Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikolojik rahatsızlığı olanlara namaz ve oruç farz mıdır?

anon

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Bipolarım, sabah akşam baya bir ilaç almam gerekiyor. Merak ettiğim, bize farz mıdır oruç-namaz?

ordan da yırtıyor muyuz? :)

Psikolojik rahatsızlıklar akılsız olmadığımız anlamına gelmez Mecnun yada deliyse ileri derecede ise bence farz değil ozaman ama ağır degilse rahatsızlık farz diye biliyorum

İlaç içiyosan zaten oruç nasıl tutacan
İlaçlarin çoğu ağız kuruluğu yapıyor

14 defa akıl hastanesine yatmış birisi olsam da namaz bana da farz.Tutamadığım orucu da sadakayla telafi etmekle yükümlüyüm.

Kişinin kullandığı ilaç nedeniyle uyuşukluk , sersemlilik , sarhoşluk hissi veya sürekli uyku hali yapıyorsa ibadetten uzaktır . Kullandığı ilaç ağızda sürekli akıntı , tükürük çoğalması ve ilaç kullanım saatlerinde dengesizlik yaratıyorsa oruç tutamaz .

İlaç kullanımında ve saatlerinde sıkıntı yaşamıyor ise ibadetini yerine getirebilir . İbadetimi yapmak istiyorum fakat rahatsızlık nedeniyle yapamıyorum diye üzüntü var ise maddi durumu da iyi ise oruç fitresi verebilir . Dinimiz zorlaştırıcı veya kalıpçı değil kolaylık gösterendir .

Daha önce hac ve umre sorulmuştu . Sıcak iklimde zorlanmayacağınızı düşünüyorsanız gidebilirsiniz . Kendiniz gidemiyorsanız bedelini vererek vekaleten başka birini gönderebilirsiniz . Hacca gittim fakat ibadetler de zorlanırım diyorsanız tur rehberleri yardım etmekte ve kişinin hac görevini tamamlanmasını sağlamakta . İlaçlar nedeniyle sıcak havalarda nefes güçlüğü yaşandığını zor olduğunu bilmekte fayda var .

Ekonomık durumum yok düşük gelirle yaşıyorum diye üzülmeyin . İmkanı olanlar için farzdır , imkanı olmayan kişiler için mümkün olduğunca dua etsin ve sadaka versin . Komşu çocukları gibi mahalleniz de yaşayanlara ufak tefek şeker çikolata dağıtın .

Allah gönüllerden geçen her şeyi bildiği gibi her yapılan hayırı da bilir .

Kullandıgınız ilaçların saatleri aşırı derecede önem arz etmekte ve açlık ve susuzluk dolayısıyla böbrekleriniz yoracaktır çünki kullandıgımız ilaçlar agır vücüta tahribat veren ilaçlar ama ilaç saatlerini bozacaksanız asla tutmayın önerim bu.

sabah akşam ilaç alıyorum farz mı değil mi bilmiyorum inşaAllah değildir

ya yapamayacak durumdaysa... farz olmaktan çıkar.

ya yapamayacak durumdaysa... farz olmaktan çıkar. ayrıca doktor bana o ilaçlarla susuz kalamazsın dedi...bipolar bozukluk hastasıyım.fitre vereceğim.namaz kılamıyorum.kılamayacak kadar kötüyüm.Allah affetsin!durumum stabil kalmıyor.maalesef. :(
tolgak321 doktorum da aynen öyle söyledi.fitre vereceğim.abilify,tegretol,seroquel XR kullanıyorum...

Ben oruç tutmak isterim ama psikolojim el vermiyor. Namaz kılıyorum her müslümana farzdır. İlaç kullanmıyorum 3 ayda bir iğne var.

Kullandığım ilaçlar rexapin, trevicta

Serdar2719 hocam o ilaçlar yatmadan önce içiliyor zaten. Gündüz tutmakta nasıl bir sıkıntı var anlamadım.

Ben namaz kılıyorum atipik psikoz hastasıyım tabi kendimi iyi hissettiğim zamanlar.

akli melekelerinde bir sıkıntı yoksa her tür ibadet farzdır bence.

Merhaba . Kardeşimiz bu tür soruların sorulacağı merci burası değildir. Lütfen en yakınınızda bulunan ilmine gğvendiğiniz imam vs bulup sorun. Din işi şakaya gelmez. Durumunuzu güxelce ifade edin. Geçmiş olsun.

-DORLION-

sarhoşluk durumunda ibadetten uzak olmak lazım diye biliyorum.sarhoşluk hissi durumunda değil.şu ayette açıkça belirtiliyor bu durum.

Ey iman edenler! Siz sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, yolcu olan müstesna olmak üzere, cünüp iken de gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya yolculuk halinde bulunursanız yahut sizden biriniz ayak yolundan gelirse ya da kadınlara dokunup da "bu durumlarda" su bulamamışsanız o zaman temiz bir toprağa yönelin (teyemmüm edin); yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz Allah çok affedici ve bağışlayıcıdır. nisa 43
çünkü dediğiniz çok farklı yerlere çekilebilir.antidepresan antipsikotik kullanmak haramdır bile çıkar dediğinizden.

Çekilebilir cümlesine gerek kalmadan çekmişsiniz zaten :D

Keyif veren sarhoşluk başka kimyevi madde ile tedavi uğruna şuur bulanıklığına maruz kalmak başka . Biri zevk için şuur bulandırıyor diğeri şifa ararken şuur bulandırıyor :)

Bilmiyorum kaç yıldır bu ilaç konusunda tecrübe sahibisin , bu ilaçların şuur bulandırdığı gayet açık ve kendini bilmez halde iken ibadet tutmaz muaf olunur :)

Bipolarım, sabah akşam baya bir ilaç almam gerekiyor. Merak ettiğim, bize farz mıdır oruç-namaz?

ordan da yırtıyor muyuz? :)

yırtmak pek iyi bi kelime değil hocam.ALLAH bizim ibadetimize haşa muhtaç değil.biz o ibadete muhtacız.biz rab in rahmetine merhametine muhtacız.ALLAH ın emirlerine uymak hiç bir durumda hiçbir insana zorluk vermez.aksine senin bu dünyada mutlu yaşamanı sağlar.

-DORLION-

içim fesatmış :D
bilemicem hocam biraz araştırmak lazım dediğinizi.ben 3 4 yıl kullandım ama burda hislerime dayanarak bişey yazmak sanırım doğru olmaz.
ama merak ettim düşündürdü bu söylediğiniz araştırıcam.

Bu soruyu Diyanete sormuştum ve cevabını paylaşıyorum:

İslam'a göre dini sorumluluğun şartlarından biri de akıl ve irade yeteneğidir.
Hz. Peygamber (s.a.s.), "Üç kişiden sorumluluk kaldırılmıştır:
Büluğ çağına kadar çocuktan, uyanıncaya kadar uyuyandan ve şifa buluncaya kadar akıl hastasından." (Buhârî, Hudûd 22).
Psikiyatrik veya nörolojik rahatsızlıkların, kişinin dini hükümlerle ilgili sorumluluğunu ortadan kaldırabilmesi için
onun temyiz gücünü; yani makul hareket edebilme iktidarını, iyi ile kötüyü ayırt edebilme yeteneğini,
yaptığı fiillerin sebep ve sonuçlarını idrak edebilme kabiliyetini ortadan kaldıracak nitelikte olması gerekir.

Buna göre mesela, uzmanlara göre bipolarafektif bozukluk, kronik şizofreni, şizoafektif bozukluk gibi rahatsızlıklar,
kişinin aklını ve temyiz kudretini ortadan kaldırmadığından böyle bir rahatsızlığı olan kimseler
dini emir ve yasaklarla yükümlü olurlar.
Ancak hastalığın atağı sırasında bu kişilerin idrakinde aşağıya doğru bir iniş söz konusu ise,
bu durumda bunlar dini hükümlerle yükümlülük bakımından mümeyyiz çocuk gibidirler.
Dolayısıyla bu ataklar döneminde ibadetle yükümlü değildirler.
Fakat yaptıkları ibadetler geçerli olup bundan dolayı sevap elde ederler.
Yine hastalığın atağı sırasında bilinçsizce işlenecek günahlardan sorumlu olmazlar.

Kimi ilaç şiddetli ağız kuruluğu yapar , kimi ilaç uykulu hal aldırır , kimi ilaç insanın hareket kısıtlılığına yol açar . Bu vaziyette ki kişiyi zorla oruçta tutturamazsın namaz da kıldırtamazsın.

O kişi ibadetini yapamıyorsa bile toplumun dini değerlerine saygı göstermesi ve diğer kişilere karşı anlayışlı olması gerekir .Dediğim gibi maddi imkanı var ise yardımlaşarak ibadetini telafi edebilir . İyilik ve yardımlaşma da ibadettir , hiç bir şey bilmiyorsan gönül kırma kafidir :)
oldboy2 bu arada zeki insanları severim o ışık var sen de :)

-DORLION-

zeki olmak değilde bize verilen lütuf olan aklı kullanmak lazım diye düşünüyorum.ne kadar toplumda akıl hastası olarak anılsakta :) buda ancak önce kendimizi sonrada çevremizi tanımaya çalışarak olur.burda sen kişiselleştirmişsin tartışmayı ama kişisel bişey söylemedim ben.fetva ya değilde ayet üzerinde düşünmeye sevk ettim insanları.kendini bilmek bu devirde bence en büyük zeka pırıltısı :)

Bu soruyu soracak kadar akıllı ise ; orucuna ve namazına engel teşkil edicek bir hastalığı olmadığı kanaatindeyim

Üst Alt