Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatri ilaçları ve kilo problemi..?

berke26

Üye
Konular
18
Reaksiyonlar
97
Anksiyete ve stres sonucu 52 kiloya düştüm (21 yaşındayım ve 1.74 boyum var.). Kilom birkaç senedir bu civarlarda. Daha önceleri anksiyete için ilaç kullanırken ilaçlar bana kilo aldırmıştı ama ilaçları bıraktığımda tekrar kilo verdim. Kilo problemim için diyetisyene gittim ve verdiği diyetin o kadar faydasını göremedim. Şimdi hem kilo aldırdığı hem de kilonun dengeli dağılması için tavsiye üzerine spor salonunda vücut çalışmaya başladım. Ama bunu desteklemek için tekrar kilo almam gerekiyor. Kullandığım anksiyete ilaçlarının da genelde faydadan çok zararını gördüğüm (Anksiyete ve panik atağımı tetikliyor. Herkesin en etkili ve zararsız ilaçlardan biri dediği Xanax bile beni mahvetti.) ve şu ana kadar gittiğim neredeyse hiçbir psikiyatri doktoru benimle doğru düzgün ilgilenmediği için (İlaçların tetiklemesi yüzünden kendime zarar vermeye çalıştığım gün benimle ilgilenmeyip kapı dışarı edeni bile oldu. Bunun sonucunda kendi isteğimle bırakmasaydım kim bilir neler olmuştu?) anksiyete ilaçlarından uzak durmaya çalışıyorum. Ama mecbur yine kullanmaya başlayacağım.

KISACA SORUM ŞU: Yine ilaç kullanmaya başlasam, ilaçların desteğiyle kilo alıp bunu sporla vücuda dengeli biçimde dağıtsam (Biracı göbeği çıkmaması için), ilaçları zararını görmediğim sürece kullanmaya devam etsem ama olası bir zarar gördüğümde bıraksam (Mümkünse doktor kontrolünde) aldığım ve vücuduma dağılan kilolar eski haline mi döner?

Ne kadar ilginç bir soru, 🙂

Size kim söyledi xanax zararsız diye?

İlaçla kilo alınmaz ve verilmez.. Bunlar efsane den ibaret.

Sağlıklıysan zayıf olmanda bir sakınca yok.

@berke26,

@berke26, Psikiyatri ilaçlarının iştah açarak kilo aldırması çok şikayet edilen bir konudur bu yan etkiyi kullanarak kilo almaya çalışmak ne biliyim çok ilginç bir düşünce olmuş böyle bir şey olmaz aklınızdan çıkarın.

Kullandığınız ilaçlardan fayda göremiyorsanız başka doktora gidin hiç bir doktordan memnun kalmadıysanız tedaviye bakış açınızı değiştirin bütün doktorlarda ilgisiz olamaz her halde.

@OğuzHan112,

Gisip danıştığım bütün doktorlar ve psikologlar öyle söyledi. Hattâ bana zararı olduğunu söylememe rağmen sebebinin placebo gibi başka konulara bağladılar.

Benim son 4 senedir ilaçlar yüzünden aşıp verdiğim kiloları ve çevremdekilerin buna karşı olan tepkilerini görseniz böyle demezdiniz.
Engelli raporum ve anksiyetem olmasa bile sırf boy kilo farkından dolayı askerlikten çürük alırım. O derece yani

@kara duman,

Bu kilo kaybı normal koşullarda olmadı zaten. 2021 yılında doktor kontrolünde ilaçları bıraktığımdan beri bu haldeyim. Valla vücudumla ilgili bir sorun mu diye 1 sene boyunca dahiliyede bütün vücuduma baktırdım, kansızlık dışında bir şey çıkmadı. Diyetisyene gittim, çare etmedi. Bir süre yemekhanede çalıştım. İstahım normalde boldur, orada yediğim yemeği görseniz aklınız uçar. Ama buna rağmen 1 kilo bile alamamışım.

Malesef buradaki bütün doktorlar da sağlık personeli de öyle. Ego tavan ama icraat yok. Personele laf söyleyince de 10 tane güvenlik sanki FBI ajanı gibi grlip müdahale ediyorlar (Bu söylediğim sadece psikiyatri polikliniğinde değil, hepsinde öyle.). Yani kısaca; sağlığımız doktorların insiyatine kalıyor.

:cool: 25 Senedir antipsikotik ilaç kullanıyorum ama sadece 70 kilo civarındayım.

@Descartes,

Yalan söylemeyeceğim. Doktora gitmek istememin asıl sebebi ilaçla kilo almaktan ziyade bu kilonun asıl sebebini öğrenmek ve bir şekilde kilo problemini aşmak. Fizyolojik bir rahatsızlıktan kaynaklanmadığını biliyorum. Sebebi psikolojik ise iyi bir psikiyatri doktoru ya da psikolog tarafından asıl sebebi teşhis edilip buna göre ilaçlı ya da ilaçsız bir şekilde çözülmesini sağlamak. Yoksa ben de ilaç kullanmayı seven ya da sırf kilo almak için ilaç kullanmak isteyen biri değilim ama denize düşen yılana sarılır. Doktor bu duruma ne derse artık.

@berke26
Ben bir şey söylemedim ki🙂 xanax zararsız değil zararlıdır dedim..ek olarak ilaçla kilo alınmaz verilmez dedim.

Buradaki kastım evet psikiyatri ilaçları kilo aldırır..ama yersen alırsın, iştahını açar yersin ve kilo alırsın..bazı ilaçlarda ödem yapar kilo aldım sanırsın.. sizleri iyi anlıyorum,sorun yok🙋

Valla kilo almak için elimden geleni yaptım ama nafile. Kilomun sağlık açısından bir zararını görmesem de okulda, işte ve insanların yanında zararınj çok gördüm. İşe giriyorum, yaşımı küçük zannediyorlar. Hattâ bir keresinde geçici işçilik yaparken arkamdan "Devletin çocuk işçi çalıştırması yasak değil mi? Nasıl bunu işe sokmuşlar?" demiş. İş başvurusu yapıyorum, kilodan eleniyorum. Çocuk gibi göründüğümden kimse tarafından ciddiye alınmıyorum. Benden 2-3 yaş küçük kadınlar bile bana ablalık taslıyorlar yaşımı küçük zannettiğinden. Ailem ve akrabam zaten yüzüme karşı kilom hakkında sanki acınılacak bir halim varmış gibi konuşuyorlar. "Hiçbir şey yemiyor musun? Dışarıdakiler seni aç bırakıyorlar zannedecek." diye laf yiyorum. Halbuki iştahı bol biriyimdir.

Kilomdan şikayetim bunlar benim. Ama bunun için tam olarak ne yapacağımı da net bir şekilde bilmiyorum.

Boyuna göre evet kilon az. En az 70-75 kg olman lazım. Daha fazlasıda iyi değil. Daha fazlası diyabet yapar.

Bir yetişkin insan bir günde 2.500 kalori civarı harcar. Sen 1 günde 3.500 kalorilik yiyecek yersen 1.000 kalori sana 100 gram yağ olarak, şayet spor yapıyorsan 100 gram kas olarak döner.

1 ay boyunca böyle beslenirsen 1 ayda 3 kg alabilirsin. 6 ay böyle devam edersen 18 kg civarı kilo alırsın. Bu da idealdir. Sonra normal yemene dönebilirsin.

Hızlı çok kilo almakta iyi değildir.

Hangi yiyecekler kaç kalori cetveli : Kalori Cetveli: Yüzlerce Besin Maddesinin Kalorileri

Geçmiş olsun.

@Kobra_,

Valla ben normalde yürümeyi seven bir insanımdır. Toplu taşıma bedava olsa bile birçok yere yürümeyi tercih ederim. Bunun dışında geçen hafta kilo almak için tavsiye üzerine vücut geliştirmeye başladım. Zaten oradaki hoca da bana karbonhidrat ağırlıklı beslenmemi önerdi.

Daha önce 2 kere diyetisyene gittim. 5 öğünlük yemek listesi verdi. Bunun için para sıkıntı ve zaman sıkıntı (Son 1 yıldır işte çalışmamama rağmen listeyi uygulamaktan EKPSS'ye ve açıköğretim derslerime çalışmaya zaman ayıramadım. Ayrıca evde babamla ikimiz yaşadığımız için sürekli yemek hazırlayacak bir kadın da yok. Bu yüzden çok zamanımı yedi.) oldu. Ayrıca normalde iştahı bol biri olmama rağmen listeyi uygulamak için kendimi zorlamak zamanla iştahımı kesti ve daha kötü yaptı. Tam diyet saatinde yemek yemeye çalışmak da özellikle dışarıdayken işlerimi zorlaştırıyor.

İşin komik kısmı da 1 ay bu diyeti uygulamama rağmen sadece yarım kilo almış olmam (51,3 ten 51,8'e çıkmışım.). Paradan, zamandan ve günlük hayatımdan istifade ediyorum ve sadece yarım kilo 🥲. En sonunda 1 ay daha geçtikten sonra EKPSS'ye hazırlanmak için siyeti bırakmak zorunda kaldım.

bundan 12 yıl öncesinde bipolar bozukluk tanısıyla tedavi görmeden önce 45kg"dım. Şimdi 90kg kütlesine sahibim. Benimle aynı zamanda spora (fitness) başladığım arkadaşım ilaç kullanmadığı için bu kadar kilo almadı ve şu an zeus heykeli gibi, ben ise 1+1 balkonlu ev gibiyim. Neyseki simamdan kaynaklı yaşımı göstermiyorum. Keşke hastalanmasaydımda spordan fayda görseydim. İlaçlar çok hantallaştırdı, inanılmaz iştah açtı. Yemek yemeye engel olamıyorum. Şu an kontrol altına aldım, günde tek öğün yiyorum ama kiloda veremiyorum.
Senin yerinde olsam zaten vücut kitle indexinde az yağ oranına sahipsin. Güzel bir spor salonuna yazıl ve fitness a başla. İlk 2 ay vücudun alışır, bu süre zarfında supplament kullanmana gerek yok. 6 ay sonra vücut şekil almaya başlar. O zaman ek besinlere başlarsın. Sabret, sağlam antrenman yap, iyi beslen; 1,5-2 yılın sonunda plaj vücudu yaparsın.

@Kobra_ @dreamfail Peki yemek konusunda bir diyete bağlı kalmamı mı önerirsiniz, yoksa kafama göre beslenmemi mi? Çünkü bir diyete bağlı olduğumda kendimi yemeye zorladığım için zamanla yemeden soğuyorum.

Üst Alt