Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikolojik hastaların çalışmaya başlayınca ilaçlarının kesilmesi..?

Pa_Pi

Yasaklı Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
4
Psikolojik hastalar yeşil reçete ile ilaç alıyor ve bu ilaçlar bildiğim kadarı ile çok pahalı devlet size rapor oranına göre 2022 maaşı yani aylık 660tl ödüyor. Bu para ile 1 ay hayatınızı idame ettirmek çok zor ve çalışıp para kazanmak zorundasınız ama asıl sorun siz çalışmaya başlayınca yeşil reçete iptal ediliyor. İlaçlarınızı nasıl alacaksınız? Asgari ücret bile sizin kullandığınız ilaçları karşılamaz diye düşünüyorum.
Siz ne düşünüyorsunuz?

Sağlık güvencesi varsa, o kadar pahalı değildir. çalışmaya başlayınca, reçete neden iptal edilsin ki? o ilaç grupları zaten reçetesiz verilmez.

Nurtan

Çoklu kişilik bozukluğu olan bir kadın tanıdım ve bana devletten 2022 maaşı aldığını calismaya başlarsa maaşın kesilecegini ve aldığı asgari ücret ile ilaçlarımı alamam diye çalışmıyorum demişti. O yüzden bu başlığı açtım. Sistemi bilen birileri ya da psikolojik rahatsızlıkları olan üyeler bunu daha iyi anlatır. Ben konunun dışında biriyim ve merak ediyorum.

Kişilik bozukluklarının tedavisi terapi temellidir iyileştirici amaçlı ilaç kullanılmaz ise de yardımcı olmak için psikotrop ilaçlar doktorlar tarafından başlanabilir.

2. konu
Hastalık boyutuna ulaşmış durumlar Psikiyatri nin alanına girer. Psikolojik hasta veya psikolojik hastalık gibi kavramları bir takım uydurulmuş laflardır...

3. konu
660TL yerine çalışarak 3800TL para kazanılması; hem sigortasının yatması hem kullandığı ilaçlara rapor alırsa ücretsiz alması sebebiyle ​daha mantıklı bir seçim olur. Bir işte çalışmak; kendini dinlemekten iyidir. İş hayatı insanın tedavisinin bir parçası olmalıdır.

Görünen köy uzakta değildir.

asıl sorun siz çalışmaya başlayınca yeşil reçete iptal ediliyor. İlaçlarınızı nasıl alacaksınız? Asgari ücret bile sizin kullandığınız ilaçları karşılamaz diye düşünüyorum.

Herhalde "yeşil kart" demek istedin. :)

Çalışan kişilerin SGK güvencesi olduğu için zaten ilaca para ödemez. Sadece katkı payını öder.

MeTePe

Yeşil kart ile ilaçlara para ödemeden alıyorlar galiba benim merak ettiğim sgk olduğu zaman bu ilaçlar pahalı ve sgk çoğu ilacı ödeme kapsamina almiyor. Ben çalışıyorum ve aile hekimine ilaç yazdirip eczaneye gittiğim zaman psikolojik ilaçlar olmamasına rağmen bazı ilaçların parasını ödemek zorunda kalıyorum.
Konuya tam hâkim değilim o yüzden sordum. Tüm ilaçlar sgk kapsamında değil galiba ya da yeşil kart ile ücretsiz alınıyor. Yeşil kart kimlere verilir bilmiyorum. Kulak damlası ve burun spreyi ilaçları yazdirdim eczane sgk karşılamıyor dedi. Para ile almak zorunda kaldım. Psikolojik ilaçları bilmiyorum.

Kulak damlası ve burun spreyi ilaçları yazdirdim eczane sgk karşılamıyor dedi. Para ile almak zorunda kaldım. Psikolojik ilaçları bilmiyorum.

Pskiyatri ilaçlarının hemen hepsi karşılanan ilaçlar içinde ve öyle çok anormal pahalı da değildir.
SGK'nın karşılamadığı ilaçlar tedavi edici vasfı olmayan, büyük ihtiyaç olmayan veya uçuk pahalı ilaçlardır. Mesela vitaminleri ödemez. Ama vitamin eksikliğin olduğuna dair raporun varsa onu da öder.

Mükemmel bir sistem değil ama en azından tedavi edecek kadar ilaçı karşılıyor. Bazı ilaçları çok aşırı pahalı olduğu için karşılamıyor. Ucuzunu kullan diyor.

Asıl ilaçtan daha büyük sorun medikal malzemede. Örneğin bir kateter için 150TL ödüyor ama firmada onun fiyatı 2000TL. Normalde hastanenin alıp kullanması lazım. Fiyat farkı bu kadar fazla olunca hastane alamıyor, hastaya firmadan alıp gelmesi söyleniyor. Şu an kriz seviyesinde bu durum.

Asıl ilaçtan daha büyük sorun medikal malzemede. Örneğin bir kateter için 150TL ödüyor ama firmada onun fiyatı 2000TL. Normalde hastanenin alıp kullanması lazım. Fiyat farkı bu kadar fazla olunca hastane alamıyor, hastaya firmadan alıp gelmesi söyleniyor. Şu an kriz seviyesinde bu durum.

aceba başlık sahibi üstün körü bir bilgi ile mi açtı başlığı yada bilerek bilmediğim fakat arka planda belli bazı amaçlar için mi açtı dedim kendi kendime.Çünkü evet ,biçok ilaç karşılanıyor zaten.
MeTePe , hocam kanaatimce medikal malzeme ler bugünkü türkiyede daha doğrusu global dünyamızdaki mevcut kurallar ile hekimlerimizin ihtiyaç duyduğu bu sözünü ettiğiniz malzemeler ile ilgili duyduğumuz sıkıntı hemen çözülemez.

bunun biçok nedeni mevcut çünkü. önce bir en basit bir ekipmanın bile patenti bir yerde bir kimseye veya bir birime ait ise başta lisans hakkı orada demektir. daha olumsuz bir durum daha varki bu ürünün aynısı buluş olarak kabul edilmez.

bağlamlar içerisinde bir sürü detay daha mevcttur. sadece sınai olarak değil yani (telif) eserlerle ilgili önlemler / uygulamalar mevcuttr.

son bir yorumla kapatayım , bizim çok daha (malesef) derin problemelerimiz de mevcut. yani üstteki araştırma veya geliştirmeleri biz yapmaya çalışsak bile bugün bizim dışımızda gelişen bir sürü engel çıkıyor artık. en basiti ben biraz geliştirim yapmaktan şu günlerde soğukluk duydum.

çünkü TL para birimimizin değeri düştükçe biçok şey yaşam şartları zaten zor iken daha da zorlaşıyor. ve bunun gibi birçok problem.

.
Konuya tam hâkim değilim o yüzden sordum. .

hımm evet ilk düşündüğüm doğru. çok üstünkörü ile hareket etmiş ve öyle başlık açmışsınız yani.
devlet biçok psikiyatrik ilacı karşılıyor çünkü.

bunun biçok nedeni mevcut çünkü. önce bir en basit bir ekipmanın bile patenti bir yerde bir kimseye veya bir birime ait ise başta lisans hakkı orada demektir. daha olumsuz bir durum daha varki bu ürünün aynısı buluş olarak kabul edilmez.

Orada başka problemler de var. :)

Mesela bazı medikal malzemenin üretim yatırımı çok maliyetli ancak yurtdışına satış yapamıyorsan üretmenin anlamı olmuyor. Örneğin fabrika 1 ayda Türkiye'nin 1 yıllık ihtiyacını üretiyor. 11 ay boş duruyor.

Teknoloji geliştirme ciddi arge alt yapısı istiyor. Ne yazık ki bugün en saygın üniversiyelerimizin tıp fakültelerinin bile arge çalışmaları yapabilecekleri bütçeleri çok sınırlı, hatta neredeyse yok. Herhangi bir mucit, arkasında bir enstitü, hastane vs. desteği olmadan bu işlerin altından kalkamaz. Dünyadaki sayılı biyomedikal girmaları ise o kadar büyük bütçelere sahip ki, kendilerine uygulama platformu bulmakta neredeyse hiç sıkıntı yaşamıyorlar.

Ancak, bizdeki biyomedikal malzeme sıkıntısının esas nedeni "para olmaması". Her türlü malzemeye erişimimiz var. Hatta çoğu kez bunları dolar bazında gelişmiş ülkelerden daha ucuza bile temin ediyoruz. Ancak sağlık sistemi bunlara para ödemiyor, ödeyemiyor. Her ürünü ülkemizde üretelim diyemeyiz. Adamların 1950 lerde, 60 larda başladığı teknolojileri bugün üretmeye kalkmak en az 15-20 yıllık yatırım maliyeti demek. Zaten dünyada da öyle bir düzen yok.

Her neyse, konuya dönecek olursak; ilaçta ödemelerden kaynaklı bir kriz var ve bu sıkıntı bir süre daha devam edecek gibi... Bakalım nasıl çözülecek. :)

Devlet 1 yıldır medikal firmalarına ödeme yapmıyormuş. Dolar ve euro kurları tavan yaptığı için 600 den fazla ilaç piyasada yok. Devletin yaptığı ilaç alım euro kuru 4tl ama bugün euro 15tl yi geçmiş durumda ciddi ilaç sıkıntısı ve medikal ürün sorunu yaşayacağız. Doktorlar yeterli malzeme ve ekipman olmadığı için bazı ameliyatları yapamaz hâle gelmiş durumda...

Pa_Pi

bağışlayın ama durup düşündüm, siz ve sizin gibi bu tarz yazılar yazan insanların bu kendi kendine mi akıllarına geliyor bu tarz düşünceler yoksa birileri aracılığıyla size bir miktar ihtiyaç duyduğunuz bazı materyaller (ki bu nakdi para da olabilir) için mi bu yazılar yazılıyor (?)

yani bilemiyorum açıkçası. ben bunu neden böyle yazdım çünkü bu minvalde başka metinlerde mevcut

siz anladığım kadarı ile kendiniz zaten psikiyatrik bir ilaç da kullanmıyorsunuz. o zaman bu çok ince bi şekilde düşünmeden yada bir başka değişle üstünkörü ile açılmış olmalı dedim. fakat şunları üstüne bilgi sahibi olmadan dile getirmiş olmanız bana ilginç geldi

"euro olmuş 15 tl.. dolar olmuş 14 tl" banane ki bundan devlet sebep olmuş altından devlet kalkmalı. yani ilacın ücretini devlet karşılayacak. eğer devletin birileri eliyle bunu vatandaşa yüklemesi gibi bir isteği varsa onu bilemem ve bu aşamada da açıkçası ilk söylediğimşey geliyor aklıma.

diğer taraftan bu böyle olmuş olsa bile akılcı değil. sen düşün şimdi devlet kabul edelim ki psikiyatri grubundaki hasta vatandaşın ilacını karşılamıyor olsun , ve ama ilacını da kendisi alsın demiş olsun. ne olacak zaten zar zor geçinemiyor yaşıyor bi kısım hasta.

eee.. bu yolda çarşıda pazarda birine zarar verse yada toplu bi şekilde garip davranışlar toplumda çoğalsa , hayır bu akılcı değil malesef.

yani devletin ilaç masrafını vatandaşa yüklemek istemesi yani öyle bir arzusu varsa şuan ki devlet büyüklerimizin bu akılcı bir teknik değil.

MeTePe
evet başka sorunlar da mevcut. hocam emin değilim ama kaynaklarda ve parolalarda sıkıntılarımız var bence bizim neden derseniz ben öğretmenim ve eminim ki bizde yetenekli çalışkan gençler var , başarmak , yeteneklerini ortaya koymaya da istekli insanlarımız var..

ne varki input ve outputlar hiç benzemiyor.

benim kişisel görüşüm inandığımız hatalı değerlerin inançların değişmesi gerektiği (ingilizler buna fallacy diyorlar) ..
ve biz ifade de edemiyoruz ki.. bırak sıradışı bir ifade belirdi mi hemen sen en kötü insansın dan tut sen insan değilsine bile gider bu. . .

özelinde belirttiğiniz konularda da. devlet aslında efor sarfediyor mesela tübitak 1005 ve tubitak 1512 programları bu tarz hedeflere yönelik açılmış gibi bir izlenim veriyor ama kaynaklar sanırım hatalı kullanılıyor o sebepten bende proje vermeye pek istekli değilim açıkçası artık şahsen.

dışarıya ortak bir alana ücretli olacak şekilde (telif - lisans) yönlendiriyorum.

Arkadaşim yeşil kart ssk bagkur emekli sandigi aynidir ilaç alimi için hepsi ayni sadece fark yeşil kart özel hastanelerde geçmez oda pek fark etmiyor ssk si olan 70 öderken yeşil kart 100 öder

Normal şartlarda ssk bagkur emekli sandigi hıç bir fark yok

kar&yağmur

Site yöneticisi @OturanBoğa bana aylık 300.000dolar ödüyor. Sırf buraya yazmam için arkadaşım yukarıda açıklama yaptım. Benim psikolojik bir rahatsızlığım yok ve ilâç kullanmıyorum ama çevremde şizofren, bipolar ve çoklu kişilik bozukluğu olan tanıdıklarım var. Bazen bu arkadaslarla oturup kahve içer sohbet ederiz. Çoklu kişilik bozukluğu olan arkadaşım yeşil kart ile ilaçlarını aldığını ve iş bulamadığını söylemişti. Merak ettiğim için sordum yanlış anlaşılacak bir durum yok.
300bin dolar derken ironi yapıyorum şimdi sen bunu gerçek sanırsın. Neyse uzatmaya gerek yok ayrıca her şeyi farklı yerlere çekmeyin. İnsanlara güvenmeyi öğrenin. Benim çevremde şizofren ve bipolar kişiler çok fazla ama onlar çok saygılı konuşuyorlar.

Pa_Pi

kusura bakmayınız ama içimden gecenleri söyledim , ve bir saygısızlıkta da bulunmadım.
dediğim gibi açtığınız bu başlık belli bir kesimin amaçları için açılmadı ise hakkınızı helal ediniz.
sadece bu temada sizin beyan ettiğiniz nedenselliğe uygun çok fazla başlık gördüm ben.

iyi günler

kar&yağmur

Sen kusura bakma güzel kardeşim. Yanlış anlaşılma oluyor. Dediğim gibi sizofreni, bipolar rahatsızlıkları olan kişiler ile oturup kahve içerken onlar anlattı bende dinleyip buraya yazdım. Herhangi bir art niyet yok!
Saygılar,,,

Art niyetlisin ben çalışıcam iyi biyerde gelsin kessin bakalım bu ortamlarda düşman çok var

metehan01

Çalışmaya başlayınca yeşil kart iptal olsa bile sigorta zaten ilaçlarını karşılıyor diye diğer üyeler açıklama yapmış. Neden art niyet olacak anlam veremedim. Neyse çalışma hayatında başarılar diliyorum.

Üst Alt