Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikoz hastasını zorla tedavi ettirmek mümkün olabilir mi?

lenovomaster

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Bir konu hakkında yardımınıza ihtiyacım var. Bir tanıdığımda (27 yaş, erkek, evli) sanırsam araştırmama göre psikoz var. Tedaviyi ve hasta olduğunu kabül etmiyor. Daha önce polis zoruyla hastaneye yatırdılar. 1 gün bile kalmadan çıktı. Çünkü doktorlara ve polislere karşı ikna edici konuşuyor. Doktora gitmeyi kabul etti. Doktorla 10 dk görüştü. Doktor ailesine bunda psikolojk rahatsızlık var. Hemen tedavi görmesi gerektiğini söylemiş.

Şuan durumu çok kötü. Halüsinasyon görüyor, insanlara olmadık iftiralar atıyor. Bunun yanı sıra hem sözlü hem de fiziksel tehditde bulunuyor. Ailesi şimdi tekrardan vesayet yoluyla hastaneye yatıracak. Merak ettiğimiz nokta şu? Bu nasıl gerçekleşiyor. Nasıl zorla hastaneye yatırıyorlar. İyileşene kadar hastanede kalmasını nasıl sağlarlar? Eğer hastaneye yatırırlarsa tedavi süreci nasıl işliyor, ne kadar sürüyor ve kesin iyileşme oluyor mu? Hastaneden kaçma gibi birşey mümkün mü? Hem bu sorduklarım hem de bu konuda başka fikri olan varsa yardımcı olursanız çok sevinirim. Aile şuan çok çaresiz durumda ve bende onlara yardımcı olmak istiyorum. Tek istedikleri bir önce evlatlarının iyileşmesi.

lenovomaster Ailenin doktor ile görüşerek yatırması daha iyi . Kolluk kuvvetleri aracılığı ile yatırılacaksa , hastanenin acil giriş bölümünden kaydı yaptırılarak yatışı olur .

Grip veya bronşit değil bu rahatsızlık . Tek yatışla ve küçük tedavi ile düzebilecek . Yıllar boyu sürecek tedavi isteyen rahatsızlığa yakalanılmış .

Eskiden hastane kaçışları çok sayı iken günümüzde güvenlik tedbirleri arttırılmıştır .

Kesin iyileşme rahatsızlığın türüne ve tedavi takibine bağlı . Kesin birşey demek mümkün değil .

Daha önce açılan başlıklara bakmanızda fayda var :)

-DORLİON- haklısınız inanın bizde kolluk kuvvetiyle zorla tedaviden yana değiliz. Eve özel psikolog getirttik adamı kovaladı evden. Eşinin kendi babasıyla , kuzenleriyle, mahallesindeki tüm erkeklerle beraber olduğunu iddia ediyor. Dediği şeyler akla mantığa sığmayan ve olmayan asılsız iddialar. Olmadık kişiler söylüyor hep farklı farklı benim telefonuma bağlanıyorsunuz kontrol ediyorsunuz diyor. İnanın ikna etmeyi çok istiyoruz kesinlikle yanaşmıyor anne ve babasını suan öldüreceğim diye arıyor kaçıyor anne baba. Ne yapabiliriz.

lenovomaster Bulunduğunuz ilçe de polis veya jandarma karakoluna giderek yardım istemek en iyisi . Sağlık ekibi eşliğinde gelerek hastaneye yatışı yapılır .

Merhaba hocam, hastaneye yatış maalesef öyle kolay olmuyor. Bende bu ara bu işle meşgul oldum. Öğrendiğim bilgileri paylaşayım. Bu bilgileri tecrübe ederek öğrendim.
Öncelikle kişinin bağlı bulunduğu yerdeki savcılığa başvuru yapmanız lazım. Hasta olduğunu tedavi olmak istemediğini hastaneye zorla yatırılarak tedavi ettirmek istediğinizi belirten bir dilekçe ile başvurmanız lazım Bunun sonucuyla 155 polisi aramanız lazım ve 112 yi arayıp birlikte evden aldırmanız gerekiyor. Öncelikle psikiyatri bölümünden bir doktorla konuşmanız çok iyi olur, tedavi sürecini, merak ettiğiniz soruları sorarsınız, durumdan haberdar edersiniz, ondan da bilgi alırsınız, hastayı getirdiğinizde önden bilgileri olduğundan kolaylık olur.

Başımdan geçen olayı aktarayım. 112 yi aradım ve şizofren bir hastamızın olduğunu bahsettim. Hastalığını kabul etmediğini tedavi ettirmek istediğimizi söyledim. Zorluk çıkartabilir, 155 polisi arayıp saldırgan olduğunu tedavi istemediğini söyleyerek gelmelerini isteyin dediler. Geldiklerinden bizi tekrar arayın hemen geliriz dediler. Polisin gelmesi yarım saati geçmiştir, o sürede 112 beni geri aradı ekibin gelip gelmediğini sordular, gerçekten çok yardımsever ve özverili çalışıyorlar, Allah razı olsun. Ekibin gelmediği söyledim, kendileri emniyetle temasa geçeceklerini söylediler. 5 dk içinde hem polis ekibi hem 112 geldi. İçeri girmeden kapıda konuştuk. Ben tedavi ettirmek için hastaneye yatırmak istediğimi söyledim. Bana bu şekilde alamayacaklarını söylediler. Yatırmak için ellerinde resmi bir yazı olmadığı için zorla alıp hastaneye götürüp sakinleştirici vurup salarız dediler.

Peki nasıl yatırabilirim diye sordum. Kaymakamlıktan yazı almam gerektiğini söylediler. Bir iki kez 112 yi aradığımda da hem kaymakamlıktan yazı almam gerektiğini söylendi. Ama burda yanlışlık var. Anlatıyorum. Ertesi gün kaymakanlığa gittim uzun uzun görüştüm. Ellerinde böyle bir yetki olmadığını söylediler. Sadece uyuşturucu bağımlısı olan kendi rızasıyla tedavi olmak isteyen kişilere yardımcı olabildiklerini söylediler.
Bu yazının kişinin bağlı olduğu savcılıktan alınabileceğini söylediler. Ben savcılıkla görüşmedim. Benim durumum bu safhada kaldı

Umarım yardımcı olmuşumdur. Burda herkes farklı birşey söylüyor. Yetkililerden bile farklı cevaplar aldım. Ama benim öğrendiklerim bunlar ve birebir konuştum tecrübe edinerek öğrendim. Benim de merak ettiğim bu safhayı tamamlayıp tümüne hakim olan arkadaşlardan tecrübelerini öğrenmek isterim.

bende psikoz hastasıyım ilk başlarda tedaviyi reddettim bana doktora gitmemi önerenlere asıl siz hastasınız diyordum ama askerde patlak verdi bi vesileyle hastaneye yatırıldım ilaçlı tedavi gördüm aradan 1 sene falan gibi geçti şimdi eski halime bakıp şaşırıyorum bunları nasıl yapabildim diye...... yani ilaçlı tedavi şart....

Şimdi netten araştırırken de şöyle bir yazı okudum.

Yapılacak iş sulh hukuk mahkemesinde dava açmaktır. Tedaviye yanaşmayan hastanın polis tarafından alınarak hastaneye götürülmesi için hakim karar vermelidir. Daha sonra böyle bir mahkeme kararını alarak polisten yardım alabilirsiniz. Bu durumda polis, hastanızı alıp hastaneye götürüyor. Elbette zor kullanarak hastaneye götürüldüğü için yakınınız size kızabilir. Ama hastanede yattığı süre içinde ilaçlarını mecburen kullanacak ve sonuçta iyileşecektir. Ancak hastaneden çıktıktan sonra eğer ilaçları kullanmaya ara verirse, hastalık yeniden tekrarlar. Tedaviye ve kontrol muayenelerine hiç ara verilmemelidir.

https://www.yeniasir.com.tr/sarmasi...7/08/hastaniz-bir-turlu-tedaviye-yanasmiyorsa

Üst Alt