Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatrik hastalığım var. Annem emekli. Özürlü maaşı bağlanır mı?

AURANUS

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
38 yaşındayım en az 20 yıldır psikiyatrik tedavi görüyorum. 3 kez hastaneye yattım. borderline kişilik bozukluğu,ağır depresyon,distimik bozukluk majör unipolar ve en sonda 10 yıldır orta şiddette depresif tanısı ile tedavi gördüm. 2.5 yıl önce yine ağır bir depresyon geçirdim hastanede yattım. halen depresyon tedavisi görüyorum aralıksız çalışamıyorum. dul bir annem var ve onun emekli maaşı ile geçinmeye çalışıyoruz. onun sigortasından yararlanıyorum. artı cinsel kimlik bozukluğum yani transseksüellik var. bu şartlar ve tanılarda yüzde kaç özürlü raporu alabilirim , özürlü maaşı alabilirmiyim ? şimdiden teşekkür ederim ,cevabınızı merakla bekliyorum.

GEÇİCİ FONKSİYON KAYBINA NEDEN OLAN RUHSAL HASTALIKLAR
Bu gruptaki hastalıklar 1 yıl sonra kontrol gerektirir. Özürlülük oranları belirtilere göre değil, işlevsellik düzeylerine göre verilir.
A- Beyin Hasarı, Beyin İşlev Bozukluğu ve Bedensel Hastalıklara Bağlı Ruhsal Bozukluklar (organik hallusinozis, organik duygudurum bozukluğu -manik, depresif karışık ve bipolar tiplerini içerir-, organik sanrılı bozukluk, organik bunaltı bozukluğu)
1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen 0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 40
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen 60

B- Beyin Hasarı, Beyin İşlev Bozukluğuna Bağlı Davranış Bozuklukları (organik kişilik bozukluğu
-frontal lob sendromunu içerir-, beyin sarsılması sonrası-postkontüzyonel sendrom-)
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen (40)
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen 70

C- Duygudurum Bozuklukları
a.Manik nöbet, bipolar duygudurum bozukluğu, yineleyici depresyon, kronik depresyon
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 40
b.İnatçı duygudurum bozukluğu (siklotimi, distimi)
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 10
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen 30

D- Nevrotik, stresle ilgili ve somatoform bozukluklar; (yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluğu, fobi, konversiyon bozukluğu, somatizasyon bozukluğu, hipokondriyazis, Ağır stres tepkisi ve uyum bozukluğu, Dissosiyatif bozukluk )
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 25
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen 50
Obsesif Kompulsif Bozukluk, Travma sonrası stres bozukluğu
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 30
E- Psikoaktif Madde Kullanımına Bağlı Ruhsal ve Davranışsal Bozukluklar (duygulanım bozukluğu, bağımlılık sendromu, alkol ve madde kullanımına bağlı psikotik bozukluk -alkol halusinozisi, alkol paranoyası-)
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 20
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen 35

F- Kişilik bozuklukları
1-Paranoid kişilik bozukluğu 30
2-Şizoid kişilik bozukluğu 30
3-Antisosyal kişilik bozukluğu 30
4-Duygusal yönden dengesiz kişilik bozukluğu (sınır kişilik bozukluğunu da içerir) 30
5-Narsistik kişilik bozukluğu 30
6-Şizotipal kişilik bozukluğu 30
7-Histriyonik kişilik bozukluğu 15
8-Obsesif Kompulsif kişilik bozukluğu 15
9-Çekingen kişilik bozukluğu 15
10-Bağımlı kişilik bozukluğu 15

G- Cinsel Kimlik Bozuklukları, Cinsel Seçim Bozuklukları (transeksüalizm, fetişizm, gösterimcilik, çocuğa cinsel sevi, sadomazoizmi içerir)
1-Tedavi edilebilen 0
2-Tedavi edilemeyen 15

H- Özel Öğrenme Bozuklukları (Bu tanı mental retardasyon varlığında konulamaz)
1-Hafif 20
2-Ağır (Bu bozukluk nedeniyle ilköğretime devam ettiği ikinci eğitim yılının sonunda halen okuma yazma öğrenmemiş olması ) 30

I - Dikkat Eksikliği ve Hiperakivite Bozukluğu
1-Tedavi edilebilen 0
2-Tedavi edilemeyen 20

Buradan kendinize ve hastalıklarınıza ait oranları kolaylıkla bulabilirsiniz. Sizin hastalıklarınızla ilgili oranları daha sonra balthazard tekniğine göre hesaplayabilirsiniz. keza ondan sonra engelli raporunu almaya hak kazanıyorsanız, ondan sonraki durum olacaktır.

saygılar.

depresyonum yıllar süren tedavi sonucu kısmen düzeliyor %40 transeksüzelim sabit zaten %15 sınırda kişilik bozukluğu %30 toplamda %85 oluyor bu durumda. fakat emin değilim maaş bağlanırmı annemin emeklilik durumu engel olur mu buna ,ona göre heyete çıkmak istiyorum.

balthazard yöntemine göre özür oranınız %85 olmuyor galiba, şöyle ki,

%40 + 30= 70
(100-70=30*15/100=4.5)

yanlış hesaplamadıysam %74.50 oran ediyor. yine bu konuda bilgili arkadaşlar yardımcı olacaktır.

bununla birlikte validenizden kaynaklı kazanılmış hakları devlet elinden alamaz. 5510 sayılı kanunda dul aylığı kişinin sigortalı yakınından kaynaklanan hakla ilgili, sizi bağlayacağını zannetmiyorum.

yine bununla birlikte cinsiyet değiştirme ameliyatı yaptırmadığınızı farz ederek, mavi renk kimliğiniz olduğunu peşin kabulle söylüyorum, eğer ki cinsiyet değiştirme ameliyatı yaptırmış ve pembe kimlik kartına sahipseniz eğer; evlenmemiş kız çocuklarının faydalandığı bütün haklara sahipsiniz. babanızdan kalan emekli aylığında ve diğer sosyal haklarda.

"ul aylığı alan erkek ve kadınlar evli olmadıkları sürece vefat eden eşlerinden dolayı aylık almaya devam ederler. Bir işe girip çalışsalar, isteğe bağlı sigortalı olsalar, işyeri açıp Bağ-Kur'lu olsalar bile bu sonuç değişmez. Bundan sonra bir evlilik gerçekleşir ise dul aylığınız kesilir. Evlilik herhangi bir nedenle sona ererse eski eşin dul aylığını dilendiği takdirde tekrar alınabilir. Hatta yeni eş 4/a (SSK)’ ya veya 4/b (BAĞ-KUR)’ ye tabi olsa ve kişiden önce vefat ederse hem yenisinden hem de eskisinden yani ikisinden birden dul aylığı alma hakkı olur. Gelecekte 4/a (SSK)’dan veya 4/b (BAĞ-KUR)’ den emeklilik gerçekleşse bile dul aylığında bir değişim olmaz, almaya devam edilebilir.

kız çocuklarınız evlenmedikleri ve memur olmadıkları sürece Emekli Sandığı'ndan yetim aylığı alırlar, 4/a (SSK)’ya veya 4/b (BAĞ-KUR)’a bağlı işe girseler bile yetim aylıkları evli olmadıkları sürece devam eder. Evli olmasalar bile memur olurlarsa veya memur emeklisi olurlarsa yetim aylıkları kesilir.
Erkek çocukları ise normalde 18 yaşına kadar, ortaöğrenimde okuyorsa 20 yaşına, yükseköğrenimde okuyorsa 25 yaşına kadar yetim aylığı verilir. Emekli Sandığı kapsamındaki memur çocukları, yetim çocukları 4/a (SSK)’ya bağlı çalışsalar da, 4/b (BAĞ-KUR)’ye tabi olarak kendilerine bir işyeri açsalar da 4/a (SSK)’dan veya 4/b (BAĞ-KUR)’den emekli aylığı alsalar da yetim aylıkları kesilmez. Evlendikleri, memur oldukları zaman kesilir. Aynı şekilde memur olarak emekli oldukları zaman da kesilir.
Dul eşler aynı 4/a (SSK)’da veya 4/b (BAĞ-KUR)’de olduğu gibidir, çalışabilirler hiçbir problem yok, dul maaşlarını alırlar. Medeni Kanun’a göre evlendikleri zaman aynı şekilde dul aylıkları kesilir. "

yine de diğer arkadaşların fikirlerini belirtmelerinde fayda var.

AURANUS

ne kadar oranla engelli sağlık kurulu raporu alabilirsiniz bilgim yok. bu konuda Gökhan arkadaşımız yardımcı olmaya çalışmış size.

%40 ve üstü engelli sağlık kurulu raporunuz olursa ve hanede kişi başına düşen aylık gelir 303,48 Tl (2015 yılı 2. altı aya göredir bu miktar) altında çıkarsa rapor oranınıza göre 2022 engelli aylıgı baglanır size. ama % 40 ve üstü engelli sağlık kurulu raporunuz olsa bile hanede kişi başına düşen aylık gelir, sınırı aşarsa 2022 engelli aylıgı baglanmaz maalesef.

ayrıca şu linki dikkatle inceleyin:http://www.engelliler.biz/forum/dig...haklar-ve-haklariyla-ilgili-site-rehberi.html
sorularınız olursa ilgili forumlardan sorarsınız.

yalnız şöyle bir durum var borderline kişilik bozukluğu teşhisi hastaneye ilk yattığımda konulmuştu 20 yıl öncesinde acaba bunu değerlendirirler mi en son dediğim gibi raporumda orta derecede depresyon teşhisi konuldu. transeksüelizm durumuna gelince bu konuda fiziki her hangi bir değişim geçirmedim bu durumumu ailem biliyor ve doktorum da biliyor ayrıca bir rapor falan mı almam gerekli bu halimi ıspatlamam için ? ağır depresyon durumumun tekrarladığı ortada yani tamamen iyileşmiyor kendimce yukarda ki özür oranını o şekilde ifade etmiştim. işitme özrüm de var bu arada iki kulağımda kalıcı ve neredeyse %50 civarında duymuyorum. bu arada evet dalgınlılık sonucu psikiytarik özür oranını yanlış hesaplamışım :eek:

AURANUS

engelli sağlık kurulu raporuyla ilgili tecrübelerden yararlanmak istiyorsan şu forumdan yararlanın:Sağlık Raporları

bu forum 2022 aylıklarıyla ilgilidir. 2022 aylıgı için de raporunun en az % 40 olması gerekir. ne kadar oran alabileceğini sağlık raporları forumundan ögrenebilirsin.

2022 maaşı için başvuru yaptım bekliyorum engel çıkma riski var mı ?

yineleyen depresyon ve işitme kaybımdan %45 engelli raporu aldım.dün başvurumu da yaptım eksiksiz bulunduğum ilçe kaymakamlığına. bundan sonrası için yapmam gereken şey beklemek mi,olmama ihtimali var mı ?
engelli ulaşım vb kartlarım için başvurUda da bulunabilimiyim şimdi ?

Ben raporumu alır almaz fotokopisi ve fotoğraf ile engelli ulaşım kartı aldım. İllere göre değişiklik olabilir.

Evet her ilde bedava otobüs metro bildiğim kadarıyla
benim de var refakatçi kartım

AURANUS
Ücretsiz seyahat kartı, engelli kimlik kartı gibi haklar için raporun onaylı nüshaları ile hemen başvuru yapabilirsiniz, 2022 aylığı ile ilgileri yok sonucu beklemeniz gereksiz.

boşana uğraşma.. çoğu kişinin maaşı kesiliyor benımki kesildi üstüne 1500 tl ceza.. şaka gibi resmen..

AURANUS
anneniz emekli aylıgı alıyormuş. başka geliriniz var mı bilemem. hanede kişi başına düşen aylık gelir 303,48 TL altında olursa 2022 aylıgı baglanır. aksi takdirde baglanmaz.

KaRa-MaSKe aylıgınız ne zaman kesildi? 1500 Tl ne cezası?

Üst Alt