Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rahatsızlığı ilerleyen 2 yıllık engelli memurun emekliye sevki mümkün mü?

ilim

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,
2014 yılında engelli kadrosunda işe girdim. Ancak şu anda rahatsızlığım ilerledi. 2 yıllık bir memurluk sürem var. Emekliye sevk edilme gibi bir durum için en az kaç gün primim olmalı?

2008 yılında sigorta girişim var. 15 gün. Engellilik raporunu 2009 da aldım yüzde 50.

ilim

İlk sigortalı olunan tarihen bu yana 10 yıl geçmeli, bu arada en az 1800 prim ödenmeli ve kişide maluliyet cetveli'ne göre malul düzeyde iş gücü kaybı olmalı. Bu olmadan malulen emeklilik başvurusu yapılamaz.

Anladım, teşekkürler. Peki benim durumum göz önüne alınırsa emekli olmak için hangi şartlara tabi oluyorum? Yani yüzde 50 engel, ilk sigorta girişi 2008 ancak memurluğa başlama tarihi 2014 yılı.

ilim

Emeklilik zamanı hastaneden alınacak rapordaki orana göre emeklilik için gün/ay/2008 +

2008_sonrasi.PNG

Not: 2008'deki sigortalılıkta 18 yaşından büyük olduğunuzu ve TAM prim yattığını varsayıyorum.

İlk defa işe giriş 1.5.2008-10.5.2008 yılında 10 gün,
Engelli rapor alma tarihi 1.12.2008, %50,
Memur olarak işe başlama tarihi 20.11.2014,
Şu şekilde anladım
1. Eğer rahatsızlığım devam ederse 2008+10=2018 yılında hak ediyordum ancak 1800 gün tamamlamadığı için 2014+5=2019 yılında rapor da alabilirsem emekli olma şartını sağlamış oluyorum.
2. Ancak engelli olarak emekli olmak istersem ilk giriş tarihini hangisini almalıyım orayı anlamadım, engelli olarak işe başlama tarihini mi almalıyım yoksa ilk sigorta girişini mi?
Cevap verebilirseniz sevinirim.

1- Evet

2- Yaşlılık emekliliğinde de sigorta başlangıcı 1.5.2008 olacak.

sigortalılık süren 16 yıl olacak pirim 4300 emekli sandıgından emekli olacaksın

2014 te memur oldugunuz için 2008 sonrası emeklilik hükümleri geçerli memurlarda böyle oluyor

O halde yıl şartını 2008+16=2024 yılında, ancak primi ise 2014+12=2026 yılında doldurup emekliliği hak ediyorum. Doğru mudur?

daha yüksek bi engellı raporu alabılırsen belkı malul olursun 2018de.ben ılk hastalandım 15 gun sıkıntı cektım sonra hıc bı sorun yasamadım 2010 yılında hastalandım. 2012 subatta işe gırdım.ılk 1 yıl falan işe gırdım dıye hastalık azaldı sevıncden sonra sıkıntılarım basladı sımdı hastalıkdan sokaga cıkamıyorum. obkejtıf egerlendırmede malul sayılmam lazım ama benım durumumda zor gıbı. sen de seneye daha yuksek bı engel raporu alabılırsen belkı emeklı olursun dıye dusunuyorum.bu konuyu daha ıyı bılenler vardır bence bu forumda benım bılgım pek yok ama kendı dusuncemı soyledım.

Ben yıllardır hastayım kronik rahatsızlığım var. Sürekli atak geçiriyorum. Bende işe girince 6 ay dayanabildim sonra hastanelik oldum. Şimdi iyice kilo kaybettim sizin gibi dışarı çıkamıyorum. Çok kilo kaybettim. Ancak günüm olmadığı için emekli olamıyorum sanırım. İstifa etsem hastalık malum bir çok masrafım var ailemden de yardım alamıyorum. Şimdi kara kara düşünüyorum ne yapsam diye. Allah hepimize yardım etsin.

Bu konuya başka cevaplar da yazılıydı şu anda ise yok sebebi nedir?

ilim

(1.5.2008 +) 16 yıllık sigortalılık süresi ve 4300 primle emekliliği hak edeceksiniz. Yani 1.5.2024 yılında en az 4300 priminiz de olması şartı ile erken Yaşlılık emeklisi olabileceksiniz. Fakat o gün geldiğinde kurum sevki ile hastaneden %50 ve üzeri rapor alabilmelisiniz. Eğer bu tarihte primler yeterli değilse, primler de tamam olana dek çalışıp ancak ondan sonra emekli olabilirsiniz.

Üst Alt