Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatrik Hasta Olmanın Artı ve Eksileri

ekonomist79

Yasaklı Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,
psikiyatrik hasta olmanın artı ve eksileri nelerdir sizce?

Ben sıralayım:

Artıları

1-Ekpss'ye girebilir ve düz memur olabilirsin (tüm engellilere zaten bu hak verilmiştir),
2-Erken emekli olabilirsin (tüm engellilerde bu hak yok),
3-Sorumluluğun az (neye göre kime göre tartışılır).

Eksileri

1-Toplumdan dışlanma olasılığın çok fazla,
2-Aşağılanma ve sürekli eleştirilme akıl verilme olasılığın fazla (ne başarırsan başar toplum sana hasta gözüyle yaklaşır),
3-Hem sorunlu hem sorumlusun (yani hem seni hasta olmakla suçlarlar hem de davranışlarından ötürü sana tepki gösterir eleştirirler),
4-Ekpss deki düz memurluklar hariç herhangi kariyerli bir kadroya (ekpss ile engelli öğretmenlik bile) atanma şansın neredeyse yok gibi,
5-Sonu bitmez buhranlar ve ataklarla ömrün boyu mücadele etmek zorundasın,
6-Evlenmek senin için bir hayal, evlensen de karşı taraf hastalığını bahane edip seni kolaylıkla boşayabilir (dünyanın en iyi eşi olsan dahi menfaat çatışması bunun için gayet yeterli bir sebep),
7-Evlensen ve çok mutlu bir evliliğin dahi olsa çocuk yapmaktan korkarsın çocuğa, çocuğa geçmese toruna hastalık geçme riski var,
8-Ehliyet durumun sürekli bir endişe kaynağı kolaylıkla iptal edilebilir ya da en iyi ihtimal süreli verilebilir.

Benim bulduğum eksiler daha fazla siz ne dersiniz?

Raporunun oranı düşerse süreli olursa memurluktan çıkarabilirsiniz mesela ama en çok bizleri yıpratan çalıştığın yerde dışlanma 😔😔

Halenumutlu

Eğer engelli kadrosundan girdiysen ve daha sonra engelli oranın düşerse işten çıkarmıyorlar diye duydum ama net emin değilim. Bir de işyerinde dışlanma çok ciddi bir sorun haklısınız.

Halenumutlu
Bence tamamen kompleksle alakalı bir durum siz kendinizi ayırmazsanız kimse sizi ayırmaz ayrıca iş yerine çalışmak için gidiyorsunuz bundan başka bir düşünceniz olmasın siz kendinize güvenin ki insanlar size güvensin diyelim ki dışlanıyorsunuz sizinle arkadaşlık kurmuyorlar aralarına almıyorlar sizinde onlara ihtiyacınız yok kendi yağınızda kavrulun syg.

Teşekkürler yorumlarınız için ama şunu da unutmamak güzel olur zaten insanlar normalde kompleksli çalıştığım kurumda bunu anladım inanın iş vermeme hata yaparsın gibi Bi izlenim oluştu mesela

Halenumutlu

Ben herhangi bir zeka sorunum olmadığını defalarca ispatlamış biri olarak benzer muameleye maruz kalıyorum benden çok daha az eğitimli insanlara sadece engelli olmadıkları için sanki hatasızlarmış gibi davranılıyor ben ise potansiyel olarak hata yapabilir olarak kabul görüyorum.

Maalesef öyle insanların direk deli damgası vurması yada diğer zihinsel kategori insanlarla alay etmesi yada direk dolaylı yoldan size iğneleme yapma yada sizi alay geçme maalesef böle durumlar oluyor deli değiliz ruhsal Bi rahatsızlık ama her insan biraz delidir bnde inadına kötü davranılan kendim ve diğer arkadaşlarımla arkadaşlık kuruyorum hepimiz insanız çünkü..

İnanın ki en doğrusu bu bnde öyle yapıyorum ama bu sadecee işte değil bazen ailede bile oluyor yada sitede olabiliyor maalesef ve bir araştırma yapılmış dünyanın en vicdanlı ve en merhametli insanlarında bu rahatsızlık çıkıyormuş ve dünyanın zeki insanlarında

Halenumutlu

Bundan 16 - 17 ay önce iş arayıp bulmadığım dönemlerde abimin çalıştığı şirketin matba ofisinde yardımcı eleman ofisboy gibi çalışmaya başladım daha doğrusu zorunda kaldım iş bulamıyordum bir türlü neyse, çalıştığım ofiste 3 kişi vardı biri bilgisayardan programı ayarlıyordu biri matba mazkinesinden çıkan kumaşın filesini kesiyor diğeride genel olarak dışardaki işlerle ilgileniyordu bana sadece ortalı toparlamak düzenlemek oturmak v.s. kalmıştı ve bu çok can sıkıcıydı ben öyle gün boyu herkes çalışırken oturamıyordum sürekli işe saldırıyordum bir şeylerle ilgilenmek ve işe yaramak istiyordum bir gün bana işi bozduğumu söyledi kumaşı kesen bıraktım çıktım dışarı aldım kahvemi güvercinler vardı orda instagram da takılmaya başladım artık güvercinlerin yanındaydım :)sabrediyordum.. bir gün akşam herkes gitti programı yazan o bölümün sorumlusu ve ben kaldık mesai var yine çalışıyoruz bu sefer çıkan parçayı kesip kesemeyeceğimi sordu keserim dedim verdi maket bıçağını elime ve kestim sonra muhabbet açıldı bana iş vermediklerini bundan dolayı canımın sıkkın olduğunu anlattım açık açık tamam ben konuşurum dedi, ve artık öz güvenli bir şekilde iş yapmaya başlamıştım ki abim işten ayrıldı bende ayrıldım :D hayırlısı her şeyin kendinize güvenin ve kendinizi ifade edin tüm zorluklar aşılmak için daima mutlu olmanın peşinde olun.

Evet bu hastalığın temelinde ince hassas duygular iyi niyet ve vicdan yatıyor..

erken emekli nasıl oluyor diğer engellilere göre kardeşim biraz açar mısın ?

Erkankss

Erken emekliliğe özellikle bir faydası yok erken emekli olma şartları %40 üzerinde raporun oranına sahip olmak..
Engelli vergi indirimi ile emeklilik işlemleri nelerdir? (Erken emeklilik)
Çalışma gücünde %40 ve daha üzerinde kayıp olduğu herhangi bir sağlık kurumu tarafından tespit edildiğinde engelli olarak sayılıp onlara özel birçok haktan yararlanabilirsiniz. Bunlardan birisi de, bu işçilerin daha az süre çalışarak ve daha az prim ödeyerek emekli olabilmesidir.

Erkankss

Erken emeklilikte avantajı şu oluyor, şizofren, şizoafektif, psikoz gibi rahatsızlıklarda engelli oranı %45'in altına düşmüyor.
Bipolar bozuklukta teoride düşüyor ama pratikte o da %40'un altına pek düşmüyor.
Ben de şizofreni hastasıyım hastalığın bir çok olumsuz yönünün yanında tek olumlu yönü erken emeklilik hakkı.

diğer engelli arkadaşlara göre erken emekli olunur deyince bilmediğim başka birşey mi var dedim. tamamdır anladım eyvallah

Her psikolojik rahatsızlığı olana %40 üstü rapor vermiyorlar onlar için bir artısı yok ruhsal engellilerin artıları eksilerinden bahsediyorsunuz.

Üst Alt