Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapor alıp vergi indirimi ile emekliliğe dair birkaç sorum var..?

kartalisa

Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese iyi günler öncelikle. Bu Siteyi kurup insanlara yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara da teşekkür etmek isterim. Bir kaç gündür epey konu konudum. Çevremde engellilik durumuyla ilgili kimse olmadığı için bilgi alabileceğim kimse yok. açık konuşmak gerekirse yasalar hakkında da yok o yüzden bi konu açıp bilgi almak istedim. Sorularım saçma gelirse öncelikle kusur bakmayın.

Testis kanserinden ameliyat oldum. Metastaz yapmış ve üç kür kemoterapi aldım, oda akciğerlerime zarar vermiş sönme olmuş şimdi de onu tedavi etmeye uğraşıyoruz.

[SIZE=2]1-[/SIZE] Sağlık raporu için başvurdum evraklarımı ayın dokuzunda teslim edicem. Hastaneyle ilgili ne kadar sonuç varsa koymalımıyım içine?

[SIZE=2]2-[/SIZE] Anladığım kadarıyla %45 civarı bir rapor veriliyor bu duruma eğer bi aksilik olmazsa. Raporun çıkması bütün işlemlerin bitmesi ne kadar sürer ortalama?(Afaki on beş gün yada bir ay)

İşe başlama tarihim nisan 2001 prim gün sayım da 4900

Daha sonra vergi dairesine gidip vergi inirimi için başvuracağım. Sanırım 3. vergi dilimine giriyorum anladığım kadarıyla.

[SIZE=2]3-[/SIZE] Başvuru için herhangi bir evrak gibi bişey hazırlanıyor mu? Bu süreçte ortalama ne kadar sürer? (bir ay iki ay gibi)

Engelli emeklilik için başvuracağım daha sonra mümkün olursa.

[SIZE=2]4-[/SIZE] Maaş hesaplaması nasıl yapılıyor?
https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ bu sitedeki bilgileri girince çıkan ücret midir? Yoksa bir kesinti olacakmıdır?
Vergi indiriminden yararlanırsam mı kesinti olacak. Eğer öyleyse yararlanmadan emekli olabilirmiyim?

Emekli olunca özel sektörde çalışabiliyorum maaşım kesilmiyor ama kamuda kesiliyor bildiğim kadarıyla.

[SIZE=2]5-[/SIZE] Kamuda iş buldum başladım maaşım kesildi on yıl çalıştım. Sağlık sorunları nedeni ile ayrıldım daha sonra tekrar engelli emeklilik maaşı için başvurabilirmiyim?

[SIZE=2]6-[/SIZE] Engelli emeklilik maaşı almaya başladım bir müddet sonra rapor yenilememi istediler ve daha düşük bir oran verilirse maaşımın kesilme durumu nedir?

Aklıma takılan sorular bunlar arkadaşlar. 7 aydır yatıyordum işe başladım tekrar ama çalıştığım iş sağlığım için pek uygun değil. Yaşım 35 geleceğim için düşünüp daha fazla sağlık problemi yaşamamak için doğruyu bulmaya çalışıyorum.

Yardımlarınız için tekrardan teşekkür ederim.

kartalisa
1- Rapor için istenen tüm tetkikleri koyun.
2- Raporun çıkış süresi hastanelere göre değişir. Birkaç günde veren hastane de var bir ayda veren hastane de.
Evet rapor çıktıktan sonra vergi indirimi için vergi dairesine başvuracaksınız. Raporunuz dediğiniz oranda çıkarsa 3.derece vergi indirimi hakkına sahip olursunuz.
Belirttiğiniz sigorta başlangıç tarihi ve prim gün sayısına göre emeklilik şartlarınız oluşmuş durumda.
3- Başvuru için raporunuz ve işyerinden alacağınız orada çalıştığınıza dair belge gerekmektedir. Tabi bunun yanında rutin olarak her işlemde istenebilen kimlik fotokopisi gibi belgeler de olabilir. Bunun sonuçlanması bayağı uzun bir süre. Raporunuz vergi dairesi tarafından Maliye Merkez Sağlık Kurulu'na gönderilecek, orada değerlendirilip karar verilecektir. Normalde bunun süresi ortalama 4 ay iken, yaşadığımız pandemi sürecinden dolayı bu süre çok daha uzamış durumdadır. Pandemiden dolayı kurul uzun süre toplanmamış olduğundan yığılma mevcut. Şu an Kasım Aralık 2019 tarihli başvurular yeni inceleniyor.
4- Maaş konusunda o site ve SGK SSK 4A Emekli Maaşı Hesaplama. Ne kadar emekli maaşı alırım | Ücretsiz SGK SSK 2016 4A Emekli Aylığı Hesabı isimli siteden fikir edinebilirsiniz, kesin rakamlar değil yaklaşık rakamlar olacaktır. Vergi indiriminden faydalandığınız için herhangi bir kesinti olmayacak.
5- Evet
6- Kontrol muayenesi istenir ve yeterli oranı sağlayamazsanız malesef emekliliğiniz iptal edilir.

bilgiler için çok teşekkür ederim elinize emeğinize sağlık. Hakkımızda hayırlısı bakalım.

Rapor için başvurdum. E-nabız da bi bilgi var rapor süresi ile ilgili süreklilik de hayır yazıyor. Süresine de 24 ay. Daha rapor için elime Bi kağıt almadım arayacaklarını söylediler. Ne gibi bi işlem yada başvuru yapmam lazım sürekliye çevirmek için. Ameliyat ve kemoterapi gördüm düzelecek bi hastalık değil sonuçta.

M9a2Ik.jpg
[/url][/IMG]

Sakatlık cetveline göre hareket ediliyor diye biliyorum. Bu durumda o ibareler değişmez.

kartalisa

Şu anda buna dair bir işlemle hiç uğraşmayın. 2 yılın bitimine 4 ay kala yeniden rapor başvurusu yaparsınız.

OturanBoğa

Anladım bilgilendirme için teşekkür ederim. Öyle yapıcaz artık. İnşallah sonradan bizi sıkıntıya sokacak bişey yaşamayız. Vergi indirimine başvurdum beş altı ay dedi zaten en erken.

Hakkımızda hayırlısı ne ise o artık.

OturanBoğa
iyi günler kanser hastalığı atlattım hastane 2 yıllık %68 rapor verdi vergi indirimi de aynı şekilde 2 yıllık geldi 3. dereceden emeklilik için günüm yılım tutuyor. Emeklilik için başvursam süresiz emeklilik verme durumu olurmu. Bunu bilmiyordum daha önce siz yazınca öğrendim.

Onkoloji hastalarına remisyon süresinden sonra sürekli %40 veriliyor diye biliyorum. Raporları yenilerken %40 altına düşme durumu olurmu yada sgk kontrol muayenesine gönderdiğinde.

kartalisa

Emeklilik süresize döner mi bilmek mümkün değil. En olası ihtimal, bir kere daha kontrol yazarlar, sonrasında sürekli olarak emekliliği onaylarlar.

Raporun %40'ın altına düşmesi çok olası değil.

@OturanBoğa

Hocam şimdi bende benzer durumdayım emekli oldum kontrol muayenesine girdim oran tamam üç yıllık verdiler. Hastane sonucu biz sgk ya göndereceğiz dedi sgk da ilk başvuruda rapor çıkınca hemen çıktı al getir dedi. (Sanıyorum hastanenin göndermesi çok uzun sürdüğünden.)

Bayramdan önce ben götürdüm sgkya raporu o arada emeklilik durdurulmuştur diye yazı çıkmıştı e devlet te. Sordum ne zaman açılır diye baktı bilgisayardan maaş çizelgesi kapalı açıldığı zaman hallolur dedi. Tabi o arada bayram ikramiyesi ve bu ay maaş yatmadı.

Maaş açıldığında biriken aylık yatar da bayram ikramiyesi yatar mı yada bu temmuz zammı ile ilgili bi sıkıntı olur mu. Bilginiz varmıdır bu konu ile ilgili.

Üst Alt