısa bi atak nükseder veya çok kötü hissederim gibisinden bunu şimdi öğreniyorum sizden yani bu olay çok uzun yıllar sonra tekrarlayabilir veya hiç yaşamayabilirsem bi yönden iyi bi yönden yeni bi atagın boyutunu bilemeyiz belki farklı bi senaryo ile karşıma gelicek 4-5 sene sonra bir anda patlak verebiliyorsa çok büyük problem bu tam unutucaksın her şeyi ve belki bir suç işlemiş olucaksın bir nedenden sonra gelde anlat benim hastalıgım vardı diye gerçekten bu konuda ne yapmalıyım bilmiyorum ama bir daha hiç atak yaşamama durumum varsa da devamlı beynimi durduk yere uyusturmak acımasızca olucak

Ek olarak sizde böyle mi oldu ilk atak ile ikinci ilaçsız yaşadığınız atağı kaç yıl sonra yaşadınız ve aynı senaryolar ile mi[/FONT]

öyle yapıcam ama ilaç kullanmayı bırakan birinde eğer atak olucaksa ben hemen 1-2 ay içinde olur zannediyordum yani bu yıllar alabiliyormuş bir yönden iyi bir yönden kötü riskli bir sonuç olabilir

[FONT=comic sans ms]Stabil hale gelip de ilaçları bırakırsan emeğine yazık edersin Kaset başa sarar Tedavine mevcut haliyle devam et

[/FONT]@official [FONT=comic sans ms]size de geçmiş olsun Nasıl bir kaza geçirdiniz Bu olaydan sonra psikoz mu oldunuz ? Geçmiş olsun...[/FONT]

perseküsyon

Ama doktor geçebilme ihtimalinde durdu küçük yaşta olduğumuz için hayatta 1 kez olabiliyormuş kronik olup olmadığını tek bir olayda anlamıyorlar sanırım o yüzden denettiricek eğer ki ben kötü hissedersem ilaç tedavisine direkt devam edicem ilaçla gezicem yani herhangi bir kötü hissiyata karşı baktım kötü his geliyor direkt doktora mail atıp bne ilacı ıcıyorum yazıcam ve devam edicem tabii ailem de bu konuda izleme modunada olucak her an farklı bir şey algılarlarsa onlar da içiricek yani kontrl altında bırakıcam.

official

Geçmiş olsun sizlere de aynen öyle yapmaya çalışıyorum en büyük iyileşme methodu aslında gene kendimiziz

E-nabız'da tanı devlet hastanesine gidince de yazmıyor. Öyle bir düzenleme getirdiler.

Pickle

[FONT=comic sans ms]Yazdırdığımız ilaçlar görünüyor mu ?[/FONT]

@Pickle

[FONT=comic sans ms]Ama doktor bizim "e nabız" sitemine girmeden önce telefona gelen rakamlı bir mesajı soruyor. Yanlış mı biliyorum ?[/FONT]

Pickle

[FONT=comic sans ms]Rexapin'den fayda görüyor musun ? Başka ilacın var mı ?
[/FONT]

Aslında bu konu hakkında otuz tekmili birden bilim kurgu ve komedi dram kıvamında ve doktora tezi gibi ciddi deneyimlerim var ama ben sadece; "Kahrolsun bağzı şeyler" diyerek özet geçmeyi düşünüyorum musadenizle 🤣

Üst Alt