Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikozdan önceki yaşamınızda gariplikler var mıydı?

Limooon

Üye
Konular
36
Reaksiyonlar
3
Arkadaşlar merhaba uzun zmn sonra selam herkese. Böyle bi konu açmak istedim sizinde fikrinizi almak ve tartışmak istedim.

Beni en çok rahatlatan olaylar kader olduğuna inanmak ve hastalığımın sağlamasını yapmak oldu. Neden böyle oldum ? diye sordum kendime ve hayatımı düşündüm. Ve gördüm ki böyle olmak zorunda değilmişim şansında yanımda olmaması gerekiyomuş.

İnsanlara bakmayın onlara bakarsanız yanılırsınız. Onların melek gibi oluşu sizi yanıltmasın. Yoksa şizofrenler kendisini kötü birisi olarak bile görebiliyo. Bunuda yaşadım. Ama alakası yok. İyilik şarttır. Kötülük ise şartlara göre varolan ama daimi olmayan bişeydir. Büyük suçlar bile '' ulan şu dünyaya geldm gitmeden seni harcıyacam dünya'' diye anlık kötülüklerden var olduğunu görebiliriz. Gerçekleri düşünmek lazım. Şizofrenide korkutan sesler halülerden çok kişisel çatışma yani insanın kendisiyle sorunlarının olduğunu düşünüyorum. Bunları çözmeden dopamin salgılayamazlar. Takıntıda dopamin yok sıkıntı var.

Ben şizofren olmadan önce paranoya başlarken kontrolümü kaybetmişim. Ve sıralı hatalarım hep paranoya zamanlarımda gelmiş.

Önemli 2 sorum ise şu. Ben şizo olmadan öncede inceden bir kişilik bozukluğuna sahipmişim farkında olmadığım. Yani kişilik bozukluğundan kastım dikkat çeken hareketlerim varmış diyim. Birde en skıntılı saçmalıklarımı paranoya zamanlarımda yapmışım. İnsan paranoya olunca dünyayı görmemezlkten gelebiliyomuş. Sizdede bunlara benzer durumlar var mıydı ?

Son düzenleme:
Şizofreniler kendilerine ait bir başka dünyada yaşarlar. Dış dünyayı diğer şizoffreni olmayan insanlar gibi göremiyor.
Buna çare şizofreni hastasının kendi iç görüsünü koruyabilmesi..Ama o kadar kolay olmuyor
Halüsünasyon ya da atak olursa daha da zor, sil baştan olur
bu durumda umudunu da kaybedip kendini yine kendi dünyasına kapatabilir.

O kadar seneden sonra şunu tavsiye edebilirim şizofrenilere,
kendinize has bir kişilik oluşturun.
Karakterini, dünya görüşünü, davranışlarını belirleyin.
Bundan sonrası, senaryoya sadık kalmaya bakar.
Rol yapın.
Evet dış dünyaya bu yeni karakterinizle rol yapın.
Film oynamaya devam etsin
Dış dünyadaki insanlar bu karakteri iyisiyle kötüsüyle kabullenecektir,
tıpkı sizi daha önce
"şizofreni hastası, dengesiz" olarak kabulleniyorlardı ya hani;
Bunu da benimseyecekler niye mi ? oyunu kuralına, kalıbına soktunuz gerisi anı yaşamak.

Tek sıkıntı şu olacak, bu karakter bir taşkınlık yapar, toplumun haz etmediği noktalara dokunur yasaklara uymaz suç işlerse eğer,
daha önce sizi şizofren diye etiketledikleri için zorluk çıkarırlar.

Haydi filmi oynamaya devam o zaman.
Zor biliyorum fakat ilaçlardan daha etkili yöntem bana göre bu.

-sungate ''Tek sıkıntı şu olacak, bu karakter bir taşkınlık yapar, toplumun haz etmediği noktalara dokunur yasaklara uymaz suç işlerse eğer,
daha önce sizi şizofren diye etiketledikleri için zorluk çıkarırlar.''
Evet böyle bi problem çıkabilir oyüzden biraz mesafeli olmak lazım. Ben bikaç defa kahveye gidip ben düzeldim gibi laflar söyledim. transit laf söylediler yada banamı öyle geldi bilmiyorum. Bende inceden şizo olduğum için cevap bile veremiyodum :) onlarda haklıdırlar kendilerine göre, şizo bana böyle bi empati yeteneği verdi onlarada hak veriyorum evet. Hiçkmseye ihtiyacım yok bu dünyada o dönemleri geçtim ben. İnsanın en yakın dostu kendisi.

Bu arada o düzeldim ve söyleyince laf yedim gibi gelen kısımlar bikaç sene önce oldu. Kendini savunamayana istediğini derler. Ama şuan zor biraz yalnızlıkta huzur var. Zaten görüncede kmse suratını ekşitemez. Yoldan giderken gülen bi insanada kmse salça olamaz. Ben yinede taşınıcam çeşitli nedenlerden dolayı. Sadece çalışıp huzur bulmak istiyorum inceden. bunu hakettik.

''Kendini savunamayana istediğini derler'' demişim ya. Bu altı doldurulması gereken çok önemli bi konu aslında. Biz hareketlerimizle o lafları çekiyorumuz kendimize. Sürekli bi tedirginlik biri bişey diycek gibi gezersek millette hakediyo zannedip uzak durur yani. Şizolarda böyle durumlar yok mu ? hangimiz gelen lafları savuşturabilcek karakteri oluşturabildik acaba kendimizde.

Ben de okula devam ediyordum psikoz yaşarken (bipolarım) şimdi ise atıldım.
Kendini savunamayana istediğini derler diyorsun ya Limooon bence haklısın.

Limooonkız arkadaşlarımın büyü yapmalarından şüpheleniyorum bir arkadaşım herkes bunu konuşuyor sen nasıl duymadın demişti halü değilse tabi

Ben kampüsteyken bir çocuğu beni izliyor, benim fotoğraflarımı çektiğini dşündüm. Çünkü elinde telefon vardı. Bazen kötü düşüncelere dalmak bu kadar basit oluyor.
Bir keresinde ilaç bırakırken aniden bırakınca yoksunluk belirtileri gördüm. Ama derste duramıyorum gittim hoca ile konuştum anlattım. O günden sonra bana ilaç kullanan çocuk diye hocalara tarif ediyordu. Bu çok kalbimi kırmıştı sanki etiketliyor gibiydi.

herşeyim mahvoldu

Bende lisede problemler yaşadm benden çok daha iriyarı birinden dayakta yedim . benimde şizofrenimde yeri var bu olaylarn acaba diyorum üçharfliler mi yaptı bana bunu. ama hasta değilken hiç aklıma bile gelmiyodu uzaktaydı lise unutmuşum mahalleye gelnce uzun bi süre .d herşey bize bi tuzak olsaydı bunu istediği gbi yaparlardı tabi. ama normal bi insan oluncada takmazdm . hala arada aklıma gelir lise yıllarm iyisiyle kötüsüyle.

Son düzenleme:
ben hayal kuracam diye 2 ay evden çıkmadım

dreamfail

eğer böyle yaptysa ayıp etmiş olurdu gerçekten. belkide özünde iyi davranan birisidir ama herkes herşeyi ayırt edemiyo bazen. herkes hataya düşüyo. onlarda insan. emin ol öyle bişey yaptıysa şuan pişmandır aklına geliyosa.

ben mesela eskiden birilerine ayıp etmişimdir mesela istemeden. özümde öyle bi düşünceler yoktur ama farkında olmadan yapmışımdır. insanız sonuçta herkes hataya düşebiliyo. he şuan kmseye ayıp eder miyim ? etmem. çünkü rol yapma becerim gelişti. dünyayı daha net görüyorum ve çok iyi bi oyuncuyum olayları idare edebilme yeteneğim çok gelişti.

Banada yapılmış veya bende yapmışım. önemli değil. artık rol yapma becerim var ve olayları iyi yönetebiliyorum. olgun insanlar böyle yaparlar.

İyi davranmayı ve suç işlememeyi karakter edinmek isteyen insanlar acaba bunu herzmn başarabiliyolar mı? sanmıyorum. çünkü arada bi denk geliyo istemeden birilerine. herkes hareketlerini düşünüp yargılayamıyo dümdüz gidiyo işte farkında olmadan hatalar olabilir.

dreamfail
Güzel söz. Bide biz çok alınganız. Bende bazen öyleyim. Takmamaya çalışıcaz nabalm.... Yalnız sendeki olay psikoz zamanında olmuş herşey gerçek mi tam bilemezsin. Bende ünide ne tripler yaşadım iyi bile dayanmışlar benim bilincim akıllı bi insan bilinci değilmiş.

cinler alemi beni izliyor canlı yayınla olmayan şeyler beni izliyor konuşuyoruz kapı hareket ediyor lamba yere iniyor çıkıyor camdan bana bakan varlıklar var sesler duyuyorum vs. vs.

Ses duyunca kulaklıkla son ses
müzik dinle ben her zaman yaparım.
Camdan sana bakarlarsa hemen perdeyi çek.
Kapı haraket ediyorsa kapıya takoz koy.
Sana bakan birileri varsa yapacağın ilk iş tersi yöne bakmak olmalı
Bunu psikiyatrlar psikologlar söylemez.
Lamba oynuyorsa süs kısmını çıkar sadece lamba kalsın.

Olur gider boşver takma herşeyi kafana

Çok çok şeyler, yeni yeni şeyler öğrenmenin hesabını ağır ödersin...

Bikaçgün atak yaşadım yaa. Şuan daha iyiyim ama şizo beni çok arada bırakıyo. Şunu yapmalısın şuraya gitmelisin vs. Normal bi insan olsam kafama takmıycağım birçok şeyi kafama takıyorum ve hepsinden uzak durmaya çalışıyorum. Bazende arada kalıyorum. Ama yine stabili sağladım bakalm ne kadar gidicek... Büyük oranda çözdüm bu sıkıntıyıda.

Bide baktım ki o da ne sürü sürü bisürü çileee :D Bu kaçıncı problemin ve çözülüşü diye soruyorum kendime ve. Hep bu sondur heralde diyorum. Bakalım son muymuş bende merak ediyorum .d

dogandemirci11

İlginç gelebilir ama ben herşeyi dengelemeye çalışıyorum. Hayatımda birsürü olay var irili ufaklı. Hasta olmasaydım belki kafama pek takmazdım ve sıyrılırdım.

Ama şizofrenide hayatımda olan olaylardan çok etkileniyorum. Mesela birilerine ayıp ettiysem dengede kalmaya çalışıyorum yani birileri öne çıktığında kötü hissediyorum ama. Mesela diyorum ki 3 kişiye ayıp ettim. Ben 3üne ortak bi mesafede olmalıyım diye. Mesela uzaklaşmam gerekiyodu ama aileme ayıp olur diye bikaç sene bulunduğum şehirde kalmayı düşünüyorum. Hem daha kolay iş bulurum hem işe uyanmam daha kolay olabilir.

Bu arada şizofrenin kendini şeytan zannetmesini açayım biraz rahatsız etti öyle kalınca. Bi ara mehdiyim sandım. Sıkıntı gelince acaba dedim beni deccal mi yapıcaklar. Yani şeytan sanma yok tabikide. Her insanın iyi veya kötü huyları olabilir. Bende elinden geleni yapmaya çalışan bi insandm.

Şizofren onur bu durumu çok güzel anlatıyor. '' kendimi demlik sanıyordum, sanki düşünceleri enerjileri benim içime atıyolar , bende bu enerjileri çay dağıtır gibi insanlara dağıtıyorum'' diyor.

yani istemeden kötü enerji sahibi olabiliriz. Ama farkına vardığımız zaman bunu değiştirebiliriz tabiki...

Hayatınızda çok yalan attınız mı ?

Yalan atıyo muydunuz mantık dışı ? hemen ortaya çıkabilcek çok saçma yalanlar ?

Yalan benim için iyi bişey değildi. Açıkçası ben psikoza girmeden öncede attığımın farkında değilim.Belkide farkındayım ama hiç düşünmüyodum bu konuları.

Okadar çok yalan atmışım ve ortaya çıkacak yalanlar yani. A B C D E F G H diyelim hepsi birbirini tanıyor. Ama ben hiçbişey düşünmeden yalanlar atmışım.

Resmen şok içerisindeyim yarını ortaya çıkacak yalanları nasıl hiç düşünmeden atabilmişim aklım almıyo.

Son düzenleme:
ben bebekken çok yalan söylüyordum

Ahmet T

bebekken nasl hatırlıyon aga 6dan öncesi yok bende. ben bu arada ilkokuldada yalan atıyomuşum hocalara falan şuan sen söyleyince farkettim varmış yalanlar. aslında pek umrumda değil ama bazı yalanlarımı düşünüyorum acaba bi işaret mi diye düşünüyorum korkuyorum nadiren.

geçmiş hep gözümün önüne geliyor hayal görüyorum

Hastalanmadan 5 yıl falan önceydi oturmuştum çalıştığım inşaatta oralarda kamera olduğunu beni çektiğini sanıyordum kendimi bazen kameraların beni çektiğini sanıyordum ünlü olduğumu düşünüyordum arasıra 5 yıl sonra gaypten sesler duymaya başladım oda ünlü olduğumu ama gizli olduğunu söylüyordu kader işte

Üst Alt