Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rahatsızlıklarım ile malulen emekli olabilir miyim?

atincbirol

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Değerli engelliler.biz ailesi mensupları aranıza yeni katıldım.Çünkü bir süredir devam eden sağlık problemlerim öyle bir hal aldı ki artık yaptığım işi yerine getiremez hale geldim. 1973 doğumluyum sigorta girişim 1997 2550 gün sigorta primim var.Yaklaşık 8 senedir Mağazacılık sektöründe çalışıyorum.

doğuştan gelen ambiyolopiye bağlı olarak sol gözüm görmüyor.2012 den beri hipertansiyon,2014 senesi itibarı ile de tip 2 diyabet hastasıyım.bu hastalıklarla ilgili heyet raporlarım var.Henüz tanı haline getirilmemiş karaciğer enzimlerinin olması gerekenden çok yüksek olması ile ilgili bir metabolik sendromum var.cushing hastalığı belirtileri var fakat ileri araştırma ile tanı konulmaya çalışılıyor.2014 şubat ayında safra kesesi ameliyatı oldum.Ve kronikleşmiş bir böbrek taşı hastalığım var.Neredeyse her sene 1 -2 adet düşürüyorum.bunlarla ilgilide tanılar ultrasonlar mevcut.Ve mesleğimi yapamamamın sebebi olan rahatsızlığım ise bel fıtığı irili ufaklı 6 adet bel fıtığım var.Bu rahatsızlıktan dolayı yaptığım işi artık yapmamam gerektiğini söylüyor doktorlar.zaten bende ağrıdan çalışamıyorum.Şu an mevcut işverenim işten çıkışımı yapmadığı için bu şekilde çalışıyorum.

Sizlere sormak istediğim saydığım rahatsızlıklarla heyetlerden alacağım oran nedir ? Malulen emekli olma ihtimalim varmı ? yada yapabileceğim bir iş bulabilmem için ne gibi bir prosedür takip etmeliyim.

yardımlarınızı rica ediyorum.Teşekkürler

Bu saydığınız rahatsızlıklarla malülen emekli olmanız zor.

Ancak, Engelli Sağlık Kurulu raporu için yetkili hastanelerden birine başvurarak % 40 üzeri engelli raporu alabilirseniz 3600 ile 4000 gün arası priminizi tamamladığınızda yaşı beklemeden erken emekli olabilirsiniz.

Malülen emeklilik için % 60 üzeri İŞGÜCÜ KAYBInız olması gerekir. Şansınızı deneyebilirsiniz ama saydığınız rahatsızlıkların hiç biri için bu oranı vermezler. Ama heyet raporunda % 40 üstü alma olasılığınız var gözüküyor.

İlginiz alakanız için teşekkür ederim.Benim amacım zaten emekli olmak değil.Fakat sağlık durumum kötüleşince Ağır iş statüsünde sayılan günde 10 saate yakın ayakta çalışılan bir işi yapamaz hale geldim.Ve yaşım 41 uzun zamandır satış danışmanı olarak çalışıyorum.Mevcut işimi yapamaz hale gelince endişeye kapıldım.Muayene olduğum doktorda fıtıkla ilgili durumun kötü olduğunu engelli raporu almamı emeklilik önerirsem kabul etmememi söyledikten sonra bu konuyu araştırmaya başladım.ve heyet oranları ile bir çizelge elime geçti. tek göz görmeme %32 diyabet %20 hipetansiyon%10 gibi oranlar gördüm dediğiniz gibi sanırım %40 alırım.Ve sanırım bu da engelli statüsünde bir iş bulma şansı yaratır bana.

tek göz % 32,
diabet2 % 20,
tansiyon % 10,
bel fıtığı % 8
taş % 5,

alabileceğiniz en fazla oranlar bu şekilde olur. Toplamda % 57 yapar yukarıdaki gibi verilirse.

teşekkür ederim.Ben cushing sendromunun oranına da baktım fakat onla ilgili oranı göremedim.bunla ilgili de kan değerlerini içeren raporlarım mevcut.Zaten doktorları asıl endişelendiren durumda karaciğer değerleri açısından durumumun oldukça kötü olması.

Bu tablodan verilebileceğini düşünüyorum karaciğerse şikayetiniz; siz çalışıyorken maluliyet tespiti yaptırırsanız işten ayrılmanıza gerek kalmadan malul olup olmadığınızın cevabını alırsınız sgk'dan ona göre ayrılırsınız ya da devam edersiniz.

Tablo 7- Karaciğer hastalığına bağlı oluşan kalıcı bozuklukları sınıflandırma kriterleri.

Sınıf 1Sınıf 2Sınıf 3Sınıf 4
Özür Oranı % 15Özür Oranı % 30Özür Oranı % 50Özür Oranı % 95
Devam eden karaciğerhastalığı objektif bulguları var.
Son üç yılda karaciğerhastalığına bağlı semptom veya asit, sarılık, özefagus varis kanamasına dair öyküsü yok
Ve
Beslenmesi iyi ve gücü yerinde
Ve
Biyokimyasal çalışmalar minimal fonksiyonel rahatsızlığı gösterir
Veya
Bilirübin metobolizmasının primer hastalıkları.
Kronik karaciğerhastalığının objektif bulguları var. Karaciğerhastalığı semptomları veya son üç yıldır oluşan asit, sarılık, özefagus varis kanamasına dair öyküsü yok
Ve
Beslenmesinin iyi ve gücünü yerinde
Ve
Biyokimyasal çalışmalar sınıf 1’dekilere göre daha ciddi karaciğerhasarını işaret eder.
İlerleyici kronikkaraciğer hastalığı objektif bulguları veya son yıl içinde oluşan sarılık, asit veya özefageal veya gastrik varis kanaması öyküsü
Ve
Beslenmesi ve gücü zayıf
Veya
Aralıklarla meydana gelen hepatik ensefalopati.
İlerleyici kronikkaraciğer hastalığı objektif bulguları veya hepatik yetmezliğin santral sinir sistemi belirtileri ile olan sürekli sarılık veya gastrik veya özefageal kanama
Ve
Beslenme bozukluğu ve güçsüzlük.

Malulen emeklilikte sakatlık oranı cetveli 'ne bakılmaz, oran olmaz yani.
Bu yüzden Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi 'den birine başvurup rapor almak malulen emeklilikten bağımsızdır.
% 40'ı aldığınızda engelli statüsünde tüm haklardan yararlanırsınız:
http://www.engelliler.biz/forum/dig...haklar-ve-haklariyla-ilgili-site-rehberi.html

Çok teşekkür ederim.İlgi ve alakanız için.Benim sorunum şu uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak,artık kök sinirlere bası yapan bir fıtık rahatsızlığım var.ve bu sıra halinde altı tane omurda da görülüyor.Doktorum meslek hastalığı olduğunu söyledi.Ve ameliyatın çözüm olmadığını bu şartlar altında diğer küçük fıtıklarında büyüeceğini ve koşulları değiştirmem gerektiğini söyledi.ve onun ötesinde kan değerlerimden karaciğerimden dolayı Ağrı kesici ilaç kullanmam yasak.Hatta şeker hastası olmama rağmen şeker ilaçlarını bile kullanamıyorum.O yüzden son dönemde hayatım biraz cehenneme döndü.Ağrılardan işimin gereği olan ayakta kalmayı da gerçekleştiremiyorum.Dolayısı ile yeni bir rota çizmeliyim.Ve bu konulara hakim olan sizlerden rehberlik almak istedim.Msg kirliliği de yaratmak istemem.Sadece hayatımı idame ettirmek için yeni bir çözüm bulmaya çalışıyorum.

Çok geçmiş olsun, Allah yardımcınız olsun.

Meslek hastalığının tespitini de yaptırıp, kabul edilirse ayrıca iş göremezlik geliri alabilirsiniz.

Ayrıca askerliğinizi yaptınız mı, bunu da sorayım...

Askerliğimi yaptım.

evet 94-96 seneleri arasında yaptım.

Tarihlere göre sigorta başlangıcından önce yapmış olmalısınız,
Bu durumda askerliğinizi borçlanırsanız hem sigorta başlangıcınız borçlandığınız gün kadar geriye gider, hem de primleriniz artar.

Şimdi sigorta başlangıç tam tarihinden,
Askerliğinizi borçlandığınızı düşünerek, borçlandığınız ay kadar geriye gidip bana yıl ve ay olarak tekrar tarih verebilir misiniz?

Sigorta başlangıcınız da bu olur.Biz şimdi ne kadar oran alacağınızı da bilmiyoruz çünkü oran verilmeyeceğini düşündüklerimizde süpriz olabilir şaşırtabilir bizi sizdeki hasarları bilmiyoruz yani.

Siz bir an evvel önce Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi 'den birine rapor almak için başvurun.
Daha sonra vergi indirimi için başvuru yapın,
Tüm bu işlemler 3-4 ay sürer.
Sonuçta kaçıncı derece vergi indirimi olarak dönerse ona göre erken emeklilik şartlarınızı değerlendirirsiniz şu tabloya göre:
2008_oncesi.PNG

Borçlanmayla birlikte geriye ne kadar kaldığını o zaman daha net görürüz.

Bunun dışında daha önceki mesajları özetlersek,
çalışıyorken maluliyet tespiti yaptırırsınız malul sayılırsanız dilerseniz işten ayrılıp malulen emeklilik için başvurduğunuzda malulluk raporu olacağından yeniden rapor almadan doğrudan emekli edilirsiniz.
maluliyet cetveli'ne göre şu şekilde geçiyor: 'Birden fazla hastalığın bir arada olduğu, tedaviye rağmen çalışma olanağının bulunmadığı durumlar.

'Malulen emeklilik raporunda oran olmuyor ama, reddedilirse talebiniz ve % 60 ve üzeri raporunuz olursa elinizde o zaman dava açma hakkınız doğuyor.
http://www.engelliler.biz/forum/eme...lma-oranin-artmasi-ile-malulen-emeklilik.html

Meslek hastalığı tespiti yaptırıp iş göremezlik geliri bağlatabilirsiniz.

Ayrıca diğer haklarınızla ilgili de linki paylaştım. Müsait zamanınızda incelersiniz.

herşey için çok teşekkür ederim en kısa zamanda işlemlere başlayacağım sonuçla ilgili sizide bilgilendiririm.Çok sağolun

Üst Alt