Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikotik bozukluk ve malülen emeklilik..?

esracan

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
meraba arkadaşlar, ben ablam için bir kaç soru sorcam.

ablam 2003 de memuriyete başladı. 2006 rahatsızlandı. psikotik bozukluk tanısıyla birsürü hastanelerde yattı. ailesinin yanında çalışabilir raporu alınarak 11 sene kadar çalışma hayatı oldu. ablam yaklaşık 2 senedir kötü durumda tedavisini kabul etmiyor. artık çalışamıyor. iş yerinden de artık idare edilmiyor.
yaklaşık 1.5 sene kadar raporu görünüyor pbs de.kendisi emekli olmak da istemiyor. 8 aydır rapor alıyoruz. doktoru emekli edelim diyor ama hastaneye götüremiyoruz. hakem hastaneye nasıl götürecez.

soru 1: emekli olması için kendi isteğiyle dilekçe felan yazması mı gerekiyor. kendi istemiyor çalışamıyor da

soru 2: şimdi devlet hastanesinden nasıl bir heyet raporu alcaz sonra hakem hastanesine gitmesi gerekcek mi

soru 3: devlet has. heyet raporu aldıktan sonra hakem hastane emeklilik arasında geçen süre zarfında izinli mi sayılacak. maaş alabilcek mi. malülen emekli olabilir diye özürlü raporu aldıktan sonra maaşı kesilcek mi

soru 4: 1.5 sene raporu var . 1.5 sene daha rapor alsak 36 aya tamamlasak otomatik emekli olur mu. yada emekli sandığına dilekçe mi vermek gerekir

soru 5: personel bilgi sisteminde 1.5 sene raporlu görünüyo. 4 sene üniversite has. de çalıştı 1 sene kadar da ordan var ama sistemde görünmüyo.emeklilik için o raporlarını nerden bulabiliriz. ve nasıl işleme koydurabilirz.

özetle: 30 yaşında yaklaşık 6 senedir pisikotik bozukluk- şizofren tanılı 11 sene memuriyet yapmış yaklaşık 2 senedir rahatsız tedavisini reddeden pisikozda olan akıl sağlığı yerinde olmayıp düzgün kararlar veremeyen ablamı emekli etmek istiyorum. bu işin prosedürlerini geniş bi şekilde anlatabilirseniz sevinirim. doktor emekli edelim diyor ama çalışamaz raporu verilir bide maaşı uzun süre kesilirse baya sıkıntılı olur

yardınlarınız için teşekkürler

Zor bir durum. Sabırlar diliyorum. İnşallah kısa sürede emeklilik gerçekleşir...

1- Emeklilik için Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi doldurulması gerek. Ablanız bunu imzalamalı... Bunu aşmak için sigorta müdürlüğüne gidip müdürle vs. konuşulabilir belki. İsterse sizin imzanızı kabul edebilirler diye düşünüyorum

2- Malulen emeklilik için başvuru yapacaksınız, sgk sizi Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birine sevk edecek (tedavi gördüğü hastaneye sevk edilmek için ısrarcı olabilirsiniz). Oradan alınacak rapor maluliyet cetveli'ne göre net olursa, ikinci bir kez hastaneye gitmek durumunda kalmayabilirsiniz. Ama hiç kimse sgk'Nın ne yapacağının garantisini veremez. Değil bir, 2-3 hastaneye bile gönderebilirler.

3- Malulen emeklilik başvurusunda bulunduğunda bugün nasılsa yine aynı şekilde rapor alıp izinli sayılmaya devam edebilir. Emeklilik başvurusu bu açıdan bir soruna yol açmaz. Kamu mevzuatına hakim değilim ama, ben böyle biliyorum.

4- Rapor almaya devam etseniz de, süreç sonunda çalışamaz olduğunu yine sağlık kurulu raporu ile belgelemeniz şart. Raporlu olunan süre maksimum olunca otomatikman emeklilik mümkün değil maalesef

5- Bunu bilemiyorum. Rapor aldığınız hastaneye gidip resmi bir yazı vs. almaya çalışabilirsiniz diye düşünüyorum.

ablam hemşire emekli sandığı mensubuydu.dilekçeyi yine sgk yamı vermem gerekiyor.
ben şu şekilde öğrenmiştim.pisikiyatri uzmanı heyet raporu vericek.sonra sağlık müdürlüğüne vericez raporu sağlık bakanlığına göndercekler.sağlık bakanlığı hakem hastaneye göndercek.sgk bu prosedürlerin neresinde.
birde hasta istemiyor emekli olmayı bırakın doktora bile getiremiyoruz.kurumu emekli edin diyor.

şimdi biz devlet hastanesinden malülen emekli olabilir ve emekli olana kadar izinli sayılacak diye bi rapar alıcaz ilk planda onu sağlık müdürlüğüne vericez anladım kadarıyla.peki bu emeklilik işleri toplam ne kadar sürer.hakem hastaneleri istenirse ablamı nasıl götürebiliriz.daha önce birsürü raporu var.onlar işe yaramazmı acaba.
ilginiz için teşekkür ederim

Evet, sizin yazdığınız gibi... Ben ağız alışkanlığıyla sgk deyip geçmişim. Pardon.
Emeklilik dilekçesini kendi kurumuna imzalayıp vermeli ya ablanız, o aşamada sizin imzanızın kabul edilmesi için kurum yöneticisinden yardım istenebilir... Sonra onlar hastaneye sevk ettiklerinde, işte, bir yolunu bulup ablanızı hastaneye getirmek zorundasınız (belki kendi doktorundan bu konuda fikir alınabilir. Ya da sözünü dinlediği biri varsa, onun ikna etmesi mümkün olabilir)

Eski raporlar ancak teşhisin konması aşamasında hastanede yararlı olur. Ama maalesef bu durum yeni rapor alma zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor. İlle de yeni rapor isterler...

cevaplarınız için teşekürler oturan boğa bey;son bi sorum daha olucak
ben bugün emekli sandığı ile görüştüm ablanız işe başlayış tarihi 2001 olduğu için melulen emekli olabilmesi için 15 yıl çalışmış olması gerekiyor dedi.2008 den sonra işe girenler için 10 yıl şartı varmış.şimdi ne olcak
ablam işinden maaşındanmı olucak.nasıl bir yol çizmeliyiz

Sallamış... Malulen emeklilik için 10 yıl şartı vardır. Eğer kişi mesleğini yapamaz duruma düşmüşse, bu şart da aranmaz...

MALÛLLÜK AYLIĞINDAN YARARLANMA ŞARTLARI VE HESABI

Malûllük sigortasının amacı Sigortalıların malûl hale gelmeleri halinde, malûllük aylığı bağlanmasını sağlamaktır. Dolayısıyla aylık bağlanabilmesi için öncelikle sigortalıların malûl sayılmaları gerekmektedir. Bu durumun kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, bu raporlarının sağlık kurulunca incelenerek onaylanması halinde:
a) En az 10 yıldan beri sigortalı olup toplam olarak en az 1800 gün prim ödemiş olması,
b) Bir başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün prim ödemiş olması ,
c) Sigortalılığın sona ermesinden sonra kuruma müracaat etmesi,
Halinde malûllük aylıkları bağlanacaktır.​

15 yıl çalışman gerekiyo diyo emekli sandığı ama vede yüzde 80 özür almak lazımmış 15 yılın sonunda.yüzde 80 altı olursa 17 yıl çalışmak felan gerekcek.15 çalışamazki ablam bu gidişle işten atacaklar sokakta kalacak kızcaaz

Yok böyle bir şey... Malulen emeklilk kriteri yukarıda yazdığım gibidir. Bu kadar açık ve net.

devlet memuru ise bellı bı rapor dan sonra tam hatırlamıyorum ama nette var 3 yıl fılan sanırım sürekli rapor halınde emeklı olabılıyor..devlet memurları...

Üst Alt